• 2020-01-14, 09:30
  • 12

Nu är vi hemma i Sverige efter en härligt solig vecka i alperna! Hade glömt hur mörkt det är här hemma, så tacksam över ljuset och snön vi fått en hel vecka, behövde det verkligen. Men vi går ju mot ljusare tider, eller hur! Snart kör jag igång min utmaning också, är taggad, hoppas ni också.

Idag lagar jag laxsida i ugn med en riktigt god saffransås till, har ni saffran över sen jul? Jag hittade massor i skåpet, saffran är gott året om och blir både fin färg och god smak.

Detta är riktigt gott, detta blir dagens middag här hemma.

Ta gärna mer av både apelsin och tabasco, hur gott som helst! Idag hade jag kokt potatis och broccoli till också.

 

 

Gratinerad lax med saffransås och tomat i ugn

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.

500 g

Färsk lax

1 stor näve

Färsk spenat

1/2 st

Purjolök

12 st

Babytomater

1 st

Apelsin, rivet skal

3 dl

Grädde

1 dl

Creme fraiche

1-2 paket

Saffran

0,5 dl

Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin

1/2

Fiskbuljong

Några droppar

Tabasco

Nypa

Salt och peppar