• 2019-07-12, 10:07
  • 11

Härligt med fredag, kanske många går på semester idag! Vi gjorde en så god middag igår som jag måste tipsa er om. Lisa-Marie grillade lax med tomater, jag gjorde en sallad med mozarella, jordgubbar och pinjenötter. Och krispiga potatishalvor med färsk timjan och olivolja. Herregud vad gott detta blev.

Gjorde en enkel sås med creme friache och pesto, snabbt och supergott till. Funkar även till kyckling!

Jordgubbar med pinjenötter och pesto, salt ihop med sött är så gott. Tror detta var sommarens godaste rätt. .

Vill du köra vegetariskt, ta bort laxen och lägg till mer mozarella, det mättar. Potatis, osten och pinjenötter med massor med sallad.

För lågkolhydrat, ta bort potatis och kör lax med sallad.

Har hängt med mina älsklingar i veckan här hemma, mysiga dagar. Världens bästa tjejer, love you! Så glad de älskar matlagning lika mycket som jag gör och vill att de ska inspireras och tycka laga mat är kul. Man behöver inte krångla till det, låt barnen vara med och lära sig, gör nya recept så de får variation och uppskattar nya rätter och vågar testa. (Kommer en del sånna tips i min bok.)

Ett gäng recept här men mycket enkelt.

Lax med mozarellasallad, pestosås och krispiga potatishalvor 4 portioner

Lisa-Maries lax:

4 laxfiléer
10 körsbärstomater
Olivolja
Citronpeppar
Flingsalt
Svartpeppar
Folie

Gör så här
Lägg laxen i folie på grillen eller på en plåt i ugnen. Salta, peppra och även lite citronpeppar. Lägg körsbärstomater runt om laxen. Ringla olivolja överallt. Vik ihop folie till ett paket och grilla på grillen eller stek i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Laxen blir så fin och saftig. Goda tomater när de blir grillade.

Krispiga potatishalvor med timjan
Färsk potatis ca 20 små
Färsk timjan
1 tsk timjankrydda
Flingsalt
Olivolja

Gör så här: 

Dela potatisen i halvor, lägg på en oljad plåt. Ringla olivolja över alla potatisar, häll lite flingsalt, timjankrydda och även några färska timjankvistar. Doftar ljuvligt.

Grilla potatisen ugnen på 200 grader ca 25 minuter.

Mozarellasallad med jordgubbar 

Krispig sallad, eller romansallad, ta vad du har hemma
Färsk spenat, ruccola
125 gram mozarella
50-100 gram pinjenötter
Jordgubbar, jag la i ca 20 stycken
Balsamico
Olivolja
Färsk basilika

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i pannan på svag värme så kommer smakerna fram ännu mer. Lägg sallad på ett stort fat, dela jordgubbar, mozarella, lägg över allt. Strö pinjenötterna över hela salladen, ringla olivolja och balsamico. Lägg över färsk basilika eller ställ fram färska kryddor på bordet så får gästerna plocka.

Salladen blir fantastiskt god!

Pesto med creme fraiche
2 dl creme fraiche
1 msk pesto (grön)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Olivolja

Gör så här:
Hacka vitlöken i mindre bitar, rör ihop allt i en liten skål. Låt stå en stund i kylen. Ringla lite olivolja över och lägg på en färsk basilikakvist.