• 2021-03-27, 12:35
  • 14

Jag älskar smörgåstårta! Påsken är snart här och vad passar bättre än en ljuvlig smörgåstårta för att fira in våren. Igår gjorde jag små räkbakelser med lax, dessa blev så goda med lite bubbel till. Jag, Janne och Marilyn tittade på Masked Singers och hade en mysig kväll, Lisa-Marie fick med sin bakelse till jobbet idag för hon var hos en kompis igår.

Jag har massor med tips här inne, stora rektangulära, mindre stubbar men här kommer även små räkbakelser. Vackert att servera och nu när man inte är så många vid middagsbordet så är det ju betydligt lättare med dessa små bakelser.
Riven gurka runt om tycker jag är så gott, men man kan dekorerar med vad man eller vad man tycker om.

HÄR har jag tips på en god smörgåstårta med lax, räkor och avocadoröra.

Köpte underbara fredagsblommor igår, Italiensk Anemon, hur vackra?

4 Smörgåstårtebakelser

12 skivor formfranska eller hembakat smörgåstårtebröd

Laxfyllning:
100 gram kallrökt lax
100 gram färskost
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad färsk dill
salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka kallrökt lax, riv pepparroten och finhacka dillen. Rör ihop allt i en skål.

Räkfyllning: (För smalare- byt ut till 1 dl kvarg)
170-200 gram räkor (oskalade)
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk chiliflakes
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala räkorna eller häll av lagen om du har räkor i lag.
Rör ihop allt i en skål.

Färskosttopping:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk riven färsk pepparrot 
Gör så här:
Blanda ihop allt, riv pepparroten och rör ihop.

Dekoration och ihopsättning:
Jag hade detta men man tar vad man känner för:
stora handskalade räkor
kallrökt lax
kalix löjrom
1 gurka
citron
färsk dill
riven gurka

Gör så här:
Blanda ihop rörorna, skär bort kanterna på brödet så nära kanten du kan. Antingen gör du fyrkantiga bakelser eller runda. Stansa ut runda bitar på formfranskan med ett stort glas eller något annat runt. Tryck hårt och var försiktig när du tar bort brödet så det inte går sönder.

Riv gurka på det grövsta på ett rivjärn och lägg i ett durkslag, gärna ett par timmar innan. Strö på lite salt så drar vattnet ut snabbare. Krama sedan ur vattnet ur den rivna gurkan innan du ska dekorera.

Om brödet är torrt- lägg bred lite gräddfil på bröden innan.
Börja med någon av rörorna, bred rejält med fyllning, det är lättare om du breder ut all fyllning innan du sätter ihop.

Jag hade två lager, fyra brödskivor. Avsluta med en brödskiva så du kan breda ut färskosttoppingen överst och runt om.
Ta en pannkaksspade eller en sked för att breda på färskosttopping överallt. De är lätta att flytta när du brett klart så ställ dem på en skärbräda eller bricka innan, det blir kladdigt. Lyft upp med en stekspade och ställ på brickan du ska servera på, ställ kallt. Gärna över natten så blir det ännu godare. Jag gjorde mina tidigt på morgonen och åt på kvällen, blev också bra.

Dekorera när du ska servera dina bakelser eller en stund före. Klappa in den rivna gurkan runt om bakelserna, lägg räkor, lax och gurka, citron och färsk dill överst.
Njut!