• 2019-04-15, 21:14
  • 18

Jag såg en artikel min syster delade på Facebook och blir arg och förtvivlad samtidigt. En tvååring dog nästan av svält för att föräldrarna bara gav vegansk kost och bröstmjölk. Hon fick “solsken och skratt” i stället för vitaminer. Vilka jävla idioter! HÄR Har ni läst? 

Det stackars barnet var timmar från att dö, men kunde räddas till livet av läkarna. Föräldrarna skyllde på magsjuka. My ass! Hur kan ingen ha rapporterat att någonting var fel? Jag får så ont i hjärtat och mår så illa av att tänka på det. 

Föräldrarna mixar med hokus pokus metoder och tror ett så litet barn ska kunna växa och överleva endast på bröstmjölk och solsken. Ett barn behöver mer. När ska alla som inte har denna viktiga kunskap förstå det? 

Jag vet att inte alla veganer är så här fruktansvärt hemska, dessa föräldrar är nu anhållna och misstänkta för grovt vållande till kroppskada. Jag vet också att många veganer är pålästa och mår bra. Jag äter mer än gärna vegetariskt eller till och med vegansk ett par gånger i veckan. Men jag vet också många veganer som ser sjuka ut. Som är bleka, magra och man ser att de inte mår bra, de har ingen energi i ögonen. 

Om barnen vill växa upp med baljväxter och grönsaker som mat måste de ha hjälp att äta rätt. Den som ska köra hundra procent vegansk kost måste se till att få i sig alla livsnödvändiga ämnen ändå. Det kan inget barn avgöra, och alldeles för få vuxna också

Man måste få professionell hjälp om man inte vet själv. Barn kan ju dö! Hur långt ska dessa veganer gå? Jag har läst om flera fall där socialen fått in anmälningar och ännu värre, som här, att akuten får in svårt sjuka barn. 

Våga anmäla om ni misstänker att ett barn far illa och är undernärt, det är det minsta vi kan göra!

2019-04-15 Johanna Toftby

  • 2018-10-30, 12:12
  • 95

Läser artikeln där en mamma tar med veganmat till sina barn och vill att skolorna ska servera veganmat till alla barn. Ni kan läsa artikeln HÄR och HÄR. 

Vi vill väl alla att våra barn ska äta hälsosamt, men när man ska tvinga andras barn att göra det också går det för långt. Jag blir så frustrerad när jag läser om en mamma som kräver att skolorna ska servera veganmat bara för att hon själv är vegan. 

Vad tycker du? Ska skolorna servera veganmat till alla eller till några eller inte alls?

Alla vuxna gör som de vill och vill man vara vegan av hälsoskäl eller för att skona naturen och djuren, toppen. Själv äter jag kött ibland och tänker fortsätta med det. Därför blir jag irriterad på självgoda veganer som ska tvinga alla andra att göra som dem. Speciellt barn. Låt de prova vad de vill, herregud!

Jag tror inte ett smack på att hennes fyraåring uppmanat henne att vara vegan. Visst förstår ofta barnen mer än vi tror, men att de skulle hämta in så mycket information så tidigt utan att ha blivit påverkad av sin mamma låter som en dålig ursäkt. Jag tycker att barnen ska få prova på så mycket mat som möjligt, när de blir äldre kan de välja själva.

Jag tycker synd om barnen som tvingas äta sin medhavda veganmat ensamma i ett klassrum. De får nämligen inte äta sin medhavda mat i skolmatsalen pga risk för allergier. 

Jag blir så provocerad av att en mamma vill ändra på en skolas regler enbart för vad hon vill ge sina barn för mat. Vore det inte bättre att barnen åt vegetariskt som faktiskt skolan serverar? Varför låta så små barn bara leva på baljväxter, nötter och svamp? 

 

 

 

2018-10-30 Johanna Toftby , ,