• 2019-04-16, 16:13
  • 3

Påskveckan är här, hoppas ni har en fin vecka! Har vädret börjat bli varmare hemma nu? Såg det var -8 förra veckan, herregud det är ju vinter. Hoppas våren är på väg.

Ska ni ha påskmiddag har jag den godaset laxen att tipsa er om. Färgerna, smakerna, allt är så perfekt till just påsk.

Receptet fick jag för många år sedan av min fina stamkund Kristina, hoppas du mår bra om du läser detta. Så roligt att så många läsare lagat den här laxen. Bästa barnen vet!

Mandeln ihop med sweet chili, koka sparrisen före och lägg över ihop med lite ruccola. Visst ser det gott ut?

Receptet hittar ni HÄR! 

Kram från Fort Lauderdale och en hälsning från en favorit från Key West.

 

2019-04-16 Recept

  • 2019-03-29, 16:05
  • 11

God morgon där hemma från St. Pete beach!  Vi har gått en timma pw och nu blir det frukost. Vi äter gärna en omelett vid 11 tiden så står vi oss bra, det finns allt på hotellet Don Cesar och så goda omeletter. Men varje morgon en rask powerwalk, vi går även på stranden några kilometer på eftermiddagen, så skönt att röra sig när man är iväg och får uppleva ännu mer.

Vad ska ni äta för god middag i helgen? Mina pastarätter är populära här inne, tur jag har Janne som har sina rötter från Italien och älskar riktigt god pasta. Vi brukar laga det till helgen, känns extra lyx. Tur jag inte lagar det varje dag däremot, hehe. Skulle rulla fram.

Men gott en till två gånger i veckan. Livets ska njutas som en gäst på hotellet sa när vi pratade om god mat.

Fräs stora räkor, jag hittade dessa på coop extra. Riktigt fina jätteräkor.

Krämig pasta med stora räkor och vitlök hittar ni HÄR. 

Lägg i tomaterna det allra sista så kokar de inte sönder.

Snurra upp pastan som på restauranger och ställ på tallriken. Janne som lärt mig, blir så fint.

Slurp! Nu måste jag möta upp Janne som gick i förväg för att ta bord, jag har suttit och skrivit på min bok. Ett kapitel till är klart, fick även se det färdiga bokomslaget igår. Blev lika löjligt rörd som när jag fick se min förra bok. Blev så fint.

Jag hoppas ni kommer gilla min nästa bok, snart ska jag berätta för er vad den heter och vad den handlar om.

Kram så länge! Ni är så fina här inne.

 

2019-03-29 Recept

  • 2019-03-21, 16:56
  • 8

Förlåt för lite frånvaro och inga nya recept den här veckan. Jag har otroligt mycket jobb, i morgon förmiddag åker jag ner mot Göteborg och innan dess ska allt vara klart här hemma. Lördag flyger vi mot USA!

Jag har deadline idag för bilder och en del material till boken så det är fullt ös. Men så roligt! Slutlämning av hela manuset är inte än på ett tag så jag kommer skriva ganska mycket i USA. Jag skriver faktiskt bättre i en helt annan miljö. Jag kan koncentrera mig på ett annat sätt.

Letar ni recept så har ni mitt receptregister här inne, klicka längst upp på recept så kommer det upp. Vill tipsa er om pastagratängen vi gjorde igår. Den är med fläskfile och ädelost, så god! Lätt att svänga ihop och sköter sig själv i ugnen.

Perfekt till fredagsmyset då man inte orkar stå länge i köket efter en veckas jobb. Ta bort kött för vegetariskt, vill du ha ännu mer smak, kör gorgonzola som är lite mer kraftigare smak. Så gott!

Nu ser jag fram emot många mysiga middagar utomhus, det är ju något speciellt att sitta ute på balkongen eller terassen och äta.

 

 

Pastagratäng med fläskfile och ädelost

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i olja, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg, lägg i lite smör och salt för smakens skull. Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner i den färdigkokta pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

400 gram

Penne pasta eller annan pasta du gillar

500 gram

Fläskfilé

150 gram

Ädelost

200 gram

Färska champinjoner

12-15

Soltorkade tomater i olja

10

Babytomater

3 dl

Grädde

1 tsk

Basilika krydda

150 gram

Riven smakrik ost

En näve

Ruccola

Nypa

Salt och peppar

2019-03-21 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-03-12, 09:56
  • 9

Sol idag med! Ska ut och gå nu så jag får ljus och endorfiner vi mår bra av.

Måste tipsa er om en jättegod paj jag gjorde igår. Gillar ni ädelost? Jag älskar det! Den här pajen är med sparris, broccoli, ädelost och valnötter, så god! Jag såg receptet på Kvantum, älskar snabba och enkla tips och delar gärna med den till er. Jag gör alltid mina pajer på mandelbotten så slipper man det vita mjölet men det är förstås valfritt.

Vi äter mycket vegetariskt och lättare mat under veckan, mår mycket bättre av det. Vill ni ha en god sås till servera en vitlökssås och sallad, den här är fin att ha på tex en buffe, så fint med sparrisen över.

Även gott med pinjenötter om man vill byta ut valnötter.

Jag stör osten lite mellan sparrisen så de syns lite när den gräddas.

Helt underbart god!

Köpte nya pajformar på Cervera, de är fantastiska. Inget fastnar och botten kan du ta bort så du kan servera pajen utan kanterna.

Enkel vitlökssås är lätt.

Rör ihop 2 dl Creme fraiche, 2 hackade vitlöksklyftor, 1 tsk honung, några droppar tabasco och salt och peppar. Rör ihop och låt stå kallt.

Jag har ändrat receptet något, tog mer grädde till äggstanningen så den blir högre. Detta blev så gott! Många frågar vilken procent jag har på grädde. Vardagar mindre, ibland mjölk. Men för allra bästa smaken har jag 40% om jag ska göra en god paj till helgen. Blir helt annan smak. Jag tar alltid hellre högre fett och mindre gluten.

 

 

Paj med sparris, ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader, gör pajdegen. Grädda den i 8 minuter och ta ut. Höj upp ugnen till 200 grader. Vispa ihop grädde, ägg och krydda med lite salt och peppar. Riv ädelosten och häll i. Dela broccolin i mindre bitar och koka upp snabbt i lättsaltat vatten. Häll äggstanningen i den förgräddade pajskalet, lägg över broccolin, lägg ut sparrisen, jag skär bort "roten" några cm. Dela valnötterna på mitten och strö över pajen. Sist osten över hela pajen. Jag plockar upp sparrisen något så de syns. Blir fint när den är klar. Grädda pajen längre ner i ugnen ca 30 min. Lägg bakplåtspapper över sista tiden om kanterna börjar bli bruna.

Pajdeg på mandelbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Låt smöret bli rumsvarmt, rör ihop mjöl och sesamfrön, (gärna mixa om du har mixer.) Rör ihop med ägg, smör och lite salt. Tryck ut i en pajform och förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 8 min. Akta så det inte bränns.

200 gram

Broccoli

100 gram

Sparris

40 gram

Valnötter

2 dl

Grädde

150 gram

Ädelost

2 dl

Riven ost

3

Ägg

Nypa

Salt och peppar

Pajdeg på mandelbotten

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

40 gram

Smör

1

Ägg

Nypa

Salt

  • 2019-03-08, 10:55
  • 10

Vilket fredagshumör jag vaknade på! Utvilad och så glad att det är melodifestival i helgen, ska ni titta? Vi ska hem till våra vänner Hanna och Henrik, så längesen vi sågs nu.

Gillar ni frukost på morgonen eller är ni som jag som gärna väntar ett par timmar? Beroende på vad vi ska göra. Jag brukar ofta vakna runt 7.30 och då dricker jag kaffe, går en runda med Lucy och sen betar av mail. Jag är inte hungrig så tidigt så jag tar hellre en smoothie, ibland äter jag en lättare lunch runt 12 och då hoppar jag frukosten.

Smoothie däremot älskar jag att börja dagen med! Letar ni recept har jag hur mycket som helst i receptregistret här ovan. Idag blev det en enkel men syrligt god. Jordgubb, hallon och blåbär. Har ni inte egna bär i frysen finns det storpack i de flesta matvarubutikerna. Har sett det finns en som heter Blandade bär. Många frågar vad jag har för mixer och jag har en Bosch blender silentmix. Den är jättebra.

Färska blommor förgyller helgkänslan!

Snacka om att mina bryn behöver fixas, det bästa av allt- har en tid hos Caroline som gjorde dem för över 1,5 år sedan, i morgon! Nu ska hon tatuera in formen igen, det bleks efter ett tag och man behöver fylla på. Så kul att fixa dem igen.

Nu laddar vi för mellofinal, är så taggad för att spela schlager hela helgen, spotifylistorna går för fullt här hemma. Jag älskar mello!

 

Smoothie med jordgubb, blåbär och hallon

Skriv ut recept
Tid:
10 min
Antal portioner:
2 portioner

Gör så här

Jag låter bären stå framme en liten stund så går de lättare att mixa. Häll allt i en mixer och mixa några minuter. Servera i ett glas med sugrör och njut.

4 dl

Mandelmjölk, havremjölk eller valfri vätska

1/2 dl

Turkisk eller rysk yoghurt

2 dl

Frysta bär. Jag hade jordgubb, hallon, bläbär

1 msk

Kokosolja

2019-03-08 Recept

  • 2019-03-04, 12:09
  • 18

Ny vecka är igång! Här snöade det i morse, snacka om väderväxlingar.

Igår gjorde jag en kycklingrätt med jornötssås, gissa vem som önskade den middagen? Janne sa till tjejerna att han vill ha min jordnötssås som soppa nästa gång. Vet dock inte om det skulle bli gott, haha men bra betyg att de gillar maten så mycket.

Har ni tagit fram grillen kanske när våren hälsade på? Detta går att göra både i ugn och på grill. Pensla på kycklingen med massa soja och sweet chili, servera en god jornötssås. Det är så otroligt gott.

Inga mjölkprodukter i såsen så passar även den som inte tål mjölk. Gör pepparsåsen om ni inte tål jordnötter.

Kycklingen blir saftig och så goda smaker när man penslar med marinaden, godaste middagen på länge! Lägg alla spetten på ett stor fart, blir vackert att duka med. Dryck, ljus öl, fruktigt vitt vin passar bra. Såsen har lite hetta men inte starkt. Då passar ett fruktigare vin än ett torrt. Sjävklart något gott alkoholfritt.

Går lätt att förbereda om du ska ha gäster, då skulle jag gjort klart allting som går att förbereda, men stek i ugnen 30 minuter före man ska äta. Såsen kan man göra helt färdig innan, bara att värma på i grytan när ni ska äta.

Det gröna på riset är hackad gräslök som jag alltid har i frysen.

Kycklingspett med jordnötssås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Dela kycklingfilén i två bitar på längden, trä grillspettet rakt igenom. Blanda ihop soja, sweet chili, olja, salt och peppar. Pensla på fileerna ordentligt. Lägg dem i en form och gratinera i mitten av ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen då och då och pensla på mer så det inte blir torrt. De sista fem minutrarna, dela två limefrukter på hälften, lägg i formen, pensla med marinaden över limen. Lägg även på sesamfrön när du lägger på limen. De bränns annars om de är med hela stektiden. Lägg upp spetten på fat, lägg med limen, det är supergott att pressa den över maten sen. Servera med ris, blomkålsris eller varför inte klyftpotatis eller sötpotatis? Passar också till! Helt underbar middag. En fräsch sallad är ett måste till också förstås.

Jordnötssås

Fräs hackad vitlök i lite olja så det får färg. Sänk plattan och häll i kokosmjölken. Rör om, lägg i alla ingredienser och låt det koka ca 10 minuter så det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

4

Kycklingfileer

1 dl

Soja

1/2 dl

Sweet chilisås, den står på asiatiska hyllan

1/2 dl

Olja

1 msk

Sesamfrön

Nypa

Salt och peppar

8

Träspett (finns i matvaruaffären)

2

Lime

Jordnötssås

1 dl

Jordnötssmör, gärna ekologisk med crunch

400 ml

Kokosmjölk

2 små

Vitlöksklyftor

1 msk

Soja

1 tsk

Sambal oelek

1

Pressad lime

1 msk

Kycklingfond

1/2 msk

Riven färsk ingefära

1 msk

Sweet chili

Nypa

Salt och peppar

  • 2019-03-02, 14:30
  • 5

Jag satt och letade recept här inne som passar till kvällens mellomys och då blev jag sugen på tortilla med guagamole, det ska vi ha på buffen! Har ni testat? Så galet gott, skär i mindre bitar till plockbuffén eller som ensamrätt.

Nu ska vi åka mot Skövde, det blir lite godis i bilen och mellolåtar i högtalarna!

Tortilla med köttfärs och stark guacamole  4 portioner 

Köttfärs  (Man kan också köra tacokrydda om man inte gör sin egna)

500 gram nötfärs (byt till quorn om du vill ha vegetarisk)
2 msk sweet chili
1/2 hackad gul lök
1 pressad vitlök
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
salt och peppar
Riven stark ost
Tortillabröd

Tomatsås  

1 burk krossade tomater
1 tsk oregano
1 tsk honung
salt, peppar

Hacka löken och fräs i pannan. Stek köttfärs i olja och smaka av med kryddorna, det är en smaksak hur mycket man vill att det ska smaka, men testa er fram. Jag tar gärna mycket vitlök, spiskummin, viktigt med lite sötma. Låt puttra ihop med skvätt vatten.

Tomatsås: Jag kokar ihop lite krossade tomater i en gryta, tillsätter oregano, peppar och lite salt.

Guacamole:
1 avocado
2 dl Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Salt och peppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör så här: 

Lägg stekta köttfärsen på ett tortillabröd, lägg på lite tomatsås och ost. Vik ihop, stek i olja i några minuter på svag värme på varje sida. Då blir dom knapriga och goda.

Skär i bitar och servera med fräsch sallad och guacamolen. Eller skär upp i mindre bitar och lägg på ett stort fat så man bara kan plocka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2019-03-01, 11:36
  • 11

Fredag och äntligen är vi inne i mars! Visst är det en skön känsla. Hoppas ni får en fin dag, jag och Janne ska ut och gå snart, strålande solsken här idag.

Jag gjorde en pasta i veckan som ni ska få recept på, alltid en ny och krämig pasta i veckan. Den här är med räkor, vitlök och tomat, jag gillar pasta som inte har så mycket ingredienser, Janne som har rötter från Italien säger less is moore. Och han har rätt. Smakerna är viktigast.

Jag köpte kokta jätteräkor utan skal, de var riktigt bra. Jag hittade typ scampiräkor, kokta utan skal i frysdisken på Coop extra. Finns säkert överallt.

Jag tror ni kommer gilla pastan, den var fantastisk!

Jag tycker det är gott med antingen ljus öl eller ett vitt fruktigt vin, det är lite hetta och vitlök, då passar lite fruktigare vin till. Det skulle blir väldigt gott.

Eller gott alkoholfritt, jag älskar cola zero, ;)

Ställ fram pannan på bordet, det är trevligast och förstås riven god parmesan.

 

Pasta med räkor och vitlök

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt på pastavattnet.Stek räkorna hastigt i en stekpanna med olja så de får lite färg. Ta upp räkorna och lägg på en tallrik. Skär löken i småbitar, hacka vitlöken och stek både lök och vitlök i olja i en stekpanna. Häll i matlagningsvinet, låt koka ihop, häll på grädden och lägg i sambal oelek, persilja (spara lite till dekoration) salt och peppar. Medans pastavattnet kokar upp låter du pastan koka ihop något, det allra sista lägger du i tomaterna som du delat på hälften. De kokar sönder om de läggs i från början. Ta ca 1 dl av pastavattnet och häll i pastasåsen, låt allt koka ihop. Lägg i räkorna någon minut, rör runt i pastan i stekpannan med såsen och räkorna, vänd runt. Ställ fram pannan på bordet och dekorera lite persilja, sedan riven parmesanost .

400 gram

Stora, skalade kokta jätteräkor

1

Schalottenlök

2

Vitlöksklyftor

1 liten ask

Babytomater

1/2

Pressad citron

1 tsk

Sambal oelek

1 dl

Matlagningsvin

1,5 dl

Grädde

2 msk

Färsk hackad persilja

1 dl

Spad från pastavattnet

Nypa

Salt och peppar

500gram

Färsk pasta, Tonnarelli eller vanlig spagetti

2019-03-01 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,