• 2020-05-24, 12:25
  • 1

Idag är det Robinsonfinal! Kanske laga något gott att äta till vid Tv-soffan? Jag gjorde en tacogratäng till mig och Janne igår kväll, fick se den här vackra gamla gjutjärnspannan i skåpet som han ärvt och den blev perfekt. Hittade nämligen ingen lagom storlek på form och visst ser det trevligt ut med pannan? Kul att göra något annat än vanlig gratängform, tänk på att det ska vara en panna som klarar värmen.

Jag hade köttfärs, grönsaker, jalapenos och oströra över. Toppa med nachochips och ställ fram en skål med extra nacho så kan du enkelt äta vid Tv-soffan ikväll. Detta blev så gott!

Stek köttfärsen eller quornfärsen direkt i pannan med olivolja, så har du allt i pannan klart och bara ställa in i ugnen som den är.

Missa inte tävlingen vem som vinner Robinson i föregående inlägg där du kan vinna min signerade bok! Nu ska jag ge mig ut på en joggingrunda. Hoppas ni får en fin söndag, så spännande med Robinson ikväll!

Här kommer tips på snabb och enkel tacogratäng! Har du ingen gjutjärnspanna tar du en vanlig gratängform. Man kan även ta en sån panna jag hade paella i.

Tacogratäng i gjutjärnspanna 4 portioner 
600 gram nötfärs eller quornfärs
1 stor röd eller gul paprika
8-10 körsbärstomater
1 liten burk majs
1 påse tacokrydda
nypa chiliflakes
10-15 gröna jalapenos beroende hur starkt du vill ha
200 gram stark, riven ost
2 dl creme fraiche
ca 15 nachochips chilismak på toppen
olivolja till stekning
(bladpersilja till dekoration, varken jag eller Janne äter koriander om ni annars vill ha det)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i olja och rör ihop kryddorna så färsen får färg och chiliflakes. Skär paprikan och tomaterna i små bitar, häll allt över köttfärsen, ta pannan från plattan och vänd ner majsen, rör runt lite så det blandas något. Häll på jalapenos, rör ihop creme fraiche och ost i en bunke, klicka över allt över färsen och stick ner ca 12-15 nacochips över allt. Jag tog lite mer riven ost och strödde runt om om inte ostkrämen täcker allt.

Ställ in stekpannan i mitten av ugnen ca 15 minuter, allt ska få färg, blir nacochipsen mörka- lägg på folie över pannan.

Serveringstips: Guacamole, nachochips, tacosås, krispig sallad, hackad rödlök

Guacamole:
2 mogna avocado
1 dl lätt creme fraiche
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 citron, pressa saften
nypa cayennepeppar
salt och peppar
Gör så här: Mosa mjuk avocado med gaffel, rör ner creme fraiche och resten av ingredienserna. Ställ

  • 2017-03-31, 12:32
  • 21

Äntligen fredag! Veckans bästa dag tycker jag. Igår gjorde jag en god tacogratäng ni måste testa. Alltså vi åt så det sprutade ur öronen på oss. Stark, smakrik och enkel att svänga ihop. Dessutom utan botten med mjöl.

Tacogratäng passar de flesta, ni skulle sett mina tonåringar. Alla hade tränat och var vrålhungriga, detta passar perfekt till fredagsmyset eller om ni är många i familjen, dubbla satsen och gör en stor plåt. Smidigt med rester i helgen.

Tacogratäng 4-6 port 

500 g nötfärs

1-2 vitlöksklyftor

50 gram tacokrydda. Finns ekologisk utan socker

1 dl vatten

1 burk majs

8-10 små babytomater

2 dl creme fraiche

2-3 dl cheddarost

1 “näve” nacochips chili

1 tsk paprikapulver

Jalapenos (ta det du önskar, ju mer desto starkare. Jag hade minst 15 stycken)

Gör så här: 

Stek köttfärsen ihop med vitlöken i olja, tillsätt tacokryddorna och häll på vattnet. Lägg i majsen och låt det småputtra ca 5 minuter.

Lägg färsen i en form och smula nacochips över färsen. Detta blir galet gott!

Lägg på tomaterna och jalapenos över tacofärsen och nacochipsen.

Rör ihop creme fraiche, ost och paprikapulver i en skål.

Bred på oströran över färsen så det täcker allt.

Jag lade även på några tomater och lite mer ost på toppen. Gratinera i ugnen på 225 grader tills allt fått färg och osten smält.

Lägg på nacochips om du önskar. Åh så gott det blev.

Strö lite nacokross över om du vill ha det mer krispigt och en god sallad till. Även gott med guacemole till.

Nu ska jag sätta fart här, min kompis Hanna kommer hit snart, vi ska ut och äta lunch sedan blir det plåtning här hemma. Tror vi hinner med ett tabatapass i eftermiddag också när Marilyn kommer hem. Jag körde spinning igår, visst är det är underbart med den energin man får efter. Kroppen blir helt slut men hjärnan pigg.

Suddig bild från mörk spinningsal.

En som har mindre energi just nu, plutten är stuptrött efter morgonrundan och ligger och sover som en groda bredvid mig. Mysigt.

Hoppas ni gillar fredagstipset, dela gärna!

Kram på er så länge

2017-03-31 Johanna Toftby ,