• 2020-11-12, 16:23
  • 14

Fisksoppa med saffran kan man ju äta året om men ännu godare nu tycker jag. Älskar allt med saffran! Igår gjorde jag en saffransgryta med fisk och räkor, den ser ut som om den skar sig dock, men det gjorde den inte. Gillar ni saffran? Åh ni måste laga denna, så enkelt och så gott. Mysigt med en varm, het soppa nu när det är ruggigt ute.

Man kokar färdigt soppan med vin och vatten, det allra sista häller man i grädde lite försiktigt, även räkorna. Grädden ska inte koka ihop med syra för det är då den kan skära sig. Jag tog min gryta precis innan den kokade upp, ändå ser den liiite ut som den alltså skar sig. Men den blev så god! Tjejerna åt den igår och tyckte det var supergott.

Fisksoppa med saffran och räkor 4 portioner
300 gram torskfilé
300 gram laxfilé
200 gram räkor skalade
3 paket saffran (1,5 g)
1 purjolök
1 zuccini
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl grädde
1-2 msk grönsaksfond eller kycklingfond
1 nypa cayennepeppar
salt och peppar
2 dl vatten
lite olja

Tillbehör: klyfta citron, dillkvist, klick creme fraiche och rostat bröd
Gör så här:
Skär fisken i kuber, den ska helst vara direkt från kylen så ramlar den inte isär så lätt. Skär purjolöken i små bitar, skär zuccinin och dela på hälften, skär paprikan. Fräs purjolöken, vitlök i lite olja så det mjuknar. Häll i vinet och vattnet, fonden och saffran. Krydda med lite salt och peppar, lite cayennpeppar. Lägg i fisken, koka på medelvärme tills fisken är klar. Sänk plattan, häll på grädde lite i taget, lägg i de skalade räkorna så de värms. Koka inte, då kan soppan skära sig och räkorna krymper. Ta av grytan, häll upp i en djup tallrik, lägg på en liten klick creme fraiche eller aioli, dillkvist och en citronskiva.

Servera gärna lite rostat bröd till. Njut av en supergod fisksoppa!

 

 

2020-11-12 Fisk, Johanna Toftby, Recept ,

  • 2018-10-21, 12:34
  • 9

När börjar ni smyga in advent och jul? Jag är en riktig julnörd och börjar alltid med något mitten av oktober, kan inte låta bli att tjuvstarta, det är så kort tid. Som att baka en god kaka med saffran! Silviakaka med saffran och vit choklad är ljuvligt gott. För inte tala om doften.

Den här gjorde jag i fredags och tack vare en läsare som letade efter receptet fick jag chans att leta fram det. Jag bakade mer när jag var på amelia men är glad att bloggen numera är en livstilsblogg och att ni är så många trogna läsare som följer bloggen varje dag. Jag hade nog inte klarat av att baka, haha hade ätit upp allt. Haha!

Jag älskar vit choklad och ihop med saffran är det en oslagbar kombo.

Silviakaka (Fluffig sockerkaka) med saffran och vit choklad ca 16 bitar
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram smält vit choklad
1,5 dl ljummet vatten

Glasyr
125 smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
0,5 gram saffran (1 påse, jag tog 2 påsar för jag gillar när det smakar mycket saffran)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smält den vita chokladen i ett vattenbad, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt som en sockerkaka. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör om noga, blanda mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner. Bara röra något.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, jag hade en form som är djupare och smalare än en vanlig stor för jag vill ha högre kakor. Tror den är ca 35 cm på längden.

Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. Den ska inte bli för torr. Gör under tiden glasyren.

Glasyr

Smält smöret i en gryta, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret, vaniljsockret, sist äggulorna. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan. Skär i fyrkantiga bitar.

Njut! Den blir fluffig och alldeles underbar med saffran och vita chokladen.