• 2018-01-19, 10:30
  • 21

Den här enkla men goda tacopajen gjorde jag och tjejerna i fredags. Paj med mandelbotten är godare än vanlig med mjöl tycker vi, det blir inte så mättsamt. För man äter mycket av pajen för den är så galet god, haha!

Fredagsmys och tacopaj. Den här måste ni testa!

Tacopaj 6-8 port 

Pajdeg: Glutenfri

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Rör ihop mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön, (gärna mixa) rör ner resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (finns osockrad)
250 g körsbärstomater
1/2 dl green jalapeño
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
150 g riven stark ost
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 

Bryn köttfärsen i lite olja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt puttra ihop ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.

Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Höj upp ugnen till 200 grader och gratinera i ca 25 minuter tills den fått färg.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Skvätt Tabasco
1/2 pressad lime
salt

Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser. Denna blir så god!

 

 

2018-01-19 Recept ,

  • 2016-10-14, 11:13
  • 8

Jag älskar tacopaj och jag älskar fredagsmys! Den här går snabbt att laga och ni kommer göra succé på fredagsmyset. Varför har det blivit så populärt med tacos på fredagar egentligen?

Kanske för att det både går snabbt och kan göras på så många olika sätt, det måste inte bli det traditionella. Eller för man sitter och plockar, det blir en gemenskap och mysigt. På fredagar får ju inte maten ta lång tid att göra, vi är trötta efter en lång arbetsvecka och allt måste vara klart till Idol. Men sedan får det gärna ta lite extra tid att äta den, så vi kan varva ned och ha det mysigt tillsammans medan vi hejar på Nicole.

Köttfärsen gör jag helst i förväg så allting går ännu snabbare när det äntligen är fredag, men man kan förstås göra den direkt efter jobbet också. Sedan går det fort att gratinera den i ugnen när det snart är dags att äta.

Receptet är lite annorlunda än det jag visat tidigare. Denna kommer vi göra i kväll!

dsc_4628-980x651
RECEPT
Tacopaj med Nachos och Guacamole 

Pajdeg: 

150 g  smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Pajdeg med mandelmjöl: HÄR

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (Köp gärna osockrad eller egengjord)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl green jalapeño
150 g riven ost texmex
1 tsk paprikapulver

Guacamole: HÄR 

Till servering:
3 dl gräddfil
Nachochips

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° grader. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form.  Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
dsc_0921-980x651

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

 

Smaklig spis!

nachos

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vad har ni för fredagsmys?

 

 

 

 

2016-10-14 Johanna Toftby , ,
  • 2011-10-02, 23:53
  • 0

Mysigaste lördagen på länge. Jag reser ofta och är tacksam över allt jag får gå på, men även fast en glittrig Lena PH show är helt fantastisk så är det stor lycka att också bara få vara. Hemma. Så igår grejade vi och fixade,  vi tog en sväng på stan. Köpte fina servetter på Edvins corner och nytt doftljus. Har ni testat Yankee Candle? Vilken kvalité… jag har alltid ” clean cotton” som jag en gång fick i present av Mats och Magnus… sen dess är jag beroende men det räcker länge.

Marilyn ville även upp till nya Partaj som ligger på Commerce. Där finns allt. Jag blir glad i den butiken, det är mycket glitter och paljtetter, kanske därför haha! Eller alla fula masker…

Marilyn...!

Dagens outfit...! :-D

En fika i solen hann vi också med. ♥

Vilket fantastisk väder. Jag sög in allt ljus...det behövs inför november... Brr.

Vi käkade en god Tacopaj ( het) och en fräsch sallad. Recept HÄR. 

Nu ska jag berätta om en ganska rolig grej som hände igår. Min fina vän Hanna och hennes son Melvin kom hit och skulle äta lite mat och sen skulle vi bara sitta i soffan och prata om allt och ingenting. Det var ett tag sen vi sågs och barnen tycker så mycket om att ses. ♥

Det blev två när jag ändå var igång... rester ;-) GAH för mobilbilder säger jag.... men men. GOD var den!

Marilyns egengjorda kladdkaka. Hon är en hejjare på det, här är det en glasyr, Enkelt- smält ner Marabou schweziernöt... den stora. Bred på och in i kylen. Jag föredrar faktisk kladdkaka som stått i kylen minst en timme. Testa! Himmelskt... Vi tog en kula kaffekonjak glass till. Mmmm....

När vi hade ätit ville de gå ner och hyra en film, de hade bestömt sig för Scarymovie! När de väl var där nere ringde dem och frågade om de fick hyra den, jag var tvungen att ” godkänna”. Jag och Hanna satt och babblade i soffan och jag svarade lite okoncentrerat, jag men självklart det klart dem får! Tänkte lite snabbt efteråt, varför ringa om den filmen…

De började titta på filmen och Lisa-Marie satt lite vid datorn och ville inte se den. Jag och Hanna gick över en sväng till Hennes tvillingsystar som köpt en lägenhet tre minuter från oss så vi gick dit för att se hur dem hade fått det.

När vi kommer hem är filmen slut och alla sitter i köket, upptänt, dricker mjölk och äter kladdkaka. Vi frågade om filmen var bra, och båda två skruvade på sig lite grann, ingen säger något.

Jag frågade igen- var filmen bra?

Då började de mummla lite – Nja alltså.. öh.. den var så där.

-Ok men vad handlade den om då? frågade jag.

– De mördade sina kompisar med en stor kniv som typ skar upp hela ansiktet och ryggen, alla blev mördade.

Jaha, sa vi men det var ju en skämtfilm? Den var väl jätterolig!

Melvin- När filmen var slut såg vi att det var ju visst SCREAM 4. Det var läskigt och jag tittade inte på texten på TVn nån gång för jag ville ha koll på vilket håll “han” kom ifrån när han mördade alla. Sen tänkte jag- När kommer det roliga egentligen? 

Vi bröt ihop där. Jag och Hanna låg i varsin soffa och skrattade så vi kunde inte andas. Vi tjöt av skratt. Ni förstår inte hur sjukt kul detta lät, fattar ni? Dem hade alltså trott det vara scarymovie. Det var inte den, det var SCREAM. Monsterfilmens top of the line. Vidrig. De vågade heller inte ens säga nåt till varann eftersom det skulle ju vara SÅÅÅ PINSAMT… ;) Ingen sa något. De satt i 1.50 h tysta.  Melvin sa- jag åt bara 20 % av popcornen för jag glömde av att äta.

Hahahaha….!

Jag skulle kunnat betala för att få bara en endaste glimt av deras miner.

Men, det roliga är. Båda två sa att det var inte så läskigt egentligen,  -Vi trodde ju hela tiden att det var  skömtfilmen så därför kändes det liksom inte alls farligt. Vi trodde bara att vi inte riktigt fattade skömten.

HAHA! Underbart. Snacka om tankens kraft. Är vi tillräckligt fokuserade på vad vi tror på, så blir det så. De VAR ju inställda på att de verkligen hade hyrt en helt annan film.

Sjukt kul och jag skrattar forfarande åt deras kommentar. – När kommer det roliga egentligen?

Undra vad hon i filmbutiken tänkte… vilken jökla satmorsa som låter de där små skitarna få hyra den hemska filmen.

Haha!

 

Ibland blir det tokigt helt enkelt och ett gott skratt förlönger livet… TACK Hanna och Melvin för en superkvöll.

Hoppas ni haft en lika skön helg som vi, nu kör vi igång med en ny vecka. I morgon bitti ska jag bort till tidningen SLAoch ta några studibilder vi ska ha till en ny grej. Nu är det nedräkning, ska berätta i morgon.

Kraaam

J

 

 

 

 

  • 2010-12-07, 21:27
  • 0

Här har ni receptet!  Jättegod :-)

Ingredienser:

ca 8 pers

150 g  smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche paprika chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeño
150 g riven ost texmex
1 tsk paprikapulver

Till servering:
3 dl gräddfil
tacochips

Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda lätt crème fraiche paprika&chili med lätt crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

(Jag tog mer lätt creme fraiche och blandade ut med paprika och chili cremefraiche så den inte blev så stark eftersom det var många barn)

Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med gräddfil och tacochips.

Kram J

2010-12-07 Hälsa