• 2019-09-16, 19:24
  • 22

Hoppas ni fått en fin start på veckan, jag har nedräkning! Två dagar kvar till min stora releasefest för att fira min bok Middag hos mig! Missa inte tävlingen på instagram som pågår just nu, om några timmar drar jag tre vinnare som får ta med varsin gäst och är med på festen på onsdag.

Njuter av vädret den här tiden, kallare luft och höstsol, visst är det skönt. Förutom stormen i Göteborg igår.

Här kommer ett gott middagstips jag gjorde för några timmar sedan. En riktigt god gratäng med smak av söta körsbärstomater, basilika och pesto.

Pasta äter vi inte så ofta på veckorna men kunde inte låta bli idag. Den här är med tomatsås och pesto, ingen grädde utan mer tomat och basilika, vitlök och toppade med mozarella. Jag hade bacon i men god vegetarisk också. Ni måste testa denna.

Pastagratäng med pesto och basilika 4-6 portioner

500 gram Rigatoni eller penne pasta

400 gram körsbärstomater i tomatsås (en burk alltså)
300-400 gram krossade tomater  (jag tog inte hela men vill man ha mer tomatsås så gör man det, det suger in mycket i pastan)
8 små körsbärstomater
300 gram bacon, strimla i små bitar
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpesto
färsk basilika en kruka
200 gram riven mozarellaost
1 msk soja
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet till pastan och koka pastan enligt anvisningar. Glöm inte salta vattnet och tillsätt lite olivolja. Klipp eller skär bacon i små bitar. Fräs i en panna utan olja eller smör. Det ska bli knaprigt. Skär vitlöken i små bitar, fräs i olja i stekpannan.

Koka upp tomatsåsen med körsbärstomaterna (två burkar) tillsätt peston, grovhacka halva krukan med basilika och lägg i tomatsåsen, salta och peppra. (Ganska rejält med svartpeppar, smaka av) häll i den hackade vitlöken, låt det småkoka några minuter, smaka av.

Häll av pastavattnet, häll pastan i en form och rör ner tomatsåsen och vänd runt allt ordentligt. Strö baconet över hela gratängen och vänd ner resten av den färska basilikan, spar några blad till dekorering. Dela babytomaterna och lägg över. Jag hade alltså extra små tomater förutom de i tomatsåsen.

Sist- strö riven mozarella över gratängen och gratinera ca 15 minuter i mitten av ugnen så osten smälter och gratängen får färg.

Servera med riven parmesan, färsk basilika och njut av en riktigt god tomatdoftande pastagratäng!

 

 

 

 

 

2019-09-16 Recept

  • 2019-09-14, 09:44
  • 8

God morgon lördag! Jag var uppe med tuppen och fått en del gjort, vi hade en skön hemmakväll igår med godis och film, så skönt. Idag skiner solen och det är så där bitande kallt i luften. Ska ta en långrunda med Lucy strax sedan ner mot Göteborg.

Lovade kycklingspett med jordnötsssås vi åt igår, gillar ni det? Här kommer ett riktigt smarrigt helgtips!

Så gott med crunch i såsen och sesamfrön på kycklingen och lite hackade jordnötter över. Grillad tomat med lite citronpeppar och flingssalt med olivolja är också riktigt gott till.

Till jordnötssås är det gott med syra som bryter av, jag har alltid lime i och även lite balsamvinäger på salladen.

Vi hade sallad och råris till. Skulle jag inte haft råriset skulle jag haft rotgrönsaker eller klyftpotatis till.

Kycklingspett med jordnötssås 4 portioner 

4 fina kycklingfiléer
sesamfrön

Marinad:
1/2 dl olja
1/2 dl soja
1/2 dl sweet chilisås
1 pressad vitlök
1/2 pressad lime
chilipulver
salt och peppar
trägrillspett

Gör så här:
Rör ihop allt till marinaden, putsa och dela kycklingfiléerna i två delar, låt kycklingen ligga i marinaden minst 30 minuter, gärna längre. Trä kycklingen på spett och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper,  stek i mitten av ugnen på 200 grader, ca 20 minuter.  Strö sesamfrön över kycklingen de sista fem minuterna. Jag höjer till grill på ugnen sista 5 minuterna så kycklingen får fin färg.

Jordnötssås 4 portioner
250 ml kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 lime, pressad saft
1/2 msk riven färsk ingefära
1 msk sweet chilisås
1-2 msk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk olivolja
salt och peppar
ca 3 msk hackade jordnötter

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i olivolja på medelvärme. Häll i sambal oelek och rör om. Häll i kokosmjölken och rör runt. Häll i resten av ingredienserna och jordnötssmör, sänk plattan och rör så det inte bränns. Låt koka ihop.

Häll i lite grovhackade jordnötter i såsen, strö även lite över kycklingen och såsen när du lagt upp på tallriken eller ställ fram på bordet så gästerna få ta själva. Det är gott med lite crunch.

Grillad tomat
4 stycken
Dela tomaterna, lägg i en form, ringla över olivolja, citronpeppar, flingsalt och gratinera ca 10 minuter i ugnen.

Serveringstips: 

Ris (vi hade råris) rotgrönsaker, klyftpotatis, nudlar i soja och olivolja. Sallad, alltid gott med massa sallad till.

 

 

 

2019-09-14 Recept

  • 2019-09-11, 13:01
  • 3

Vilken paj! Den här åt jag precis, äter gärna vegetariskt eller fisk under veckorna och gillar ni paj med mandelbotten, ädelost och valnötter måste ni testa denna. God som vardagslunch men festlig på buffen. Jag älskar paj och i min bok finns det flera tips på goda pajer.

Ädelost ger så mycket smak, jag älskar det!

Ta vanlig grädde eller späd ut med mjölk. ta de grönsakerna du har hemma, men broccoli mättar och är så gott ihop med ädelosten och tomater. Jag strör inte ost över hela fyllningen, jag strör alltid osten runt om så man ser tomaterna och de är så goda när de blir lite grillade.

Och förstås en god sallad till är ett måste.

Njut av en riktigt smakrik, vegetarisk paj! Nu ska jag ut på stan här i Göteborg och hämta lite grejer till releasen, så galet mycket jobb detta är men jag älskar det! Tack för alla kommentarer om boken, blir så glad ska ni veta. Nu är det nära, idag skickas alla förbeställda böcker ut så håll utkik i veckan!

Ädelostpaj med valnötter- himmelskt god

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
6 portioner

Pajdegen

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen, har du mixer- mixa gärna mandelmjöl och sesamfrön. Tryck ut i en pajform och nagga i botten lite. Ställ in pajdegen mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Akta så den inte bränns. Ta ut pajdegen och lägg i fyllningen och äggstanningen

Fyllning och äggstanning

Höj upp ugnen till 220 grader efter du tagit ut det förgräddade pajskalet. Skär purjolöken i bitar, dela broccoli i mindre små buketter, jag kör ganska små i pajen så de inte sticker upp för mycket ovanför. Dela tomaterna i tunna skivor. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet utom tomaterna. Vispa ihop äggen till äggstanningen i en bunke med grädde och creme fraiche, salta och peppra, häll i italiensk salladskrydda, riv ädelosten på grövsta rivjärnet och häll i stanningen. Häll äggstanningen över fyllningen i pajen, lägg tomaterna över och oregano. Grovhacka valnötterna något, strö över hela pajen. Lägg på osten, men jag täcker inte tomaterna, gott när de får mer färg och vackert om de syns. Gratinera längre ner i ugnen ca 20-30 minuter så den höjs upp och får färg.

Fyllningen

125 gram

ädelost

1/2 st

purjolök

1/2

broccolihuvud

1-2 st

tomater

1-2 dl

riven ost

3 st

ägg

2 dl

grädde eller valfri vätska

1 dl

creme fraiche

1/2 tsk

oregano

1/2 tsk

italiensk salladskrydda

1-2 msk

valnötter

nypa

salt och peppar

Pajdeg glutenfri

3 dl

mandelmjöl

1/2 dl

sesamfrön

1 msk

fiberhusk

40 gram

smör

1

ägg

2 tsk

olivolja

2019-09-11 Recept

  • 2019-09-09, 21:30
  • 10

Igår lagade jag en riktigt god söndagsmiddag här hemma. Färsk, hel lax i ugn med västerbottenost, tomater och purjolök. Krispiga potatishalvor med timjan. Älskar fisk i alla dess former och den här är riktigt god och går snabbt att förbereda. Jag köpte två fina bitar färsk lax igår, smälter i munnen.

Tips! Den här rätten kan man göra på två sätt.

1. Antingen med sås och västerbottenost med potatis eller ris till. Lite lyxigare, men gott.

2. Utan sås och ost om du vill ha magrare lunchrätt. Kör grönsakerna runt laxen, ringla olivolja, sweet chili över laxen, lite balsamvinäger, salt och citronpeppar över och in i ugnen. Blir jättegott. Enkelt om du har bråttom!

Funkar lika bra med fryst om du har hemma men färsk är helt klart bättre tycker jag.

Färsk lax i ugn med västerbottenost och tomat och purjolök 6 portioner

800 gram färsk lax
1 purjolök
ca 10-12 babytomater
200 dl västerbottenost
3 dl grädde (jag tog hälften 40% och hälften mjölk)
citronpeppar
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en stor form, dela tomaterna och skär purjolöken i bitar. Lägg allt runt om laxen. Peppra med citronpeppar över laxen och salta. Vispa ihop vätskan med osten och svartpeppar, lite salt i en bunke. Häll allt över laxen. (Jag är alltid försiktig med salt även om fisk kräver en del. Hemskt med för mycket salt, bättre salta efter.)
Stek laxen i ugnen ca 20 minuter.

Tillbehör:

Krispiga potatishalvor med olivolja och timjan.
Skär potatisen i flera delar, lägg ut allt på en oljad plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja, havssalt och timjan över.

Kör potatisen i ugnen på samma grader som laxen, skör du potatisen i tunnare skivor går det lika snabbt som laxen men jag satte in potatisen 10 minuter före laxen. Varmluft ca 175 grader.

Självklart massa sallad till.

Enkelt, galet gott.

 

 

 

 

2019-09-09 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-09-08, 14:30
  • 3

En dröm för chokladälskare! Hög kladdkaka med både Toffifee och Ferrero Rocher, krossade hasselnötter och chokladkräm i mitten. Herregud vad gott. Räcker med en liten bit, men en vacker chokladskapelse att bjuda på.

Jag gjorde två kladdkakor och en chokladkräm som jag hade mellan, sedan lade jag Toffifee och Ferrero Rocher över kakan när jag hade tagit ut den från ugnen. Sist strödde jag över hackade rostade hasselnötter.

Antingen gör man en enkel kladdkaka med bara toppingen eller dubbel med chokladkräm som denna. Den höga räcker förstås till fler, man tar inte en stor bit.

Tips när du ska lyfta ur kladdkakan från formen, ta två tårtspadar från var sitt håll och lossa hela kakan från botten först.

Eller lossa kakan genom dra en tårtspade eller stekspade under och sen låt kakan “kana av” ner på tårtfatet.

Ska du garnera med chokladkräm- lägg alltid folie runt om så kan det rinna ner utan du behöver torka under tiden. När du lagt på glasyr eller kräm så tar du bort foliesremsorna.

Hög kladdkaka med chokladkräm och Toffifee och Ferrero Rocher ca 10 bitar

Detta är till två kladdkakor. Halvera om du ska göra en enkel och skippa krämen.

4 ägg
4 dl socker (jag tog 3)
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
hackade hasselnötter (jag köpte 50 gram färdighackade)
smör och ströbröd till formen

Topping ca 8st Ferrero Rocher, ca 14 st Toffifee

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ihop ägg och socker i en skål, rör ihop mjöl, vaniljsocker, kakao i en annan skål och häll ner i äggsmeten. Rör ihop allt. Smöra och bröa med ströbröd en form med löstagbar kant. Häll i smeten i formarna.

Jag bakade kladdkakorna samtidigt i varmluftsugn och sänkte till 165 grader. Låt de vara inne ca 15-20 minuter. Jag tog ut mina vid 17, då är de perfekta. Måste vara kladdiga.

Ta ut kakan och låt stå några minuter så den inte är jättevarm. Lägg sedan på Toffifee och dela Ferrero Rocher mitt itu och lägg över hela kakan. Då smälter de lite men rinner inte ut. Strö hackade hasselnötter över.

Gör chokladkrämen (under tiden kladdkakorna är i ugnen)

1 dl grädde 40%
100 gram mörk fin choklad
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

-Koka upp grädden i en gryta, hacka chokladen. Ta kastrullen åt sidan när grädden kokat upp. Rör ner den hackade chokladen, florsocker och vaniljsocker. Rör ihop allt tills chokladen smält. Låt svalna.

Lossa kakorna försiktigt, lägg på ett fat. Bred kräm på första lagret och den andra kladdkakan med toppingen över den andra.

Servera med glass eller lösvispad grädde. Magiskt gott och en succe på kalaset!

 

 

2019-09-08 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-09-07, 17:52
  • 10

Vilken lördag! Tiden har bara sprungit iväg! Började redan vid 7.30 med att köra ut Janne till Landvetter då han ska ner till Kroatien med jobbet och möten några dagar, då passade jag på att köra ut till Lucys snälla uppfödare Susanne och Håkan i Hyssna då de ska passa Lucy några dagar. Lucy älskar dem så mycket och leker så bra där med sina kompisar.

Sedan snabbt tillbaka in till Göteborg igen för en spännande överraskningsfest för min kompis Charlottes sambo Eric som fyller 40 år idag! Hon hade ordat en överraskningsfest ute på Lindholmen Event & Nöje vid 12, bubbels and brunch! Hemlig fest för Eric, så kul med överraskningsfester! Ska visa bilder sen. Riktigt trevligt!

Charlotte är min duktiga festfixare jag anlitat inför min releasefest- vi älskar fixa fester och event båda två så det är så kul att planera min stora fest med henne. Hon är grym.

Nu är jag på tåget hem till min bästa vän Hanna, hon var med mig väldigt mycket när vi fotade bilderna till boken så nu ska hon få en bok förstås och jag köpte med en god champagne, nu ska vi fira att boken är klar!

Lovade tips på tacogratängen jag gjorde igår till tjejerna hemma, alltså den var så galet god så god! Jag har inte ätit kött på ett tag, men nu tog jag högrevsfärs och det blev bra. För vegetariskt är det ju bara att ta quornfärs. Tycker all färs jag haft det sista bara luktat djur på ett illa sätt, knappt kunnat äta och har kört mycket veg. Men detta smakade bra!

Fräs färsen i olja och tacokrydda, sweet chilisås, soja, hackad vitlök, lite extra spiskummin, cayenepeppar och blanda ner lite majs.

Lägg i en form och ringla salsasås och jalapenos över. Lägg över massa nacochips som du delar i mindre bitar och strör över.

Rör ihop 2 dl stark riven ost med 2 dl creme friache och klicka över. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20 minuter tills det fått färg och smält.

Doften är bara underbar!

Servera med massa god sallad och njut!

Tacogratäng 4-6 portioner

800 gram högrevsfärs eller vegetarisk färs eller nötfärs
1,5 påse tacokrydda eller egen: Krydda rejält med spiskummin, vitlök, paprikapulver, chilipulver, salt, oregano
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
2 msk soja
1 liten burk majs
Jalapenos (strö över valfri mängd beroende hur stark du vill ha)
3-5 msk  salsasås (hann inte göra egen men det är busenkelt annars
2 dl stark riven ost
2 dl creme fraiche
nacochips chili

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek färsen i olivolja med hackad lök och vitlök så den får färg, häll i tacokrydda, soja, sweet chilin, rör om, späd med lite vatten. Häll i majsen och rör om allt. Lägg färsen i en form, strö över jalapenos, ju mer desto starkare. (Gott)

Häll över lite salsasås och dela nacochipsen i mindre bitar och strö över. Det är så gott med lite krisp i gratängen! Rör ihop riven ost med crem fraiche och klicka över hela gratängen. Ställ i mitten av ugnen tills den fått fin färg. ca 20 minuter.

Servera med massa god sallad.

 

2019-09-07 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-09-05, 21:20
  • 6

Tack från hjärtat för alla grattishälsningar till min nya bok! Är överväldigad. Boken klättrade upp på första plats på topplistan, och ni är så galet många som redan beställt, Fantastiskt! Nästa vecka får ni hem den i brevlådan!

I morgon är det sista chansen att beställa ett signerat ex om ni vill ha det. Söndag-måndag åker jag upp till lagret och ska skriva så pennan glöder! HÄR hittar ni boken om ni inte beställt.

Extra stolt är jag att den är så tjock, 240 sidor bombat med recept och tips och vackra bilder.

Nu till dagens middag vi åt för en timma sen, halloumistroganoff! Stroganoff utan korv med halloumi istället. Ni är nog många som testat detta, men herregud vad god denna gryta blev. Vegetariskt under veckorna är hur fräscht som helst. Snabbt men med mycket smak. Detta var så galet gott!

Ber om ursäkt för urdåliga bilder men vill tipsa er ändå. Båda kamerorna är i Göteborg så mobilen fick rycka in. Mörkt dessutom. Men ni får lova testa detta, det är en enkel och god vardagsrätt, eller varför inte lördagslunchen. Gör en härlig sallad till, goda tomater är ett måste till grytan och passar bra till.

Skäms för dessa usla bilder men får skärpa mig så jag har en kamera på varje ställe. Jag förstår verkligen hur barn har det som pendlar mellan båda föräldrar. Saker utspridda och saker man vill ha men som är i andra hemmet. Puh. Men man får försöka göra det bästa av det.

Gick på berget med Lisa-Marie igår och idag ensam med Lucy. (Mycket folk idag så gick inte själv i skogen) Ösregn, sol, regn och sol. Men vi gick i raskt tempo nästan 7 km och det är ganska långt för lilla Lucy. Bra motion denna vecka, älskar gå i skogen, mår så mycket bättre av att gå eller springa där uppe varje dag.

Vi fick en jättefin runda när solen kom fram. I morgon ska jag ner till Göteborg igen för att packa lite mer böcker som ska iväg till press och kompisar, så kul att göra fina presenter och skicka iväg. Älskar vackra paket! Boken har jag redan märkt är en populär gåbortpresent och även julklapp. Härligt ni är tidigt ute, snart ska jag börja med julgodis ;-)

 

 

 

Halloumi stroganoff- på mitt sätt

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Förbered riset, jag hade råris och det tar ca 35 min att koka. Skär halloumin i stavar och stek i olja så det blir en yta. Går snabbt, men det ska bli en fin yta. Ta upp och lägg på tallrik vid sidan. Skär löken i små bitar och hacka vitlöken. Fräs snabbt i pannan i olivolja så det mjuknar. Lägg åt sidan. Ta en ren panna, skär svampen i bitar, stek på hög värme utan smör eller olja. Då försvinner vätskan. Salta och peppar lite när svampen krympt och fått fin färg. Tillsätt lite olja. Häll i grädden, 1 dl mjölk. Tillsätt tomatpure, chilisås, sweet chili, soja, dijonsenap, cayennpeppar, salt och peppar. Lägg i halloumin försiktigt, svampen och löken. Vänd om och rör lite, sänk plattan så det får koka ihop några minuter. Tillsätt mer vätska, ev mer tomatpure och soja, smaka av. När de fått fin färg efter ca 10 minuter ta pannan åt sidan. Strö fryst hackad persilja över och ställ fram grytan på bordet. Servera med råris, en god sallad. Mycket tomat är gott till den här rätten. Ställ alltid fram olivolja, balsamico, havssalt och svartpeppar till detta. Njut!

240 gram

Halloumi

200 gram

champinjoner

1 st

gul lök

2 st

vitlöksklyftor

1/2 -1 dl

chilisås

1 msk

tomatpure

2 tsk

dijonsenap

2 msk

soja

1 msk

sweet chilisås

3 dl

grädde, jag tog light- ta valfri vätska

1-2 dl

mjölk, späd under tiden det kokar

en nypa

nypa cayenpeppar

en nypa

salt och svartpeppar, krydda rejält

1 msk

fryst hackad persilja

2019-09-05 Recept

  • 2019-09-03, 22:01
  • 16

Idag gjorde jag kycklingryta med kokosmjölk, det var så längesen och det är enkelt att svänga ihop och smakar underbart. Ingefära, vitlök, sambal oelek och kokosflingor, lime ihop med kokos är otroligt gott och det blir en bra balans mellan smakerna. Vi älskar detta här hemma! Bra till lunchlådor. Detta är en mättande och god maträtt som passar både vardag som fest. Har du gäster- gör den i god tid så kan du bara värma på den.

Jag tycker ofta thaimat är för mycket socker i om man äter ute eller beställer hem. Förra helgen hämtade vi thaimat, jag kunde knappt äta upp min mat för jag mådde illa av allt socker.
Nästa gång ska jag säga att de får göra maten utan socker i. I Thailand är det inte alls dessa smaker på maten vi får här i Sverige när vi äter ute. Visst är det synd. (inte överallt men ofta)

Laga riktigt god thaigryta hemma istället, vill ni ha vegetariskt byt ut kycklingen mot halloumi! Smakar riktigt gott och grytan går att göra exakt likadant men ta bort kycklingen.

Jag hade råris och en krispig sallad med sesamfrön till. Ställ gärna fram olja, vinäger, balsamico och har du färska kryddor ställ fram det till gästerna. Det är gott att ringla över hur man vill och gärna plocka av färska örter.

För vegetariskt: Byt ut kycklingen, skär halloumi i stavar eller kuber och stek ihop med lök och vitlök så de får yta i olivolja. Ta upp halloumin och lägg åt sidan. Fräs paprikan och gör enligt recept. Lägg i halloumin i såsen och koka upp, rör runt men försiktigt. Krydda och ta alla ingredienser som vanligt.

Bli inte skrämd över en lång lista med ingredienser. Det är busenkla saker. Handla hem så har du i kylen till nästa rätt.

Kycklinggryta i kokosmjölk med ingefära och vitlök

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4-6 portioner

Gör så här

Ta ur kärnorna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär vitlöken i små bitar, gör samma med löken. Fräs i olja så det mjuknar. Lägg ner paprikorna och stek snabbt. Ta upp allt och lägg åt sidan. Strimla kycklingen på en ny bräda av plats. Stek lite i taget i pannan i olja och krydda med salt och peppar. När all kyckling i är stekt, lägg i en större panna och löken och paprikan. Häll i vätskan, sambal oelek, cyrrypasta, soja, sweet chili, pressad lime och ingefäran. Rör runt, smaka av. Salta och peppra. Sänk plattan så det får stå och småkoka, strö över lite maizena om grytan inte blir tjock. Kokosmjölken kan vara olika i konsistens. Jag köper ofta kung markattas som är krämig och god. Häll sist i 1 msk kokosflingor. Blir magiskt! Dekorera gärna med hackad persilja.

Tillbehör

Jag serverade råris, nyttigare och mättar bra. Lägre gi. Kokar ca 40 min. ca 3 dl ris till 4 portioner. Krispig sallad är så gott till grytor. Riv, lägg i en skål, lägg i delade tomater, strö semamfrön över samt olivolja och balsamicovinäger.

4 st

kycklingfileér

1 st

röd paprika

1 st

gul paprika

1 st

scharlottenlök

2 stora

vitlöksklyftor

1 msk

färsk riven ingefära

1 msk

röd currypasta

2 tsk

sambal oelek

1 msk

kokosflingor

2 msk

soja

1-2 msk

sweet chili

1 st

pressad lime, plus rivet skal

600 ml

kokosmjölk

1 msk

olivolja

1 msk

fryst, hackad persilja

Sallad

1

salladshuvud

15 st

babytomater

1/2 msk

sesamfrön

1 /2 msk

olivolja

1/2 msk

balsamicovinäger

2019-09-03 Recept

  • 2019-09-03, 10:00
  • 2

God morgon! Eller lunch kanske för en del. Jag har precis druckit en grön superjuice och en stark ingefärshot, jag dricker ingerfärsshot varje morgon, det känns så fräscht och man piggnar till. Bra att få i sig citron och ingefära varje dag.

Ibland gör jag en liter som står i kylen och ibland starka nyttiga små shots. Citron, riven ingefära- drick!

Min gröna juice är busenkel, spenat är supernyttigt men jag tycker det är tråkigt bara äta som den är. Lägg ett par nävar i smoothien, jag gör på pressad äpple eller kullarmust som är helt osötad. Apelsin, ingefära, kokosolja, passionsfrukt om jag har hemma. Vill du har mer mättande ta en halv avocado i.

Så gott!

 

 

Grön juice med passionsfrukt och ingerfärshot

Skriv ut recept
Tid:
10 min
Antal portioner:
2 glas

Gör så här

Pressa äpplen i en juicecentrifug eller häll kullamusten i din mixer. Pressa apelsiner, citron, så du får saft, har du en bra mixer kör du även med köttet från apelsinen. Riv ingefäran på fint rivjärn, skrapa ur passionsfrukten, lägg i spenaten och kokosoljan. Mixa allt några minuter väl, häll upp i stora glas och njut!

2-3 dl

färsk bladspenat

3 dl

osötad äppelmust , tex kullamust. Eller pressa äpplen i en juicecentrifug

2 st

apelsiner

2 st

passionsfrukter

1 tsk

kokosolja

1 msk

riven färsk ingefära

2019-09-03 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-09-02, 22:04
  • 4

Den här torsken lagade jag igår och vi åt en riktigt god söndagsmiddag. Lätt och fräsch mat med färsk vit fisk. Älskar torskrygg.

Jag hade en parmesansås till, det är så gott till fisk men vilken vit sås som helst är gott. Eller skirat smör. Tillbehören var sparris, gratinerad fänkål, tomat och grönkålskrisp. Jag gillar när det är både vackert för ögat men även olika konsistenser på tillbehören. Därför ofta man får krispiga små olika tillbehör på restauranger, det är så gott och trevlig konsistens.

För inte tala om parmesansåsen…

Kokade potatis till som jag pressade.

Ät mer fisk. Vi äter det flera gånger i veckan, har ni barn eller tonåringar är det superbra med fisk. Hörde på nyhetsmorgon att tonåringar behöver riktigt bra vällagad mat, om de inte mår psykiskt bra och äter slarvigt eller bara skräpmat och mackor blir de lättare deprimerade, psykiska besvär blir sämre. Det visade en ny studie precis.

Det funkar inte bara med en macka till lunch. En gång men inte dagligen. Lär dem att laga mat, låt dem vara med i köket och låt dem testa och prova sig fram med nya smaker som de lär sig tycka om. Mat ska vara kul och mat är så mycket mer än bara recept.

Precis det min bok handlar om. I morgon kommer den! :-)

Jag lade lite färsk grönkål i en form, ta bort stjälkarna. Pressa lite citron över, ringla olivolja, havssalt och in i ugnen ca 10 minuter så blir det galet goda chips som du kan lägga på tallriken eller äta som snacks. ca 200 grader men bränn dem inte.

Gillar ni fänkål? Jag gillar lakrits så detta är ju som godis för mig. Smakar lite lakrits men inte mycket. Passar till fisk.

Skär bort det gröna bladen, ta bort det yttersta skalet. Skär i kuber och stek i olja och salta och peppra. Lägg sedan runt om fisken i formen med tomaterna. Ringla olivolja över.

Sätt en fisk/kött termometer i fisken, den ska upp till 55 grader så är den perfekt. Torsk får inte bli överstekt, då blir det torr. (All fisk) Lägg gärna fisken ligga framme en stund innan, skär lite smör och lägg på, salta och ta lite vitpeppar.

Kolla så god fin torskrygg! Lyx med färsk fisk, vi älskar det. Smälter i munnen.

Så här blev det:
Färsk torskrygg i ugn med fänkål, tomater, kokt sparris, pressad potatis, parmesansås och grönkålskrisp som topping.

4 portioner: 
ca 800 gram färsk fin torskfile
två fänkål
ca 10 babytomater
1 knippe färsk sparris
1 citron
ca 2 dl färsk grönkål utan stjälkar (riv av)
potatis, pressad eller mos
färsk dill
smör
olivolja

Parmesansås 4 port
2 dl riven god parmesanost
1 charlottenlök
2 dl vitt matlagningsgvin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde (ta den ni vill, både lätt och 40% blir bra)
nypa vitpeppar och salt (ganska rejält med krydda, men smaka av)

Gör så här:

Koka potatisen. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg fram fisken och låt den vila ca 20 minuter. Lägg ett par klickar med smör i en ugnsform och fisken över. Salta och ta lite vitpeppar.
Skär fänkålen i kuber, se bilden. Fräs i lite olivolja i en panna, salta och peppra lite. Lägg allt runt om fisken. Dela tomaterna och strö runt om. Sätt in en termometer, sätt in fisken i mitten av ugnen och gratinera ca 20 minuter tills fisken är uppe i 55 grader. Ta ut formen ibland och ös på med lite smör som smält.

Gör såsen. Skär löken i små bitar. Fräs i en gryta med lite olivolja så det blir mjukt. Häll i matlagningsvinet och låt koka ihop så det blir ett par matskedar kvar. Häll i grädden och creme fraichen, rör runt, sänk plattan. Salta och peppra. Häll parmesanosten och rör runt, koka på svag värme ca 5 minuter, dra åt sidan.

Koka sparrisen eller grilla. Jag tycker kokad sparris är gott till fisk. Glöm inte salta och lite olivolja i vattnet. Bara koka ett par minuter.

Sista minuterna ställ in grönkålschipsen och höj upp ugnen lite. Ta ut fisken, lägg folie så den håller sig varm. Chipsen får fort.
Pressa potatisen, lägg upp fisken, lägg på alla tillbehör.

Njut! Ställ gärna fram mer sås. Den kommer gå åt.

Jag och Lucy har tagit vår dagliga runda i skogen. En timma minst motion i skogen varje dag.

 

 

 

2019-09-02 Recept