• 2018-06-22, 12:26
  • 16

Midsommar är en av årets bästa helger för många, men för andra är det en av de värsta mardrömmarna. Att sitta ensam när det känns som alla andra umgås och festar är en hemsk känsla. 

Midsommar för mig är dans kring midsommarstången, familj och vänner och sill och potatis och massor med jordgubbar. Vi har alltid firat med våra vänner, jag älskar traditioner och de bästa midsommarna firade vi med mormor och morfar i Sjötorp. Så fina minnen! 

Men morfar finns inte längre hos oss och allt förändras. Det känns vemodigt att barnen är så stora och firar på egen hand, det är ju inte länge sen vi sjöng “Små grodorna” och plockade blommor till midsommarstången tillsammans. I stället får vi hitta på nya traditioner, jag och Janne har varit utomlands på midsommar något år och vi har varit hos vänner andra år. 

Alla är olika, det finns så många som sitter ensamma, som känner av just ensamheten den här helgen ännu mer just bara för att man ska göra något. Man ska dansa kring stången med alla vänner och man ska fira med någon. 

Egentligen är detta bara en vanlig helg. Det finns ingen anledning att skämmas för att vara ensam, men känns det jobbigt så kan det finnas lösningar. Ibland måste man våga ta första steget själv, fråga en granne, släkting eller arbetskompis om man får vara med på midsommar. Eller vara den som bjuder in någon som kanske blir ensam annars.

Eller så kan man fira själv. Det behöver inte heller vara fel, bara man själv trivs med det.

Glad midsommar på er allihop!

 

2018-06-22 Johanna Toftby

  • 2018-06-20, 15:35
  • 17

Den här ska jag baka idag! Hallon och rabarberkaka med knäckig yta, sätt flaggor i så har du en supergod kaka i midsommar som är snabb och enkel att svänga ihop.

Jag fick tips av min kompis för flera år sedan och den här kan man göra på många olika sätt, men hallon och rabarber är så gott ihop. Man kan förstås bara göra med hallon. Den är ljuvlig och så lätt att svänga ihop.

Enkel Sommarkaka ca 16 bitar

6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl

4 tsk bakpulver

Fyllning:
400g hallon
3 dl rabarber, skär dem i ca 1 cm tunna skivor
100 g smör
3/4 dl pärlsocker

Garnering, florsocker och pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan.
Fördela fyllningen över och hyvla det kalla smöret över. Strö över pärlsockret.
Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 20-30 minuter.
Ta yt kakan och skär den i rutor.

Den blir lite så där frasigt god på ytan. Glass eller vaniljvisp funkar bra till. Älskar knäckig och frasig yta!