• 2016-09-27, 15:55
  • 72

Efter tre år som cancersjuk blev Annica plötsligt mycket sämre. Tre läkare sa bara att det inte fanns mer att göra. Men kirurgen Roger vägrade att ge upp. Han opererade Annica samma dag, så bråttom var det för att ha den minsta lilla chans. 

Här kommer Annicas berättelse om de sista timmarna innan den livsavgörande operationen.

 Åh, det smärtar när jag läser det! Jag hade kontakt med familjen som åkte ner i ilfart. Att prata med sin man och mamma om sin egen begravning går inte förstå. 

Vet ni att jag också den dagen gick och tänkte på hur ska jag förklara för er? Ska jag bli den som skriver ett sista inlägg från Annica? Att det är över? De tankarna var fruktansvärda. Brutala. Omänskliga. Läs detta, ni kommer förstå vad ordet “hjälte” verkligen betyder.

Varm kram Johanna 

//

 IMG_4483.JPG

Den dagen… Den kommer jag aldrig glömma!

Jag var morfinpåverkad av alla smärtor. Mina bröder, min syster, min mamma och min Krille satt hos mig hela den dagen. Jag grät, de grät. Aldrig varit så rädd. Tänk att veta, detta är det sista! Sista försöket till att rädda en människas liv, och i detta fall mitt liv. Mina älskade tre barn, jag kommer aldrig få träffa dem mer. Kommer aldrig få se de stora. Aldrig få säga hejdå. Det var nära nu. Allt var så overkligt. Tankarna, och rädslorna gick på högvarv samtidigt som jag var neddrogad av allt morfin jag var tvungen att ta för smärtorna. Rädslan kom ikapp många gånger.

IMG_4505.JPG

Så mycket som jag bett, knäppt händerna. Jag vädjade till Gud, hjälp mig nu!

Även fast allt var så svart har min tro aldrig sviktat en endaste gång. Jag tror Gud skickade Roger i min väg. Han är ett mirakel hela den där fantastiska killen! Den ljuvliga kirurgen på Sahlgrenska.

På kvällen skulle jag opereras. Aldrig förr tagit avsked av någon man älskar så högt. Av min familj, min mamma och mina syskon, av min man.

Aldrig förr sett Krille på det sättet. Den mannen som jag älskar mer än livet. Vartenda drag i hans ansikte, så vackert. Varenda ton i hans färg som komponerar hans vackra utseende till just honom. Hans vackra blå ögon som såg på mig på ett sätt jag aldrig förr upplevt. Rädslan. Vi var rädda. Båda fick vi uppleva en rädsla ingen ska behöva.

IMG_4607.JPG

Vi sa hejdå. Jag ville att han skulle veta hur mycket jag älskar honom sen den dagen han kom in i mitt liv för 18 år sedan. Ville han skulle veta hur mycket jag väntar på honom i himlen samtidigt som jag vill han ska gå vidare med livet och finna kärleken i en ny vacker kvinna. Att jag aldrig kommer sluta följa hans och barnens hjärta, jag kommer alltid finnas där fast på mitt sätt. Hans ljuvliga röst som sa hejdå till mig, det kommer jag aldrig glömma.

Det var ändå fint, vi bad för varandra och vi bad att Gud skulle göra Roger till en hjälte, och jag tackade Krille för alla dessa år. Tackade Gud för alla år vi fick tillsammans. Vi förberedde… Känns hemskt nu efter. Men jag ville hinna säga farväl och han lät mig göra det. För han visste lika mycket som jag hur stora oddsen var emot oss nu. Jag vill glömma just detta avsked, men kanske gör det oss ännu starkare och får oss båda vägra uppleva detta igen. Jag är så tacksam över min tro som burit mig genom även detta. Och jag är så övertygad Gud fanns med oss hela denna tiden.

Och att han hjälper mig även nu, denna tiden jag har framför mig, att bearbeta. Att våga tro på livet igen. Även fast det var så kämpigt.

wpid-ljus

Åh, vår Roger räddade mitt liv den kvällen. Han vågade operera. Han gav mig en chans, och den chansen har gett mig ett nytt liv! Jag är långt ifrån frisk. Jag har cancer kvar i levern och i lungan. Men genom att fått bort det som var som en tickande bomb som höll på att förstöra alla mina organ på insidan, genom att ta bort syretillförseln, så har jag en chans till att fortsätta kämpa mot döden för livet! Chansen att få mina behandlingar igen, tack vare den operationen.

IMG_5600.JPG

Jag hade inte klarat många dagar till, kroppen hade börjat ge upp.

Men nu har den börjat igen att sakta men säkert återhämta sig igen, tack vare en framstående ung kirurg som vägrade ge upp utan tycker alla människors rätt är att få en chans oavsett vad röntgenplåtarna visar… det kan se annorlunda ut inuti.

IMG_5623.JPG

Jag är säker på att jag fick hjälp från ovan att Roger fanns som en hjälpande ängel i detta. Men Roger är människa och så oerhört fin sådan! Mina tankar har funderar febrilt sen jag fick livet tillbaka, tänkt senaste veckan, många om… “tänk om”, men främst “tänk om Roger hade varit borta, sjuk eller varit utomlands?” Hade jag varit död nu då? Tre kirurger sa nej… Roger sa “Ja, då gör jag det själv”! Han gav mig ett litet hopp mitt i allt det mörka. Han visste att chansen var stor att han fick öppna för att sy igen, men han visste också att en liten chans fanns att eventuellt få bort lite…. Chansen fanns ändå.

IMG_5621.JPG

Och i detta fall tog han bort mer än lite, det vill säga, 99 procent stor som en fotboll. Stygnen har börjat återhämta sig. Jag har satt försökt få igång kroppen och försökt utmana mig själv att gå upp mina kilon, då jag förlorat sju kilo på bara några veckor. Jag har inte mycket att ta av, så de kilona är oerhört viktig för mig att få tillbaka. Äter näringsdrycker så det sprutar ur öronen och bra, god mat som min älskade man Krille lagar till mig.

Kampen mot cancern fortsätter, redan i morgon med behandling för resten av cancern. Jag är djupt skadat av allt detta rent psykiskt. Förstår knappt hur jag ska ta mig vidare? Är livrädd för det ska hända en gång till. Hur ska man veta? Men jag litar att min kropp känner det tidigt nästa gång också, som det redan gjorde i somras. Och mest av allt önskar jag att immunterapi kommer att fungera, så även min mardrömsresa slutar någon gång.

IMG_5183.JPG

Men det jag aldrig i mitt liv kommer släppa och glömma,  är mitt livs största hjälte, vår underbara stjärna, sjukhusbrorsan Roger på Sahlgrenska. Min Sahlgrenska brorsa som jag kallar dig. För du är bara såååå bra! Tryggheten själv! Du gav mig livet tillbaka. Gav mig hoppet. Du har även kommit till sjukhuset varje dag efter operationen när jag låg inne för att kolla till mig och Krille. Du är nära i våra hjärtan. Du finns där. Och när mina tankar och rädslor ballar ur fullständigt så tänker jag på “tur jag har vår Roger”! Jag vet inte hur jag ska kunna tacka dig. Men barnen! Mina älskade barn får jag vara mamma åter igen – tack vare dig! Mina goa killar fick sin mamma tillbaka med livet i behåll. Istället för att gå på en begravning med vit kista och ljusrosa blommor som jag några dagar innan hade berättat om för mina närmaste…

IMG_4641.JPG

Förstår du känslan att krama de igen istället efter den bilden! Att vakna på uppvaknandet efter det farvälet, och istället få veta man fick livet tillbaka och krama sin Krille igen av lyckan till livet istället för det tunga avskedet vi tog innan operationen! Att få andas igen och fira livet. Ord känns futtiga när man försöker skriva om sitt livs största hjälte. För jag tror själv inte Roger inser vad han gjort för mig och min familj. Han tog det största beslutet. Men han är i allt detta väldigt ödmjuk. När jag tackat honom förklarar han, det är många människor med i detta, att han inte kunde gjort detta själv.Jag är så tacksam för alla i Rogers team.Tack!

IMG_5603.JPG

Jag vill ge din familj Roger en BAMSEKRAM! Jag vet han är en helt vanlig människa som du och jag. Jag har många fina hjältar i mitt liv. Men just ordet hjälte har fått en helt annan innebörd och den symbolen bär nu Roger omkring stolt på sina axlar. Res på dig Roger för du är en duktig kirurg som ger livet en chans. Gav mitt liv en ny chans trots allt verkade så kört.

IMG_5625.JPG

Inget är någonsin kört!! Oavsett hur nattsvart det än ser ut så sker det mirakel. Och det händer även idag. Jag har upplevt ett. Och jag är så tacksam över att få sitta här och dela detta vackra mirakel med er och att jag fått en ny chans till livet! Roger Olofsson Bagge – du är för alltid vår hjälte!!! Stor kram och tack för livet!

IMG_4594.JPG

Kram från Annica, Krille, Elias, Gabriel och Samuel Thimberg

 

  • 2016-09-26, 21:20
  • 71

I två år har vi kunnat följa min tappra vän Annicas liv och kamp mot cancern här på bloggen. Sista veckorna blev hon sämre, men hur nära det var förstod ingen av oss riktigt. Inte jag heller och inte Annica själv. Läs här hennes egen berättelse om hur nära det kan bli. Kampen om att aldrig ge upp har nu fått ännu större betydelse. 

IMG_5602.JPG

Jag har försökt skriva detta inlägg säkert tusen gånger i huvudet. För hur ska man kunna berätta om någon som bokstavligt talat räddat mitt liv?

Att så nära få lämna jordelivet bakom sig, se sin kropp förändras på bara något dygn? Att se kroppen i stort sett förändras från Annica till både utseende och känsla? Där smärtorna totalt tog över hela min existens, där vi istället fick byta ut de fruktansvärda smärtorna mot starkt morfin. Att få förbereda för de närmaste att inte sörja, att inte hålla en för dyr begravning, att ha en fin ljus begravning med vit kista, att jag vill kremeras… Hur ska jag kunna berätta?

Tårarna totalt rinner nu från mina ögon. Jag har så mycket att bearbeta, för jag, Annica, höll på dö på Sahlgrenska för bara nån vecka sen… Jag är fortfarande rädd för allt jag upplevt, detta var en sann mardröm. Hjärtat dunkar när jag skriver allt detta.

Allt gick så fort. Min kropp var stark. Men bröts ner oerhört snabbt på bara några dagar och gjorde den istället så otäckt svag.

Jag har gått igenom så mycket dessa tre år som cancersjuk. Många tuffa behandlingar, men aldrig att det varit ett hot att kroppen snart lägger av, att jag rent kroppsligt inte fungerar längre. Mitt psyke har burit mig, min tro på det vackraste jag har, livet efter detta. Gud som har vakat över mig. Den tron har burit mig genom allt. Denna gång var allt på väg att bli väldigt fel.

Snälla läs hela min berättelse. Den är ganska lång, men den är sann och viktig, för kanske kan den rädda någon därute!

IMG_5598.JPG

Det hände för bara 1,5 vecka sen på Sahlgrenska och detta blogginlägg påverkar många fler än mig. Aldrig ska man ge upp. Oavsett hur kört allting ser ut, jag är ett livs levande bevis på det.

Jag hade djuriska smärtor. Smärtor som inte går förklara som gjorde att hela jag höll på att gå sönder inuti. Det började i somras. Jag fick en natt akut ont långt upp, mitt i magen. Som den svåraste magkatarr jag någonsin känt. Vet att jag satt vaken och försökte få timmarna gå. Till slut eskalerade det, jag spydde och fick åka in akut. På sjukhuset hittade vi en öm punkt, men inget annat. Magen var mjuk och fin. Men jag kunde med mina fingrar visa doktorn exakt vart jag hade ont. Jag känner min kropp väldigt väl så det där kände jag.

Man la in en extra röntgen med tanke på min spridda cancer som jag har i bagaget.

IMG_5608.JPG

Jag kom hem, blev bra. Åkte efter någon vecka på mitt livs första husvagnssemester med min lilla familj. Jättemysigt med riktigt goda vänner, men där och då vändes mardrömmen åter igen. Smärtorna i magen kom tillbaka, fast ännu värre. Fruktansvärda smärtor. Som om jag skulle föda barn, fast smärtorna satt i hela tiden. Jag har fött barn förut, tre gånger, så det är absolut jämförelsebara smärtor. Magen blev uppblåst och jättesvullen och värken höll i sig några dagar. Inget vidare roligt resesällskap var jag precis… Jag försökte bara bita ihop de dagarna och ha det så roligt jag kunde, för barnens skull, trots en mage som gjorde allt mot att samarbeta med mig och min familjs semesterplaner.

IMG_5607.JPG

När vi kom hem från campingen tyckte jag att mina röntgensvar dröjt alldeles för länge, så jag ringde Skövde och frågade efter dem. Tyvärr hade mina svar legat klart alla dessa 10 dagar utan jag hört något. Miss från läkaren i Skövde… Ingen tid att vänta. Sahlgrenska kopplades in, de satte genast in en ny cancermedicin.

Tyvärr fortsatte besten i magen att växa. Och det väldigt snabbt. Från att inte ens känt den med fingrarna så kunde jag känna det tidigt inuti. Och växte det varje dag. Man kunde se på utsidan hur det växte från dag till dag. Man kunde känna den utanpå. Det går inte återberätta allt, men sista två veckorna så växte den till en fotbollsstor tumör så inte konstigt att min mage såg ut som jag var gravid i åttonde månaden. Jag kom in på fredagen för kontroll, åkte hem samma dag med planer att på måndagen komma tillbaka och de skulle försöka dränera tumören för att tömma den på vätska.

Tyvärr blev jag genast sämre från fredagen till måndagen. Jag hade ett stort mål för mig själv, och jag hade dessutom lovat. Och det man har lovat det håller man. Jag skulle vara med på söndagen den 4 september och manifestera för en bättre vård på torget i Skövde. Självklart! För att hjälpa våra underbara “syrror” och läkare där ute. För en bättre vård. Där min story kan leda till att förhoppningsvis färre drabbas av felaktiga diagnoser som kan som i mitt fall kosta mig mitt liv, då gör jag det med hela hjärtat! Ingen mer ska behöva genomgå denna mardröm som jag. Här handlar det om att rädda liv!

IMG_5612.JPG

Men just den dagen, den söndagen låg jag hemma med kramper i magen och spydde. Jag mådde skit, men aldrig trodde jag det var så farligt med mig… Jag tog mig ändå upp på benen den dagen, trots jag mådde mer än hemskt. Kan knappt förstå det efteråt att jag gjorde det. Vet Kristian försökte många gånger att bromsa mig när han visste hur dåligt jag mådde. Men jag hade bestämt mig. Min story kunde bara jag berätta och den är hemsk, den måste ut så andra kan räddas. Det handlade inte om att spela hjälte. Utan att jag aldrig vill någon ska behöva uppleva detta jag gör. Det är långt ifrån en drömresa jag gör!

Jag klarade det talet, trots att min röst knappt bar mig då jag dessutom hade fått en rejäl halsinfektion på köpet.

IMG_5602.JPG

På måndagen fick jag ligga i baksätet på bilen för att kunna ta mig till Göteborg och sen där och då fick jag stanna. Jag hade inga saker eller hade förberett mig på att stanna, men efter att de sett mig, hur dålig jag snabbt blivit, så behöll Sahlgrenska mig där. Tiden där har gått snabbt, jag har många luckor. Men allt jag minns är mest jobbigt. Jag måste på något sätt bearbeta då jag har mycket att komma i kapp med. Många mardrömsscenarion och rädslan på att det ska hända så igen. Allt vände på ett ögonblick. Magen svullnade mer varje dag. Och från haft några bra planer kvar i behandlingsstrategi för cancern vändes det till att ha ingenting kvar.

När operation var det enda som eventuellt kunde rädda mig/köpa mig mer tid skulle kirurgen Roger… Å Roger… Kan inte ens skriva hans namn här förrän jag börjar gråta.

IMG_5611.JPG

Kirurgen Roger skulle prata med tre andra kirurger som han önskade vara med på operationen, då de var just experter på just denna tumör, där den satt. När han kom in till oss och skulle meddela oss operationen. Om den ens blev av. Det var bland det tuffaste och svåraste jag någonsin upplevt. Vi kastades mellan hopp och förtvivlan på bara några sekunder. Utan operation – då dör jag vilken dag som helst! Det visste vi alla som var där och såg mig, det visste läkarna. Ja så illa var det. Jag har inte förut berättat om detta, då det var så allvarligt och vi var tvungna berätta för våra älskade barn först. Vi var tvungna att landa inför barnen innan vi kunde berätta om hur illa allt varit. Johanna min vän har vetat hela tiden…

Aldrig förr har jag varit så rädd och känt mig så maktlös som jag var då.

Alla tre kirurger hade sagt nej till operation efter de sett mina röntgenplåtar och sagt “det är kört”! “Vi kan inte hjälpa henne!”

Jag skulle dö!

IMG_5609.JPG

Det kändes som en evighet när Roger berättat att de inte tänkte göra någon operation förrän hans mening fortsatte.

Då säger Roger “de tre kirurgerna är inte med, men… då gör jag det själv”! Sen gick vi igenom alla risker. Den största risken som vi trodde mest på är att han skulle få öppna, titta och sen stänga igen. Att det inte fanns något man kunde göra. Men då har man iallafall försökt. Eller så skulle han öppna, försöka ta bort det han kunde, kunde bli väldigt lite han fick bort, och dessutom få sätta stomier på magen. Jag var beredd. Vi hade inget val till något. Jag ville försöka, om han var med mig på att försöka så var allt värt det. Utan operation hade jag ju inte klarat mer än möjligen några dagar innan alla organ la av. Man griper halmstrån in i det sista. Tro mig, jag har varit där…

Operationen skedde samma dag, det var bråttom.

//

I morgon fortsätter Annicas dramatiska berättelse om operationen. Den texten behöver nämligen ett eget inlägg och ni kommer förstå varför. <3
Varm kram Johanna, tack för att ni finns.