• 2020-06-21, 11:52
  • 13

Hoppas ni haft en riktigt fin och skön midsommarhelg! Vi var hos våra vänner Jessica och Johan, så fint midsommarfirande på alla sätt. Trots regnet vräkte ner under ett par timmar på eftermiddagen så hade vi sol och varmt som de flesta i Sverige den här helgen. Ska visa bilder i nästa inlägg.

Vovvarna vill smaka på tårtan, haha.

Vi hade lite knytkalas och stod för efterrätten och tillbehör till grillen på kvällen. Jag letade och funderade vad jag skulle göra för tårta och självklart blev det den somrigaste tårtan som finns. Pinocciotårtan! Kär barn har många namn, den heter även Brittatårta, Drömminge tårta.. Visst väcker den mycket minnen. Barnminnen och säkert många som ätit den hos sin mormor eller farmor när ni var små.

Kakbotten med maräng man bakar i en hel långpanna, sedan skär den på mitten från långsidan och lägger ett lager på det andra lagret. Detta recept blir riktig bra, den blir hög och krispig ljuvlig maräng. Det är “egentligen grädde mellan och över men jag tycker det är lite “tråkigt” så jag letade upp recept hos min duktiga kollega Camilla Hamid som tipsade om denna tårta för några veckor sen. Man vispar grädde med färskost, lite citron och vanilj. Oh milde tid så galet gott. Lite syrligt och mycket fastare än bara grädde. Det ska även vara mandelflarn på bottnarna men jag valde hackade hasselnötter istället men det gör ni som ni vill. Älskar hasselnötter, det blev gott!

En tårta som räcker till många! Vi hade även med Almondy Dajm/jordgubbsmousse, testa den om ni inte gjort det.

Några tips:
-Olja även in bakplåtspappret så släpper det lättare. Har du någon hemma, ta hjälp med varsin stekspade och stick in under tårtan så lossnar den lätt, lyft tillsammans och ställ på bricka eller vad du vill servera den på. Man skär tårtan först rakt över på mitten från långsidan av plåten.
-Marängen är känslig men kommer inte gå sönder, det spricker men kakan under “håller ihop den”.
-Vill du inte ha nötter- ta kokos för att få “krispet”.
-Lägg till hallon, blåbär, vinbär om du vill.
-Pudra med florsocker är fint, men smälter på bären snabbt, pudra precis innan du ska servera.

Bred inte ut smeten ända ut på plåten, den kommer flyta ut så spar en bit in så blir det perfekt.
Så här ser den ut innan du gräddar den. Först kaksmeten, sedan marängsmeten, sedan nötterna.

Tips! Ta en sked och gör små vågor/toppar på marängen så får du fin form och inte “bara platt” och sen skjuts in i ugnen!

Här har jag tagit ut den. Denna fick stå i rumstemperatur under natten, låt kakan svalna helt innan du skär och lyfter den.

Bottnarna kan man göra dagen innan och jag monterade tårtan samma dag.

Här har jag lagt på färskostkrämen på första lagret. Klicka ut klickarna på hela tårtan och bred försiktigt. Lägger du en enda stor klick på mitten blir det svårare för tårtan är lite ömtålig.

Vräk på massa jordgubbar, kan inte vara för lite. Sedan på med nästa tårtlager.

Och gör exakt likadant som på första lagret. Färskostkrämen, massa jordgubbar, citronmeliss, flaggor om man vill fira något.
Jag tar en sked och gör små vågor/toppar av färskostgrädden man har överst, istället för att stryka den platt. Blir fin form.

Lägg gärna på hela jordgubbar med kvisten kvar, blir vackert.

Njut av din goda och vackra sommartårta!

Pinocciotårta ca 15 stora bitar  (den är hög, så kan räcka till fler)

Botten:
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Maräng:
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötter eller mandelspån att strö mellan och över tårtan

Fyllning:
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar eller blanda bär. Hallon, blåbär, vinbär är gott! 

Citronmeliss eller myntablad att dekorera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Jag smörjde även med rapsolja noga på hela bakplåtspapperet så släpper kakan lätt. 
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bred ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. (Maräng är känsligt) Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bred ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på hackade hasselnötter eller mandelrflarn och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Marängen ska få lite färg, jag hade inne min kaka längre.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Jag tog hjälp av Janne, vi hade varsin spatel och skar loss hela kakan först. Lyft den tillsammans. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar. Jag hade även några hela jordgubbar med kvisten kvar. 
  11. Bred ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bred ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12.      Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåpet.

Tips: Gör en glutenfri pinocchiotårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.