• 2018-07-20, 11:30
  • 14

Vi äter en del pasta här i Italien, det är ju ett måste när man är här. Igår åt jag en grym skaldjurspasta till lunch och på kvällen när vi åt middag med våra vänner tog Daniel en Pasta som var den läckraste jag sett. Skulle fotat men missade det.

Här är vi på Restaurang Lido Paina som ligger vid vattnet, borgen bakom och alla vackra berg runt om. Vi äter alltid minst två luncher här när vi är i Malcesine. Ett bord vid vattnet är ett måste, vi väntar hellre en stund tills det blir ledigt.

Och en jättegod skaldjurspasta.

Även gott med musslor som vi åt på restaurang Colomba sista kvällen i Desenzano, Herregud så gott det var. Missa inte den restaurangen som ligger vid den lilla hamnen mitt inne i stan. Jättemysigt.

Men man kan äta lika god pasta med skaldjur hemma och det måste jag tipsa er om nu!

Den här rätten är vansinnigt god, festligt och enkel. Jag gratinerar havskräftorna med jättegott örtsmör. Vill ni inte ha pasta är det gott med gratinerade kräftorna och en skiva rostat bröd till.

Pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan på ett stort fat och ställ fram. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
2 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2017-04-28, 16:25
  • 7

Här kommer tips på en riktigt god helgmiddag. En lyxigare middag som gör succé på middagsbordet eller varför inte göra fredagsmyset lite extra lyxigt och annorlunda. Detta var riktigt gott, visst är det kul med mat!

Vad vill du att jag ska skriva för recept?

Örtgratinerade havskräftor brukar jag göra som en god förrätt som jag tipsat om tidigare, receptet är från min mammas gamla kokbok “Festmat”. Men den boken kan jag lova har de allra bästa recepten jag inte sett någon annanstans.

Kräftor eller hummer med örtsmör är ju gott att bara ha en som en rätt och en god champagne till, men nu kör vi även pasta!

Pastarätten fick jag inspiration från Leila Lindholm i hennes bok Fresh foodie.

Recept: Pasta Pomodoro och gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 3 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask goda babytomater
5 mogna tomater
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen så det får ta smak.



Gör så här:

1. Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.
2. Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Lägg i hackade tomater och värm på medelvärme.
3. Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop minst 5 minuter till det blir som krossade tomater.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Koka pastan al dente i saltat vatten
6. Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Bland det godaste jag ätit.

Häll över lite av smöret från formen där kräftorna gratinerats i pastan. Svårtoftad rätt för det var mörkt igår, men jag lovar er att detta är en riktig pangrätt om man gillar skaldjur.

Nu ska jag ner till gymet och sedan uträtta några ärenden, det blir en skön hemmakväll i soffan sedan Göteborg i helgen, längtar nu. Puss och kram