• 2020-03-05, 22:30
 • 28

I dag hölls den sista rättegången mot den stalker som förföljt mig, hotat mig och gjort mitt liv till en mardröm. Jag trodde inte det skulle vara lika jobbigt i dag, men när vi klev in i rättssalen mådde jag illa av att bara se den åtalade. Jag känner så mycket asky för allt vad hon har gjort att det finna inga ord kvar. 

I dag hörde vi den fjärde målsäganden, som blev kontaktad av den åtalade efter att ha varit med i tv. Sedan började allting för henne med en ny nätkompis som hade en så hemskt historia. Hennes föräldrar var döda, hon var gravid och hade leukemi… hennes pappa hade mördat hennes mamma… och förgripit sig på henne också. Jag trodde inte mina öron när jag hörde allting hon hittat på. 

När det blev för konstigt och målsägande försökte bryta kontakten så började hoten välla in. Jag har hört den historien så många gånger nu i olika varianter, även om detta nog var den värsta. Men det här offret råkar vara en polis. Kanske inte det smartaste offret att välja ut, om man säger så. 

 Eskilstuna-Kuriren som var på plats skrev ett långt och bra referat från dagen för er som vill veta mer, läs det HÄR.

Åklagaren Jessica Wenna har varit fantastisk. På alla sätt. Hon yrkar på att den åtalade ska få fängelse mellan sex och tio månader. Försvaret yrkar på att om hon fälls så ska hon få skyddstillsyn, alternativt kombinerat med fängelse. Olaga förföljelse och övergrepp i rättssak mot mig, de andra olaga hot, ofredande och övergrepp i rättssak. 

Själv tycker den åtalade att det är jag som har hängt ut henne i mina kanaler. Hon tycker så synd om sig själv och att det har orsakat stor skada för henne. Stackars henne. Eller hur… 

Men jag har inte hängt ut henne. När jag efter många års terror kunde identifiera henne skrev jag förnamn och ort. Det finns enligt Eniro över 400 personer med det förnamnet på den orten. 

Det hon orsakat får hon stå för och nu ska rätten straffa henne för alla brott. Ni ska vet hur tacksam jag är för allt ert stöd, alla som varit med som åhörare, alla som peppat mig, alla som själva varit utsatta för henne, alla ni är otroliga! Ni anar inte hur mycket det betyder för mig! Mina älskade tjejer var med mig i dag. De har också haft det riktigt jobbigt och blivit utsatta för henne, detta har varit fruktansvärt. 

Här är Terese Tsarouchas, mitt målsägarbiträde/advokat som också kommer från Skövde. Fantastisk advokat som varit ett stort stöd under ett år snart.

Alla ni som är utsatta för brott, även om det är på nätet, kränkning, hot, stalking, förtal och identitetsstölder: Anmäl, anmäl, anmäl! Lyssna inte på trams om att strunta i hat och hot, det är fortfarande brott även om det är på nätet och det enda sättet att få bort det är fällande domar. Inte att lida i tystnad. 

Jag mådde så otroligt dåligt hela förra året 2019, samtidigt som jag släppte bok och skulle ha ett roligt år så var jag dödshotad, jagad och hade ett rent helvete. Men det var det värt om vi får den här personen att sluta terrorisera människor som hon gjort i minst tio år.

Nu har jag gjort vad jag kunnat, det var mycket frustration och känslor i dag men jag ska berätta allt när domen vunnit laga kraft.

19 mars klockan 11.00 meddelas domen.

 

 • 2019-03-05, 09:05
 • 4

Såg ni Trolljägarna igår? Att ha ett ex efter sig som tjatar och beter sig är ju hur jobbigt som helst. Men här har “exet” tagit sin svartsjuka och sitt hat till en annan nivå. Stackars Åza som fått så mycket galenskap efter sig. Av ett ex!

Galningen har till och med skickat en polisstyrka till Åzas hem, terroriserat helas Åzas familj, skickat sms, hotat, skrivit galna kommentarer på hennes blogg i flera olika alias, som de flesta trollen gör. Men bara för du använder dig av ett alias är du inte skyddad av lagen. Det finns alltid ett ipnummer bakom namnet du använder. Tänk på det.

Men den här kvinnan är ju psyksjuk och måste ha vård. Det förändrar dock inte att Åza mått och mår väldigt dåligt, för även om många tycker att man ska släppa allt, inte lägga energi på en stalker som jävlas så påverkas man oavsett. Men hennes galna näthatare och stalker kommer få sitt straff, förr eller senare. Tråkigt dock att de inte fick till en konfrontation.

Ni ser nog på filmen jag lade ut igår, jag är inte stark där direkt. Jag var ett vrak förra veckan. Och det är riktigt förjävligt att det är på grund av en galning som vägrar låta dig vara.

Det finns annorlunda människor överallt och tyvärr kryper de fram ännu lättare bakom en datorskärm. De blir besatta. De kan inte sluta. Min galning Linda har tagit några dagars paus nu, det gör hon alltid efter ett race. Men max en vecka så är hon tillbaka igen. Polisen har alla hennes uppgifter, jag tror inte hon tycker det är lika roligt dock när polisen hör av sig.

Linda har många domar i sitt brottsregister så jag undrar om hon har några spärrar faktiskt. Hon borde istället vara inlåst på en låst vårdavdelning fråntagen dator och mobil.

 

2019-03-05 Johanna Toftby ,
 • 2019-01-16, 20:56
 • 28

Då var det dags igen. Trollet Linda är tillbaka. Just nu kallar hon sig Margareta eller M eller lite variationer på det. Hon är fortfarande expert på juridik, ska anmäla mig för olaga hot och tycker fortfarande väldigt synd om sig själv.

Vid det här laget håller trollet Linda på att bli rikskändis. Både Expressen HÄR och Skövde Nyheter HÄR har skrivit om hur jag och Robert Aschberg konfronterade henne i Trolljägarna. Hur det gick får ni se när avsnittet sänds, måndag den 18 februari på TV3 klockan 21.

Jag är inte helt förvånad över att hon dyker upp här igen just när det händer. Linda har funnits på många bloggar och Facebooksidor i många år. Genomgående är att hon vräker ur sig precis hur hemska saker som helst men blir otroligt kränkt om någon annan ens säga till henne att sluta. Jag är nermailad av människor som varit utsatta.

Hon har lite andra ovanor, som sitt sätt att skriva, som gör att hon är väldigt lätt att känna igen. Men hon är duktig på att skapa nya konton så jag hinner knappt blockera dem lika snabbt som hon skaffar sig nya. 

Om vi bara struntar i henne så tröttnar hon. Kanske. Annars får jag och Robert väl prata med henne igen.

Vill du det, Linda?

 

 

 • 2019-01-14, 06:00
 • 60

Nu får jag berätta! Jag är med i TV3:s program Trolljägarna som har premiär 28 januari! Jag åker med Robert Aschberg och konfronterar trollet Linda, som tagit näthatet till en annan nivå. 

Nu räcker det med näthat och jag är väldigt glad att Trolljägarna ringde mig i våras. Trollet Linda hade hållit på och jävlats med mig och många andra i över tio år när hon hittade ett nytt offer i form av Annica. Hur kan man ge sig på och vara så fruktansvärt jävlig mot en så svårt cancersjuk person. Det övergår mitt förstånd. 

Det var droppen! Jag vände upp och ner på alla stenar jag kunde hitta och jagade henne dag och natt i en vecka. Till sist hittade jag rätt tack vare tips från er läsare och jag kunde till lägga ihop alla pusselbitar för att få fram vem det var. 

Om ni inte kommer ihåg vår egen jakt på trollet Linda som kallade sig en massa olika saker, så läs HÄR och HÄR 

Snart får ni se i Trolljägarna när jag och Robert Aschberg konfronterar henne, ansikte mot ansikte.

 

Jag tvekade aldrig att åka med, men det var med blandade känslor som jag träffade den människa som orsakat många sömnlösa nätter och mycket oro för så många andra. 

Robert är riktigt tuff, jag hade inte velat vara ett troll när han knackar på. Men som man bäddar får man ligga. Näthatet måste stoppas och trollen släpas fram i ljuset.

Du som sitter bakom skärmen och hatar, tro inte att du är säker. Du är inte så anonym som du tror. Det är dags att sätta stopp för er näthatare!

 

 

 

 • 2018-01-10, 16:29
 • 196

Det tog oss ett par dygn, men nu är “Anna” avslöjad. Tack alla ni som tipsade om denna människa som terroriserat flera olika bloggar i åratal. Alla era ledtrådar i kommentarsfältet fick “Anna” – som egentligen heter Linda – att bita i det sura äpplet och maila mig.

Jag måste erkänna att jag hade mina misstankar om vem “Anna” är redan från början. Det finns ett ökänt troll som hållit på och spridit hat, lögner och elände på många bloggar i flera år. Hon tror att hon sitter säkert bakom sina påhittade mailadresser men det finns andra sätt att spåra hatiska avsändare.

Så nu vet vi att “Anna” egentligen heter Linda från Eskilstuna. Hon har skrivit sådär 200 kommentarer här på bloggen, alla riktade mot Annica och mig. (Förutom allt annat här inne) Alla är taskiga men några är rent av onda. Särskilt Annica, som har viktigare saker att tänka på, har drabbats så hårt av denna näthatare.

Tyvärr fattar Anna/Linda det fortfarande inte. Hon tycker bara synd om sig själv. Det är skrämmande hur trollen alltid ser sig själva som offer, som om andra människor inte finns utan bara är där för deras underhållning.

Nu är det slut på terrorn, Anna/Linda, jag har material nog till en polisanmälan och den kommer alldeles strax. Detta ska stoppas nu. 

Under tiden får ni läsa min konfrontation med Anna/Linda i en lång mailkonversation här! 

Linda

18:33 (19 timmar sedan)

till mig

Så vad ville du mig?

Johanna Toftby <[email protected]>

20:17 (17 timmar sedan)

till Linda

Hej 

Du kan börjar med att berätta vad du heter på riktigt för och efternamn. 

Mvh 

Johanna

Linda

20:34 (17 timmar sedan)

till mig

I sig spelar det inte så stor roll. Räcker med att vi lägger ner allt för det har gått över styr med att anlita folk nu. Jag har fått lov att ta kontakt med en polis på min gård om detta. Han säger att slutar inte du med att blanda in andra så kommer han ta upp detta med sina arbetskamrater och vi måste gå vidare. Åsikter är en sak… men när det går så långt att man ber folk kolla upp mig. Då har det gått för långt. Jag är inte den som skrivit breven.. be polisen kolla fingeravtrycken. 

Johanna Toftby <[email protected]>

20:43 (17 timmar sedan)

till Linda

Så du heter inte Linda Larsson då?

Linda

20:44 (17 timmar sedan)

till mig

Nej. Ledsen att göra dig besviken. 

Johanna Toftby <[email protected]>

20:52 (17 timmar sedan)

till Linda

Varför skriver du att du önskar att Annica ska dö? 

Linda

20:53 (17 timmar sedan)

till mig

Jag mer vet inte direkt om det var så jag skrev. Det var mer att jag undrade eftersom man inte sett henne. Det blev större än vad det var bara för att du och dina fans reagerar så starkt. 

Johanna Toftby <[email protected]>

20:57 (17 timmar sedan)

till Linda

Annica reagerade också och tog väldigt illa vid sig. Du kanske skulle be henne och hennes familj om ursäkt?

Linda

20:59 (17 timmar sedan)

till mig

Är inte vän med henne och kikade på hennes sida (det hon har öppet). Men tyckte inte direkt att hon reagerade. Men så klart jag kan göra det. Har du hennes mail?

Johanna Toftby <[email protected]>

21:25 (17 timmar sedan)

till Linda

Jag tycker du ska be henne om ursäkt offentligt på bloggen eftersom det var där du önskade att hon skulle dö. 

Linda

21:26 (17 timmar sedan)

till mig

Anser att platsen inte är det viktigast. Viktigast att man gör det och det blir på mail. 

Johanna Toftby <[email protected]>

21:33 (17 timmar sedan)

till Linda

Det tycker jag inte är mycket till ursäkt då. 

Du har skrivit många gånger att Annica bluffar om sin cancer och att hon ska dö. 

Varför gör du det? 

Linda

21:36 (17 timmar sedan)

till mig

Så klart att det är lika mkt stor ursäkt. Andra behöver inte se allt och hetsa ännu mer. Förstår att du vill att dom ska attackera och förnedra. Tyvärr biter inte sånt på mig tycker bara det är omoget. Läste precis tidningen om att rn man blivit skjuten i huvudet, och du sitter här och tjafsar om var man ska be om ursäkt. Vill du inte att jag skriver per mail till henne så är det slut diskuterat här. 

Johanna Toftby <[email protected]>

21:42 (17 timmar sedan)

till Linda

Linda det är du som förföljer och plågar en väldigt sjuk människa offentligt. Då är det bara rimligt att du ber om ursäkt offentligt om du verkligen menar det. 

Varför kallar du dig Anna förresten? Vågar du inte stå för vad du gjort? 

Linda

21:47 (17 timmar sedan)

till mig

Förföljer? Du vet att du har en blogg som alla följer och läser varje dag. Det är inte att förfölja. För att jag heter Anna. Du tror väl inte att detta är min riktiga mail? Lite anonym har man rätt att vara. Du har missat en sak gumman, men den får du lista ut själv. På mail eller inget är det som gäller. Jag har annat för mig från och med i morgon så detta blir vår sista kontakt

Johanna Toftby <[email protected]>

21:54 (16 timmar sedan)

till Linda

Du får inte Annicas mail av mig eftersom du har varit otroligt elak mot henne och säkert skulle vara det i mail också. 

Du skrev “Har Annica dött än? Då blir det party?” Varför gjorde du det? 

Linda

21:57 (16 timmar sedan)

till mig

Då är det du som hindrar detta och kan inte kräva mer av mig nu. Om jag skulle be om ursäkt, varför skulle jag då vara elak? Är jag elak i mailen till dig? Nej. Dags att sova. Du fick en chans, men vill uppenbarligen inte Annikas bästa. 

Johanna Toftby <[email protected]>

22:00 (16 timmar sedan)

till Linda

Det är just det jag vill veta. Varför är du så elak mot Annica? 

Du är det inte en gång, det är flera dussin

Linda

22:04 (16 timmar sedan)

till mig

Gumman.. Nu är jag helt ärlig mot dig. Märker att du tror att jag är alla falska identiteter som skriver elaka saker om Annika. Men så är inte fallet. Förstår att du tvivlar men det finns andra som tvivlat på Annika. Vi alla har sett olika saker inom (cancern). Jag kan bara prata för mig själv, men helt ärligt så har jag inte trott att hon varit sjuk. Hon har sett så frisk ut och en sak jag reagerade mer pp var utlandsresan. En familjemedlem till mig fick inte åka förens 6 månader efter cellgiftsbehandlingarna var över. Handlar inte om att jag inte unnar henne det du gjorde för henne. Handlade mer om tvivlen

Johanna Toftby <[email protected]>

22:18 (16 timmar sedan)

till Linda

Så det är mer än en person som kallar sig Anna och har ditt IP menar du? 

Linda

22:19 (16 timmar sedan)

till mig

Nej. Pratar om dom andra som skriver som ni tror är jag. Idag blev någon påhoppad av dig att det inte var hon på bilden. Antog att du trodde det var jag. Fins några till som skriver plus hon som skrev brevet. 

Johanna Toftby <[email protected]>

22:26 (16 timmar sedan)

till Linda

Alltså var det du som skrev “Har Annica dött än? Då blir det party?” 

Varför skrev gjorde du det?

Linda

22:27 (16 timmar sedan)

till mig

Ja det var jag, skyller inte ifrån mig på någon. Men märker att du tror att jag är *alla*. 

Johanna Toftby <[email protected]>

22:30 (16 timmar sedan)

till Linda

Varför skrev du så? 

Linda

22:32 (16 timmar sedan)

till mig

Ibland skriver man saker innan man ens hinner tänka. Sen när andra var på mig så kom det bara

Johanna Toftby <[email protected]>

22:37 (16 timmar sedan)

till Linda

Och du förstår inte att Annica blir ledsen av det? Eller hennes tre barn? Du ska fira när deras mamma dör skriver du. 

Linda

22:39 (16 timmar sedan)

till mig

Det är bara något man säger. Så iskall är jag inte och jag känner inte ens henne. Inte trodde jag att hon orkade sitta och läsa alla dina kommentarer

Johanna Toftby <[email protected]>

22:51 (16 timmar sedan)

till Linda

Var ärlig nu, visst var det du som skrev brev till Annica också om att hon skulle dö? 

Linda

06:58 (7 timmar sedan)

till mig

NEJ det var inte jag. Om du inte tror mig kan du få mina fingeravtryck. Därför jag säger att det är fler som skriver til dig. Jag har nyss börjat skriva och läste att det har pågått i många år. Brukar sällan skriva på andras bloggar då jag läser väldigt få. Har mkt saker i mitt liv sombtar upp min tid.

Johanna Toftby <[email protected]>                                                                             07:51 (8 timm

till Linda

Du skriver väldigt mycket på min blogg, många hundra kommentarer. Alla är väldigt negativa mot mig, Annica och andra läsare. 

Varför läser du min blogg om du tycker så illa om den och alla där?

Linda

10:03 (4 timmar sedan)

till mig

Nu tar du allt i. Jag har enbart svarat på folks kommentarer efter mina. Så alltså är det någon annan som skriver till er. Du får allt kolla upp dom andra Ip nr för du har fel 

Linda

10:07 (4 timmar sedan)

till mig

Alltså mina inlägg som vi tagit upp här. Innan har jag aldrig skrivit så snälla leta upp den personen i stället för att tro att det är jag

Johanna Toftby <[email protected]>

10:26 (4 timmar sedan)

till Linda

Nej Linda, du har skrivit över 200 kommentarer som “Anna” med samma IP. Du har dessutom hållit på såhär på andra bloggar i flera år. Nu räcker det. Du förstår inte att du gör människor illa utan tycker bara synd om dig själv. Därför måste jag gå vidare med polisen och med din operatör så de får sätta stopp för dig.

Linda

10:29 (4 timmar sedan)

till mig

Va… nej det har jag verkligen inte. Du tar fortfarande fel på person. Så snacket om att ge en chans att höra av sig per mail var bara skit snack. Föratod att du var en bluff. Gå vidare du… du har ändå inget som dom brye sig om. Har inget att dölja

Linda

10:35 (4 timmar sedan)

till mig

Min operatör lämnar inte ut uppgifter mer än till polisen. Så vad tror du dom ska göra? Ajabaja du får inte svara på frågor i ett kommentarsfällt. Du vet att det är lagligt va? Har inte kallat någon av dina läsare för något elakt. Har heller inte tagit kontakt med dig förens du bad mig. Så det kan du heller ej använda. Vad andra gör och vad du tror får stå för er. Men du tar fel. 

Tror du att folk slutar bara för att du anmäler dom? Dom låser inte in folk eller tar deras mobiler 

Linda

10:37 (4 timmar sedan)

till mig

Sen heter jag inte Linda. Du har svårt för att förstå vad jag skriver märker jag

Linda

10:45 (4 timmar sedan)

till mig

Du vet att det finns en lag på att du som äger bloggen/fb o andra sidor är skyldig att ta bort inlägg som är (kränkande mm). Tillåt du det stå kvar och det utgör ett hat/hot så är du skyldig till brott. Tyvärr sant lilla gumman

Linda

11:07 (4 timmar sedan)

till mig

Önskar dig lycka till.. Karma slår alltid tillbaka och jag förstår att du vill tjäna pengar på detta. Så jag kommer ta upp detta med flera personer som är kopplade till dig. Du bedriver en hatkampanj och borde stängas av. Vem vet, du kanske blir av med bloggen. Så tro inte att jag kan ge tillbaka med samma mynt. Jag har däremot saker som jag vet kommer tas upp av både polis och den som betalar din inkomst (via bloggen). Du står upp för mobbning… hot… förföljelse med mera. Anlita folk för skitsaker är sjukare än det jag skrev. Så vi ses i rätten

Johanna Toftby <[email protected]>

11:15 (3 timmar sedan)

till Linda

Du blir väldigt aggressiv och hittar på mycket saker just nu. Linda. Jag förstår att det är jobbigt för dig att ställas till svars för vad du gjort.

Du vill inte erkänna att du skrivit massa skit på min och andras bloggar men då påminner jag om ett par kommentarer du skrivit från exakt den mailen du mailar just nu. 

Varför skrev du så? 

Det verkar finnas brunetter som är lika korkade som blondiner

Modell jobb är inte riktigt din grej. Mer för dom yngre som inte har åldersförändringar i ansiktet.

Bevisar bara hur dåliga ni tjejer är när en man tar över. Hoppas Janne hittar en bättre tjej för det är han värd

Linda

11:19 (3 timmar sedan)

till mig

Aggressiv? Läs om läs rätt. Hittar på? Läs på om lagarna lilla du. Jobbigt? Varför skulle det vara jobbigt för? Gör du en anmälan men lovar att dom kommer inte ens kalla in mig på förhör. Något du bara fått för dig att dom gör. Nej jag har inte skrivit på andras bloggar konstigt att ingen har anmält det då  Ledsen att göra dig besviken, men rädd för dig är det minsta jag är. 

Linda

11:19 (3 timmar sedan)

till mig

Aggressiv? Läs om läs rätt. Hittar på? Läs på om lagarna lilla du. Jobbigt? Varför skulle det vara jobbigt för? Gör du en anmälan men lovar att dom kommer inte ens kalla in mig på förhör. Något du bara fått för dig att dom gör. Nej jag har inte skrivit på andras bloggar konstigt att ingen har anmält det då  Ledsen att göra dig besviken, men rädd för dig är det minsta jag är. 

Johanna Toftby <[email protected]>

11:23 (3 timmar sedan)

till Linda

Varför skrev du dessa kommentarer till mig? Det är samma mail du skriver från nu. 

Linda

11:23 (3 timmar sedan)

till mig

Du bad mig höra av mig. Så nu har jag gjort det och kommer nu blocka dig här. Har sparat alla som anmält sig om att komma hit. Räcket med att dom glor in genom fönstret så blir eom anmälda. Har bevis att du ska anlita dom. Du lär få det tufft när polisen ser hela din blogg och hur aggressiv du är mot alla som inte slickar din röv. Lycka till. 

Linda

11:27 (3 timmar sedan)

till mig

Svarar ej mer. Gå vidare … du har ju redan bestämt dig och du vet att då ska man ej ha kontakt mer va? För man kan inte komma sen och säga att någon har stalkat en om man själv uppmuntrar till kontakt. Sköt om dig och räkna all klirr i kassan ett par dagar till. Sen ska vi se hur desperat du blir. 

Johanna Toftby <[email protected]>

11:48 (3 timmar sedan)

till Linda

Linda, jag ville ge dig en chans att förklara varför du skrivit så många hemska saker framför allt till Annica men även till mig. Tyvärr tar du inte den chansen utan bara fortsätter med elakheter och hotelser. 

Du har gjort en svårt sjuk kvinna riktigt illa och ändå tycker du bara synd om dig själv. 

Så ja, jag får gå vidare med detta.

Linda

11:50 (3 timmar sedan)

till mig

Så varför ska jag förklara när du ändå har bestämt dig för att göra en anmälan? Då har det ingen betydelse. Elakheter och hotelser? Var får du allt ifrån. Så jag får inte anmäla dig? Det är det enda jag tagit upp. 

Johanna Toftby <[email protected]>

12:08 (3 timmar sedan)

till Linda

Nej Linda, du har tagit upp allt från att du tycker att jag är ful till att du ska fira om Annica dör i dina kommentarer. 

Nu får polisen och din operatör ta hand om dig, du fick en chans att förklara dig men sitter bara och tycker synd om dig själv.
// Johanna

Linda

12:10 (3 timmar sedan)

till mig

Har redan svarat på den frågan. Men du hoppade visst det. Sagt en gång, ja. Ej åtalbart och önska får man göra. Däremot får man inte hota. Tycker synd om mig själv? Sorry men du kan uppenbarligen inte läsa av människor. Ja men låt det gå vidare… du förlorar mer på det en jag. Du har hot på din sida om att anlita folk.. så lycka till

Linda

12:14 (3 timmar sedan)

till mig

Operatörer gör fortfarande ingenting Ledsen att göra dig besviken, men jag sitter och skrattar åt din okunskap. Att tycka en person är ful (en gång) är ej åtalbart. En sak om man kränker någon i flera år och verkligen kränker. Men som du skrev på sidan så tar du inte illa vid dig. Bra att visa upp för polisen sen

Linda

12:25 (2 timmar sedan)

till mig

Jag har varit snäll och även sagt att jag ska be A om ursäkt. Men du hindrar mig och du vet att polisen kommer se detta som en fördel för mig. Ha ett bra liv gumman

Linda

14:39 (43 minutersedan)

till mig

Så vi ska alltså anmäla varann nu då? Du vet att du har begått brott va? Dina läsare börjar märka det såg jag precis. Äntligen folk som ser vad du går för

 

2018-01-10 Johanna Toftby
 • 2017-11-27, 09:00
 • 74

Allt med att blogga är inte roligt men vissa saker måste man räkna med. Troll är en av dem. Hur noga du än är och hur mycket du än anstränger dig så kommer några att hata dig för det. Eller just för att du är så bra på det du gör. Trollen är som mobbarna i skolan men ännu fegare, de vågar inte ens säga vilka de är när de försöker trycka ned dig. Men de kan ta över hela din tillvaro om du låter dem.

Att strunta i trollen fungerar inte bättre än det gjorde att låtsas som att du inte alls blev ledsen över vad mobbarna vräkte ur sig. De fortsätter så länge de har roligt och om de tror att de har skrämt dig till tystnad har de jättekul. Att visa sig rädd är som att be dem fortsätta. Helt trollfri kommer du aldrig att bli om du inte stänger kommentarsfältet och slutar att läsa din mail. Eller slutar blogga. Då har de verkligen fått vinna. Låt dem inte göra det! 

Det är klart att jag också kan bli ledsen över att någon medvetet försöker göra mig illa, för det är precis vad trollen håller på med. Alla deras små nålstick går ut på att du ska bli rädd för att öppna din inkorg eller läsa kommentarerna på din egen blogg. Alla som klagar är förstås inte troll, vissa klagar bara för att de inte håller med dig, inte gillar din tröja eller inte tycker om din blogg. Det får du leva med när du valt att bli offentligt.

Och egentligen spelar det ingen roll vad signaturen Anonym tycker om min tröja. Det är tänkbart att jag tycker att hennes nya skor är fula också.

Vem vill ha en blogg med tre kommentarer som alla består av att jag har en snygg kjol idag? Inte jag i alla fall och jag vill faktiskt inte läsa den heller.

Men när signaturen Anonym klagar på precis allt du gör och skriver dussintals eller hundratals kommentarer om hur värdelöst allt du gör är så har du ett troll på halsen. En stalker. Visst kan du blocka Anonym, men alla troll värda namnet har flera IP-adresser så det kommer bara nya trollungar.

Jag konfronterar mina troll när jag tycker att de går för långt, men de flesta som bara smågnäller struntar jag i. Trollen tycker ofta väldigt synd om sig själva när de får mothugg och börjar babbla om yttrandefrihet och känner sig som offer. Det är ganska kul när jag är på rätt humör att se hur någon som skrivit 200 kommentarer under olika namn om hur dålig jag är plötsligt tycka att jag är en mobbare för att jag svarar på ett av dem. 

Det var inte länge sedan jag gång på gång frågade ett troll om vi inte skulle ta en fika så jag skulle få höra ansikte mot ansikte varför hon tycker så illa om mig. Det hade hon minsann inte tid med, men att skriva långa kommentarer gick fint, tryggt bakom sin skärm.

Är inte det lite märklig?

I början när jag bloggade var det svårt. Jag hade svårt att att acceptera att man kunde skriva så ofattbart konstiga saker till någon. När jag gick ner alla mina kilon i vikt så var en storm, rent kaos. Jag kan inte förstå att en del tycker det är bättre man inte tränar och att man bär på tio kilos övervikt eller mer.

Men jag kan än mindre förstå hur man kan känna sig så kränkt över att någon annan väljer att träna och leva hälsosammare. Det är inte som om jag tvångsmatade trollen med spenat eller något annat hemskt när de egentligen bara ville proppa i sig grillchips.

Jag fick ta emot mycket hat från anonyma troll som hittade på namn olika gånger, ville jävlas och tala om hur ful jag är, att jag är en vidrig mamma som inte är en bra förebild för jag tränar så mycket. Då hade jag inte lärt mig att hantera alla såna människor än, jag blev rasande och ville sätta dit dem, en och en eller alla på en gång.

Och det var förstås vad de var ute efter, att kunna reta upp mig och få mig att må dåligt. I själva verket var det bara en eller två personer som skrev till varandra i olika namn för de ville låta mina läsare tro det var en hel hög med anonyma troll. 

Jag raderar aldrig påhopp om mig själv, gillar du mig inte så kan du väl få säga det om du vill det. Den enda gången jag blir riktigt förbannad på trollen är när de ger sig på andra. Jag har valt offentligheten, men mina tjejer har det inte och Annica har det verkligen inte. Att ge sig på dem för att komma åt mig är så vidrigt att jag inte finner ord för att beskriva det. 

Men tack och lov har vi allihop stöd från alla vettiga, kärleksfulla läsare som kan hjälpa oss mot trollen.

 

2017-11-27 Johanna Toftby ,
 • 2017-09-04, 19:50
 • 37

Jag är så glad över att kunna läsa allt som ni alla skriver här. Att få era kommentarer värmer mer än ni kan förstå och det är många som läser det ni skriver. Vi kan alla göra vad vi kan för att göra nätet lite bättre för oss allihop, genom att låta nätkärleken vara så mycket större än näthatet.

Bloggen är inte bara recept, mode och träning, jag brinner för att lyfta fram det som är svårt, sorgligt och allt annat som ingår i livet. 

Vår kära Annica har valt att dela med sig av sin svåra cancer som så många tyvärr är drabbade av. Hon har aldrig velat ha en egen blogg, hon har läst så många cancerbloggar som sedan en anhörig fått skriva sista inlägget. Hon vill hellre gästblogga här inne då och då, så lyfter vi fram sjukdomen ännu mer i ljuset. 

Vi blir inspirerade och får livsglädje av hennes inlägg, trots att hon kämpar och har det väldigt jobbigt ger hon oss andra energi. Sjukt nog får hon ta emot hat och avundsjuka trots att ingen rimligen vill vara i hennes situation. Men hon får så mycket mer kärlek än hatet, det väger upp! Jag lovar. 

Jag brinner för att hjälpa de som är utsatta eller blir orättvist behandlade. Jag kan förstås inte hjälpa alla, då skulle bloggen inte fungera längre alls utan bara bli elände. Men jag kan påverka lite granna och ta upp ämnen så fler kan inspireras. Precis som ni alla kan inspirera och sprida kärlek. Den som gör det, får kärlek tillbaka.

Det funkar åt andra hållet också, den som sprider hat kommer själv att få hat tillbaka. Att gömma sig och hata anonymt eller bakom ett stängt kommentarsfält betyder inte att du kommer undan med det, det betyder bara att du inte ser vad du själv ställer till med. Jag vet att det finns människor som gärna hänger ut mig på sina egna bloggar, kanske för att få mer trafik, kanske för att de verkligen tycker illa om mig av något skäl. Bloggbråk ger klick, det är den trista sanningen. Men jag vill inte vara med om det. 

Jag lyfter fram näthatet för att visa hur hemskt det är och hur illa det gör människor. I bästa fall får det någon att inse att det är en verklig människa som de gör illa och sluta med dumheterna. För ni anar inte hur mycket det skadar! Åtminstone ger det alla er underbara läsare en chans att bemöta hatet med kärlek.

Visa alla att nätkärleken är mycket starkare än näthatet!

 

Carina Andersson: För mig representerar Annica alla som kämpar mot cancer. Hennes fight är alla cancersjukas fight oavsett vilken cancertyp man har! Att hon väljer att ”bli offentlig” handlar knappast om att hon vill ha sympatier eller (Gud förbjude) ekonomiskt stöd för att resa utomlands. Att officiellt vara så privat som hon är kostar nog mer än det smakar. Jag tror inte att hon gör det för egen vinnings skull, utan för att hålla modet uppe både hos hennes själv, hos familjen och alla andra i samma situation. Annica, du är starkare än du tror! Jag tror på dig! Tusen styrkekramar

Helen: Vilken civilkurage du har, Johanna! All heder åt dig som tar itu med det som du tycker är fel. Många av oss reagerar men gör inget, du har ett jobb där du kan nå ut till så många och gör det på ett alldeles utmärkt sätt. Du varvar det tunga, svåra med det ljusa, fina i livet. Fortsätt med det!

Hanna: Att se ditt arbete på bloggen, få läsa Annicas rader är som en förbjuden inblick i ngt som är lite tabu .. att vara sjuk i cancer är tufft men hur tufft förstår man sällan.. att stå vid sidan av är både fysiskt o psykiskt jobbigt.. känslorna går berg och dalbana från dag till dag.. men är så glad att få en chans att följa på resan hur den än går.. att få swisha fredagsmys eller skicka en tanke.. att få chansen att hjälpa en medmänniska.. är det ngt speciellt familjen behöver hjälp med kanske vi läsare kan fixa .. ordna med mys för grabbarna eller en härlig upplevelse för att få dagarna att bli för en stund lättare.. vi är många som ber o sänder familjen en tanke.. kramar i massor o styrka till Annika

 

 

2017-09-04 Johanna Toftby ,
 • 2017-08-31, 16:29
 • 72

Tack till alla er som stöttar Annica efter det som har hänt. Jag vet att det finns en del som tycker att jag gör fel när jag lyfter fram en näthatare, eller i det här fallet någon som lämnar nätet och skickar ett alldeles vanligt brev med innehåll som gör någon annan människa så fruktansvärt illa. Visst förstår jag hur ni tänker, att hataren vill ha uppmärksamhet och få känna att hon eller han har lyckats.

Men jag håller inte med. Inte alls. Att lyfta fram hatet väcker kärleken. Varje gång jag har skrivit om näthat så har nätkärleken också vaknat till liv och visar hur mycket starkare den är. Annica är helt med på att detta ska ut och hon tackar er alla för ert stora stöd.

Har pratat många gånger med polisen idag.

Du som skrev det vidriga brevet, hör av dig till mig. Nu! Har fått flera tips på vem du är så lätta ditt samvete istället för att gömma dig.

 • 2017-01-29, 21:15
 • 219

Jag trodde att det inte kunde bli värre än den hemska människan som skrev till Annica att hon borde vara med sina barn i stället för att blogga. Men jag hade fel. Nu har jag raderat den vidrigaste kommentaren jag någonsin sett på min blogg. Och den var riktad mot Annica igen.

Så snälla ni, fortsätt att stötta Annica och skicka kärlek till henne. Berätta för henne hur mycket det betyder att hon orkar dela med sig av sitt liv och sin kamp. Det behöver hon få höra nu.

Du är verkligen lättlurad. Annica är inte sjuk. Jag jobbar som sjuksköterska (onkologen). Finns ingen cancer sjuk som ser så frisk ut och som orkar göra så mycket som hon gör. Har gått igenom hennes fb och det finns inte en enda bild där hon får cellgifter och håret ser perfekt ut. Bluff och vi kommer gå vidare med detta. Bluff och bedrägeri 

 

Jag blir så otroligt arg att jag inte vet var jag ska börja. Kanske med att en sjuksköterska på onkologen borde kunna stava till “cancersjuk”. Eller med att en riktigt sköterska aldrig skulle kunna vara så otroligt elak mot en sjuk människa. Hoppas jag åtminstone. Eller med att berätta precis hur hemskt Annica har haft det och förklara hur hårt hon kämpar varje dag för att få ett bra liv för sig själv och sin familj.

 

Jag vet att många tycker att jag inte ska ta upp de här sakerna, att det är bättre att tiga ihjäl och inte ge dårar någon uppmärksamhet. Men det tycker inte jag. Annica själv vill veta, vill inte att jag ska dölja saker för henne. Själv tycker jag att det är bättre att lyfta fram problem som näthat, för det här är verkligen näthat, och göra något åt det i stället för att låtsas att det inte finns. Ingenting har någonsin blivit bättre genom att låta galningar hållas. När ljuset faller på trollen så förvandlas de till sten.

Viktigast av allt är att visa att vi som stöttar Annica och följer hennes kamp är så många fler och så mycket starkare än ett par ynkryggar som sitter vid sin dator och tänker att de ska ställa till det för någon. Jag förstår verkligen inte varför. Känner de sig mäktiga om de får Annica att må ännu sämre? Det är inte särskilt svårt att få någon att må riktigt dåligt, det är mycket svårare och viktigare att få någon att må lite bättre.

 

Jag vill också berätta för att alla ni som följer Annica och mig ska veta vad som pågår, för det påverkar förstås. Om ni tycker att någon av oss verkar ovanligt känslig just nu så är det här varför. det bubblar en ilska i mig som kan bryta ut när som helst för att jag tycker att den här människan är så fruktansvärd. Då är det bättre att ni vet varför jag kan vara lättirriterad.

Inte minst vill jag berätta för att även om jag inte har en aning om vad hon menar med att gå vidare med detta så kommer jag och Annica att gå vidare med detta. Vi ska ta reda på vem det är som skickat in hemskheten och polisanmäla den personen. För det här måste verkligen kunna klassas som förtal, eller hur?

Visa nu Annica att ni står på hennes sida mot trollen och skicka kärlek till henne!

 

 • 2017-01-25, 10:10
 • 222

Igår hade vår kära Annica en riktigt hemsk dag. Tumören i magen växer igen och går inte att operera bort, däremot togs en misstänkt metastas bort. Hon lade ut en sista bild på Facebook och kollade sin mail innan det var dags att försöka sova och hoppas att nästa dag skulle bli bättre. Då kom det ett mail. Från någon som tyckte att hon inte led tillräckligt utan skulle må ännu mer dåligt.

Snälla, fortsätt skicka kärlek till Annica, det betyder så mycket för henne. Särskilt just nu, detta tog henne väldigt hårt när hon redan var så utsatt.

Det var ett konstigt mail, det började med att berätta att personen tyckte synd om Annica och hennes familj. Sedan vände det tvärt och gav sig på Annica för att hon bloggar och lägger ut selfies. “Hur fan har du tid? Ber du din mamma ta ledsna selfies av dig på KSS? Orka blogga om man är cancersjuk, för i helvete spendera tid med barnen i stället för att blogga. Du är ju inte klok på det sättet! Hoppas du vinner över cancern och inte ser den som en lek.” Och så vidare….

Jag blir så jävla arg på detta så jag skäms att ha den som skrivit på min vänlista, vilket jag tydligen har. Men det är ingen jag känner på riktigt eller ens vet vem det är. Att trycka ned andra som redan är sjuka är helt ofattbart för mig. Det går inte riktigt att ta in. Dessutom har skribenten tydligen barn själv. Hon är mamma och är förhoppningsvis själv frisk. Då borde hon förstå just hur mycket Annica tänker på sina barn hela tiden.

Annica skriver här på min blogg för att lyfta upp cancer och delar öppet med sig om sin sjukdom och sitt liv. Hon sprider kärlek för att hjälpa andra. Annica får så mycket pepp för att hon peppar andra, sprider man kärlek så får man kärlek tillbaka och berikas med vänner.

 Vem är du som tar dig rätten att skriva detta till Annica? Jag ser du har barn, jag hoppas de aldrig tar över ditt hat. 

 Trots allt orkade Annica svara på mailet. Läs det här.

“Tycker du verkligen så illa om mig att du tror på det elaka du själv skriver”? Jag fick detta mail och läser det nu när jag ska sova. Hela jag grips av panik att en människa därute tycker så illa om mig och tror så illa om mig.

Tycker cancer är en lek? Jag skriver för att det är min terapi. Aldrig har jag bett min mamma ta ledsna bilder på mig. Varför i hela fridens namn skulle jag gör det? Så elakt!

Jag skriver när barnen gör andra saker, för det är just min terapi. Läs inte om du mår dåligt av mina inlägg, men snälla, sluta göra mig så ledsen. Varför, jag förstår inte? Förstår någon det? Varför göra människor ledsna?

Jag har aldrig ens träffat dig, människa, som skriver detta så du känner ju inte ens mig. Tror du att jag tycker att detta liv är roligt? Har jag ens valt det? Har jag valt att ha en dödande sjukdom som hotar mitt liv varje dag? Fattar du hur rädd jag är varje dag?

Dina hårda ord skulle få mig att sluta skriva, men det gör de inte. Jag kommer att fortsätta, då jag tycker att cancer är viktigt att skriva om och beröra. Det finns alltid tid när det handlar om att hjälpa andra. Men jag inser att jag kan inte kan svara alla så då jag till hundra procent prioriterar tid med mina barn och min familj.

Det har jag själv valt. Men jag skriver när de är på skolan, på dagis, när de sover. Som nu skriver jag, i ett mörkt rum när min man och barnen sover. Tårarna rinner när jag måste gå i försvarsställning. Men att cancer skulle vara en lek, tro mig, jag om någon vet att det inte är det. Den höll på ta mitt liv den där tisdagen den 13 september 2016. Cancer är en mardröm som jag måste gå igenom varje dag. Som gör mitt liv till ett rent helvete. Jag är på riktigt livrädd för cancer och den får mig gråta varje dag.

Förstår du hur rädd och ledsen jag är varje dag för att cancern valde just min kropp? Jag skulle aldrig välja det om jag fick bestämma själv. Jag hade hellre fyllt min Facebook med glada bilder. Ett Instagramkonto och ett Facebookkonto proppfyllda med inredningsbilder som är det bästa jag vet. Ett konto proppfullt av liv!

Men nej, mitt huvud är proppfullt av just cancer. Varför skulle jag inte få skriva om just det? Snälla, sluta läsa om du inte orkar, men dina hårda ord sårar, sårar djupt. Nu ska jag efter en tung ledsen dag lägga mig med det sista minnet av ditt hårda mail. Det är inte synd om mig, men snälla, sluta skriva en massa skit till mig. Det lilla jag vet är att jag är värd mer än detta.Jag vet att mina inlägg hjälper andra och berör andra, jag får hundratals brev om det. Annars skulle mail som dina få mig att sluta direkt.

Jag är så ledsen för ditt jättehemska mail och jag hoppas att du själv aldrig behöver upptäcka hur hemsk cancern är. Kanske har du redan gjort det och kanske är det just därför du själv är så bitter. Och då beklagar jag verkligen! Men snälla, försök förstå mig också, detta är terapi för mig och om mina inlägg inte ger dig någonting sluta läs dem.

Det är mitt liv mina inlägg handlar om, inte ska mitt liv få någon annan att må dåligt. Det vill jag absolut inte. Men däremot ska jag nu försöka somna efter ditt hemska mail. Jag känner mig så ledsen efter det och ber dig att sluta skriva såna vansinniga mail till mig. Cancern är en mardröm som förföljt mig dagligen i 3,5 år och jag hoppas jag vaknar ur den någon gång, inte att det slutar med att den vinner.

Tills dess ska jag kämpa vidare.

Önskar dej och mina vänner en godnatt, min är tyvärr redan förstörd.
Annica

 Jag kokar inombords över att någon kan angripa stackars Annica på det sättet. Detta är näthat på riktigt, till skillnad från när någon skriver att jag har en ful tröja på mig eller något annat futtigt som egentligen inte spelar någon roll. Det är bara småsaker och jag har valt mitt offentliga liv, då får jag ta att någon stör sig på det också.

 Annica vill bara få vara Annica. Så låt henne vara det och hantera sin sjukdom och sitt liv på det sätt hon mår bäst av.

 Alla ni fina vettiga läsare, skicka en hälsning till Annica så hon vet att det är så många gånger fler som bryr sig om henne.

2017-01-25 Gästblogg ,