• 2021-04-13, 23:00
  • 3

God afton! Har inte hunnit in här förrän sent ikväll men här ska ni få den ljuvliga citronpastan vi åt i helgen. Den knockade mig totalt! En underbar citronpasta med rostad mandel och parmesan. Mandelpeston är den jag hade till “Öppen lasagne. Ljuvliga smaker. Jag älskar vegetarisk pasta, satsa på bra tydliga smaker i en pasta och krångla inte till det för mycket. Då blir  det godast.

Toppingen är rostad mandel med citron och smör, sedan toppade jag med hackad persilja och riven parmesan.

Men är det lördag så är det svårt att välja. Så jag hade lite av varje, haha! Jag älskar duka fram både pasta och vit pizza. Bästa, bästa kombon! Pizzan är också veg och den hittar ni HÄR. Tog inte grönkål för det hade jag inte hemma. Tog mozarella istället. Knaprig pizza med färskost, portobello, pinjenötter och mozarella. (Lägg på mozarellan när det bara är några minuter kvar i ugnen)

Pasta med citron och mandelpesto 4 portioner
ca 500 gram pasta penne eller valfri pasta

Börja med mandelpeston för den kan du ställa åt sidan. Sätt sedan på pastan och under tiden pastan kokar gör du pastasåsen.

Mandelpesto som topping:
ca 1 dl mandel
40 gram smör
1 citron, rivet skal plus saft
1/2 tsk honung
nypa salt
Gör så här:
Rosta mandel i en stekpanna på svag värme. Krossa i en mortel eller hacka med kniv, det ska vara grova smulor och bitar.
Smält smöret. Låt smöret stå en stund i grytan efter det smält. Separera sedan det vita tjocka från botten och ta upp det klara smöret. Häll tillbaka det klara smöret i grytan och låt det koka på svag värme tills det doftar nötigt, lite knäck. Då är det klart.
Ta av från plattan och tvätta citronen och riv ner skalet. Inte det vita. Pressa ner saften också i smöret. Rör ihop smöret med mandelkrosset och vänd ner lite honung och salt. Rör ihop och ställ åt sidan.

Pastasås: 
2 vitlöksklyftor
1 liten citron, saften
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl pastavatten
2 dl riven parmesanost
3 msk olivolja
1 msk smör
Topping: Hackad persilja, mandelpesto och riven parmesanost

Gör så här:
Sätt på pastavattnet. Koka pastan enligt anvisningar, mandelpeston har du redan gjort så nu är det såsen kvar.
hacka två vitlöksklyftor och fräs så det blir mjukt i en panna med olivolja på medelvärme. Vänd ner creme fraiche,  pastavatten och häll ner 2 dl riven parmesanost och rör ihop allt. Låt det puttra  så det kokar ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
När den tjocknat något tar du pannan åt sidan från plattan och pressar ner saften från 1 citron. (Inte koka)
Vänd nu ner den färdigkokade pastan och vänd runt allt ordentligt.

Servering: Häll upp pastan på ett fat, häll över mandelpeston och hackad persilja, avsluta med att riva rejält med parmesan över.

Hoppas ni gillar pastan lika mycket som vi gjorde.

 

2021-04-13 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-04-09, 16:13
  • 16

Fredag igen! Alltid lika härligt. Lax med hollandaise och sparris kan man bjuda en kung på. Jag rostade potatis, blomkål och slängde på grön sparris det sista i ugnen, sedan en hemmagjord hollandaise! Det blev ljuvligt. Detta åt vi i påsk och jag längtar att få laga det igen.

Letar efter vit sparris men kanske för tidigt, svindyrt just nu så kan lika gärna vänta lite.

Gillar ni lax? Hollandaiseås tycker många är fett, det är ju bara smör men så otroligt god sås, tänk till vit sparris. Men man behöver ju inte ta mycket, lagom är alltid bäst. Men testa detta om ni gillar lax. Det blev riktigt gott.

Jag köpte en hel laxsida, färsk lax är ofta riktigt bra pris också.
Så här gjorde jag:

Ugnsrostade potatis en plåt /4 portioner 
1 litet blomkålshuvud
1/2 knippe grön sparris
ca 700 gram delikatesspotatis eller valfri potatis (Jag delade dem i två delar så därför jag ville ha små)
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla lite olivolja. Dela potatisen och sätt in mitten i ugnen ca 15-20 minuter. Dela blomkålen och lägg på. Vänd om allt och ringla lite mer olivolja. Sätt in plåten igen ca 10 minuter.
ta ut plåten igen och lägg på sparrisen över som du delat i mindre bitar.
Sätt in plåten lite högre upp och öka värmen till 220 grader. Ta ut plåten efter 5 minuter när de fått lite färg.
Jag hade allt i ugnen totalt 35 minuter. Vrid lite med pepparkvarnen.

Sätt ugnen på 75 grader och låt plåten stå längst ner tills du är klar med såsen, men förbered allt under tiden potatisen är inne i ugnen.

Att slå en egen hollandaisesås är inte svårt alls. Det viktiga är temperaturen och att smöret du smälter har svalnat av.
Hollandaiesås 4 portioner
150 gram smör
2 äggulor
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
salt och svartpeppar 
Gör så här:
Smält försiktigt smöret i en kastrull. Häll över det klara smöret i en liten skål så att det grumliga smöret blir kvar i kastrullen. Kasta det grumliga i botten och rengör kastrullen.
Vispa ihop äggulor, citronsaft, dijonsenap i den rena kastrullen på väldigt låg värme tills det tjocknar.
Rör tills blandningen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan.
Häll nu det smälta smöret i en klar stråle ner i äggblandningen och vispa hela tiden, vispa jämna rörelser. Smaka av med salt och svartpeppar, ev mer citronsaft.

Det allra sista steker du laxen. Jag skär laxsidan i fina portionsbitar och steker i mycket smör i en stekpanna. Salt och peppra, vänd på alla sidor så det får stekyta. Stek ca 5 minuter på varje sida max.
Lägg på den goda potatisen och blomkålen, lägg upp laxen och antingen häll på lite hollandaise eller ställ en kanna bredvid.
Dekorera gärna med citron och ärtskott.

Njut!

Tusen tack för alla fina kommentarer om sommarskorna, jag blir så glad att ni också gillar dem.
Här har jag betat av massor med mail, haft två möten inför samarbeten nästa vecka och under tiden har jag städat, sväng ihop en jordgubbspannacotta och hunnit med ett antal jobbsamtal. Hur kan tiden bara så går fort jämt.

Ska skynda mig här nu så jag kan ta fredag snart. Kram så länge!

 

2021-04-09 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-04-06, 22:00
  • 14

Hemmagjord kebab och kebabsås är så gott! Detta åt vi före påsk och såsen blev så galet god, precis som hos pizzerian!
Det finns hundra olika varianter på kebab och där vi bor är det ingen tomatsås i kebaben utan bara den vit /rosa goda kebabsåsen. Jag älskar god kebab!

Detta är ju en “fusk”variant och inte på spett osv men det går snabbt att laga och blir dessutom riktigt gott.

Jag körde på fläskkött men kycklingkebab är ju också gott.

Så här gjorde jag kebab med pitatbröd före påsk. Men man kan ju göra vad man känner för. Kebabsallad utan kött är också supergott. Eller libabröd man rullar in allt.

God kebab 4 portioner 
ca 600 gram fläskkarré eller strimlad kyckling, eller nöt tex entrecote eller biff
1-2 msk kebabkrydda
1 tsk paprikapulver
1 /2 tsk spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olja

Gör så här:
Skär köttet eller kycklingen i tunna strimlor. Häll olja i en skål och lägg vänd i alla kryddor, lägg ner köttet eller kycklingen så det får stå och dra ca 20 minuter. Stek köttet eller kycklingen knaprigt i en stekpanna, smaka och krydda mer om du vill.

Lägg i en form och håll varmt i ugnen på 150 grader tills du ska servera.

Kebabsås:
2 dl Grekisk eller turkisk yoghurt
1 dl majonäs
1 msk Srirachasås (eller chilisås)
1 liten riven vitlöksklyfta
1/2 dl fanta
2 tsk kebabkrydda
1 krm cayennepeppar
salt och peppar
(1 tsk sambal oelek för hetare sås)

Gör så här:
Blanda allt i en skål, ställ kallt gärna en timma, ju längre i kylen desto godare blir den.

Tillbehör:
Vi hade pitabröd, sallad, majs, tomat, fefferoni, gurka och rödlök
Njut av hemmagjord god kebab!

2021-04-06 Recept

  • 2021-04-02, 12:39
  • 7

Glad påsk alla härliga läsare! Jag hoppas ni har en riktigt fin påskhelg. Tack alla som hängde med på vår livesändning igår när vi hade ölprovning, det var riktigt kul att ni var så många som hängde med!

Själva sändningen finns på min instagram om ni vill kika i efterhand (utan kommentarer och likes från sändningen tyvärr, det var sååå mycket kommentarer! Nästa gång tror jag faktisk vi kommer köra från facebook)

Nästa gång kör vi champagneprovning- lutar åt nästa helg så då får ni hänga med igen om ni vill. Så kul att köra live för det blir ju på riktigt, märker att det är viktigt att köra mer film i sociala medier och även företagen efterfrågar mer rörigt material. Kul tycker jag!

Igår åt vi toast skagen till förrätt och det är bland den godaste förrätten jag vet. Klassisk, vacker och underbart god oavsett säsong.

Har tagit fram mitt vår och sommarporslin, älskar dessa tallrikar “Butterfly Parade från Vista Alegre, passade på när Cervera hade detta porslin från Portugal för flera år sedan men nu verkar det svårt att få ta i dem tyvärr. Vet ni får i gärna tipsa. Har även de stora blåmönstrade, så vackra tallrikar.

Finns ju så många sätt att duka på, nu till påsken är det kul med alla vackra färger.

Toast skagen och bubblor eller rosevin, mums så gott!

Jag steker i mycket smör och har mycket räkor i röran.  Kalix löjrom är underbart god så den kör jag alltid. Finns även billigare fryst amerikansk som är god.

Toast skagen 4 portioner

4 skivor formfranska
250 gram stora handskalade räkor
3 msk majonäs
4 msk creme fraiche
1/2 rödlök
1/2 kruka färsk dill
50 gram löjrom
1 citron
färska dillkvistar till dekoration
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här: 
Skala räkorna, eller häll av vattnet om du kör räkor i lag. Skär rödlöken riktigt smått. Grovhacka räkorna. Blanda majonäs, creme fraiche, rödlöken, hacka ca 1/2 kruka färsk dill, saft från en halv citron. Vänd ihop allt, rör inte för mycket för creme fraiche kan lätt bli rinnigt. Ställ i kylen så sätter sig smakerna om det får stå en stund.

Skär bort kanterna på brödet, skär så nära kanten som möjligt. Stek brödet i rikligt med smör på båda sidor, lägg på tallrik klicka på räkröran. Lägg på en klick löjrom, en skiva citron och den dillkvist.

Servera direkt och njut av en klassisk toast skagen.

2021-04-02 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-03-29, 20:49
  • 12

Välkommen härliga påskvecka. Någon mer som är taggad för påsk? En mysig högtid tycker jag för den är så kravlös. Även om jag älskar alla högtider och går alltid all in är det på något annat sätt en annan känsla när påsken är här. För det betyder ju att det är vår! Jag har massor med recept och tips om ni vill laga något gott i påsk, kan göra ett inlägg i morgon med några av mina favoriter om ni vill.

Men först middagen vi åt igår.

Asiatiskt är ju alltid lika gott. Jag har gjort den här jordnötssåsen i flera år, det är nog Jannes favorit av all min mat, han vill helst ha en balja med sås till den här rätten. Kycklingspett och asiatisk vitkålssallad- exakt som på asiatisk restaurang. Men ännu godare.

Jag marinerar alltid kycklingen, den blir så god! Har ni gjort ordning grillen passar detta även att grilla.

Doftar magiskt, smakar magiskt. Gör detta om ni gillar jordnötssås. Är ni allergiska passar även min pepparsås till.

Kyckling med jordnötssås och asiatisk vitkålssallad 4 portioner
Kycklingfiléer och träspett eller grillspett

Marinad:
1/2 dl soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl valfri olja
nypa chiliflakes
1-2 vitlökar
1 pressad lime
salt och svartpeppar
Färsk lime till dekoration 

Dela kycklingfilén i två bitar på längden. Blanda ihop marinaden allt till marinaden och lägg i kycklingen. Låt den stå och dra minst en timma. Ju längre desto godare. Stek sedan kycklingen på hög värme så det blir en yta. Ta åt sidan och svalna lite. Lägg träpinnarna i vatten innan du ska grilla. Trä sedan på kycklingen på varje pinne. Grilla eller lägg lägg ut dem på en plåt och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter. Ta ut formen då och då och pensla på lite olja så det inte blir torrt, se till så kycklingen är vit och helt genomstekt.  

Jordnötssås 4 port

400 ml kokosmjölk
1 dl jordnötssmör, gärna med crunch
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek (eller mer om du vill ha mer sting)
2 tsk röd currypasta
1 msk sweet chilisås
1 pressad lime
1 msk japansk soja
1/2 msk riven färsk ingefära (eller 1 tsk torkad)
l1 msk olivolja
lite vatten att späda med

Gör så här:
Hacka vitlöken och fräs i lite olja så det blir mjukt. Häll i kokosmjölken, sänk värmen. Häll i sambal oelek, röd currypasta, sweet chilisås, soja, pressa i lime och riv ner färsk ingefära eller den torkade. Vänd ner jordnötssmör, koka ihop. Ha inte för hög värme på plattan för då skvätter det rejält.
Smaka av, salta och peppra. Ev späd med lite vatten. Ställ åt sidan och häll upp på tallriken eller servera på bordet.

Asiatisk Vitkålssallad med morötter till 4 portioner
ca 150-200 gram strimlad vitkål
1-2 morötter
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 msk pressad limejuice
1/2 msk socker
1 msk vit vinäger
1 msk japansk soja

Gör så här:
Häll socker, vinäger, soja i en kastrull. Koka upp under omrörning på svag värme så sockret smälter. Ta åt sidan och blanda ner sesamolja, fisksås, lime och rör om allt.

Strimla vitkålen tunt med osthyvel eller madonlin. Skär morötter som strimlor med en potatisskalare så blir de tunna och fina.
Blanda ihop allt i en skål, man kan även mortla lite så blir den mjukare. Vänd ner dressingen och rör runt allt.

Servera med ris, blomkålsris eller varför inte klyftpotatis om ni inte vill göra den asiatisk. Dekorera gärna med färsk lime. 

 

 

2021-03-29 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-03-27, 12:35
  • 14

Jag älskar smörgåstårta! Påsken är snart här och vad passar bättre än en ljuvlig smörgåstårta för att fira in våren. Igår gjorde jag små räkbakelser med lax, dessa blev så goda med lite bubbel till. Jag, Janne och Marilyn tittade på Masked Singers och hade en mysig kväll, Lisa-Marie fick med sin bakelse till jobbet idag för hon var hos en kompis igår.

Jag har massor med tips här inne, stora rektangulära, mindre stubbar men här kommer även små räkbakelser. Vackert att servera och nu när man inte är så många vid middagsbordet så är det ju betydligt lättare med dessa små bakelser.
Riven gurka runt om tycker jag är så gott, men man kan dekorerar med vad man eller vad man tycker om.

HÄR har jag tips på en god smörgåstårta med lax, räkor och avocadoröra.

Köpte underbara fredagsblommor igår, Italiensk Anemon, hur vackra?

4 Smörgåstårtebakelser

12 skivor formfranska eller hembakat smörgåstårtebröd

Laxfyllning:
100 gram kallrökt lax
100 gram färskost
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad färsk dill
salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka kallrökt lax, riv pepparroten och finhacka dillen. Rör ihop allt i en skål.

Räkfyllning: (För smalare- byt ut till 1 dl kvarg)
170-200 gram räkor (oskalade)
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 msk chiliflakes
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala räkorna eller häll av lagen om du har räkor i lag.
Rör ihop allt i en skål.

Färskosttopping:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
1/2 dl turkisk yoghurt
1 msk riven färsk pepparrot 
Gör så här:
Blanda ihop allt, riv pepparroten och rör ihop.

Dekoration och ihopsättning:
Jag hade detta men man tar vad man känner för:
stora handskalade räkor
kallrökt lax
kalix löjrom
1 gurka
citron
färsk dill
riven gurka

Gör så här:
Blanda ihop rörorna, skär bort kanterna på brödet så nära kanten du kan. Antingen gör du fyrkantiga bakelser eller runda. Stansa ut runda bitar på formfranskan med ett stort glas eller något annat runt. Tryck hårt och var försiktig när du tar bort brödet så det inte går sönder.

Riv gurka på det grövsta på ett rivjärn och lägg i ett durkslag, gärna ett par timmar innan. Strö på lite salt så drar vattnet ut snabbare. Krama sedan ur vattnet ur den rivna gurkan innan du ska dekorera.

Om brödet är torrt- lägg bred lite gräddfil på bröden innan.
Börja med någon av rörorna, bred rejält med fyllning, det är lättare om du breder ut all fyllning innan du sätter ihop.

Jag hade två lager, fyra brödskivor. Avsluta med en brödskiva så du kan breda ut färskosttoppingen överst och runt om.
Ta en pannkaksspade eller en sked för att breda på färskosttopping överallt. De är lätta att flytta när du brett klart så ställ dem på en skärbräda eller bricka innan, det blir kladdigt. Lyft upp med en stekspade och ställ på brickan du ska servera på, ställ kallt. Gärna över natten så blir det ännu godare. Jag gjorde mina tidigt på morgonen och åt på kvällen, blev också bra.

Dekorera när du ska servera dina bakelser eller en stund före. Klappa in den rivna gurkan runt om bakelserna, lägg räkor, lax och gurka, citron och färsk dill överst.
Njut! 

 

  • 2021-03-25, 16:18
  • 5

Våffeldagen idag! Har ni ätit eller ska ni äta någon god våffla? Det är ju så gott. Det finns massor med olika varianter, jag gillar både med sylt och grädde men även med smetana, löjrom och lite rödlök, toppa med färsk gräslök och några räkor. Så galet gott.

Ett hjärta är ju perfekt som en förrätt om man ska ha fler rätter. Jag hade löjrom för det är så otroligt gott, smälter i munnen. Men stenbitsrom är också gott.

Jag gjorde dessa något tunnare, tycker det är gott för det blir mer som “snittar”.

Vill ni lyxa till det lite extra ska ni testa egengjord nutellaglass och belgiska våfflor. Himmelskt.

Grundrecept frasvåfflor– funkar även till belgiska våfflor. 4 portioner
4 dl mjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 1/2 dl 3% mjölk
2 ägg
175 gram smält, avsvalnat smör
florsocker att pudra över

Smaksätt gärna med lite kardemumma eller varför inte saffran.

Gör så här: Blanda mjöl, socker, vaniljpulver, äggulor. (Spara äggvitorna) Rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna i en annan bunke hårt och blanda ner i  smeten. Smält smöret och låt svalna något, blanda ner i våffelsmeten.

HÄR har ni recept på nutellglass!

Eller varför inte lite mer “vuxen” variant, servera ett glas rosé till din belgiska våffla med jordgubbsgrädde. Så gott.

HÄR hittar ni det.

Ser så fram emot helgen, massor med kul på TV och det närmar sig påsken. En av mina favorithögtider!

Nu måste jag fortsätta jobba, ikväll klockan 19.00 kör jag LIVE på instagram och visar vårnytt med Cellbes, häng med om ni vill! Lucy ska också vara med en stund.

 

2021-03-25 Recept

  • 2021-03-19, 11:25
  • 7

Fredag, hörde jag fredaaaag! Talangfinal ikväll också, tittar ni? De är ju så grymt duktiga. Mina tjejer är på väg ner till Göteborg och vi ska träffa min syster Linnea och bo på hotell, så mysigt det ska bli.

Planerar redan vad vi ska äta i morgon och är sugen på snittar och plock, det är alltid lika gott. Perfekt om man ska sitta vid tv:n och i morgon är det premiär på Lets Dance. Mat och Tv-program är det man fokuserar på just nu, haha!

Vill ni ha tips på några säkra kort så har jag några favoritsnittar, finns något som passar alla. Klicka på länkarna så hittar du recept. Alla recept är busenkla och säkra kort, detta är så galet gott. Jag gillar mättande plock, lite olika som funkar ihop.

Detta hade jag på bordet sist: 
Vit pizza med svamp och pinjenötter och tryffelolja (kan skippas)
Nachos på plåt (körde utan köttfärs)
Smördegsbakelser med chili och räkor 
Laxrullar med färskost och sesamfrön (rulla kallrökt lax med färskost och strö svarta och ljusa sesamfrön över)
Löjromschips: Potatischips, klicka på creme fraiche, lägg på en klick löjrom på varje, strö lite hackad rödlök och klippt färsk dill.
Ostar och kex
Lite olika sorters chark,
jag gillar tryffelsalami, parmaskinka mm  Finns det manuell chark köper jag alltid där. Mycket bättre.
Vita cakepops, söta att ställa fram- riktigt goda.

Lyxade till det med Kalix löjrom, alltså det är ju så gott så gott. Smälter i munnen. Tog även lite i räkfyllningen till räkorna men det funkar ju med den billigare löjromen. Onödigt att blanda i en röra men hade lite över.

Vit pizza är ju sååå gott. HÄR har jag en god jag gjorde för ett tag sedan. Skippade grönkål och gjorde nattjästa pizzor, det ska jag tipsa er om men den här degen blev också bra. Viktigt med knapriga kanter tycker jag. Less is moore på pizzor, jag älskar vita pizzor, parmesanost och någon svamp och pinjenötter. Bästa! Löjrom är ju också gott på ;)

 

Jag hoppas ni hittar något som ni gillar till helgmyset! Man får lyxa till det och göra det festligt hemma även om man inte kan ha en stor fest. Jag mår bättre av att få klä upp mig och duka fint, det gör så mycket.

Rosa/aprikos klänning HÄR (ljuvlig) mina sneakers HÄR. Påfyllning så passa på nu! Snyggt till klänning för skorna är festliga, man känner sig uppklädd. Perfekt till trädgården i sommar, student osv.
Nu ska jag möta upp tjejerna, häng med oss på stories om ni vill!

2021-03-19 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-03-15, 21:30
  • 1

Hej måndag! Nästan tisdag dock, vet inte vart den här dagen tagit vägen men fått mycket gjort iaf. Hoppas ni fått en fin start på veckan också.

Jag har en hel del på gång med bloggen som ni snart kommer märka här inne, dessutom är det nya skor på väg in, fullt ös just nu men älskar att alltid ha något projekt igång. Då jobbar jag som bäst.

Lucy såg jag att tog fram systemkameran förut och vilken linslus hon är alltså. Född med kameran, hon ställer upp sig direkt och stirrar ut mig så att jag ska fota, haha. Hon har alltid fått så mycket beröm när jag fotat henne så hon tycker det är lika kul varje gång. Tänk om mina barn hade tyckt det varit lika kul ;)

Idag körde jag (början till) frystömning och det är ju så skönt att rensa i lådorna som har en tendens att bli överfulla av lite allt möjligt. VARFÖR tar man inte upp saker som ligger längst ner i frysen, tråkiga torra korvbröd är ju liksom inte kul. Eller flera halvfulla påsar med bär som dessutom ramlat ut lite  här och där. Jag tror jag hade fem påsar med köttfärs så idag fick det bli långkok på köttfärs.

Älskar denna mustiga köttfärssås, absolut ingen grädde utan massor med tomatsås, färsk chili och massa vitlök. Den kokar i två timmar och sedan har du världens godaste köttfärssås. Måste koka länge, smakerna blir alltid så bra, så bra.

Jag byter ofta ut mot vegetariskt, du kan göra denna exakt som detta recept men bara byt ut till veg färs. Idag körde jag fullkornspagetti till.

Mustig köttfärsås hittar du HÄR. Glöm inte riva massor med parmesan eller varför inte tryffelpecorino. Jag älskar Falbygdens, extra kul att köpa den på plats i Falköping. Deras osteria måste ni besöka.

 

 

 

2021-03-15 Recept

  • 2021-03-11, 15:28
  • 7

Innehåller annonslänk

Är ni sugna på en riktigt god dessert? Häromdagen gjorde jag citronglass med kolasås och pecannötter till dessert hemma, jag smäller av vilken god dessert det blev. Syrligt, sött och lite salt. Bästa kombon enligt mig.

Jag gjorde en kolasås med hackade pecannnötter, är man allergisk hoppar man bara över nötterna. Kolasås är ju bara hur gott som helst, bland det godaste jag vet när det gäller dessert. I glassen är det lemon curd, inte det minsta krångligt och så mycket godare i din hemmagjorda glass än “bara citron”.

Man blir väl aldrig för gammal för en våffla med strössel? Kommer tips i nästa inlägg direkt efter här.

Rosa/aprikos lång underbar klänning HÄR. 25% rabatt nu. Som en dröm i vår. Gillar färgkombon som är ganska ovanlig.

Har köpt lila Gustavsbergs tallrikar, älskaaaar dem, visst är det kul med Vintage! Dessa är begagnade förstås, tänk att någon annan har haft middagar med dem och de har varit i ett annat hem. Jag kan ofta fundera på gamla saker var de har varit innan och vem som haft dem. Nu är dessa hemma hos mig och jag är övertygad vi kommer få många trevliga stunder ihop.

Citronglass med kolasås och pecannötter 4-6 portioner

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
2 msk citronsaft
1,5 dl lemon curd

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner kondenserad mjölk och rör om försiktigt. Tillsätt citronsaft och lemon curd. Rör om och vänd ner i en avlång form. Plasta formen och lägg i frysen minst 4-5 timmar. Ställ fram den ca 15-20 min innan servering så blir den riktigt krämig och god.

Lemon curd: 3 dl men gör halva om du inte vill ha över, man kan ha det till mkt annat och står sig en vecka i kyl. 
1 citron
1 1/2 dl socker
4 äggulor
50 gram smör

Gör så här: 

Tvätta citronerna noga och riv skalet och pressa ut juicen. Vispa äggulor och socker några minuter i en skål.
Ställ skålen i vattenbad (Kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och citronsaft.

Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter. Vattnet måste vara riktigt hett. Skär sedan ner smör i bitar och lägg ner och rör om.

Låt krämen svalna, ställ i kyl en stund innan du vänder ner din lemon curd i glassen och ställer formen i frysen.

Kolasås med pecannötter
2 1/2 dl grädde
2 msk strösocker
1/2 dl sirap
1 msk smör
nypa flingsalt
1 dl pecannötter, hackade. Spara lite till dekoration

Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka sedan på ganska hög värme utan lock, (rör så det inte bränns) sänk sedan plattan och låt kolasåsen koka tills såsen tjocknat och fin brun färg ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret, smaka av med flingsalt. Vänd ner hackade pecannötter men spara lite till dekoration.

Låt kolasåsen svalna några minuter men inte för länge för då blir det för tjock. Man kan göra den i förväg men värm på den när du ska servera till glassen.

 

2021-03-11 Johanna Toftby, Recept