• 2017-12-07, 17:05
 • 0
Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det kan ändå vara bra för dig som förälder att vara medveten om situationer din tonåring kan hamna i när det inte är några vuxna närvarande.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Ofta är man inte redo att arrangera en fest, gå på en fest eller dricka alkohol – men hamnar på något sätt i de situationerna ändå. Kanske för att man inte vill riskera att bli exkluderad ur sitt kompisgäng. Här är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder.

1. Ring och stäm av läget

Om ditt tonårsbarn ska vara ensam hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna

Ett problem med föräldrafria fester är att ungdomar inte vågar höra av sig till vuxna i tid om det uppstår problem. Därför kan det vara en bra idé att försäkra din tonåring om att det alltid är bäst att ringa dig eller någon annan vuxen om situationen skulle börja urarta. Du kan också be någon i din närhet gå förbi under kvällen och kolla så att allt är ok.

3. Hjälp till att säga nej

De flesta tonåringar vill inte ordna en föräldrafri fest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller andra runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker

Ungdomar är idag allt mer uppkopplade, och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Att inte vara uppmärksam och försiktig online kan innebära en större risk att hamna i oväntade situationer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier.

5. Plocka bort alkoholen

Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring

elva procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni alkohol hemma kan det vara bra att ta bort den för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna dricker av alkoholen.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.

2017-12-07 Johanna Toftby

 • 2017-10-13, 20:38
 • 2
<!– –>
Artikeln är ett annonssamarbete med IQ

Föräldrafritt behöver inte betyda att det kommer ställas till med brakfest. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på om ditt barn ska vara ensam hemma.

Många ungdomar känner ett grupptryck kring det där med fester. Kanske tänker man att alla andra har fest och inte vill vara sämre själv. Eller så vill ditt barn faktiskt inte ha fest, men det blir så ändå. Här är 5 goda råd om föräldrafria fester till dig som är tonårsförälder.

1. Ring och stäm av läget 

Om dina tonårsbarn är ensamma hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till sin tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.

2. Ta hjälp av andra vuxna 

Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara en bra idé att berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensam hemma. Någon vuxen i närheten kan kanske komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.

3. Hjälp till att säga nej 

De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.

4. Prata om nätets risker 

Ungdomar är allt mer uppkopplade och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier, och diskutera vilken typ av information som är lämplig att lägga upp.5. Plocka bort alkoholen

5. Plocka bort alkoholen 

Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men omkring 11 procent av alla elever i nian som dricker säger att de tagit alkohol från sina föräldrar utan lov. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det.

Tonårsparlören – frågor och svar om ungdomar och alkohol 

Varje år ger organisationen IQ ut Tonårsparlören – en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. Tonårsparlören.se är den digitala versionen av boken – full av tips, argument och fakta. Här kan du få råd kring frågor som om du ska sitta uppe och vänta på natten och vad du gör om din tonåring kommer hem full. Besök tonarsparloren.se här.

2017-10-13 Johanna Toftby
 • 2017-10-07, 19:53
 • 0
<!– –>
Artikeln är ett annonssamarbete med ICA

Avokado kan du såklart äta till förrätt, varmrätt och till efterrätt. Här har vi knåpat ihop en vegomeny och en vegansk meny där avokadon får briljera i varje rätt.

Veganska menyn

Veganska snittar – salladsblad med avokadosalsa
De här krispiga snittarna fyllda med en fräsch avokado- och gurksalsa passar lika bra som tilltugg på minglet som till förrätt på en härlig trerättersmiddag.

Beandillas med svarta bönor och avokado
Vem älskar inte mex-favoriten tortillas? Här är en uppdaterad version – veganska beandillas – med svarta bönor, vegetabilisk ost och avokado. Mättande och löjligt goda!

Chokladkräm på avokado
Den här chokladkrämen med kakao, cashewnötter, hasselnötsdryck och avokado är både underbart god och nyttig. Toppa med färska bär och hasselnötter för en extra lyxig touch.

Vegomeny

Avokadosnitt med tångcaviar
Inled middagen med de här magiskt goda snittarna. Avokado, citron, pepparrot och dill. Lägg röran på ett gott rågbröd och garnera med ett litet berg av tångkaviar. Mums!

Falafel med avokadosallad och vitlökssås
Falafel är en riktig vego-favorit! Tillsammans med avokadosallad och vitlökssås blir det en god vegetarisk huvudrätt. Servera den krispiga falafeln tillsammans med tillbehören och ljummet pitabröd.

Fryst choklad- och passionstårta
Fryst choklad- och passionsfruktstårta – hur gott låter inte det? Chokladröran är gjord på den något oväntade ingrediensen avokado. Bäst är att du kan förbereda den i god tid och ha på lut i frysen.

2017-10-07 Johanna Toftby, Recept
 • 2017-09-14, 17:37
 • 2
Artikeln är ett annonssamarbete med mySafety
Nätet har blivit ett forum för pekpinnar och uppläxningar oss mammor emellan. Hur kan vi vända näthat till nätkärlek? I en serie om tre krönikor uppmärksammar mama, amelia och veckorevyn ett av de största problemen i en digital tid. I den första krönikan så delar journalisten Annah Björk med sig av sina erfarenheter om det växande näthatet.

”Internet skulle kunna vara bästa mamma-gruppen. All världens pepp, identifikation och problemlösningar bara en googling bort. Men det är som att vissa lärdomar inte kan gå i arv. I en globaliserad, postmodernistisk värld har den digitala uppfostringsanstalten ersatt de fysiska kvinna-till-kvinnaråden.

Jag har aldrig fått ett snipigt ”råd” av min mamma, någon svärmor eller annan i äldre generationen. Det är som om de lovat sig själva att aldrig någonsin överföra den uppläsning de själva fick när vi var små. Sorgligt nog har vi hittat våra egna vägar att läxa upp varandra, fastän den ena sanningen om föräldraskap är att vi andra inte har en aning.

Med min första son var allt rosaskimrande. Han sov gott både på natten och dagen och åt med måtta. Skrek knappt. Mammasjälvförtroendet var bland trädtopparna och jag kunde inte relatera till det rådande ”säga sanningen om det jävliga mammalivet-klimatet” på nätet. I längtan efter nya vänner det första året hängde jag mycket på bloggar och sociala medier, men där deppade mammorna över att deras liv försvunnit. Klagan på bajs, på vaknätter, på odugliga pappor. En ständig önskan bort från skrik till rosémingel med väninnorna – en ventil. ”Varför skaffade du ens barn när du bara vill ha tillbaka det gamla livet?”.

Bilder på mammor med bebisen i babybjörn och ett glas cava i det andra – en målbild. ”Varför festar du när du har en bebis? Man kan se på dem att de är alkoskadade. FÖRRESTEN SER JAG EN BARNMATSBURK, SKULLE DU SJÄLV ÄTA DEN?”

Uppdateringar av bikinimammor på paradisresor där en rödkindad bebis längtar efter sval luft att andas – äntligen. ”Ah, du skaffade barnet för att få finansiera långresan? HERREGUD, solskyddsfaktor?? Jag skulle aldrig använda cancerframkallande solskyddsfaktor på min bebis, men du kanske VILL ge din BEBIS CANCER.”

Läs också del 2 – ”Här brister mitt teflonhjärta” av Charlotta Flinkenberg

I den digitala communityn lever mobbningen och uppläxningen som våra mammor trodde de begravt på bakgården med våra sista nappar. På nätet kan det som borde stanna som tankar bli till pekpinnar som i ett trollslag förvandlas till vinande piskor – och de slår åt alla håll.

Jag avstod helt från alkohol under tiden jag var gravid och ammade och blev trakasserad som dålig feminist och en korkad, hopplöst lydig mammaschablon som gjorde vad Socialstyrelsen sa. Av ren självbevarelsedrift slutade jag outa att det kändes fel att vara berusad med en liten bebis på armen.

För präktig, för oansvarig, för ytlig, för tråkig. Tror vi alla är allt det där och inget av det. Stoppa tillbaka kommentarerna i tanken igen. Om inte annat är bebisarna i Instagram-flödet alldeles strax stora nog att ha sina egna sociala kanaler. Vem vill du att de ska vara där?”

Vill du också vända näthat till nätkärlek? Var med och utse årets nätängel!

Årets Nätängel är ett pris instiftat av mySafety Försäkringar. Syftet är att uppmärksamma personer som aktivt jobbar för en positivare ton på nätet. Vem vill du ska bli Årets Nätängel 2017? Nominera och läs mer här.

Visste du att du kan försäkra dig mot näthat?

Försäkringsbolaget mySafety Försäkringar är ledande inom id-skydd och vardagssäkerhet i Sverige. Bolaget har utvecklat en försäkring – Digitalskydd – som kan hjälpa dig och dina barn om ni blir utsatta för kränkningar på nätet.

2017-09-14 Johanna Toftby
 • 2017-08-31, 19:07
 • 1

Artikeln är ett annonssamarbete med Renault

Cykla, paddla eller bada bastu. Hösten behöver inte bara vara grå, blöt, kall och trist. Tvärtom! Den är perfekt för utomhusaktiviteter. Stick iväg på en aktiv weekend. Här är 9 tips på aktiviteter för dig som vill byta soffan mot naturen.

1. Vandring i fjällen 

När den första frosten slagit ut de flesta myggen, luften är klar och färgerna går från grönt till gulrött – passa på att få en oslagbar naturupplevelse och mental avkoppling i fjällen. I norra Sverige finns det gott om markerade vandringsleder som passar både erfarna och nybörjare. Hos Svenska Turistföreningen finns tips på flera vackra vandringsleder.

2. Paddling på Västkusten

Bohusläns skärgård (från Nordre älvs mynning upp till norska gränsen) benämns ofta som Sveriges vackraste och erbjuder otroligt häftiga paddlingsupplevelser. Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler – här finns något för alla.

3. Turridning i Skåne

Ett underbart sätt att njuta av den höstliga naturen är från hästryggen. Planerar du en roadtrip ner mot Skåne? Här finns många gårdar som anordnar ridturer, så ta chansen och låt dig förtrollas av det vackra landskapet. 

4. Bastubad i Stockholms skärgård

Även höstens råaste dagar kan vara de absolut mysigaste. Det finns inget mer avkopplande och lugnande än en ångande bastu efter en kall höstdag. I Stockholms skärgård hittar du många härliga bastubad där naturen blir till den lyxigaste spa-upplevelsen. 

5. Fiske i Västsverige

Att fiska är både lätt, roligt och spännande. Det finns många fina fiskeplatser i Sverige. En av dem ligger i landets mest besökta friluftsområden, Halle-och Hunneberg. Med sin storslagna och mytomspunna natur hittar du här ett brett utbud av fiske.

6. Klättring i Östergötland 

Oavsett om du är en van klättrare eller om du bara är sugen på att prova på, är det här en fantastisk aktivitet som uppskattas av de flesta, stora som små. Ågelsjön sägs vara det mest natursköna klätterområdet i Sverige. Hit reser bergsklättrare från hela landet. Ge dig själv en energiboost och kombinera härlig natur med kittlande spänning.

7. Cykling i Dalarna

Siljansbygden i Dalarna är som gjord för att upplevas med cykel. Speciellt på hösten när semesterfirarna har vänt hemåt och landskapet är som vackrast. Se färgerna, känn dofterna och låt den klara luften göra din cykeltur till ren njutning. 

8. Äventyr på höjd i hjärtat av Sverige  

Mitt emellan Göteborg och Stockholm ligger skogsriket Tiveden, ett av Sveriges sydligaste urskogsområden. Naturen är vild, vacker och väldigt varierad, och inte minst finns här också landets kanske vackraste höghöjdsbana, Ösjönäs. Låt pulsen gå upp medan du blir överväldigad den sagolika utsikten från trädtopparna. 

9. Svampplockning på Gotland

Många förknippar svamp med hösten, så varför inte gå all in på aktiviteten och boka in en svampsafariweekend på Gotland? Tack vare de kalkrika markerna finns en hel del svampsorter på ön. Förutom den eftertraktade tryffeln hittar du här arter som trumpetsvamp, krämlor, riskor och fingersvamp. Du behöver inte åka många minuter med bilen från Visby innan du hamnar i en riktig svampskog.

Upptäck den uppdaterade versionen av Renaults crossover CAPTUR

Renault har ett stort och varierat utbud av personbilar – från bränslesnåla småbilar, till familjebilar och rymliga crossovers – som passar oavsett vilket behov du har. Här kan du läsa mer om Renaults uppdaterade version av den uppskattade crossovern CAPTUR. 

2017-08-31 Johanna Toftby
 • 2017-08-29, 18:07
 • 0
Artikeln är ett annonssamarbete med ICA

Nice cream, chokladmousse eller en paletas? Avokado funkar utmärkt som efterrätt! Här kan du frossa i 5 supersmarriga desserter där avokadon har huvudrollen.

1. Chokladmousse med en tvist

När suget efter en enkel och lyxig efterrätt slår till är den här chokladmoussen perfekt. Honung, dadlar, kakao och avokado blandas samman och toppas med lite passionsfrukt – du kommer inte bli besviken.

2. Mexa till desserten med paletas

Har du hört talas om den mexikanska glasspinnen paletas? Efter att ha provat den här efterrätten kommer du se till att alla dina nära och kära känner till den.

3. Vegansk tweak på populär efterrätt

Tweaka till den vanliga chokladmoussen och gör den både vegansk och smarrig med avokado, rostade hasselnötter och choklad. Silky vegan chocolate mousse pie är betydligt lättare att göra än att säga.

4. Haka på Nice Cream-trenden

Många har fått upp ögonen för Nice Cream – en hälsosam glassvariant med frysta bananer som bas. Har du några avokados liggandes hemma kan du servera nice cream som dessert. Den går snabbt att göra och innehåller förutom avokado även mango och banan.

5. Avsluta middagen med cheesecake

Den här underbart goda jordgubbscheesecaken med krispig mandelbotten och krämig avokadofyllning blir en fräsch avslutning på kvällen. Kakan är fri från både mjölk och ägg – en helt vegansk dessert!

2017-08-29 Johanna Toftby
 • 2017-08-25, 17:53
 • 0
Artikeln är ett annonssamarbete med Renault

Var tredje familj har inte tillräcklig tid att prata med varandra, och bara varannan upplever att deras samtal är jämställda. Det visar en ny Sifo-undersökning. Därför släpper Renault nu en app som ska hjälpa alla i familjen att få säga sitt.

Middagsbordet har tidigare varit den naturliga samlingsplatsen för familjer, men i en ny undersökning från Sifo och Renault svarar var tredje (34 procent) svensk familj att de endast äter middag tillsammans som mest varannan dag, och nästan lika många (29 procent) säger att de inte hittar tillräckligt med tid för att prata med varandra.

”Alla behöver känna sig hörda”

Med dagens familjeliv och bilens roll i vardagen i åtanke har Renault utvecklat konversationstjänsten Conversations Made Easy (C-ME).

C-ME är en samtalsapp för familjer som ger alla i familjen lika mycket utrymme att prata om sina ämnen – stort som smått. Appen är utvecklad för den ultimata familjebilsresenären, med utgångspunkt från
familjekombin MEGANE, men kan användas i vilken bil som helst – eller runt middagsbordet.

– Som småbarnsförälder vet jag att vardagslivet blir allt stressigare. Mellan jobb, förskolehämtning och fritidsaktiviteter har bilen i dag blivit en förlängning av hemmet, ett extra rum där de samtal som inte hinns med i vardagen kan få ta plats, säger Annelie Söderberg på Renault. För oss är det viktigt att visa familjer att vi förstår vardagslivets utmaningar, både i och utanför bilen.

Jämställt samtal

I appen kan användaren skapa en resa och lägga in hur lång denna är. Därefter bjuds familjemedlemmarna in att lägga till de samtalsämnen de önskar.

Under resan kurerar appen familjemedlemmarnas ämnen, vem som står näst på tur att prata och hur länge varje person får prata, så att alla i familjen får lika mycket tid att prata om sina ämnen, stort som smått. Detta eftersom endast hälften av de tillfrågade (51 procent) i Sifo-undersökningen upplevde att deras samtal var jämställda.

Ladda ner appen här

Upptäck Renaults familjebil MEGANE

Renault har ett stort och varierat utbud av personbilar – från bränslesnåla småbilar, till elbilar och rymliga familjebilar – som passar oavsett vilket behov du har. Här kan du läsa mer om Renaults familjebil MEGANE.

2017-08-25 Johanna Toftby
 • 2017-08-19, 04:22
 • 1

<!–

–>
Artikeln är ett annonssamarbete med Systembolaget

Sommaren lider mot sitt slut och många svenskar sätter nya mål för hälsan och framtiden. För vissa kan det handla om att bryta vanor man lagt sig till under semestern. Fredrik Devoto är personlig tränare på Sats i Stockholm. I sitt jobb träffar han ibland unga träningsvilliga som vill hålla koll på vikten, men som inte tänker på att alkohol kan motverka målet.

En snyggare kropp är målet för många unga klienter som Fredrik Devoto har haft under åren. Långt ifrån alla jagar kilon, men det är förhållandevis vanligt.

Klienterna ska nå hälsosamma vanor. Det är Fredrik Devotos ambition.

Därför handlar det om att hitta rätt dos och rätt sorts träning, i kombination med att se över energiintaget i form av mat, dryck och annat vi stoppar i oss.

Alkohol innehåller kalorier

En del missar ibland när det gäller vad de stoppar i sig, berättar Fredrik Devoto. De är oftast medvetna kring vad de äter, men tänker inte på att alkohol kan bli en fallucka, säger han.

– Det här kan yttra sig i att jag ber dem fylla i en kostdagbok och så de tar inte ens med alkoholen, trots att det faktiskt handlar om en del kalorier, säger Fredrik Devoto.

– Sanningen är att det inte går att gå ned i vikt samtidigt som du konsumerar 2 000 kalorier i alkoholform varje vecka.

Tänka belöning kan blir ett hinder

Det råder en belöningskultur idag, menar Fredrik Devoto. Man vill unna sig av livets goda. Tränar man är man väl värd något litet onyttigt gott? Det här kan försvåra för folk att nå sina tränings- och hälsomål.

Fredrik Devoto dricker själv och menar att var och en måste hitta en balans som fungerar i deras liv – där träningsmål, mat, dryck och ”stoppa i sig-vanor” förenas.

– Det går inte att uppnå sina träningsmål om man hela tiden håller på att unna sig små saker, vare sig i alkoholform eller mat.

Vardagliga hälsoval viktiga

För att finna den här balansen brukar Fredrik Devoto prata om att vi människor ställs inför en rad T-korsningar varje dag. Vad vi väljer påverkar hälsan.

Tar jag sockrade frukostflingor eller nyttigare müsli? Tar jag hissen eller trappan? Ställer jag in träningen för att det är mycket på jobbet eller tar jag mig till gymmet ändå?

Alkohol får många att fatta fel beslut, säger Fredrik Devoto.

– Vi kanske äter lite för mycket när vi har druckit eller så hoppar vi över ett träningspass.

Träna är nästan alltid bra

I sitt yrke stöter Fredrik Devoto på en del myter kring alkohol och träning. Han får ofta frågan om det är någon idé att träna samma dag som man ska på en AW eller dagen efter en fest.

– Sanningen är att så länge man inte är elitidrottare så är det alltid bättre att träna än att inte träna. Undantaget är om man har feber eller är skadad på något annat sätt.

2017-08-19 Johanna Toftby
 • 2017-08-08, 15:52
 • 3

<!–

–>
Artikeln är ett annonssamarbete med Renault
Siljansvägen förbi Tällberg. Google
Sommaren är snart över, men det finns fortfarande gott om tid att ge sig ut på de svenska vägarna. Men glöm gråa motorvägar, tråkig tallskog eller mil efter mil av ingenting. Här är 7 av Sveriges vackraste, mest storslagna och natursköna sträckor.

Till att börja med bör du vara uppmärksam på om du ser en brun vägskylt med en vit blomma när du befinner dig på bilresa. Då har du nämligen hittat en utvald turistväg, som ska ge dig en vacker upplevelse utöver det vanliga. Men istället för att leta på måfå kommer här 7 natursköna tips, som garanterat kommer göra bilresan till en bättre upplevelse.

1. Tällbergsvägen

Om du ska åka mellan Leksand och Rättvik i sommar och har lite tid över kan du svänga av riksväg 70 och istället ta Siljansvägen förbi Tällberg. Siljansbygden är full av röda och bruna timmerstugor, gärdsgårdar och besöksmål. Här är det lätt att förtrollas av de bildsköna landskapet. Har du barnen med dig kan du även ta en sväng förbi Leksands sommarland.

2. Högakusten

Den perfekta sträckan för semestrande bilister i jakt på storslagna landskap. Högakusten utsågs till världsarv av Unesco år 2000 , och två år tidigare belönades projektet i Vägverkets tävling Vackra Vägars pris. Men se till att ta din tid, och välj rätt väg. Annars blåser du förbi sevärdheterna i snabb takt. Om du kommer norrifrån så sväng av österut vid Ullånger och styr mot Nordingå, utmed den knappt tio mil långa kuststräckan finns många sevärdheter.

3. Kustvägen i Bohuslän

Ta en avstickare från E6:an söder om Tanumshede. Längs kustvägen kommer du resa genom idylliska fiskesamhällen som Grebbestad, Fjällbacka och Hunnebostrand. Här finns också ett digert utbud av barnvänliga bad, kulturevenemang och andra festligheter.

4. Blå vägen i Västerbotten

Blå vägen kallas E12 mellan Umeå och Mo i Rana. Totalt handlar det om 170 mil, men sträckan är också en av de mest uppmärksammade i norra Europa. Anledningen? I princip hela sträckan slingrar sig genom åar, älvar, sjöar och hav. I Sverige passerar den Vindelälvens naturreservat och följer sedan Umeälven ända ner till Holmsund vid kusten. Intill vägen och på olika avstickare finns skyltar som berättar om platser, människor, händelser och historia.

5. Humleslingan i Skåne

Ett bildskönt alternativ till E22 mellan Fjälkinge och Bromölla. Humleslingan sträcker sig drygt fem mil, och cirklar runt Skånes största sjö Ivsjön. Höll ögonen öppna för Bäckaskogs slott, Ivö klack, Östafors naturreservat och Humletorkan.

6. Ölands norra udde

Om du svänger av till vänster från väg 136 vid Byxekrok, på väg till norra udden på Öland, har du en upplevelse att vänta. Vägen ligger bara meter från det öppna havet, och en mil norr om Byxelkrok ligger fyren Långe Erik. Den är en av Ölands största sevärdheter och bjuder på en svindlande utsikt.

7. Vildmarksvägen

Väg 342 sträcker sig mellan Vilhelmina och Strömsund, och här är det natur och djur som står i fokus. Längs vägen har du möjlighet att se vilda djur, inte minst björn, och ett dramatiskt landskap med floder och vattenfall. Föreställ dig en fjällvandring från bilfönstret.

2017-08-08 Johanna Toftby
 • 2017-07-04, 03:22
 • 0
Artikeln är ett annonssamarbete med Fortum

Överallt pratas det om sol – huruvida den kommer styra din semester inrikes eller utrikes, vilken del av Sverige som har flest soltimmar och hur du kan använda den som el till ditt hem.

Ett gäng solcellspaneler monteras upp på ditt tak och fångar upp solsken som omvandlas till energi. Det kan låta ganska simpelt, men det är många som har frågor kring beslutet om solceller är något att satsa på – med all rätt. Det är en stor investering och det är viktigt att känner att du har all fakta du kan tänkas behöva. Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågor som potentiella solcellsköpare brukar ha.
Hur mycket el produceras och vad tjänar jag på det?

En vanlig fråga som kräver att du har bra koll på ditt tak; vilken väderriktning det har, vinkeln mot solen och storleken på ditt hus. Den mest efterfrågade storleken på anläggning är runt 20-25 paneler och de producerar i genomsnitt 7 000 kWh/år.

Kan jag producera för mycket el?

Den el som du producerar är din, men det som blir över kan du tjäna pengar på. Din solcellsanläggning ansluts till elnätet och det som du överproducerar kommer automatiskt gå ut till elnätet om du tecknat ett försäljningsavtal. På så sätt kan andra ta del av dina solceller och bidra till ett miljövänligare Sverige.

När börjar jag tjäna på min investering?

Solen börjar betala tillbaka till dig någon gång mellan 12-20 år efter installationen. Det beror såklart på storleken på din anläggning. Solceller en långsiktig investering där du förbereder och planerar inför framtiden. Under tiden driver du din egen elproduktion som sänker den årliga kostnaden.

Det pratas som sagt mycket om solen. Nu har du ytterligare kunskap att bredda samtalsämnet med.
2017-07-04 Johanna Toftby