• 2018-10-21, 12:34
  • 9

När börjar ni smyga in advent och jul? Jag är en riktig julnörd och börjar alltid med något mitten av oktober, kan inte låta bli att tjuvstarta, det är så kort tid. Som att baka en god kaka med saffran! Silviakaka med saffran och vit choklad är ljuvligt gott. För inte tala om doften.

Den här gjorde jag i fredags och tack vare en läsare som letade efter receptet fick jag chans att leta fram det. Jag bakade mer när jag var på amelia men är glad att bloggen numera är en livstilsblogg och att ni är så många trogna läsare som följer bloggen varje dag. Jag hade nog inte klarat av att baka, haha hade ätit upp allt. Haha!

Jag älskar vit choklad och ihop med saffran är det en oslagbar kombo.

Silviakaka (Fluffig sockerkaka) med saffran och vit choklad ca 16 bitar
3 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1/2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 gram smält vit choklad
1,5 dl ljummet vatten

Glasyr
125 smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
0,5 gram saffran (1 påse, jag tog 2 påsar för jag gillar när det smakar mycket saffran)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smält den vita chokladen i ett vattenbad, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker fluffigt som en sockerkaka. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör om noga, blanda mjölblandningen i äggsmeten och rör om försiktigt. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner. Bara röra något.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, jag hade en form som är djupare och smalare än en vanlig stor för jag vill ha högre kakor. Tror den är ca 35 cm på längden.

Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. Den ska inte bli för torr. Gör under tiden glasyren.

Glasyr

Smält smöret i en gryta, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret, vaniljsockret, sist äggulorna. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan. Skär i fyrkantiga bitar.

Njut! Den blir fluffig och alldeles underbar med saffran och vita chokladen.