• 2020-10-23, 12:09
  • 18

Härliga fredag! Hur mår ni? Här är det jobb i köket hela dagen men ska ge mig ut på en runda vid lunch tror jag. Det har ju varit kolsvart och regn men nu är det ljusare och ser skönt ut.

Moules frites! Musslor och krispiga pommes kan vara bland det godaste jag vet. Jag tröttnar aldrig. Jag bara älskar det! Moules är en belgisk/fransk rätt som motsvarar brittiska fish and chips, jag föredrar dock moules alla dagar i veckan.

Musslor är vackert, romantiskt och otroligt gott. När vi firade nyår i Bryssel 2019 så åt jag moules frites tre dagar i rad, haha! Och nu har jag återskapat det hemma på det sättet jag tycker är godast.

I Göteborg finns det några restauranger som serverar bra moules men inte alla. Vi åt på ett Brasseri i vasastan som hade morötter och selleri i, jag kunde knappt äta. Även om många recept säger det ska vara så. För mig blir det soppa och en konstig bismak.

Nej, jag gillar musslor kokta i vin, grädde, massor med vitlök. Sedan frasiga pommes och majonäs. Man kan även ha tryffelmajo eller aioli.
Här kommer min variant och jag hoppas ni gillar! Våga testa om ni inte provat, ofta kan det ta några gånger att “lära sig” just musslor, för inte tala om ostron.

Musslor är även billiga! Ett nät som räcker till två personer kostar runt 65-75 kr. Sedan grädde, lite vitt vin, potatis till pommes. Så du får en riktigt billig men romantisk och härlig rätt, det är trevligt att sitta och plocka och njuta av vackra blåmusslor.

Igår åt jag och Janne lite senare middag, satt och pratade länge och njöt av en god rätt. Vi tog ett glas rosevin men till den här rätten passar det mesta. Men det allra godaste är Champagne till! Det är så gott till salta pommes och musslorna så det är nog den bästa drycken helt klart. Eller vitt vin eller en ljus öl om man hellre vill ha det. Jag har ingen chili i så jag tycker även torrt vin funkar. Har du chili i spadet passar ett fruktig vin bättre.

Frasiga, hemmagjorda pommes och doppa i tryffelmajo, himmelskt till musslorna!

Moules frites /blåmusslor i vin och grädde och krispiga pommes 2 personer 
1 kg blåmusslor i nät
3 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
3 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
3 msk hackad färsk persilja eller fryst
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med pommes, se nedan. När potatisen har ca 15 minuter kvar, börja koka musslorna. 

Skölj, borsta och syna musslorna noga. Alla ska vara hela och slutna skal. Är de öppna, släng dem.
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka persiljan. Hetta upp en vid kastrull, slå i oljan och vänd ner den hackade löken. Låt löken fräsa några sekunder och tippa i musslorna. Häll på vinet och sätt på lock.

Låt musslorna fräsa några sekunder, sänk värmen och vänta i 3 minuter utan att lyfta på locket. Dra kastrullen från värmen och ta upp musslorna med en hålslev. Alla musslor ska ha öppnat sig.

Koka upp musselspadet och slå i grädden. Låt allt koka kraftigt i minst 5 minuter. Lägg i persiljan och smaka av med salt. Sänk värmen och låt koka ca 5 minuter till. Lägg i alla musslor och låt de värmas snabbt.

Ställ fram grytan på bordet eller häll upp i skålar, både spad och musslor.

Krispiga hemmagjorda pommes 1 plåt
500 g potatisar fast sort
2 msk rapsolja
flingsalt
Gör så här:
Sätt på ugnen på 220 grader. Skrubba och skölj potatisen. Skär potatisen i raka skivor, jag skär bort lite på änden så de inte ser ut som klyftor utan raka som pommes.
Lägg ut allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg dem inte på varandra. Ringla rapsolja över allt, strö lite flingsalt över.
Kör i mitten av ugnen ca 30 minuter, fast potatis tar lite längre tid men blir godare och går inte sönder lika lätt som mjölig.
Vänd efter halva tiden så du lyfter upp allt och vänder runt lite.
Ta ut dina krispiga pommes, strö lite mer flingsalt över och lägg i en skål.

Alt fritera, men jag gillar att köra dem i ugnen. Dessa blev så galet goda!

Serveringstips: Aioli eller tryffelaioli eller tryffelmajo. Jag köpte färdig men lätt att göra själv också. Även gott med rostad vit baguette som du doppar i det goda musselspadet.

 

2020-10-23 Recept , ,

  • 2020-10-22, 17:42
  • 7

Gillar ni asiatiskt och sötstarka smaker? Heta nudlar med strimlad biff och wokade grönsaker, soja och oystersås, krossade limeblad…Detta lagade jag till lunch idag.  Oj oj så gott detta blev! Jag är inne i liten sån period där jag gör ganska mycket asiatiska rätter här hemma, det doftar så gott och när det är kallt och ruggigt ute så är det extra gott med heta nudlar och krispiga grönsaker.

Biff med bambuskott är den mest populära rätten på kinarestauranger men jag gör den med en annan tvist så du får lite mer thaismaker i rätten. Kör med biff eller kyckling, nudlar eller ris.

Torkade limeblad ska ni ha hemma, det är så gott att smula ner i thaimaten eller om du gör en kycklinggryta med kokosmjölk, det blir riktigt gott.

Här kan man variera vad man har hemma, men köp hem basingredienser som står sig länge så kan man snabbt svänga ihop en kina eller thairätt som är precis lika god som på restaurang, men ännu godare för jag häller inte i socker som många asiatiska restauranger gör.

Ta vilka nudlar du vill, finns massor. Jag har kört både med äggnudlar, glasnudlar och det finns ju även shirataki nudlar utan kolhydrater om man hellre vill ha det.

Strö på lite hackade jordnötter, eller så kör du med cashewnötter och blandar i woken, recept på ett annat recept med kyckling hittar du HÄR. 

Biff med bambuskott, wokade grönsaker och nudlar 4 port
ca 500 gram nudlar

ca 400 gram lövbiff eller ryggbiff. Jag körde lövbiff
1 stor broccolihuvud
1 gul paprika
1 röd paprika
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 stor burk bambuskott
3 msk soja
3 msk sweet chili, för sötman och lite hetta
2 tsk sambal oelek (ta mindre om du inte vill ha starkt)
1 msk röd currypasta
2 tsk krossade limeblad (finns på asiatiska hyllan)
1  lime, saften
1/2 dl oystersås (står på asiatiska hyllan)
1/2 msk fisksås (står på asiatiska hyllan)
salt och svartpeppar
ev hackade jordnötter
eller häll i 1 dl cashewnötter i hela rätten
lite olivolja till stekning

Gör så här: Koka nudlarna enligt förpackningen. Ta fram köttet en stund innan, strimla i tunna skivor ca 1 cm breda, ca 3-5 cm långa. Stek köttet i en panna med lite olivolja några minuter på hög värme, salta och peppra. Ta åt sidan.
Skär löken i båtar, skär vitlöken i små bitar. Skär paprikorna i mindre bitar, dela broccolin, fräs alla grönsaker ihop med löken på hög värme i olja, det ska vara hög värme så du wokar, grönsakerna ska inte bli för mjuka så kör detta snabbt. Häll av vattnet på bambuskotten och vänd ner i pannan.

Häll i soja, oystersås, sweet chilisås, röd currypasta, pressad lime, finkrossade limblad, sambal oelek, fisksås, svartpeppar och lite salt. Vänd runt allt, häll på lite vatten och rör ihop, smaka av om du vill ha mer smaker tex soja eller sweet chili.

Vänd ner nudlar i pannan och vänd försiktig runt allt. Servera rykande varmt och njut av din hemmagjorda asiatiska wok!
(Har du hackade jordnötter strösslar du på det på tallriken)

2020-10-22 Recept

  • 2020-10-16, 09:46
  • 10

Ingen middag utan en riktigt god dessert! Och här kommer tips på en enkel dessert som också är lätt att förbereda. Blåbärscheesecake i glas! Camilla Hamid är otroligt duktig på desserter och detta är inspiration från henne. Men jag kunde inte låta bli att baka knäckflarn som jag rullade så det blev lite krisp också.

Jag älskar att förbereda så mycket det bara går så jag kan sitta ner och umgås med gästerna, finns det något stressigare att stå i köket hela kvällen och sen står man helt tom när gästerna ska gå hem. Gör inte det misstaget. Gör det mesta innan så har du mer tid att hinna umgås.

Allt detta kan du förbereda i god tid. Men spritsa i allt precis innan du ska servera.

Blåbärscheesecake med knäckrullar 4 portioner
8-10 digestivekex
300 gram färskost
1 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker (Jag tog lite mer)
1/2 tsk vaniljpulver
rivet skal från en citron

Blåbärsdekoration: 
225 gram frysta blåbär
0,5 dl socker
1 citron (saften)
Några färska eller frysta blåbär till dekoration

Gör så här: Krossa kexen i en matberedare eller för hand. Lägg smulorna i botten på 4 glas. Jag sparade lite som jag strödde mellan lagret av färskost sen.
Vispa ihop färskost och grädde till en fluffig smet. Vänd ner florsocker och vaniljsocker. Lägg smeten i en spritspåse så är det lättare att spritsa i smeten i glasen sen. Lägg påsen i kylen.
Koka upp blåbären och rör ner socker och citronsaft. Koka ihop några minuter. Ställ åt sidan så det får svalna helt.
Gör knäckflarnen, jag gjorde halva receptet så gick det snabbt. Gör i tid så det är klart!

Vid servering: Spritsa färskostsmeten i glasen, varva med blåbärssåsen, toppa med några blåbär och sätt ner ett knäckflarn.

Knäckrullar: 30 stycken–  Gör halva detta recept om du bara vill göra till desserten
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kaffegrädde eller mjölk
2 msk sirap
1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Varmluft 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Låt den svälla en liten stund.
Klicka ut klickar på ett bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att de flyter mycket så det måste vara bra avstånd.

Grädda mitt i ugnen ca 5 min, de får färg snabbt.
När du tar ut flarnen- låt de stelna någon minut, sedan böj dem på en rund slev eller böj med fingrarna. Låt stelna.

 

 

 

  • 2020-10-16, 09:46
  • 6

Uppdatering: Jag hade ju missat helt att spara texten jag skrev här i fredags, ni måste ju undrat varför det var tomt här uppe, haha. Ingen ingress alls! Men nu så.

Här kommer pastarätten vi hade när jag bjöd hem mina tjejkompisar på middag förra veckan. Vill du inte ha oxfile kan du köra rostas, lövbiff eller vad du känner för.

Tips: Vill du inte ha tryffelolja skippar du det, blir gott ändå. Men jag älskar den smaken! Har du inte kantareller kan du byta ut mot champinjoner eller ostronskivling. Glöm inte riva massor med ost och lägg på tallriken precis innan du ska servera.

Njut av en underbar pastarätt!

Jag serverade ett rött Valpolicella Ripasso 2017

Oxfilepasta med kantareller och tryffel 4 portioner
ca 500 gram linguini
300 gram oxfilé
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesanost
250 gram kantareller eller annan svamp
1 msk oxfond
1 msk soja
5 dl grädde
2 msk tryffelolja (står vid olivolja)
nypa timjan krydda
salt och svartpeppar
2 dl riven Parmigino-Reggiano till dekoration
4 små färska rosmarinkvistar
0,5 dl pastavatten till pastasåsen
olivolja och smör

Gör så här:

Ta fram köttet en timma innan du ska steka det. Rensa svampen och fräs den i en torr panna på högre värme. När vattnet kokat ur häll i lite olja och en liten klick smör och lite salt. Fräs svampen några minuter så den blir lite knaprig.

Skär köttet i mindre strimlor. Sätt på pastavattnet och förbered pastan. Skär löken och vitlöken i små bitar och fräs i olivolja så det blir mjukt. Lägg löken åt sidan fräs köttet snabbt, tar ett 1-2 minuter bara. Krydda och salta.
Lägg åt sidan.

Häll i grädden i stekpannan, fonden, sojan, koka ihop och smaka av med salt, peppar, lite timjan och tryffelolja. Under tiden kokar du pastan. När pastasåsen i stekpannan kokat ihop något vänder du ner köttet och löken och 1 dl riven parmesanost. (Parmigino-Reggiano) Smaka av om du vill ev ha mer tryffelolja. Ta upp 0,5 dl pastavatten och häll i såsen.
Häll av pastan (låt den inte koka riktigt klart, dra av någon minut) och vänd ner pastan i såsen och vänd runt allt.

Ta upp pasta och snurra runt en tång som på bilden, “ställ pastan upp” på tallriken, toppa med den rivna parmesanosten och en rosmarinkvist. Servera direkt.

2020-10-16 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-10-16, 09:00
  • 2

Fredag är här! Hoppas ni har en skön fredagmorgon i den krispiga höstluften. I dag är det även champagnens dag! Det ska vi fira med en skön tur ut i Göteborgs skärgård med MS Trubaduren och våra härliga vänner. Så kul!

Här kommer förrätten jag bjöd på när jag hade mina tjejkompisar på höstmiddagen förra veckan.
Västerbottenostkorgar med skagenröra och löjrom! Så otroligt gott och den här förrätten kan du förbereda, sånt gillar jag. Det är fullt upp med en middag så gör så mycket du kan innan.

Jag gjorde korgarna dagen före, skagenröran gjorde jag på morgonen och hade i kylen, enkelt att bara klicka i röran i korgarna precis innan servering!

Jag serverade Petit Chablis till förrätten.

Västerbottenostkorgar 4 portioner
2,5 dl riven Västerbottensost

Skagenröra:
1,5 dl creme fraiche
4-5 msk majonäs
200 gram skalade räkor, spara några till dekoration
100 gram kräftstjärtar
5 msk löjrom, ta den du vill. Jag hade Vänern löjrom, Kalix är också god
1 msk hackad rödlök
2 msk hackad färsk dill
0,5 msk pressad citron
salt och peppar
4 små dillkvistar till dekoration
4 små citronskivor till dekoration

Gör så här:
Ostkorgarna kan du göra dagen innan. Skönt ha dem klara. Sätt på ugnen på 175 grader. Ta ca 1/2 dl ost per korg. Lägg ut fyra högar på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. De får inte bli för mörka, då blir det en bitter, bränd smak. De ska heller inte vara för vita för då går de inte att böja sen.
När du tagit ut plåten, låt ostflarnen stelna en halv minut. Lyft försiktigt upp en och en med hjälp av en stekspade, lägg det sedan på ett litet upp och ner på vänt glas och låt det svalna.
Då får du en fin ostkorg.
Fyll korgarna med skagenröran precis innan servering.

Skagenröran: Blanda ihop creme fraiche majonäs och grovhackade räkor och kräftstjärtar. Hacka rödlöken fint och smått och blanda i röran. Hacka dillen och rör ner den ihop med 1 msk löjrom. Spara resten av löjromen till garnering. Krydda med lite salt och peppar.

 

Fyll korgarna: Häll i röran i varje korg, lägg gärna ut lite salladsblad på små tallrikar och ställ korgarna på. Dekorera med en klick löjrom på varje, en kvist dill och en liten citronskiva och några räkor.

Servera och njut av dina goda Västerbottenostkorgar!

2020-10-16 Recept

  • 2020-10-12, 18:52
  • 3

Måste dela med mig av lunchen jag gjorde idag. Wokad kyckling med grönsaker och cashewnötter! Vi beställer thaimat ibland men detta är ju också en enkel vardagsrätt som är lätt att laga hemma. För inte tala om hur gott det blev!

Idag körde jag på sånt jag hade hemma, denna är utan kokosmjölk och blev riktigt god och fräsch! Jag hade rårris till, man kan även blanda i nudlar om man hellre vill ha det.

Idag tog jag Pad Thaisås och blandade i, men man kan även köra Oystersås.

Ni anar inte dofterna, underbart!

Jag tog även lite färsk spenat och ruccola med balsamvinäger och olivolja.

Wokad kyckling med grönsaker och cashewnötter 4 portioner  (ev broccoli också men det hade jag inte hemma)
4 kycklingfiléer
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 dl cashewnötter
6-8 msk Pad thai sauce eller Oyster sauce
2 msk sweet chilisås
3 msk soja (jag har kikkoman)
1 tsk sambal oelek
1 msk röd currypasta
1 pressad lime
3/4 dl vatten
svartpeppar och salt
nypa paprikapulver
olivolja till stekning

Ris eller nudlar 
Balsamico slungad färsk spenat och ruccola med lite olivolja 

Gör så här:
Hacka vitlöken i mindre bitar. Fräs snabbt i olivolja så den mjuknar något. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i pannan, fräs och stek på medelvärme tills den blir genomstekt. Krydda med salt, svartpeppar, lite paprikapulver.

Skär paprikorna, strimla purjolöken (glöm inte skölja noga) vänd ner allt i kycklingen. Fräs ihop allt en stund på högre värme i en hög wokpanna eller hög stekpanna. Häll ner lite mer olivolja. Rör ner sambal oelek, röd currypasta, sweet chilisås, soja, Pad thaisås eller Oystersås och vattnet. Pressa i saften av en lime
Fräs ihop allt på högre värme utan att det bränns och ev späd med lite mer vatten. Det ska inte vara massa sås men lite som sky och inte en torr wokrätt.

Sist vänder du ner cashewnötterna och blandar ihop allt ett par minuter så det tar smak. Dra åt sidan och servera!

Serveringstips: Ris eller nudlar, kör du nudlar kan du vända ner nudlarna i kycklingwoken och servera pannan på bordet.
Blanda färsk spenat och ruccola i en skål och häll ner lite olivolja och balsamicovinäger. Vänd rund allt och servera i en skål bredvid.

  • 2020-10-09, 13:23
  • 20

Innehåller annonslänkar

Först och främst. Tack snälla för ert engagemang kring min mormors gåvobrev. Jag har fått så bra tips, ni kan inte ana hur mycket det betyder. Och det är verkligen en tragisk historia från början till slut. Det måste till en ny lag kring hur man kan ge bort allt man äger och har, speciellt om man är så pass gammal och inte förstår.

Jag har en grej till jag ska berätta för er kring detta. Kommer inte ge mig och mormor ringde senast för 30 minuter sedan och berättade en intressant sak.

Nu till något helt annat! Igår var det äntligen dags för mig att bjuda på middag i vår lilla “halv åtta hos mig klubb”. För exakt 10 år sedan bestämde vi att vi bästa vänner ska ses minst varann månad och bjuda på tre-rätters. Lite som halv åtta hos mig. I början satte vi även betyg och pengar, haha. Mest för en kul grej. Alla fick höga poäng förstås.

Jag älskar bjuda hem vänner och familj. Jag kan hålla på en hel dag, det är så roligt att planera middagen, jag skriver listor på allt. Sedan bockar jag av, ordning och reda så slipper jag all stress. Det är mycket stress ändå, haha.
Det allra viktigaste är att vi ses!

Tack älskade vänner för alla våra härliga middagar. Och tack för alla fina presenter jag fick. Ska testa Blossas nya glögg i helgen.

Jag har fått massor med dm på stories om min svarta klänning. Jag älskar den! Skön stretch, volanger som man inte känner sig stor i, den faller snyggt. Höstens festklänning och snygg i vinter. Märket är Joelle-bra kvalité, en riktigt fin festklänning.

Klänningen finns HÄR!   Jag har stövletter HÄR

Nu finns det så mycket fint utomhus man kan ta in och duka höstfint med, jag älskar dukningar och ibland köper jag på blomsterhallen och bland tar jag vad jag hittar utomhus. Alla vackra löv som faller på marken, nypon eller rönnbär. De vackra hortensiorna köpte jag på Blomsterhallen i Skövde, de har så bra blommor och bra service.
Visst är det gulligt att duka med små paradisäpplen?

Tips på fina linneservetter HÄR. 

Hela middagen ska ni få recept på. Även vaniljbullarna kommer. Ska sitta hela eftermiddagen och skriva ner allt till er. Jag bjuder gärna på champagne, älskar att bjuda på goda bubblor men istället för champagne finns det ett jättegott bubbel om ni vill ha annat tips, Louis Bouillot , den är jättefin och torr.

Middagen:

Tilltugg: Laxrullar med färskost, rullade i svarta, ljusa sesamfrön och löjromschips. Dryck: Tattinger
Förrätt: Västerbottenostkorgar fyllda med räk och kräftröra, toppat med löjrom från vänern. Dryck: Petit Chablis
Varmrätt: Oxfilepasta med tryffel och kantareller: Dryck: Valpolicella Ripasso 2017
Dessert: Blåbärscheesecake i glas och rullade knäckflarn

Jag tog ett avlångt fat och dekorerade med lite höstpynt. Mycket ljus nu när det blir mörkare och mörkare.

 

 

 

  • 2020-10-07, 17:25
  • 2

Lövbiff funkar till så mycket! Varför inte strimla ner det i en mustig gryta med dijonsenap och svamp? Detta ska jag laga ikväll! Man kan göra så många olika varianter, jag gjorde den med ädelost i våras/somras men då hade Janne precis blivit sjuk i corona, han hade ingen smak alls. Så jag kanske ska laga den igen till honom så han vet hur den smakar, hehe.

Jag insjuknade tre dagar senare så jag vet hur det är att inte känna någon smak ellr doft alls. Hemskt! Men nu har vi smaken tillbaka men det tog lång tid.

Testa den här grytan, ta vad du har hemma i grönsaker. Syltlök är gott, svamp eller paprika. Basen är dijonsenap och det blir verkligen så gott.

Detta recept finns HÄR. 

Vill du göra med pepparrot? Testa DENNA. 

Vill du göra en gratäng med lövbiff och ädelost? Så god! Den finns HÄR. 

 

 

  • 2020-10-04, 13:57
  • 1

Kanelbullens dag! Äter ni någon god bulle idag? Vill ni ha tips på en gigantisk bulle som alltid gör succé på fikabordet ska ni göra denna! Lisa-Marie bakade den till Marilyns 20-årsdag förra året. Den blev fantastisk! Marilyn älskar kanelbullar och fick den här stora bullen med ljus i när vi sjöng för henne på morgonen.

Den är busenkel att baka, man gör en vanlig bulldeg och skär sedan remsor som man snurrar runt tills man har en gigantisk bulle. Går snabbare än vanliga små bullar.

Receptet hittar ni HÄR! 

Ha en skön söndag! Vi är i bilen på väg hem efter ett mysigt dygn i Stockholm, så fort jag kommit hem ska jag baka lite vaniljbullar som vi ska fika på ikväll. Finns det något godare än nybakade bullar och mjölk.

2020-10-04 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-10-02, 09:26
  • 14

Fredag är här! Visst är det en härlig känsla? Jag har precis bakat en äppelkaka som jag ska ta med till min mormor, men skyndar mig och skriver receptet om ni vill baka en god äppelkaka i helgen. (Tips på kanelbullar kommer också)

Jag fick så fina och goda äpplen från pappa när han hade varit i Varberg i deras hus förra helgen, har så mycket äpplen så jag ska nog skära klyftor och frysa in. Visst kan man det?

Den här äppelkakan är med kardemumma i smeten, jag älskar den kryddan! Sedan har jag toppat med mandelmassa och skivat kallt smör över, då blir det knaprigt och en riktigt festlig kaka. Äpple och kanel gör att det inte blir så sött som det låter.

Skivat kallt smör över innan du bakar kakan gör den frasig och lite knäckig. Kakan doftar otroligt gott!

Tips: Istället för florsocker kan man ha pärlsocker innan du bakar den i ugnen.

Äppelkaka med mandelmassa ca 15-18 bitar
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150-200 gram mandelmassa
100 gram kallt smör
4 äpplen
1,5 tsk kanel till äppelklyftorna
1 tsk socker till äppelklyftorna
Garnering: Florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver i en skål och rör om. Sikta mjölblandningen ner i äggsmeten, vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
Häll smeten i en form på ca 35 X 25 cm. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Blanda skivorna med kanel och socker i en skål. Stick ner äppelskivorna i smeten. Riv sedan mandelmassa över, avsluta med att hyvla kallt smör och lägg över smeten. Det gör den knäckig och frasig.
Baka kakan nedre delen i ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka, kakan ska få färg.
Låt den svalna helt, skär den sedan i fyrkantiga bitar och pudra på florsocker. Servera som den är eller vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

 

2020-10-02 Desserter, Recept