• 2019-03-12, 09:56
  • 9

Sol idag med! Ska ut och gå nu så jag får ljus och endorfiner vi mår bra av.

Måste tipsa er om en jättegod paj jag gjorde igår. Gillar ni ädelost? Jag älskar det! Den här pajen är med sparris, broccoli, ädelost och valnötter, så god! Jag såg receptet på Kvantum, älskar snabba och enkla tips och delar gärna med den till er. Jag gör alltid mina pajer på mandelbotten så slipper man det vita mjölet men det är förstås valfritt.

Vi äter mycket vegetariskt och lättare mat under veckan, mår mycket bättre av det. Vill ni ha en god sås till servera en vitlökssås och sallad, den här är fin att ha på tex en buffe, så fint med sparrisen över.

Även gott med pinjenötter om man vill byta ut valnötter.

Jag stör osten lite mellan sparrisen så de syns lite när den gräddas.

Helt underbart god!

Köpte nya pajformar på Cervera, de är fantastiska. Inget fastnar och botten kan du ta bort så du kan servera pajen utan kanterna.

Enkel vitlökssås är lätt.

Rör ihop 2 dl Creme fraiche, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 tsk honung, några droppar tabasco och salt och peppar. Rör ihop och låt stå kallt.

Jag har ändrat receptet något, tog mer grädde till äggstanningen så den blir högre. Detta blev så gott! Många frågar vilken procent jag har på grädde. Vardagar mindre, ibland mjölk. Men för allra bästa smaken har jag 40% om jag ska göra en god paj till helgen. Blir helt annan smak. Jag tar alltid hellre högre fett och mindre gluten.

 

 

Paj med sparris, ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader, gör pajdegen. Grädda den i 8 minuter och ta ut. Höj upp ugnen till 200 grader. Vispa ihop grädde, ägg och krydda med lite salt och peppar. Riv ädelosten och häll i. Dela broccolin i mindre bitar och koka upp snabbt i lättsaltat vatten. Häll äggstanningen i den förgräddade pajskalet, lägg över broccolin, lägg ut sparrisen, jag skär bort "roten" några cm. Dela valnötterna på mitten och strö över pajen. Sist osten över hela pajen. Jag plockar upp sparrisen något så de syns. Blir fint när den är klar. Grädda pajen längre ner i ugnen ca 30 min. Lägg bakplåtspapper över sista tiden om kanterna börjar bli bruna.

Pajdeg på mandelbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Låt smöret bli rumsvarmt, rör ihop mjöl och sesamfrön, (gärna mixa om du har mixer.) Rör ihop med ägg, smör och lite salt. Tryck ut i en pajform och förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 8 min. Akta så det inte bränns.

200 gram

Broccoli

100 gram

Sparris

40 gram

Valnötter

2 dl

Grädde

150 gram

Ädelost

2 dl

Riven ost

3

Ägg

Nypa

Salt och peppar

Pajdeg på mandelbotten

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

40 gram

Smör

1

Ägg

Nypa

Salt

  • 2018-12-12, 13:06
  • 18

Oj vad många som skrev på instastories igår när jag gjorde grönkålspizzan. Här är den! Passar perfekt den här tiden, både vacker och juligt god med frasig grönkål, granatäpple och ädelost. Byt ut mot getost om du inte vill ha ädelost. Botten är glutenfri, gör vanlig om du hellre vill eller på smördeg om du vill ha snittar. Vegetariskt och fräscht.

Den var magisk! Kanske till lillelördag eller till Lucia i morgon.

Tips när ni gör pizzan. Jag gjorde på en lite tjockare botten. Jag tror den även blir grymt god med smördeg som botten om du ska göra små mumsbitar till fördrink eller förrätt. Det ska jag testa! Rulla ut en färdig smördeg sedan lägg på toppingen. Skär i småbitar. Frasigt och festligt.

Pizza med frasig grönkål, ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Pizzabotten: Vispa ihop ägg och creme fraiche i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, häll ner smeten på oljad plåt eller på bakplåtspapper och sätt in pizzabotten i ugnen på 180 grader i 10 min. Akta så den inte bränns. Ta ut botten. Låt den svalna något. Bred färskost över hela botten. Lägg på ädelosten som du skär i småbitar eller smular över hela pizzan. Höj ugnen till 220 grader, sätt in pizzan ca 5 minuter. Ta ut den igen. Riv grönkålen i bitar, inga stjälkar. Lägg massor med grönkål över hela pizzan och valnötterna som du grovhackat. Gratinera pizzan igen så grönkålen blir frasig, ca 8 minuter. Den ska inte brännas men gärna få färg. Ta ut pizzan och peta ur kärnorna ur granatäpplet. Lägg de vackra kärnorna över hela pizzan, ringla lite olivolja över och lite havssalt. Njut!

Pizzabotten

3 st

Ägg

2 dl

Creme Fraiche

2,5 dl

Mandelmjöl

0,5 dl

Sesamfrön

1 msk

Fiberhusk

1,5 tsk

Bakpulver

1/2 tsk

Oregano

1/2 tsk

Rosmarin

Topping

200 g

Färskost

150 g

Ädelost

150 g

Färsk grönkål

1/2

Granatäpple

1 msk

Olivolja

Nypa

Flingsalt

1,5 dl

Valnötter

  • 2018-10-30, 12:12
  • 91

Läser artikeln där en mamma tar med veganmat till sina barn och vill att skolorna ska servera veganmat till alla barn. Ni kan läsa artikeln HÄR och HÄR. 

Vi vill väl alla att våra barn ska äta hälsosamt, men när man ska tvinga andras barn att göra det också går det för långt. Jag blir så frustrerad när jag läser om en mamma som kräver att skolorna ska servera veganmat bara för att hon själv är vegan. 

Vad tycker du? Ska skolorna servera veganmat till alla eller till några eller inte alls?

Alla vuxna gör som de vill och vill man vara vegan av hälsoskäl eller för att skona naturen och djuren, toppen. Själv äter jag kött ibland och tänker fortsätta med det. Därför blir jag irriterad på självgoda veganer som ska tvinga alla andra att göra som dem. Speciellt barn. Låt de prova vad de vill, herregud!

Jag tror inte ett smack på att hennes fyraåring uppmanat henne att vara vegan. Visst förstår ofta barnen mer än vi tror, men att de skulle hämta in så mycket information så tidigt utan att ha blivit påverkad av sin mamma låter som en dålig ursäkt. Jag tycker att barnen ska få prova på så mycket mat som möjligt, när de blir äldre kan de välja själva.

Jag tycker synd om barnen som tvingas äta sin medhavda veganmat ensamma i ett klassrum. De får nämligen inte äta sin medhavda mat i skolmatsalen pga risk för allergier. 

Jag blir så provocerad av att en mamma vill ändra på en skolas regler enbart för vad hon vill ge sina barn för mat. Vore det inte bättre att barnen åt vegetariskt som faktiskt skolan serverar? Varför låta så små barn bara leva på baljväxter, nötter och svamp? 

 

 

 

2018-10-30 Johanna Toftby , ,
  • 2018-02-20, 19:29
  • 13

Den här gjorde jag igår, så himla god! Grönsakspaj med ädelost och en god sallad till. Smakrik och vegetarisk. Jag lägger i lite bönor i salladen så mättar det ordentligt. Mandelbotten så du slipper vitt mjöl, den blir så fräsch och nyttig.

Grönsakspaj med ädelost 6-8 port

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1 ägg
skvätt olivolja

Gör så här: 

Rör ihop alla ingredienser och låt pajen vila i en plastpåse i kylskåp.

Fyllning: 

1/2 purjolök
1 röd och 1 grön paprika
1/2 squash
8 små babytomater
1 litet broccolihuvud
3 ägg
3 dl grädde
125 gram riven ädelost
2 dl stark god ost (Jag tog västerbotten)
1 tsk italiensk salladskrydda
paprikapulver
svartpeppar
salt

Gör så här: 

Gör pajdegen och lägg den i en plastpåse och låt den vila en stund i kyl. Tryck ut den i en pajform, gratinera den i ugnen på 175 grader ca 10 minuter. Ta ut en igen.

Strimla purjolöken, paprika, skär squash, broccolin och fräs i lite olja på hög värme några minuter så de får färg. Fyll pajen med grönsakerna.

Vispa ihop ägg med grädde, riv ädelosten och blanda i. Smaka av med salladskrydda, paprikapulver, salt och peppar. Vänd ner allt över grönsakerna i pajen. Täck hela pajen med riven ost och gratinera den i ugnen längre ner på 175 grader i ca 35 minuter.

Servera med en god sallad och gärna bönor i så mättar det riktigt bra. Pajen är vegetarisk med mandelbotten så därför jag gärna har bönor till för mer protein som är viktigt för att bli mätt.

Viktiga mail idag, oj oj så spännande detta är. Sitter fortfarande vid datorn med massa jobb, hoppas vi kan ta beslut i veckan. Lovar berätta när jag kan!

  • 2018-01-03, 09:00
  • 7

Är ni lediga eller jobbar ni? Jag vet knappt vad det är för dag, haha. Rensade kylen igår när vi kom hem, visst är det skönt att börja få in sina rutiner och mer nyttigt i kylen igen.

Vi lagar gärna vegetariskt några gånger i veckan, tycker det känns rätt att minska med kött och här kommer en snabb och god vegetarisk rätt ni måste prova.

Quornfärs med goda tomater och kryddor, koka pasta och riv massa god parmesan över. Hur gott som helst!

Låt färsen koka ett tag så sätter sig smakerna bättre. Galet gott och fräscht!

Quornfärssås 4 portioner

400 g quornfärs
250 g små färska champinjoner
1 gul lök
1 röd spansk peppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 matsked tomatpuré
10 gula körsbärstomater
10 röda körsbärstomater
Skvätt soja
2 burkar Mutti krossade tomater
Färsk basilika
Fullkornspasta eller bönpasta
Lagrad parmesan

Gör så här: 

Skiva champinjonerna och lägg i en stor gryta på mellanvärme tills vätskan försvunnit. Ha inget matfett i grytan, det är gott om vätska inuti svampen.

Hacka lök och spansk peppar fint, ta bort fröna ur pepparn. Fräs tillsammans med svampen i lite smör eller olja tills löken mjuknat men inte fått färg.

Häll i fortfarande fryst quornfärs och riv ned vitlöken. Salta lite. Tillsätt mer matfett om det behöver och stek tills färsen fått lite färg.

Strimla en rejäl näve färsk basilika, ungefär halva krukan, och blanda ned. Häll i tomaterna och skölj ur burkarna med vatten så konsistensen bli lite lösare. Ta i tomatpuré och smaka av så tomatsåsen inte är sur. Tillsätt mer tomatpuré eller i värsta fall lite socker om den fortfarande är sur.

Koka upp pastavattnet och häll i pastan, den tar förmodligen 10 minuter. Jag valde fullkornspasta men har även bönpasta som är gott till.

Halvera körsbärstomaterna, helst tio av varje ur ett trepack med olika färger, det blir snyggast och ger jättefin smak, de gula är lite sötare. Låt puttra i ca 20 minuter medan pastan blir klar.

Blanda ihop pastan och såsen i grytan. Garnera med färska basilikablad.

Riv parmesan över. Njut!

Vill du inte ha pasta kör grönsaker. Det brukar vi ha dagen efter till resterna.

 

 

  • 2017-03-01, 19:10
  • 16

Äter ni vegetariskt? Vi försöker äta det ett par gånger i veckan, den här pajen var jättegod som är gjord på mandelbotten. Det blir knaprigt och gott! Jag hade chevréost, pinjenötter och en fyllning med ägg, ost och gräslök. Toppa den sedan med en god olivolja och lite ruccola till.

Supergott!

Knaprig paj med chevré och pinjenötter

Pajdeg: HÄR

Fyllning:

-3 dl grädde
-3 ägg
-1 dl riven parmesanost
-1 dl riven stark ost
-salt, peppar
-1 msk hackad gräslök
-100 gram chevreost
-ca 1 msk pinjenötter eller mer (vill du så kan du rosta pinjenötterna i en panna före och stössla på dem efteråt. Smaken kommer fram när du rostar dem.)

Gör så här: 

Förgrädda pajskalet enligt recept ovan. Vispa under tiden ihop ägg och grädde, vänd ner ost, gräslök, salt och peppar i en skål. Ta ut pajen ur ugnen och häll i fyllningen. Gratinera pajen med fyllningen på 200 grader mitten av ugnen ca 20 min. Akta så det inte bränns. Lägg på chevrebitar och pinjenötter de sista 10 minuterna och gratinera i ugnen igen.

Förgrädda skalet ca 10 min 175 grader. Hacka i botten så blir det perfekt.

Ni kan inte ana doften, det var så gott! Jag älskar pinjenötterna till. En lite lättare lunch som är god som den är eller varför inte på buffén.

Gillar ni paj? Måste tipsa er om ett nytt recept jag fick av en god vän. Ska testa den i morgon tror jag, en grönsakspaj med extra allt. Skönt att göra en god paj utan vitt mjöl, du slipper kolhydrater och du blir inte lika plufsigt mätt.

Smaklig måltid!

Nu blir det gymmet, har aldrig längtat så mycket efter att få träna, hostan börjar äntligen ge sig nu kör vi. Har jobbat med kunder på salongen, jobbat vid datorn och fixat med en del andra projekt kring filmerna jag håller på med. Jag är så taggad för detta och älskar jobba med nya människor och nya utmaningar. I morgon är det filmdag igen och då blir det köket som är min lilla studio.

Onsdag= onsdagsmys och idag blir det charkbrickan!