• 2020-03-05, 22:30
  • 28

I dag hölls den sista rättegången mot den stalker som förföljt mig, hotat mig och gjort mitt liv till en mardröm. Jag trodde inte det skulle vara lika jobbigt i dag, men när vi klev in i rättssalen mådde jag illa av att bara se den åtalade. Jag känner så mycket asky för allt vad hon har gjort att det finna inga ord kvar. 

I dag hörde vi den fjärde målsäganden, som blev kontaktad av den åtalade efter att ha varit med i tv. Sedan började allting för henne med en ny nätkompis som hade en så hemskt historia. Hennes föräldrar var döda, hon var gravid och hade leukemi… hennes pappa hade mördat hennes mamma… och förgripit sig på henne också. Jag trodde inte mina öron när jag hörde allting hon hittat på. 

När det blev för konstigt och målsägande försökte bryta kontakten så började hoten välla in. Jag har hört den historien så många gånger nu i olika varianter, även om detta nog var den värsta. Men det här offret råkar vara en polis. Kanske inte det smartaste offret att välja ut, om man säger så. 

 Eskilstuna-Kuriren som var på plats skrev ett långt och bra referat från dagen för er som vill veta mer, läs det HÄR.

Åklagaren Jessica Wenna har varit fantastisk. På alla sätt. Hon yrkar på att den åtalade ska få fängelse mellan sex och tio månader. Försvaret yrkar på att om hon fälls så ska hon få skyddstillsyn, alternativt kombinerat med fängelse. Olaga förföljelse och övergrepp i rättssak mot mig, de andra olaga hot, ofredande och övergrepp i rättssak. 

Själv tycker den åtalade att det är jag som har hängt ut henne i mina kanaler. Hon tycker så synd om sig själv och att det har orsakat stor skada för henne. Stackars henne. Eller hur… 

Men jag har inte hängt ut henne. När jag efter många års terror kunde identifiera henne skrev jag förnamn och ort. Det finns enligt Eniro över 400 personer med det förnamnet på den orten. 

Det hon orsakat får hon stå för och nu ska rätten straffa henne för alla brott. Ni ska vet hur tacksam jag är för allt ert stöd, alla som varit med som åhörare, alla som peppat mig, alla som själva varit utsatta för henne, alla ni är otroliga! Ni anar inte hur mycket det betyder för mig! Mina älskade tjejer var med mig i dag. De har också haft det riktigt jobbigt och blivit utsatta för henne, detta har varit fruktansvärt. 

Här är Terese Tsarouchas, mitt målsägarbiträde/advokat som också kommer från Skövde. Fantastisk advokat som varit ett stort stöd under ett år snart.

Alla ni som är utsatta för brott, även om det är på nätet, kränkning, hot, stalking, förtal och identitetsstölder: Anmäl, anmäl, anmäl! Lyssna inte på trams om att strunta i hat och hot, det är fortfarande brott även om det är på nätet och det enda sättet att få bort det är fällande domar. Inte att lida i tystnad. 

Jag mådde så otroligt dåligt hela förra året 2019, samtidigt som jag släppte bok och skulle ha ett roligt år så var jag dödshotad, jagad och hade ett rent helvete. Men det var det värt om vi får den här personen att sluta terrorisera människor som hon gjort i minst tio år.

Nu har jag gjort vad jag kunnat, det var mycket frustration och känslor i dag men jag ska berätta allt när domen vunnit laga kraft.

19 mars klockan 11.00 meddelas domen.

 

  • 2020-03-04, 22:30
  • 34

I morgon avslutas rättegången i Eskilstuna tingsrätt mot den person som har hotat, kränkt och förföljt mig och min familj och så många andra. Nu får hon stå till svars för vad hon har gjort. Det känns bra och jobbigt samtidigt. Mina barn, som också drabbats så hårt är med mig i morgon och vi stöttar varandra.

Första rättegångsdagen när jag skulle höras berättade jag under mitt förhör sakligt och noggrant vad som hänt. Jag hade bestämt mig för att inte bli ledsen eller bryta ihop men det var tufft när alla minnen revs upp. Jag bröt ihop en gång och efteråt fick jag veta att den åtalade hade skrattat. Det känns både vidrigt och sorgligt på en gång. Annars var hon bara tyst. Jag sa under mitt förhör att det är ju väldigt märkligt att hon helt plötsligt inte vågar prata när hon står åtalad och jag sitter mitt emot, när hon haft så mycket åsikter om mig under tio år. “Inga kommentarer” var det enda hon fick fram. 

I morgon ska en fjärde målsägande höras och det blir slutpläderingen, personalian och åklagarens yrkande på vilken påföljd som personen ska dömas till. Det hon gjort mot mig samlas under åtal för olaga förföljelse, olaga hot, övergrepp i rättssak och överträdelse av kontaktförbud. Olaga förföljelse är det tyngsta åtalet, att utsätta samma person för flera brott i följd, och ger fängelse i upp till fyra år för den som döms. Hon har erkänt olaga identitet, övergrepp i rättssak och även till viss del ofredande. 

Jag vill få slut på detta, inte fortsätta att bli påmind om hur dåligt jag mått och hur rädd jag varit. Den här gången kan tyvärr inte Janne åka med mig upp, men mina två tjejer ska med. Detta har även påverkat dem, de har också blivit hotade. Det har varit för jävligt. De fick skicka upp en polisbil en gång när den åtalade hotade med att åka hem till min dotter när vi inte var hemma.

Men snart är det över. Hjälp mig nu den sista dagen, som ni har stöttat mig så mycket hela resan!

 

 

2020-03-04 Johanna Toftby
  • 2020-02-19, 21:36
  • 43

I dag var det dagen D, rättegången mot personen som har förfölj, ofredat och trakasserat mig i över tio år. Det var riktigt jobbigt, innan vi skulle gå in i rättssalen trodde jag att jag skulle svimma. Mitt målsägarbiträde Terese var fantastisk och peppade mig med att det skulle kännas bättre så fort rättegången kom igång. 

Min Janne var med, älskade darling som var mitt stora stöd. Min underbara vän Mona hade kört ner från Stockholm, även några läsare från Eskilstuna var på plats. När jag såg personen som är åtalad blev det så mycket känslor. Hon har jävlats med mig och försökt förstöra mitt liv i så många år. Nu satt jag här mitt emot henne med bara ett par meter mellan oss.

När åklagaren Jessica Wenna väl drog igång och skulle lägga fram sin sakframställan släppte allt. Vi blev förhörda i flera timmar och sent på eftermiddagen var det den åtalades tur att bli förhörd. Men nix. Hon ville inte säga ett enda ord. Hon sa inga kommentarer på varenda fråga och det var enbart försvararen som fick prata för henne. Hon kunde däremot viska riktigt mycket och babbla med sin försvarare, men prata inför oss, det kunde hon inte. 

Jag lade fram tydligt i mitt förhör att hon har jävlats med mig i så många år, ofredat och stalkat, men i rätten kunde hon minsann inte säga ett ord. Det är ju väldigt märkligt, hon som har så mycket åsikter om mig annars.

Vi var tre målsägande i dag, jag, Beatrice och Carina, det har varit en ren terror alla har varit med om! Vissa saker trodde jag knappt var sanna trots att jag varit med om dem själv. 

Men det gick bra! Jag kände mig saklig och tydlig. För det mesta bet jag ihop, men bröt samman totalt en kort stund och domaren frågade om vi skulle ta en paus men jag ville köra på, det gick bra. Där hade den åtalade suttit och smålett berättade åhörare. Det gjorde hon vid flera tillfällen även när åklagaren läste upp bevis. 

Det var även lyckta dörrar vid ett tillfälle och det var intressant kan jag säga att lyssna på. 

Rättegången är inte slut, nästa förhandlingsdag i samma mål är i Eskilstuna tingsrätt den 5 mars klockan 13 och då kommer även åklagaren berätta vilket straff hon yrkar. 

Tack alla för ert fantastiska stöd, det betyder massor! Ni är många som har drabbats och nu ska rättvisan segra. Jag hoppas att fler orkar anmäla, det är enda sättet att få stopp på terrorn.