• 2020-10-23, 12:09
  • 18

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn men nu är det ljusare och ser skönt ut.

Moules frites! Musslor och krispiga pommes kan vara bland det godaste jag vet. Jag tröttnar aldrig. Jag bara älskar det! Moules är en belgisk/fransk rätt som motsvarar brittiska fish and chips, jag föredrar dock moules alla dagar i veckan.

Musslor är vackert, romantiskt och otroligt gott. När vi firade nyår i Bryssel 2019 så åt jag moules frites tre dagar i rad, haha! Och nu har jag återskapat det hemma på det sättet jag tycker är godast.

I Göteborg finns det några restauranger som serverar bra moules men inte alla. Vi åt på ett Brasseri i vasastan som hade morötter och selleri i, jag kunde knappt äta. Även om många recept säger det ska vara så. För mig blir det soppa och en konstig bismak.

Nej, jag gillar musslor kokta i vin, grädde, massor med vitlök. Sedan frasiga pommes och majonäs. Man kan även ha tryffelmajo eller aioli.
Här kommer min variant och jag hoppas ni gillar! Våga testa om ni inte provat, ofta kan det ta några gånger att “lära sig” just musslor, för inte tala om ostron.

Musslor är även billiga! Ett nät som räcker till två personer kostar runt 65-75 kr. Sedan grädde, lite vitt vin, potatis till pommes. Så du får en riktigt billig men romantisk och härlig rätt, det är trevligt att sitta och plocka och njuta av vackra blåmusslor.

Igår åt jag och Janne lite senare middag, satt och pratade länge och njöt av en god rätt. Vi tog ett glas rosevin men till den här rätten passar det mesta. Men det allra godaste är Champagne till! Det är så gott till salta pommes och musslorna så det är nog den bästa drycken helt klart. Eller vitt vin eller en ljus öl om man hellre vill ha det. Jag har ingen chili i så jag tycker även torrt vin funkar. Har du chili i spadet passar ett fruktig vin bättre.

Frasiga, hemmagjorda pommes och doppa i tryffelmajo, himmelskt till musslorna!

Moules frites /blåmusslor i vin och grädde och krispiga pommes 2 personer 
1 kg blåmusslor i nät
3 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
3 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
3 msk hackad färsk persilja eller fryst
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med pommes, se nedan. När potatisen har ca 15 minuter kvar, börja koka musslorna. 

Skölj, borsta och syna musslorna noga. Alla ska vara hela och slutna skal. Är de öppna, släng dem.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka persiljan. Hetta upp en vid kastrull, slå i oljan och vänd ner den hackade löken. Låt löken fräsa några sekunder och tippa i musslorna. Häll på vinet och sätt på lock.

Låt musslorna fräsa några sekunder, sänk värmen och vänta i 3 minuter utan att lyfta på locket. Dra kastrullen från värmen och ta upp musslorna med en hålslev. Alla musslor ska ha öppnat sig.

Koka upp musselspadet och slå i grädden. Låt allt koka kraftigt i minst 5 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt. Sänk värmen och låt koka ca 5 minuter till. Lägg i alla musslor och låt de värmas snabbt.

Ställ fram grytan på bordet eller häll upp i skålar, både spad och musslor.

Krispiga hemmagjorda pommes 1 plåt
500 g potatisar fast sort
2 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Sätt på ugnen på 220 grader. Skrubba och skölj potatisen. Skär potatisen i raka skivor, jag skär bort lite på änden så de inte ser ut som klyftor utan raka som pommes.
Lägg ut allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem inte på varandra. Ringla rapsolja över allt, strö lite flingsalt över.
Kör i mitten av ugnen ca 30 minuter, fast potatis tar lite längre tid men blir godare och går inte sönder lika lätt som mjölig.
Vänd efter halva tiden så du lyfter upp allt och vänder runt lite.
Ta ut dina krispiga pommes, strö lite mer flingsalt över och lägg i en skål.

Alt fritera, men jag gillar att köra dem i ugnen. Dessa blev så galet goda!

Serveringstips: Aioli eller tryffelaioli eller tryffelmajo. Jag köpte färdig men lätt att göra själv också. Även gott med rostad vit baguette som du doppar i det goda musselspadet.

 

2020-10-23 Recept , ,

  • 2020-10-21, 19:29
  • 9

Jag älskar skaldjur och jag älskar Göteborgs vackra skärgård! Vet ni vad man kan göra då? Jo, då åker man med MS/Trubaduren och dessutom får njuta av deras härliga vintershow! I fredags åkte jag och Janne med några goa vänner och vilken härlig kväll det blev. Vi har åkt den här turen många gånger och det är alltid lika bra! Jag har även sett att de kör lite fina hösterbjudande, kika HÄR för att läsa mer.

Nu är dessutom skaldjuren riktig bra när det blivit lite kallare. Vinterkryss är speciellt, det är en annan upplevelse när det är mörkt och allt är upplyst så vackert. Det är magiskt att lägga ut från Stenpiren och sedan tuffa ut under Älvsborgsbron och ut i skärgården. Tänk när de börjar med sina julkryssningar och julbord, åh jag längtar! Då ska vi åka igen! (Boka julbordet i tid)

De har så galet bra skaldjur! Man äter hur mycket man vill och de finns även mycket tillbehör som lax, sill och massa goda röror, kex och ost, vi är så nöjda varje gång med deras kvalité på maten.

Och det är självklart coronasäkrat och allt sköts exemplariskt. Man sitter ihop med bordet man bokat och det är bra med avstånd till nästa bord, sedan är det bara ett bord i taget och tydliga rutor man måste stå i vid buffén. Betydligt bättre än många restauranger har jag märkt, så vill du äta riktigt bra skaldjur och ändå känna dig trygg kan du åka med MS/Trubaduren.

Vi beställde även gratinerad hummer innan buffén, oj oj den var amazing. De andra tog gratinerade havskräftor, allt detta kan man beställa innan och det finns även ostron som vi brukar beställa. Gillar ni ostron förresten? Vi älskar det! De är vackra, smakar hav och bara är så gott och festligt. Men det tog mig nog fem gånger innan jag lärde mig.

Musslor är också något jag bara älskar, ibland mer än räkor, det finns förresten mycket recept här inne både som Moule frites och pasta, även massor med recept på räkor och kräftor! Sök i sökregistret längst upp. Nu börjar den bästa perioden för goda skaldjur.

Foto MS/Trubaduren

Foto: MS/trubaduren

Och äntligen kunde de köra sin show igen istället för underhållningen utan klädbyte osv. Så kul!

Det är blixten som slår i Hannas ansikte så ni inte tror jag har ritat dit ett sträck, haha.

Tack vänner för en riktigt härlig kväll och tack MS/trubaduren, vi ses på julkryssningen! Gänget vi står med är våra vänner från radiokanalen Pirate Rock, Västkustens bästa ROCK! Har ni inte lyssnat på den hittar ni kanalen HÄR. Missa inte massa kul som händer på den kanalen.

 

 

  • 2020-06-29, 13:51
  • 7

Om man älskar skaldjur, Göteborgs skärgård och livemusik, vad gör man då? Jo man åker med M/S Trubaduren i vackra Göteborgs skärgård och frossar samtidigt loss i mängder med skaldjur. 

Vi åkte den här vackra turen för drygt en vecka sedan och vilken magisk upplevelse med det vackra vädret vi fick. Man lägger ut  18.30 och njuter av alla vackra öar i skärgården. Det är en härlig känsla redan när man kliver ombord nere vid Packhuskajen i Göteborg. 

Att stå ute på däck när man lägger ut är riktigt trevligt!

Är du också sugen på att åka den här vackra turen och njuta av västkustens goda skaldjur? Skriv min kod Johannajuli så får du 10% rabatt på varje bokning under juli på tisdagar-torsdagar. HÄR hittar du bokningen. Man utgår från Packhuskajen, allt står på hemsidan. (Det finns ingen ruta för rabattkod utan det är alltså viktigt du skriver detta i meddelandet så får du 10% rabatt!) Rabattkoden gäller nya bokningar och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Vi älskar den här kryssningen och har åkt många gånger! I vanliga fall har de en stor buffé med mängder med skaldjur som alla går och hämtar, men nu har de har förstås gjort en hel del förändringar pga pandemin. 

Du äter lika mycket skaldjur som tidigare, hur mycket du vill men personalen däremot lägger upp på tallrik åt dig och de serverar allt du vill dricka osv till bords så ingen köbildning till buffén. 

De har också bra avstånd mellan alla bord, sjävklart sitter sällskapet ihop som har bokat, men du sitter inte nära nästa bord. Jag tycker de hade tagit stort ansvar, det går inte jämföra med allt kaos som är på många uteserveringar inne i stan där det sitter smällfullt med folk och alla går omkring. 

Här sitter alla ner, kapten är noga med all information innan ni går ut, man får fin underhållning av besättningen som sjunger! Man får inte stå upp och dansa men vem har sagt att man inte får sjunga med och dansa sittandes? :) Gick hur bra som helst!

De har gjort allt rätt, så vi kommer åka igen och har redan bokat bord. Kanske redan nu när det är fint väder tex på torsdag!?

Passa på med min rabattkod, 10%rabatt på onlinebokningar, skriv Johannajuli i meddelande rutan så får du rabatt när du ska betala. HÄR hittar du deras hemsida med alla tider båten går ut. 

Min blåvita klänning hittar du HÄR. Passa på för den är på 50% rabatt!

Vi kanske syns här i sommar?