• 2020-07-04, 11:46
 • 42

Innehåller annonslänkar 

God morgon alla fina läsare!

Regnig lördag i Göteborg men lite regn skadar inte, ser att värmen kommer snart igen. Pratade precis med en läkare på KRY , vilken grym tjänst det är! Jag hade tyvärr slut på mina cyklokrapon och missat helt att höra av mig om nytt recept, klantigt när jag måste ha dessa tabletter hemma.

Men det är ju superlätt med KRY som dessutom är gratis. Fick recept utskrivet direkt! Jag äter dessa tabletter vid behov för att stoppa blödning vid rikliga menstruationer, därför jag haft slut på mitt järnförråd tyvärr. Men nästa vecka ska jag ta nya prover. Fått vänta flera veckor för att jag måste vara utan järn så provet inte blir missvisande.

Ni är många som hört av er som också tagit prover på ferritin värdet nu jag skrev om HÄR. Jag hade 9 (botten) och hemska symtom, ofattbart att de inte tar dessa värden när man ber om hjälp och berättar alla symtom man har. En blogg är inte så dumt ändå när man kan dela med sig av saker som kan hjälpa andra och vi kan tipsa varann. Blir så glad över att ni är många som hör av er och fått hjälp.

Nu ska jag tipsa er något annat! Blev så sugen på att ha helt svart, gillar det på sommaren så länge det är svalt. Den här klänningen är underbar!

Svarta klänningen HÄR. 

Mycket maxi, vida klänningar nu med puffärm och mycket tyg. Denna gillar jag för den är tightare upptill (inte trång) och vidare nertill så det är inget tält som många klänningar är nu. Den är så fin och skön!

Blåser det ute har jag svarta shorts under, blir inte tjockt. Mina vita favoritshorts finns i svart HÄR! Eller “cykeltights” som inte är så långa ben är ju perfekt också.

Den kommer ni gilla! Finns även i andra mönster.

 

 • 2020-07-02, 11:50
 • 54

Ni var många som reagerade när jag skrev om kaoset på badstranden jag skrev om här.Tyvärr är det lika illa på uteserveringar, stränder och många andra ställen nu. Hur tänker ni som trängs och skiter i pandemin? Vill ni få corona? Nej det vill ni inte!

Jag fick covid-19, konstaterat med PCR-prov, pågående infektion. 

Vi fick det alltihop i familjen och smittan spreds sig som pesten. Enskilda badrum och att inte äta tillsammans hjälpte inte. Att plötsligt känna hur den höga febern slår till och nästa dag vakna av att du hostar som en kolpatient och inte får luft med halsen full av slem… det är inte så trevligt, kan jag lova. Men ändå ska ni trängas på badstranden och glömmer bort coronaviruset. “Det drabbar inte mig”-syndromet verkar ha flugit i var och varannan svensk den här sommaren. 

För oss gick det bra till slut. Att leva med lukt och smakbortfall under många veckor och smärtsamma leder överlever man. Jag känner fortfarande inte mycket aptit, men jag lyssnade på lungorna förra veckan och de lät fint, vi har testat oss för antikroppar och vi är immuna. Hurra! Johanna – corona 1-0!

Vi blev inte alls så sjuka som många andra, men jag vill ändå säga en sak till er: Ni vill inte ha detta virus i er kropp! Även om en del bara får en lätt förkylning medan andra måste ligga på IVA – eller inte överlever – så har du inte en aning. Covid-19 slår till mot vem som helst. Jag kände av en ångest jag aldrig känt innan,  förutom slemmet som satt fast, luftrören som brände och hur jag än försökte hosta upp slemmet så gick det inte. Mina luftrör var kaos. 

Och jag är inte i någon riskgrupp.

Jag skriver inte detta för att skrämma er, jag vill att ni som glömt av viruset och lever på som vanligt ska tänka er för. Det kanske inte är du som blir värst drabbad, det kanske är din mamma, dina barn, eller din bästa vän. För inte tala om alla som tror att de haft det. Men testa er då!?

Livet är här och nu, vi ska inte gå runt och vara rädda. Det räcker med att ta hänsyn och respektera Folkhälsomyndighetens råd, så vi får stopp på det här skitviruset snart. Men om ni lever som om det inte finns, då blir vi aldrig av med det.

 

2020-07-02 Hälsa, Johanna Toftby

 • 2020-06-29, 21:20
 • 13

Ni som följer mig vet att jag har haft slut på mina järndepåer och varit tvungen att äta starka järntabletter för att få upp mina värden som varit i botten. Sidoeffekterna av järnbrist och blodbrist är inte roliga, som om det inte räckte med trötthet, matthet och pirr i benen så blir håret helt bedrövligt. 

Därför har jag börjat med Holo Daily Collagen och det känns så spännande! Kollagen hjälper till att boosta hår, hud och naglar, men denna flytande kollagen innehåller även bland annat antioxidanter och c-vitamin. 

Vill du vara med och testa med mig? Holo Daily Collagen säljs i paket som innehåller en månads förbrukning av kollagen, eller 30 sticks. Det är enkelt att öppna förpackningen och det smakar gott och exotiskt. Jag lovar, den är riktigt fräsh! 

Med koden TESTA HOLO (det måste vara mellanslag mellan orden och stora bokstäver) så får du 30% rabatt! Ordinarie pris är 599 kronor. Läs mer och beställ HÄR! 

Jag googlade mycket när jag fick veta att jag hade slut på mina järndepåer och just torrt och livlöst hår är ett symtom på blodbrist. Varför har jag inte fattat detta? Jag har alltid haft tjockt och fint hår och len hy, men senaste året har både håret och hyn spårat ur helt.

Håret är livlöst och jag har tappat extremt mycket hår de sista månaderna efter min blodbrist. Hyn har varit blek och glåmig, jag har nog aldrig känt mig så ynklig. Att få konstaterad covid-19 ovanpå alltihop var sista droppen.

Jag drömmer om att få tillbaka mitt tjocka hår och min lena hy och därför har jag tagit Holo Daily Collagen i två veckor nu. Redan efter fyra veckor märker man resultat, så nu börjar det bli spännande! Kollagenet gör håret tjockare och starkare, ger bättre hy och har dessutom visat sig ha stor effekt på celluliter. 

Häng med så testar vi tillsammans! 

 

 

2020-06-29 Hälsa, Johanna Toftby

 • 2020-06-23, 18:00
 • 38

JA! Jag är så lättad! Idag kom provsvaret som visade att jag utvecklat antikroppar mot covid-19. Så galet skönt! Visst, det står också i provsvaret att det inte är någon garanti för att jag är immun mot eländet, men det ger åtminstone en viss immunitet. Detta vill jag aldrig behöva vara med om igen! 

Jag tog provet på privatsjukvården i Göteborg, som har marknadens säkraste test. Det görs med ett sk venprov från armvecket i stället för snabbproverna med ett stick i fingret, som inte är lika pålitliga. Svaret kommer efter ca två dygn i en app – som jag knappt vågade titta på. Alla får inte antikroppar hur sjuka de än har varit nämligen. 

Ni kan läsa mer här: https://www.aleris.se/

När jag väl vågade öppna ögonen och läsa svaret, fy sjutton vad skönt! Jag vill absolut inte ha detta jobbiga virus igen och hoppas att vi snart slipper oroa oss för det hela tiden.

Ja, jag vet man ska följa Folhälsomyndighetens rekommendationer ändå, men de anser att man faktiskt får immunitet efter genomgången covid-19, men de vet ändå inte hur länge mm.

Men en sak är säker- känslan är underbar! 

Jag har skrivit om mina veckor med corona HÄR och HÄR om hur jag mådde när jag hade corona och det var inga roliga veckor. Luftrören och svårigheten att andas var värst fysiskt, men vet man om att man har viruset i sin kropp är det också riktigt jobbigt mentalt. Jag tänker på alla som är svårt sjuka och har blivit inlagda, det är så hemskt! Men det är också viktigt att tänka på att många klarar sig bra och inte behöver läkarhjälp. Därför berättar jag hur jag hade det när vi var sjuka. 

Nu borde alla testa sig, även medan man är sjuk och även test om man har antikroppar, för det bidrar med data och kunskap till forskare och folkhälsomyndigheterna. 

Först gjorde jag PCR-testet som man tar i näsan medan man är sjuk och det visade också att jag hade covid-19. Men inte längre! Nu visade det antikroppar istället. 

Tack för det min kära kropp! 

 

 • 2020-06-22, 19:33
 • 0

Det är många som har frågat om jag kan köra en ny rabattkod på träningsskorna från Icebugs vi gjorde i våras och nu är det klart!

Dessa grymma terrängskor från Icebugs är riktigt sköna och lätta, jag har ett par som jag har i skogen och terräng och ett par när jag joggar. (Har precis kommit igång smått igen efter covid-19)

Med min kod TOFTBY20 får du 20% rabatt så passa på nu så blir era härliga rundor utomhus mycket roligare och framförallt mår fötter och knän bättre med bra skor.

Från rundan idag, Lucy och jag gick raskt en timma. Svalt väder tycker Lucy nu så det är skönt.

Denna sko heter Rower women och finns HÄR .Den skon är perfekt för långa skogspromenader eller en härlig PW. Jag gick upp en storlek i dessa. Har alltid 38 i skor men tog 39 i dessa och de är perfekta.
Men Icebug har fri retur om du behöver byta storlek så är det busenkelt. Jag har även i svart, köpte ett par till Skövde och de svarta till Göteborg.

Skon är lätt och har bra grepp! Med tanke på pandemin så är vi mer utomhus, dels för att må bra och hålla oss i form, men också för att fler tränar ute nu istället för att gå in på gym. Investera i ett par bra skor så blir det roligare och skönare för kroppen.

Har lättare joggingskor också HÄR som heter Horizon women, grymma om du ska börja jogga/springa eller raska PW. Inte lika “grov” som Rower women.

Det ska synas att de är använda och jag har haft dessa på mina rundor hela våren. Letar ni även sköna sommarskor, kolla in dessa för promenad och vardag HÄR. 

Janne har också ett par han älskar, klicka HÄR. Dessa är som de jag visar överst.

Glöm inte skriva TOFTBY20 så ni får 20% rabatt!

 

 

2020-06-22 Hälsa, Johanna Toftby

 • 2020-06-17, 17:16
 • 36

Först och främst. TACK alla för era fina kommentarer från förra inlägget om corona.

När jag vaknade till den femte dagen efter en nästan helst sömnlös natt märkte jag att något nytt var fel. Jag kände inga lukter. Ingen smak heller. Jag testade till och med dijonsenapen som jag hade i kylen – ingenting! Parfymerna luktade inte heller något. Allt var helt väck.

Janne hade exakt samma symtom. Allt vi åt och drack smakade bara vatten. Det var helt sjukt. Vi hade varken ont i halsen eller snuva, men luftrören var hemska, torrhostan och febern vägrade att ge sig. Och nu lukt- och smakbortfall. Då blev vi helt säkra på vad det var för elände vi drabbats av. 

Jag blev ledsen och förtvivlad, samtidigt blev jag stark av att känna att nu ska jag bara fixa den här skiten. Jag gjorde allt jag kunde. Även om jag grät som ett barn varje dag när jag mådde som sämst fysiskt så fick jag ändå krafter att bli förbannad på det här skitviruset. Och vi klarade det också. Känslan är oslagbar! 

Varken jag eller Janne har kunnat äta dessa veckor. Det har bara inte gått. Jag vet också hur viktigt det är att få i sig massor med vätska och näring för att kroppen ska orka bli frisk igen, så vi hällde i oss juicer, näringsdrycker och jordgubbar, som var det enda jag kunde äta. Vissa dagar kunde jag inte äta något alls, först vid tiotiden på kvällen fick jag ned en liten smörgås. Allt var liksom avstängt. Men vi var duktiga på att få i oss vätska och näring trots allt. Vågen blev nöjd däremot! Man tappar några kilon under en sån här pärs. 

Mina leder började göra ont efter en vecka. Jag vaknade av att det smärtade inuti armarna, Janne hade riktigt ont, jag kunde knappt röra fingrarna och barnen fick hjälpa mig blogga vissa dagar. Det gick inte skriva.

Janne hade även hemsk klåda, han kliade nästan sönder sig på ryggen och magen. Jag hade mest pirr. Benen pirrade så jag blev tokig.

Så det är riktigt konstiga och märkliga symtom när man får corona.

Jag förstår er som tycker att det är konstigt att bloggen levt på som vanligt, men när jag ser på Facebook och andra kanaler så berättar många först efteråt att de haft corona. Det är för jobbigt att läsa en del kommentarer. Vissa som tycker sig vara experter tänker nämligen inte längre än näsan räcker. 

Jag har en kompis på Facebook som skrev att han varit sjuk i corona i tio dagar och att det varit ett rent helvete, ja men då skriver en smart person att vänta du, dag tio till tolv kan det vända och bli ännu värre. Det ville jag inte, orkade jag inte, utsätta mig själv för. Men jag var tvungen att uppdatera bloggen, det är mitt jobb, mitt levebröd. 

Tänk tre gånger innan ni skriver till någon. Man kan faktiskt bara skriva krya på dig. Det räcker alldeles utmärkt. 

Och nej, vi var helt isolerade när vi var sjuka, ni behöver inte oroa er för det. Bloggen är inte hela mitt liv även om många tror man lägger ut allt.

 

 

 

2020-06-17 Hälsa

 • 2020-06-16, 20:58
 • 78

Nu ska jag berätta: Jag har haft covid-19, sjukdomen man får av coronaviruset! Jag testade positivt med PCR- prov i näsan hos sjukvården så vi fick veta det ganska tidigt i förloppet. Att få veta att man har covid-19 sätter sig även på psyket, jag förde dagbok under tiden och kommer köra delar av den såhär i efterhand, bit för bit.

Att jag inte nämnt något här inne beror på att jag mått riktigt dåligt och inte orkat med alla som ska ha synpunkter, fråga ut mig och säga till mig vad jag ska göra. Det hade aldrig gått. Ett antal bilder som jag använde under tiden var alltså gamla. Vi var sjuka i flera veckor och nu ska jag berätta.

Vi smittade varandra i familjen, Janne fick det först med feber och allt gick väldigt snabbt. Tre dygn efter att Janne blivit sjuk så kände jag mig helt plötsligt varm och rödmosig på kvällen. Nästa morgon började jag få det jobbigt med mina luftrör blev andfådd och fick jobbigt att andas. Fy fan säger jag rent ut sagt! :( 

Självklart tänkte jag på corona. Hur ska jag klara detta? Tankarna for runt. Jag försökte vara lugn, Janne var ju också sjuk så vi hade varandra. Hostan och luftören blev sämre för varje dag som gick, men jag hade som tur var inte hög feber, bara runt 38. Jag har runt 36,0 i vanliga fall så 38 hos mig är inte kul, men det var åtminstone inte 40 som andra berättat om.

Det kändes som ett lotteri, hur hårt ska just jag drabbas? När slår det till? Kommer jag få svårare att andas?  Ovissheten var jobbig, men inte alls lika tuff som att redan nästa dag inse precis hur illa det skulle bli.

Fjärde dagen minns jag knappt. Jag sov nästan inget alls det dygnet, jag bara mådde så fruktansvärt dåligt. Jag har skrivit dagbok i min telefon och även skickat ett sms till en läkare som jag känner privat, men kommer knappt ihåg det, så väck var jag.

Jag hade svårt att andas, att ta ett djupt andetag var nästan omöjligt. Mina luftrör brände och pep. Massor med slem satt fast i mitt svalg och jag fick en hemsk torrhosta. Men det gick inte att hosta upp något, det satt helt fast. När jag måste hosta fick jag ångest, varenda hostattack var som en nära döden-upplevelse. Det gjorde så ont, så ont, jag fick knappt luft. Jag minns att jag skrev sms till läkaren om att jag vill testa syremätningen.

Jag satt upp hela natten, andades i ånga, drog i mig både pulmicort och bricanyl, drack mängder med vatten och honung… jag gjorde allt jag kunde komma på.  Jag vankade runt hemma, låg inte ner om jag inte måste och andades med sugrör i en flaska med vatten – jag vet det är bra att träna lungorna om man har fått covid-19 så inte de kollapsar.

Det dygnet var ett helvete. Och nästa morgon hade jag tappat både lukt och smak. 

Min pappa ringde flera gånger varje dag för att kolla hur allt gick och hjälpa oss med massa tips. Han jobbar på OP och ser och hör mycket om just Covid-19. Att röra sig lite var A och O, åtminstone sitta upp pga lungorna och luftrören. 

Janne hade det inte lika tufft med luftrören som jag men mycket hosta, feber och en hemsk trötthet jag aldrig sett innan.

Nu är vi friska och jag är tacksam över att det ändå gick lindrigt för oss jämfört med de som ligger på IVA. Det är ett fruktansvärt lurigt och hemskt virus. Men de flesta som är friska i övrigt klarar detta bra. Nu när vi haft covid-19 känns det som en stor seger. Vilken känsla! Att faktiskt kunnat bocka av detta, jag slappnar av lite mer även om vi fortfarande följer alla råd från Folhälsomyndigheten. 

Men var försiktiga där ute, speciellt med nya människor ni inte träffat. Jag berättar snart mer ur min dagbok från coronaveckorna, ni ska få veta allt. 

 

 

2020-06-16 Hälsa, Johanna Toftby

 • 2020-06-11, 17:36
 • 12

Vilka dagar! Oj oj, full fart med det mesta och jag vill göra allt på samma gång, och vara ute i fina vädret. Sommaren är här!

Men först och främst. Tusen tack för ert engagemang kring min blodbrist och järnbrist. Ni har nog aldrig engagerat er så mycket i alla mina kanaler som i det här ämnet, många verkar gilla när jag berättar om hälsa och svåra saker, ni kan känna igen er och även kanske ta prover om ni har lika jobbiga och svåra symtom jag har haft.

Sedan har jag även fått ris för att jag biter ifrån om ni ska rätta mig, min läkare och tala om minsann vad fel jag har. Vi stora bloggare, offentliga personer får bara ta alla era åsikter. Nej, det gör vi inte. Man uppför sig lika mycket här som om ni skulle komma hem till mig i mitt hem. Men vi tar detta i nästa inlägg, har skrivit en sak jag vill berätta.

Nu till roliga saker! Idag har jag haft det bästa mötet sedan jag fick mina bok-kontrakt på mitt förlag. Herre, herregud. Jag kan nästan inte hålla mig från att berätta, men får inte än. Gillar inte sånna här inviter egentligen, säger man A säger man B. Men jag är bara så glad för detta. Ett väldigt stort samarbete med ett stort företag och det är kläder det handlar om ;) SÅ glad, så glad! Trodde nästan inte det var sant när vi hade mötet idag.

Mitt i alla kaos med corona så händer det fantastiska saker, så tacksam ska ni veta.

Mamma kom med blommor igår, vi stod från balkongen och pratade, så fina pioner som snart kommer slå ut, vackraste blommorna jag vet.

Lucy har jobbigt med värmen så vi går flera korta rundor istället, vi har en fin bäck med rinnande rent vatten som hon älskar att svalka sig i. Skönt att få motion, jag är piggare, hurra!!

Pälsen växer enormt snabbt, ska klippa ner henne lite till så hon blir av med den tjocka varma pälsen.

Jag har för första gången idag på ganska länge bra aptit, mått galet illa, speciellt av de hemska tabletterna som stoppar blödningar, har ni också så? Sedan hög dos järn på det. Sen en annan galen grej på det men det får ni veta snart. (Inte gravid, haha)

Så igår åt jag en glass och ett stort glas med grön juice med spenat, har ni gjort den? Älskar den, en riktigt energibomb. Men mer blev det inte, får inte ner mat. Idag är det bättre så jag har vräkt i mig goda grönsaker och kött. Inte velat ha det på flera veckor. Vågen dock är väldigt glad, tappat 5 kilo men när man går ner i vikt på det sätter blir man även orolig. Men ska nog bli ordning på allt. Nästa vecka ska jag ta nya prover på mitt järn, men jag känner att allt är bättre. Orkar mer och mår bättre. Underbart är det. Bästa är att det jobbiga öronsuset och mina sömnproblem som är borta. Fryser inte lika mycket heller.

Kolla vilka vackra rosor jag fick av Janne när jag fyllde år förra tisdagen. Så fina!

Jag har gjort massor med cakepops idag till lillebrors Carls student i morgon, pappa frågade om jag även ville göra studentmössorna på drinkpinnarna och sommarkakan, så klart jag vill! Så kul att få hjälpa till!

HÄR gör jag mina cake pops. Glöm inte tålamod, håll pinnen i luften en stund när ni doppat i choklad, snurra så den torkar. Sen sätter man ner den på fatet. Då blir det nämligen ingen sån där ful platta under bollen om chokladen smälter ut. Pinnen måste även frysas fast i frysen innan ni doppar de i smält choklad, så blir de inte mos, speciellt nu i värmen.

Alla födda -01 tar studenten och i morgon är det alltså Skövdes tur! Hurra! Pappa och hans familj bor i stort hus och stor trädgård så vi ska förstås vara utomhus, vilket väder alla får! Så kul det ska bli.

Har fixat presenter, blommorna och nu ska jag iväg och hämta en sak till, sedan göra klart studentmössorna och sätta fast drinkpinnarna. Salong Toftby fick öppna salongen sent i går kväll så Lisa-Marie blev ljus och fin igen, hjälp vad hår de har båda tjejerna.

Nu måste jag iväg, rörigt inlägg med allt möjligt men ville bara in och säga hej och kram till er alla!

 

2020-06-11 Hälsa, Recept

 • 2020-06-10, 11:41
 • 49

I går skrev jag om min blodbrist och bad alla som kommenterar att inte skrämma mig i onödan. Tack snälla alla som respekterade det!

Men ni som tycker att ni vet bättre än läkarna, ställer diagnoser på Instagram och klagar på att någon annan är orolig för sin hälsa – hur tänker ni egentligen?

Jag är extremt rädd för sjukhus, men bara när det gäller mig själv. Jag kan se blod och hjälpa andra, det är inget problem. Men när jag själv blir dålig eller något allvarligt händer så kan jag knappt hantera det. Därför skriver jag aldrig direkt här på bloggen när jag blir sjuk eller något hänt. Först måste jag bearbeta det och känna mig starkare igen. Nu tror jag ni förstår varför. 

Efter detta tar det nog ett tag innan jag vågar skriva om något jobbigt igen. Jag är så tacksam för alla stöttande och igenkännande kommentarer jag fått, ni som haft samma hemska låga ferritinvärde och vet hur jobbigt det känns när man mår så dåligt. Kroppen fungerar inte.

Tyvärr tas det ut av alla som vet bäst och klagar på att jag blir orolig för min hälsa. Dramaqueen, tänk på alla som har covid-19 i stället, det är är inte alls lågt, jag vet någon som hade MYCKET lägre, jag har minsann googlat blodbrist så jag vet allt! Och vad som klassas som blodbrist och som järnbrist och andra tekniska invändningar… vet ni, jag bryr mig inte ett skit när det är MIN hälsa det handlar om! Men eftersom några är så intresserade så var mitt HB 65 som lägst och mitt ferritin 10.

 

 • 2020-06-08, 21:25
 • 91

Jag har blodbrist! Helt ofattbart. Det har tagit mig några veckor att orka berätta, jag var riktigt ledsen det första veckorna. Jag mådde så dåligt av alla symtom men förstod inte varför. Jag vet ju hur lång tid det tar att få upp blodvärdena igen och mitt var helt i botten. Jag såg bara blodpåsar framför mig, sjukhus och blod. Snälla skräm mig nu inte i onödan när jag läser kommentarerna, det är illa nog som det är.

I slutet av mars gjorde jag en rutinkontroll för mina extraslag, som jag skrivit om HÄR, HÄR , HÄR.och HÄR. Allt såg bra ut, men läkaren tyckte även vi skulle ta ett nytt blodvärde eftersom jag har ganska rikliga menstruationer. Onödigt, tänkte jag. Jag kan väl inte ha dåligt blodvärde som äter och tränar och som dessutom hade ett HB på 140 förra året? 

Så fel jag hade! Jag hade 120 den här gången, det hade gått ner rejält. Doktorn tyckte vi skulle ta ett större prov, ett ferritinvärde som de skickar på labb för att få se hur mina järndepåer, mitt blodförråd, ser ut. Dessutom skulle jag börja äta järntabeller med en gång. Jag blev så snopen, men när jag tänkte efter så har jag inte känt mig så pigg under den här våren. Jag har sovit katastrofdåligt, har haft hemska öronsus, mitt tjocka hår har blivit torrt och konstigt, jag har känt mig extremt trött och även varit väldigt blek… så något stod inte rätt till. 

Efter en vecka kom brevet hem. Jag öppnade försiktigt, är man rädd för sjukhus och livrädd för alla provsvar så är man inte tuff i det läget.

Bästa Johanna. 

Vi har nu fått svar på ferritinprovet, som vi tog vid ditt besök här. Det återspeglar järnförråden i din kropp och ditt ferritinvärde var 10. Om ferritinvärdet är mindre än 40 tyder det på att kroppens järnförråd börjar bli uttömda. Det är då viktigt att fylla på förråden. Det gör man bäst genom att medicinera med järntabletter. Jag rekommenderar dig att köpa exempelvis Duroferontabletter och ta en tablett 2 gånger dagligen i flera månader. (Eller Sideralforte) 

Med vänlig hälsning

Jag nästan svimmade. Jag kände hur hela kroppen skakade. Fick inte fram ett ord. Ringde Janne och grät, han tröstade mig som alltid genom bara vara lugn och cool som bara han kan. Han sa att allt är ju under kontroll, att jag redan ätit järn en vecka och att allt kommer bli bra. 

Detta var fredag eftermiddag. Ingen läkare kunde svara eller hjälpa mig. Jag googlade, läste allt jag kom över och förstod till slut att 10 i järnförråd är riktigt illa. Det är garanterat därför jag mått så dåligt. Det är vanligt att man inte riktigt förstår att man har blodbrist. Jag har knappt något blodförråd kvar. 

Läkaren skrev också att om dina blodförråd blir helt uttömda så rasar blodvärdet snabbt. Känner ni mig vet ni att jag blev livrädd av att läsa den meningen. LIVRÄDD!

Mailet hjälpte mig kanske inte just där men jag fattade allvaret och sprang till Apoteket och köpte Sideral forte som är en ny järntablett. Den är 30mg så jag äter två om dagen, och har gjort sedan första veckan i april. Den tar nämligen tarmarna upp lättare än många andra tuffa järntabletter och jag mår ganska ok i magen av den. Kompletterar även med blutsaft. 

Snälla, var uppmärksamma. Har ni några av mina symtom, be att få ta ett blodvärde, alltså inte bara HB utan även ett ferritinprov som visar exakt hur dina järndepåer ser ut. Det är livsviktigt! Man kan nämligen inte få upp järnet snabbt, får man blodförlust så måste man förstås få blod, men järnet går ofta snabbt ner igen efter en transfusion eller sprutor, därför måste man äta järntabletter i många månader för att fylla på blodförrådet. (Vi vet varför jag blöder så extremt mycket, men det ska jag berätta i nästa inlägg) 

Nu är jag på god väg, jag mår bättre. Men det tar tid. Jag ska ta nya prover precis innan midsommar, hoppas verkligen att mitt värde gått upp lite då. Jag märker att jag sover så mycket bättre, jag har blivit av med det hemska öronsuset, det var jobbigt och kändes som tinnitus. Jag är inte lika blek, inte heller lika andfådd över att gå i trappor. Jobbiga pirret i benen är borta, så det borde ha gått upp. Jag har även huttrat och frusit hela våren, trott jag ständigt går med feber, det börjar också försvinna nu tack och lov. 

Jag känner mig riktigt korkad som ändå har full koll på hälsa och motion, men jag har ändå inte fattat. Det är därför jag skriver detta till er. Gör inte samma misstag som jag!