• 2020-10-12, 18:52
  • 2

Måste dela med mig av lunchen jag gjorde idag. Wokad kyckling med grönsaker och cashewnötter! Vi beställer thaimat ibland men detta är ju också en enkel vardagsrätt som är lätt att laga hemma. För inte tala om hur gott det blev!

Idag körde jag på sånt jag hade hemma, denna är utan kokosmjölk och blev riktigt god och fräsch! Jag hade rårris till, man kan även blanda i nudlar om man hellre vill ha det.

Idag tog jag Pad Thaisås och blandade i, men man kan även köra Oystersås.

Ni anar inte dofterna, underbart!

Jag tog även lite färsk spenat och ruccola med balsamvinäger och olivolja.

Wokad kyckling med grönsaker och cashewnötter 4 portioner  (ev broccoli också men det hade jag inte hemma)
4 kycklingfiléer
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl cashewnötter
6-8 msk Pad thai sauce eller Oyster sauce
2 msk sweet chilisås
3 msk soja (jag har kikkoman)
1 tsk sambal oelek
1 msk röd currypasta
1 pressad lime
3/4 dl vatten
svartpeppar och salt
nypa paprikapulver
olivolja till stekning

Ris eller nudlar 
Balsamico slungad färsk spenat och ruccola med lite olivolja 

Gör så här:
Hacka vitlöken i mindre bitar. Fräs snabbt i olivolja så den mjuknar något. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i pannan, fräs och stek på medelvärme tills den blir genomstekt. Krydda med salt, svartpeppar, lite paprikapulver.

Skär paprikorna, strimla purjolöken (glöm inte skölja noga) vänd ner allt i kycklingen. Fräs ihop allt en stund på högre värme i en hög wokpanna eller hög stekpanna. Häll ner lite mer olivolja. Rör ner sambal oelek, röd currypasta, sweet chilisås, soja, Pad thaisås eller Oystersås och vattnet. Pressa i saften av en lime
Fräs ihop allt på högre värme utan att det bränns och ev späd med lite mer vatten. Det ska inte vara massa sås men lite som sky och inte en torr wokrätt.

Sist vänder du ner cashewnötterna och blandar ihop allt ett par minuter så det tar smak. Dra åt sidan och servera!

Serveringstips: Ris eller nudlar, kör du nudlar kan du vända ner nudlarna i kycklingwoken och servera pannan på bordet.
Blanda färsk spenat och ruccola i en skål och häll ner lite olivolja och balsamicovinäger. Vänd rund allt och servera i en skål bredvid.

  • 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,