• 2019-03-02, 14:30
  • 6

Jag satt och letade recept här inne som passar till kvällens mellomys och då blev jag sugen på tortilla med guagamole, det ska vi ha på buffen! Har ni testat? Så galet gott, skär i mindre bitar till plockbuffén eller som ensamrätt.

Nu ska vi åka mot Skövde, det blir lite godis i bilen och mellolåtar i högtalarna!

Tortilla med köttfärs och stark guacamole  4 portioner 

Köttfärs  (Man kan också köra tacokrydda om man inte gör sin egna)

500 gram nötfärs (byt till quorn om du vill ha vegetarisk)
2 msk sweet chili
1/2 hackad gul lök
1 pressad vitlök
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Riven stark ost
Tortillabröd

Tomatsås  

1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk honung
salt, peppar

Hacka löken och fräs i pannan. Stek köttfärs i olja och smaka av med kryddorna, det är en smaksak hur mycket man vill att det ska smaka, men testa er fram. Jag tar gärna mycket vitlök, spiskummin, viktigt med lite sötma. Låt puttra ihop med skvätt vatten.

Tomatsås: Jag kokar ihop lite krossade tomater i en gryta, tillsätter oregano, peppar och lite salt.

Guacamole:
1 avocado
2 dl Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Salt och peppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör så här: 

Lägg stekta köttfärsen på ett tortillabröd, lägg på lite tomatsås och ost. Vik ihop, stek i olja i några minuter på svag värme på varje sida. Då blir dom knapriga och goda.

Skär i bitar och servera med fräsch sallad och guacamolen. Eller skär upp i mindre bitar och lägg på ett stort fat så man bara kan plocka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,
  • 2019-02-04, 20:02
  • 10

Detta har vi ätit precis! Kyckling i ädelostsås och champinjoner, det blev väldigt gott och gick snabbt att svänga ihop. Servera med ris eller blomkålsris, eller varför inte hasselbackspotatis, klyftpotatis om du ska göra den till helgen? Gott!

Byt ut champinjoner om du inte gillar, ta paprika eller någon annan grönsak.

Ädelost är ju så gott, gillar ni? Inte lika starkt som gorgonzola. Jag älskar det. Men så älskar jag all ost typ.

Doftar så gott här hemma av maten. Nu ska jag titta på Pia Sundhage, visst är hon en underbar inspiratör. Från Ulricehamn/ Falköping som jag. Metropolen.

Sedan blir det trolljägarna, ska bli intressant vad som händer ikväll.

 

 

Kyckling i krämig ädelostsås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt på ugnen på 200 grader. Dela svampen i bitar och fräs i en torr stekpanna på hög värme. Då får den fin yta och kokar inte. Hacka vitlök och skär löken i småbitar, fräs i olja i en panna så det blir mjukt men inte bränns. Ta upp löken. Dela kycklingfilen om de är stora och stek så de får en fin stekyta. Lägg kycklingen i en form och ställ in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter så de blir genomstekta. Gör under tiden såsen. Häll i grädden, tomatpuren, dijonsenap, honung, soja. Låt puttra på svag värme i ca 15 min, späd med mer vätska under tiden. Jag späder med lite mjölk eller vatten. Smula sist ner ädelosten så den smälter, lägg i kycklingen. Strö gärna lite hackade örter (Jag köper frysta och har alltid hemma) Vill du ha mer färg kan du droppa i ett par droppar coloritsoja.

4 st

Kycklingfileer

5 dl

Matlagningsgrädde

10-12 st

Färska champinjoner

1 st

Liten gul lök

1 klyfta

Vitlök

1 msk

Tomatpure

2 tsk

Dijonsenap

1 msk

Soja

1 tsk

Honung

100 gram

Ädelost

1 msk

Olivolja

Nypa

Salt och peppar

2019-02-04 Johanna Toftby, Recept , ,
  • 2019-01-07, 09:30
  • 7

Vardagen är igång för många men maten behöver inte bli trist för det. Här kommer ett tips på en av mina favoritgrytor, heta räkor i kokosmjölk med vitlök. Den är så god!

Jag tror vardagen inte ska vara för strikt och hård efter ledigheterna, risken är att du tappar fokus och tröttnar. Släpp dieter, ät en bra kost och minska på fika, godis och mindre kolhydrater under veckan istället. Mer protein och mat som mättar är smartare.

Idag packar jag för fullt här hemma, i morgon åker jag och Janne till Alperna! Jag gör ett roligt samarbete ihop med Österrikes turistbyrå och vi ska ner till Serafaus-Fiss-Ladis igen. Det är otroligt mycket snö där nere så det blir nog bra skidåkning.

Ni kommer få hänga med som vanligt, det blir både blogg och massor med instastories.

 

 

 

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna snabbt i kokosolja eller olivolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka. Jag tar bort pannan från plattan sedan vänder jag ner räkorna. Garnera med persilja, servera med ris, nudlar eller sallad till. (Hade även sockerärtor i, ta grönsaker ni har hemma.)

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

1 kg

Räkor med skal

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1

Liten purjolök

3

Vitlöksklyftor

1 msk

Röd currypasta

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

1 tsk

Mango Chutney

1/2

Hackad chili

400ml

Kokosmjölk

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Pressad lime, gärna rivet skal av limen ocksp

100 gram

Sockerärtor

  • 2018-12-27, 10:00
  • 4

Har ni julskinka kvar sedan jul? Det finns massor man kan göra! Jag hade en ganska stor bit kvar och skar ner den igår. Nu räcker det med julsmörgås även om det är gott, Janne tipsade om en god italiensk pasta som jag svängde ihop. Strimla ner skinkan och låt det koka med krossade tomater, vitlök mm så har du en riktigt god pasta.

För vegetariskt- Fräs brysselkål och lägg ner istället. För veganskt, ta bort parmesan så har du en god pasta.

Nu ska vi ut och köra en powerwalk, skönt att äntligen vara helt frisk. Gymmet väntar, så pepp på köra på träning efter ett par veckor sjukstuga. Vi är nere i Göteborg efter varit hos Jannes föräldrar på kalkonmiddag igår, tre goda middagar i rad.

 

 

 

 

God pasta på julskinka

Skriv ut recept
Tid:
45 minuter
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skär vitlöken och fräs i olja så det mjuknar. Strimla julskinkan i mindre bitar. Fräs snabbt i oljan, sänk plattan och rör ner krossade tomater och resten av ingredienserna. Späd med lite vatten. Rör ihop och koka på svag värme ca 20 minuter så det får mer smak, gärna längre. Smaka av och späd med vatten under tiden om det blir för tjockt. Koka pastan. Gnocci passar bra när det är sås för det fastnar i pastan, det är gott. Men man kan ju ha vad som helst, bönpasta är också gott. Riv rikligt med parmesan och lägg på en oreganokvist så har julskinkan fått nytt liv igen genom en grymt god pasta.

400-600 gram

Julskinka

2

Vitlöksklyftor

1 burk

Krossade tomater

1 msk

Tomatpure

1 krm

Cayenpeppar

1/2 msk

honung

2 msk

Olivolja

Salt och peppar

Vatten

2018-12-27 Recept ,
  • 2018-12-08, 09:30
  • 3

God morgon! Kikar in medan jag dricker morgonkaffet och tipsar om min favoritpaj om ni inte vet vad ni ska göra för gott ikväll. Het köttfärspaj, bland den godaste vågar jag säga. Många läsare gillar denna, har ni inte gjort den måste ni testa.

Idag smäller det, dagen D är här och vi har vårt stora bloppisevent och Arvingarna på Post! Vi öppnar klockan 13, vi har extremt mycket kläder så jag lovar att det finns till alla. Michela har så fina grejer med sig från sin butik. Pangbilligt, mycket från 50kr.

Årets julklapp! Återanvändning/Vintage.

Vi jobbade till midnatt och var i säng vid 01.30 ögonen gick i kors, men så kul det ska bli att få träffa er alla. Vi ses nere i Postbaren direkt till vänster när ni kommer in på Clarion Post klockan 13-16. Arvingarna kör klockan 14.

Här kommer pajen. Smaklig spis!

DSC_0921

DSC_0929

Detta är riktigt gott. Starka köttfärsen med goda smaker, doftade gudomligt. Sedan krispig mandelbotten.

DSC_0950

DSC_0975

Köttfärspaj med chili på mandelbotten ca 8 bitar

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Köttfärsröra:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili (hackad)
3/4 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk mango chutney
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda

1 tsk chilikrydda
1 tsk Basilika
ca 10 jalapeno (bitar, finns på burk vid tacos)
Salt, peppar
En ask babytomater

150-200g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, fräs ihop med köttfärsen, paprikan (skär i små bitar) tills det får färg. Lägg i resten av ingredienserna förutom ost och basilika. Koka ihop och låt det småputtra en stund. Lägg köttfärsen i formen. Lägg på tomaterna, strö lite basilika och sist lite riven stark ost. Jag blandade gratängost och västerbotten. (Man kan också röra ihop osten med creme fraiche.)

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och en god vitlökssås till. Rör gärna ihop lite innan så sätter sig smakerna. Den blir sååå god!

Vitlökssås

2 dl creme friache, 2 msk majonäs, 2-3 pressade vitlöksklyftor, några droppar tabasco, salt, peppar, 1 tsk honung. Rör ihop, ställ kallt.

Även gott med guacamole till.

  • 2018-11-16, 12:43
  • 17

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-11-13, 17:00
  • 8

Laxgratäng med västerbottenost och broccoli är dagens middag! Jag gjorde den till mig och Janne igår kväll, den är riktigt god! Älskar rester så idag äter vi den igen. Jag köper alltid en fin laxsida, vispa ihop en krämig sås och häll över, toppa med västerbottenost, tomat och broccoli. Den är himmelsk! Älskar när det doftar västerbottenost.

Ska strax ner till gymet, blir styrkepass med Marilyn om en stund.

Var på Clarion Post igår för att fota lite grejer. Mycket som är på gång nu! Gissa vad som händer…! Två viktiga datum: 1/12 och 8/12 får ni inte missa. Ska berätta snart!

Ugnsbakad lax med västerbottenost och broccoli 6 port 

  • 800 gram färsk lax
  • 1 broccolihuvud
  • 1/2 purjolök
  • 14 små babytomater
  • 200 gram västerbottenost
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljong
  • 1/2 pressad citron
  • salt och peppar
  • Cayenpeppar

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxen i en form med lite olja i botten. Salta och peppra laxen. Skär ner purjolöken, skär av stjälkarna på broccolin och lägg allt runt om laxen.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner ost, fiskbuljong, creme fraiche, pressad citron och kryddor.
Häll blandningen över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Servera med ris eller blomkålsris. Blir jättegott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2018-11-09, 11:11
  • 9

Härligt med helg! Vad ska ni göra idag? Jag har suttit och jobbat vid datorn, druckit en god juice ni ska få recept på, vill få i mig C-vitamin och massa nyttigheter varje dag nu. Det är ju så mörkt och dystert så jag knappt vill gå ut. Men en grön och fräsch juice piggar upp!

Jag gillar inte gröna smooties som är tjocka, växer nästan i munnen. Därför gör jag juicer istället, man får i sig samma näring, bara mindre avocado eller ingen alls. Jag älskar avocado men inte i grön juice.

I den här har jag äpple, citron, passionfrukt, ingefära, spenat, lite kokosolja med smak. Den var så god så ni anar inte. Har druckit den precis och ska snart ner och köra bodypump på gymet.

Syrlig, fräsch med så goda smaker! Absolut inte tjock, jag äter hellre frukost och dricker en god juice, ska det vara tjock smoothie måste det vara bär. Men gillar ni krämigt även i en grön juice kan man lägga i en avocado.

Har köpt hem vita julstjärnor, det finns bara några veckor till, de som kommer till advent och jul är mer åt gula hållet. Så passa på att njuta av kritvita julstjärnor nu.

Och vackra amaryllis! Älskar den blomman.

Inom kort kommer mitt nya receptarkiv och utskrivsfunktion här inne, är så glad för det. Vet att ni är många läsare som lagar mina recept så håll ut, nu är det på gång!

Grön juice med passionfrukt 2 glas 

4 dl Äpple Kullamust äpplen från juicecentrifug
1 pressad apelsin
1 pressad citron
1 passionsfrukt
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kokosolja med smak (skippa om ni inte vill ha kokossmak)
1 rejäl näve färsk bladspenat

Gör så här:
Riv färsk ingefära på rivjärn, pressa citron och apelsin, häll allt i mixern med äppelmusten. Lägg i spenat, skrapa ur köttet ur passionsfrukten, lägg i kokosoljan. Kokosolja är bra för hela kroppen. Plus att fett bränner fett. Bra fett är grymt. Jag gillar med lite kokossmak.

Mixa allt och njut av en näringsrik, uppiggande juice!

 

 

 

2018-11-09 Recept , , ,
  • 2018-10-26, 14:00
  • 6

Innehåller annonslänkar 

Härligt med fredag, visst är det? Även om jag jobbar varje dag och inga kontorstider hänger jag kvar i den goa känslan man får på fredag. Veckans bästa dag, alla är glada och pepp inför helgen.

Vilken fin gala vi var på i går på Trägårn här i Göteborg. Superhjältar mot cancer. Ska visa alla bilder i eget inlägg sen. Tårar och skratt, underhållning men det viktigaste- Auktionen. Jag budade hem grejer från Wakkaku för 7500 som enbart går rakt in till deras insamling. Så kul att bidra till detta. Många barn som är sjuka som får glädje av superhjältarna. Gråter när jag ser alla bilder när de hälsar på sjuka barn på sjukhusen. Vilket fint arbete de gör, helt ideellt.

Min klänning frågar många efter på story, det är Anja och Filippas kollektion. ÄLSKAR den! Sitter jättefint på, stretch, fodrad till pangpris. HÄR har ni nyårsklänningen! Och nu är det röda och prickarna borta runt ögonen, hurra vad nöjd jag är.

En av de rätterna som toppar här inne är min pepparsås. Eller det är ju en sås, haha men ni söker ofta på den. Gör den till oxfile, ryggbiff eller kyckling. Den är så galet god!

Jag har precis varit på möte på hotell Post och om en timma ska jag ner och fixa naglar. Älskar göra sånt på fredagar. I kväll kommer bästis Hanna ner till Göteborg, ska bjuda henne på middag för hon hjälpte mig så mycket på studenten. Äntligen blir det av.

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. 

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit 

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare.

Pepparsås:

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Finns färdig på kryddhyllan)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever till kött eller kyckling.

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

 

 

 

 

 

 

2018-10-26 Johanna Toftby, Recept