• 2016-04-02, 16:19
  • 4

Igår var jag nere på Vin och Delimässan i Göteborg. Jag gjorde ett roligt jobb som prisutdelare i Årets Munskänkare tillsammans med Fransmannen Adrien Duboeuf!Han är barnbarn till Georges Duboeuf som 1964 startade Les Vins Georges Duboeuf som har betytt oerhört mycket för den svenska marknaden och vår uppfattning om vad bra vin, och framförallt regionen Beaujolais.

Jag och Adrien Dubeuf delar ut pris!

Jag och Adrien Dubeuf delar ut pris!

Valid WINES är importör med Johan Adlén som är VD och konceptet vi gjorde heter Vin Smart.

Jag hade även ett annat proffs vid min sida, Nicklas Tuomela som är sommelier och arbetar med Spin the Bottle AB, har alltså Georges Duboeuf som kund som vi alltså skrivit om här inne på bloggen tidigare. Dom där lätta röda vinerna ni vet jag tipsade om, som har lägre alkoholhalt, nästan inget socker alls (det lilla grammet är naturligt socker) och det är förstås ekologiskt.

IMG_9194

Nicklas är superduktig. Han har även drivit Sturehof i många år så han kan restaurangbranchen. Det var väldigt roligt att få ta del av hans kunskap igår. Vi stod på scenen lite senare på kvällen också och pratade om tre olika viner, vad man kan servera till och vad smaken kan förändras beroende på vad man äter till. Jag fick sträcka på mig extra mycket då han och hans fru läser min blogg för dom gillar mina maträtter härinne och min syn på hälsa. Tack, jag blev så glad för fina ord.

GRATTIS Berit Hindgård och Erik Grödahl som fick pris för “Årets munskänk” som bidragit extra mycket till vinvärlden i Sverige.

IMG_9240

IMG_9228

Erik kommer även ha en trevlig vinprovning här i Skaraborg i slutet av April som jag fick en inbjudan till. Så kul att sedan kunna tipsa er. Ser fram emot att smaka på viner som kanske kostar över 4000kr styck så där tänker jag inte spotta kan jag lova, haha!

Erik pratade en hel del om kvalité, att vi borde vara bättre på att dricka ett utvalt, finare fin men dricka hälften så mycket. Visst stämmer det? Precis det jag skrev om igår. Man väljer något finare vid utvalda tillfällen istället för unna sig hit och dit.

IMG_9256

Efter prisutdelningen tog vi som jobbade en trevlig “After Work” på mässan ;) Dessa ostron vad bland dom godaste jag smakat och hela tre stycken mumsade jag i mig. Ett utvalt gott glas champagne till gjorde det ännu godare.

Ett par timmar senare var det dags att stå på scen igen för att prata om vårens hälsomat ihop med lättare vin eller rosé. Jag gav mina bästa tips om man ska ha gäster, min kärlek till matlagning och Nicklas gav oss mer vinkunskap. Så intressant och kul.

IMG_9264

Tips- Kolla in detta…trevligt fint Rosé som passar till tex sallader men också till Salmalaxen jag brukar göra, Sashimilax med en lättare soja till är tydligen magiskt.

IMG_9270

Minuty Prestige Rosé 139kr
Nr79353

Jag gillar torrare viner, har svårt för mörkröda och för söta eller för kraftiga. Men jag ska tipsa er mer om detta efter jag fått lära mig av Niclas och när jag varit på fler vinprovningar.

Här kommer fler bilder från mässan. Ni måste verkligen besöka den om ni är i Göteborg eller ta en tur dit nästa år. En toppenmässa som var väl arrangerad från början till slut. Trevlig stämning, det var som man gick i en stor saluhall i något annat land.

Tack för att jag fick detta förtroende för det här jobbet. Det var en ära att få jobba med all proffs. Tack också till alla bloggläsare som var framme, det är alltid lika roligt att träffa er.

Kram Johanna

 

2016-04-02 Johanna Toftby ,

  • 2015-11-28, 11:37
  • 11

Dom flesta här inne vet nog att jag är en riktig julnörd, jag älskar den här tiden! Allt planerande och alla förberedelser, underbart!

Det pratas mycket julrecept nu och därtill också vad man helst dricker. Man kan lätt bli lite vilsen när man skall matcha ihop rätt dryck till julbordet och alla har olika smak och traditioner. På vårt julbord har vi oftast haft julmust eller julöl och det är lätt att fastna i något som man alltid haft.
I ett samarbete med Valid Wines har jag fått möjligheten att prova två olika sorters Beaujolaisviner som passar utmärkt på julbordet då våra smaklökar verkligen går på högvarv.
Beaujolais Villages och Morgon.
Just dessa två viner föll jag för lite extra av den anledningen att de har lite lägre alkoholhalt, vinerna är mjuka och fruktiga men riktigt smakrika. De har också en lägre histaminhalt vilket är bra för dem som lätt kan få huvudvärk av ett glas rött vin.
Dessa två viner funkar också mycket bra till lite lättare och i många fall lite mer hälsosam mat, vilket jag gillar att göra. Många recept kan man trixa till, ta bort och lägga till andra alternativ för att göra det lite hälsosammare.
Jag kommer fram till jul att tipsa er om hälsosamma alternativ som dessa två viner passar bra till!

DSC_0744

Är ni intresserade av att prova dessa två viner finns de på Systembolaget.
Här hittar ni dom:

Beaujolais Villages
Morgon

Här är ett gott recept som dessa två viner passar jättebra till!

Inkokt lax med ljummen rödbetssallad.

1 bit färsk lax

Lag:

5 dl vatten
1 dl rött vin
2 cl vinäger
3 matskedar salt
2 matskedar socker
4 kokta klyftade rödbetor
1 liten burk kapris
1 gul lök
1 påse finbladig spenat

Koka upp lagen och häll över laxen och täck formen med folie, laxen är färdig när den har svalnat.
Fräs rödbetor, lök, kapris med lite olivolja och tillsätt spenaten strax innan servering, glöm ej salta och peppra. Servera med en klyfta blodapelsin istället för citron.

Bon Apetit!

2015-11-28 Mitt liv, Recept , , ,