• 2015-11-01, 00:12
  • 2

I morgon är det dags igen. Vår tredje omgång i självförsvarskursen baserat på Krav Maga.

KNIV. Hur gör man? Går det ens att förvara sig?

Sist körde vi mycket teknik Kniv…. som är det allra värsta. Men det finns knep. Sedan är det väldig sällan den kommer fram men man ska tänka på vissa saker.

Skulle du stå tex i en kö någonstans och du ser att någon tar fram en kniv mot någon ska du ropa, skrika, gapa högt!! 

Man ska uppmärksamma, kliva åt sidan, gapa ännu högre, för det skrämmer och gör att allt blir ännu värre. För den som tar fram kniven kommer bli skrämd över att folk ser eller hör.

IMG_2936.JPG

Vi fick lära oss mycket  hur man faktiskt kan försöka stoppa en knivattack. Det är svårt att kanske undvika bli knivstucken om något sånt skulle hända men man kan lära sig mycket så man inte blir stucken i magen som är det värsta.

Dom visade även hur dom flesta attackerar med just kniv… Att det ofta är högre upp eller under, hur man bäst försvarar sig i olika lägen.

IMG_2952.JPG

Underbara, grymma Nicklas och Sonny som lär oss så mycket! Vi fick även träna på sparkar. Teknik och rätt spark kan rädda ditt liv.

I självförsvarskursen baserat på Krav Maga så finns det inga regler. Man ska alltid tänka på att rädda liv. Dom försöker prata mycket om detta även mentalt pga att det är lätt att man tänker på samvetet om något skulle hända. Man ska alltså sparka så mycket man kan, slå så hårt man kan. Försvara sig mer än en eller två gånger.

Lisa-Marie tränar hårda sparkar “mellan benen.” Man kan smälla åt någon riktigt, riktigt illa genom ett hårt slag i skrevet. Där kan du klara dig ur många situationer.

IMG_2896.JPG

Övade på “slag på marken”.

Tjejerna tycker detta är super och väldigt intressant!

IMG_2966.JPG

IMG_2949.JPG

IMG_2956.JPG

Man ska alltid tänka- Armarna alltid beredda, alltid lite bakåtlutad. Man får mer kraft då! Även fast det mer ser ut som jag backar :)

IMG_2962.JPG

IMG_2939.JPG

IMG_2932.JPG

IMG_2894.JPG

IMG_2910.JPG

Vet ni att genom rätt teknik kan man lyfta bort en 100 kilos man med sina benmuskler när man lärt sig rätt teknik.

Är glad att även Jannes yngsta Amanda också är med och lär sig mycket.

IMG_2907.JPG

Nicklas och Sonny, TAAACK för allt in lär oss. Jag är fortfarande helt exalterad över den här träningen- Vi ses i morgon!

Ps. Vill ni lära er självförsvar ska ni kolla upp kurser, Krav Maga. Ev startar det en kurs i självförsvar i Göteborg efter jul så håll utkik om ni vill träna detta.

Kram Johanna

 

 

  • 2015-10-21, 10:08
  • 7

…. Även killar förstås!

Vet ni vad vi börjat med?! I söndags var första gången och vi är redan fast. Jag ville ta med tjejerna på en självförsvarskurs som jag fick tips av vår kompis Johan. Han känner Nicklas som utbildar i säkerhet, vakter, militär mm men har också en del kurser för både tjejer och killar. Stabil kille kan jag säga både mentalt och fysiskt. Så duktig! Detta är i Göteborg och vi ska nu köra i höst och vinter.

Teknikerna i Krav Maga bygger på människans naturliga reaktioner. Det ger ett system som är lätt att lära och snabbt bygger upp förmågan till självförsvar. Den första terminen tränas bland annat grundläggande slag- och sparktekniker, försvar mot struptag på marken, taktik mot flera motståndare och användandet av vardagsföremål för självförsvar. Krav Maga handlar om att så tidigt som möjligt ta tillbaka initiativet från angriparen. Att slå tillbaka för att stoppa attacken och få utrymme att ta sig ur situationen.

IMG_2257.JPG

Idag händer det för mycket skit tyvärr och jag tycker det är väldigt viktigt att ha kondition. Du anar inte skillnaden på att kunna dra iväg snabbt och orka springa mot att man inte får luft efter 200 meter och måste stanna för man har ingen kondis. Tänk lite så när ni tränar också. Vad händer om ni blir jagade? Eller om någon följer efter er när ni är ute och går själva. Det är en skön trygghet att faktiskt orka dra iväg och orka.

IMG_2255.JPG

(Bilden ovan är om man blir strypt bakifrån. Ansiktet….snabbt slå bort armen- första är att få luft, sedan teknik att ta sig ifrån)

Den mentala biten: Om någon tex är för närgången någonstans? Vad gör man då? Höjer rösten, det skrämmer många. Väcka uppmärksamhet. Larmet är super. Eller om flera närmar sig och ringar in dig. Bryts man av panik eller vad gör man då? Om sin tonåring åker tåg eller buss, ska gå själv men om någon följer efter dig. Vad gör man förutom kanske  ta sig därifrån?

IMG_2248.JPG

Jag tror mer och mer på sådana här utbildningar och kurser. Stärka vårt mentala samt lära sig ren teknik hur du gör om du blir nedbrottad. Eller om någon kastar sig på dig, rånar, kväver, kniv, hotar eller faktiskt ska brotta ner dig för en våldtäkt. Innan vi började med tekniker och träning satt vi över en timma och pratade om detta.

Vidrigt men sjuka människor finns. Sedan ska man inte överdriva. Man ska kunna leva normalt utan gå runt och misstänka folk men att tex gå en annan väg än den skumma i skogen utan belysning, eller alltid alltid ha telefonen redo. Kanske slå på högtalaren och ringa någon om du känner dig förföljd. Allt ljud skrämmer.

IMG_2258-0.jpg

Hörlurar… dessa hörlurar som våra tonåringar stoppar in för att koppla av. Dom slappnar av så. Men tipsa dom om att bara ha en eller sänk ljudet. Sitter man på en buss eller har någon med sig är det en sak men att ut och springa, gå själv med hög musik i öronen är inte bra.

Självförsvar baserat på Krav Maga är ren träning som är baserat på verkliga händelser. Man tränar alltså sånt man inte gör i kampsporter för där finns det regler. Krav Maga har inga tävlingar. Därför finns det INGA regler. För detta jobbar dom mycket med. Om man blir nedbrottad, strypt, någon vill skada dig. Då ska vi koppla bort vårt samvete. Vi ska rädda vårt liv.

IMG_2281.JPG

Där finns det mycket knep och tekniker som man inte alls läs sig i sporter. Jag blev helt stum över hur mycket vi lärde oss i söndags. Tekniker som är naturliga men som jag aldrig hade vetat eller gjort om något hade hänt. Att träna på att kunna försvara sig stärker självförtroendet. Det var en häftig känsla och vi var helt extas efter.

IMG_2263.JPG

Handlar inte om att lära sig slåss. Det handlar om att kunna försvara sig. Om du blir strypt har du inte många sekunder på dig och nu vet vi knepet hur man får bort någon även om det är en stark person. Man tränar också styrkan och kondition. Detta kräver förstås träning gång på gång men har man en gång lärt sig tekniken sitter det om du måste ta till något.

Detta är bland det roligaste jag gjort! Jag är glad att jag fick med mig tjejerna, dom tvekade aldrig och nu är dom redan fast. Vi övade på massa spännande övningar hela söndagen och även om det är allvar så blir det en del skratt. Många utav deras vänner i skolan hade frågat mycket på måndagen och tyckte det verkade jättekul och intressant.

IMG_2273.JPG

För mig är det en trygghet som mamma att veta att tjejerna kommer lära sig mycket teknik och stärka självförtroendet. Att tänka på vissa saker som dom inte annars hade gjort.

Nu kör vi varje söndag och vi ska bara hitta en till så det blir jämna par. Blir lite enklare när man tränar. Dom kommer köra kurser framöver så då ska jag skriva här så fort jag kan! Göteborgs Krav Maga klubb som vi tränar hos hittar ni HÄR för mer info.

IMG_2290.JPG

Dom berättade om tjejer som gått kurserna och tränat, efter 1 år var dom livsfarliga att ge sig på!! Fatta känslan :)  Kolla gym tex som ibland kör kurser, eller sök på Krav Maga självförsvar om ni är intresserade så hittar ni garanterat något i din stad. Ps. Ni behöver inte vara vältränade innan utan vem som helst kan köra.

IMG_2288.JPG

Tusen tusen TACK Nicklas och Sonny för allt ni lär oss och för att ni är så goa och duktiga. Vi ser fram emot söndag igen!

Dela gärna detta inlägg om ni vill inspirera andra. <3