• 2020-09-21, 21:17
  • 0

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här är det full fart, jag åker till Stockholm torsdag, fredag för möten och uppföljning på mötet jag var uppe på sist. Jag ska även på Frida Boisens bokrelease “Berätta aldrig det här”. Ser fram emot att läsa boken.

Tog en runda med Lucy efter lunch men hon blev trött efter 3 km så då fick jag bära henne en bit, lilla plutten är en lat tjej om det är för varmt ute.

Idag åt vi en god kycklinggryta och jag tror aldrig jag tröttnar på kyckling. Det går att göra så många olika rätter, sätt till massa goda smaker så har du en middag klar på ett kick. Jag hade en kruka färsk basilika, soltorkade tomater och syltlök. Jag tar alltid vad jag har hemma, så vips har man en god middag. Jag har cremé fraiche för syran, blir supergott.

Har ni gratinerat blomkål med olivolja och riven parmesanost? Det är så gott, älskar blomkål!

För vegetariskt byter du ut kycklingen mot halloumi.

Kycklinggryta med soltorkade tomater och färsk basilika 4 portioner
ca 800 gram kycklingfilé
2 dl creme fraiché
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena

Gör så här:

Börja med blomkålen innan grytan.
Dela kycklingefiléerna i två delar. Stek i olivolja och lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna, kycklingen ska få färg. Salta och peppra. Häll i grädde och creme fraiché. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter så kycklingen blir klar. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.

Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.

Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinegrette och en god olivolja.
Njut!

2020-09-21 Recept

  • 2020-09-20, 13:00
  • 4

Innehåller annonslänkar

God förmiddag söndag! Jag måste bjuda på detta recept som jag bjöd våra vänner på i fredags, smördegspizza med kantareller och timjan, jag toppade med tryffelmajo och till det drack vi iskall champagne.
Hur gott som helst. Har ni kantareller? Gör detta! Bjud på snittar eller varför inte en lyxig, frasig pizza.

Nu är det söndag så ni kanske inte dricker champagne idag, men kanske en pizza ikväll eller goda snittar till nästa helg eller onsdagsmyset.

Vi tog förrätt hemma hos oss, älskar bjuda hem gäster men den här gången åt vi varmrätten ute på restaurang. Vi åt på Den lilla krogen i Skövde och maten var jättebra! Mysigt, bra service och går gärna dit igen. Men menyn är ganska smal tycker jag men desto mer chans att en restaurang levererar när de inte har hur mycket som helst. Men hade gärna önskat lite mer på menyn att välja på.

Tack vänner för en trevlig kväll!

Klänningen är ni många som frågat efter, den hittar ni HÄR. Rak modell, skön på. 20% nu!

Här har jag byxor under, lika snyggt med sneakers eller med klack.

Här kommer tips på smördegspizza, jag gjorde på en rulle smördeg, blev 16 stora snittar/bitar. Gillar ni inte majo tar ni bort det.

Smördegspizza med kantareller och tryffelmajo.
1 rulle färsk smördeg
125 gram mascarpone
250 gram kantareller
2 dl Västerbottenost
ca 1-2 msk klippt färsk timjan
ca 3 msk tryffelmajonäs (Hittade på Ica om man inte gör själv)
nypa chiliflakes
salt och svartpeppar
1 msk smör
Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Bred mascarpon på hela, spara någon cm i kanterna. Jag tog en slickepott, eller en stor sked. Strö 2 dl Västerbottenost på pizzan.
Stek kantarellerna på medelvärme utan olja eller smör så vattnet kokas ur. När de fått lite yta och krymt något så häll i en klick smör och fräs med lite salt och peppar.
Strö över kantarellerna på pizzan och gratinera i mitten av ugnen ca 10-15 minuter så den får färg och osten har smält.
Klipp färsk timjan och strö över, strö lite chiliflakes på allt. Klicka ut lite tryffelmajonäs. Skär i bitar och servera!

Tips! Hackad rödlök eller frasig grönkål är också gott på och pressad vitlök. Man kan förstås byta ut smördeg mot vanlig botten, men detta passar perfekt som snittar och till en god skumpa.

Jag gillar less is more, en god pizza eller frasiga smördegssnittar gör sig bäst med ett par ingredienser. Tycker jag :)

 

 

 

2020-09-20 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-09-18, 16:42
  • 6

Fredag är här! Är ni på fredagshumör? Det är jag! Och letar ni efter tips på en god sås till kött eller kyckling har jag tips! Pepparsås förstås. Den här finns med i min bok men förra helgen gjorde jag nytt recept som ni ska testa.

Vi hade även smashed potatoes. Kokt potatis man “plattar till” och häller på smält smör, parmesanost, vitlök och flingsalt. Riktigt gott till helgmaten.

Kött kan man ta vad man vill, oxfilé, rostas eller fläskfilé. Kyckling passar också till detta. Även vegetarisk schnitzel.

Potatisen doftar så gott, smart sätt att bli av med kokt potatis man har över också.

Pepparsåsen är många som gillar här inne, men nu har jag lagt till lite cognac, även rosepeppar kan man strö över. Lägg på en stor färsk timjankvist, även gott i formen med potatisen.

På dessa bilder är det potatishalvor. Man delar potatis i tre delar och gör som klyftpotatis i ugn.

Smashed potatoes 4 portioner
ca 1 kg potatisar
1 dl parmesanost
50 gram smör
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan krydda
färsk rosmarin
salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen så den blir mjuk med skal.
Sätt på ugnen på 200 grader. Häll av vattnet av potatisen. Häll olja på en plåt, lägg ut potatisen. Tryck till den med en stekspade och häll smält smör över alla potatisar. Pressa vitlöken över. Riv parmesanost och strö över potatisen. Häll på timjankrydda, salt och svartpeppar.
Gratinera potatisen mitten av ugnen på 220grader, de ska får färg och bli krispiga.
Så gott!

Kött kan man ta vad man vill! Jag gillar oxfilé, men kyckling är också gott till. Rostas är likt oxfilé och helt annat pris.

Pepparsås 4 portioner:

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Finns färdig på kryddhyllan)
5 dl grädde
3 msk Cognac
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig.

Njut av en god middag!

 

 

2020-09-18 Recept

  • 2020-09-16, 21:52
  • 12

I helgen när jag lagade middag blev jag så sugen på havreflarn, de bakade jag alltid när jag var liten. Typ det bästa jag visste! Men så fick jag för mig att även göra sånna där goda knäckrullar med vaniljgrädde som fyllning.

Och detta blev en dessert! Vaniljglass med ljummen hjortronsås och knäckrullar.

Klassisk dessert är ju så kul, men fyllda knäckrullar har jag inte haft till detta innan. Testa ni också, så galet gott!

Ska tips om middagen i nästa inlägg, gjorde goda smashed potatoes med parmesan och helstekt oxfile med en ny pepparsås.

Längtar redan till fredag! Älskar duka och göra mysigt hemma.

Rullarna är alltså vanliga havreflarn som jag rullar ihop. Det är gott med det knäckiga till desserten. Eller så kör du platta flarn- lägger kräm mellan. Eller bara vanliga havreflarn. Hur gott som helst. (Om du inte vill rulla)

Flarnen kan du göra i god tid innan, glassen är klar eller så gör du den dagen före. Hjortronsåsen kan du göra innan och värma på. Fyllningen till knäckrullarna spritsade jag i med en spritser innan servering.

Recept:

Vaniljglass med ljummen hjortronsås och fyllda knäckrullar 4 port (25 st havreflarn)
Lägg två kulor glass i en dessertskål, ringla ljummen hjortronsås över, sätt ner ett knäckflarn! 

8 kulor vaniljglass

Hjortronsås:
300g hjortron
50-60 gram florsocker
några droppar citron
2-3 msk vatten

Gör så här: 

Häll hjortron i en kastrull och rör ner florsocker och vatten och rör runt. Smaka av med några droppar citron. Låt koka ihop och ställ åt sidan. Värm på när du ska hälla på glassen.

Knäckrullar med vaniljgrädde 30 styckenOBSGör halva om du bara vill göra till desserten
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kaffegrädde eller mjölk
2 msk sirap
1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Varmluft 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Låt den svälla en liten stund.
Klicka ut klickar på ett bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att de flyter mycket så det måste vara bra avstånd.

Grädda mitt i ugnen ca 5 min, de får färg snabbt.
När du tar ut flarnen- låt de stelna någon minut, sedan böj dem på en rund slev eller böj med fingrarna. Låt stelna.

Vaniljgrädde:
2 dl grädde
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Vispa grädden, rör ner florsocker och vaniljsocker. Spritsa grädden med en spritser i dina knäckrullar eller gör dubbla flarn och lägg fyllningen mellan.

 

 

2020-09-16 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-09-15, 20:43
  • 6

Kyckling i krämig parmesansås och soltorkade tomater, har ni gjort denna? Detta recept finns med i min bok Middag hos mig! Idag blev jag så sugen på detta och hade kyckling i kylen så den fick det bli till middag. Så galet gott med parmesansåsen, har ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Det går snabbt och inget krångligt så det går inte att misslyckas.

Recept i min bok men bjuder gärna på det här inne till er som inte har boken.

En del veganer försöker påverka mig att inte dela med mig av recept på kyckling, fisk eller kött. Jag får kommentarer och meddelanden varje dag. Det fina med det här är ju att alla äter vad man vill. Eller hur?

Älskar veganskt, älskar kött! Variation är det bästa.

Vilken värme vi fick igen! Jag har haft mycket jobb vid datorn men kunde inte låta bli att gå ut och gå två vändor idag. Underbart! Ute i skogen och massa luft och motion och massa jobb- då blir man hungrig!

Testa den här grytan!

Recept Kyckling i krämig parmesan 4 portioner
4 fina kycklingfiléer
1 msk olivolja från soltorkade tomater
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 stor näve färsk spenat
8 soltorkade tomater i olja
1 msk grön pesto
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde eller valfri grädde 
1 msk smör
1/2 kruka färsk basilika
salt och peppar
(ev pinjenötter som topping) 

Gör så här:

Strimla de soltorkade tomaterna och värm i en stekpanna med lite olja från burken. Ta upp de strimlade tomaterna när oljan börjat fräsa. Putsa fileérna och stek kycklingen i oljan från de soltorkade tomaterna och lite olivolja i pannan för en härlig smak. Ta upp kycklingen när den fått färg. Fräs lite hackad vitlök i olivolja. Häll i grädde och creme fraiche, kycklingfond, salt och peppar och lägg i kycklingen.

Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten och lägg i grytan, även blad från 1/2 kruka basilika. Rör runt någon minut.

Smaka av och skär kycklingen så den är klar. Dekorera med färsk basilika 

Tillbehör: Blomkålsris med hackad paprika och rödlök

Blomkålsris: 1 blomkålshuvud: Riv blomkålen på rivjärn, koka upp riset någon minut i lättsaltat vatten. Skär ner lite röd paprika, röd lök i tunna skivor och blanda i blomkålsriset.

Servera gärna en god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Byt ut till ris eller potatisklyftor om du hellre vill. 

2020-09-15 Recept

  • 2020-09-13, 12:36
  • 2

Hoppas ni har en skön söndag! Funderar ni på vad ni ska laga till middag och kanske har kyckling hemma? Thaimat är ju så gott! Och lagar man det hemma slipper man sockret många restauranger häller i.

Detta är en enkel kycklinggryta med röd currypasta och kokosmjölk och massa grönsaker, sen toppar jag med hackade jordnötter. Så gott och doftar magiskt. Knepet med en god thaigryta med kokosmjölk är att ha i lime!

Den här grytan är helt mjölkfri, vill du ha vegetariskt- kör halloumi, stek osten i lite olivolja och lägg i det allra sista. Supergott!

Thailändsk kycklinggryta i kokosmjölk och röd curry 4 portioner
500 gram kycklingfilé
400 ml kokosmjölk
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 purjolök eller salladslök
1 msk röd currypasta
1 hackad vitlök
1-2 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond
1/2 msk sweet chili
1 msk soja
1 pressad lime och lite rivet skal. Inte det vita
salt och svartpeppar
olivolja
ca 1 dl hackade jordnötter till dekoration

Gör så här:

Skär paprikorna och purjolöken i mindre bitar. Strimla kycklingen och fräs det i olivolja en stekpanna så det får färg. Salta och peppra. Vänd i grönsakerna och vitlök, fräs ihop allt. Häll i resten av ingredienserna, spara hackade jordnötterna till dekoration.
Koka ca 10-15 minuter så kycklingen är helt klar och smakerna sätter sig. Smaka av med salt och peppar, ev red med majsena men kokosmjölken brukar koka ihop sig bra. Blir den för tjock- späd med lite vatten.

Servera med råsris eller basmatris, eller blomkålsris och krispig sallad. Ställ fram olivolja och vinegrette som passar utmärkt till kokosmjölk smaken och en liten skål med hackade jordnötter.

 

2020-09-13 Recept

  • 2020-09-11, 15:20
  • 21

Hej från ett soligt Stocholm! Har suttit i flera roliga möten och tar nu en kaffe på Vete-Katten efter det sista mötet här. Älskar utmaningar och nya projekt!

Efter jag stängt datorn igår fick jag för mig att jag ville göra en god tacorulle till tjejerna idag, fredag och allt. Detta fick jag och Janne av Dave och Bettan när vi var hembjudna hos dem på Käringön i somras. Så gott!

Jag älskar smördeg! Frasig smördeg är bara så lyxigt gott som passar både till snittar, frasiga pajer eller varför inte tacofärs och rulla in det i smördeg som detta! Recept längre ner.

Lite kyligare ute idag så detta är min outfit för dagen.

Ny leopardblus med lite lagom puffiga ärmar, gillar även resor i ärmen- dra upp eller ha längre ner. Skön!
Klicka HÄR för blusen.

Vet ni! Äntligen finns det en beige rutig “skjortjacka” oversize men med FICKOR. Har inte hittat en enda som har fickor. Jag vill alltid ha nycklar osv där, skönt stoppa i händerna om det är kyligt osv.

Klicka HÄR!  Denna finns några kvar så letar du efter en snygg skjortjacka med fickor ska du ha denna.  Jag har S, den är rymlig i storleken.

Här kommer tacorulle! Förlåt för usla bilder men jag gjorde denna igår kväll vid 22, mörkt och hemskt ljus. Men jag har förstås smakat på den, jag lovar att ni kommer älska detta.

Helt sjukt så gott!

Detta är bland det godaste i tacoväg jag ätit. Tips- gör två rullar för detta är populärt om ni är mer än 4 portioner. Man kan lägga två rullar på plåten.

Tacorulle  4 portioner med högrevsfärs eller nötfärs/vegetarisk färs
ca 500 gram färs
1 rulle kyld smördeg
1 röd paprika
1 liten burk majs
2 små salladslökar
1 påse tacokrydda
2 ägg
1 hackad vitlök
1 nypa spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa cayennpeppar
lite stark riven ost
lite tacosås, salsa

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i lite olja och tillsätt tacokryddorna och även övriga kryddor. Rör runt, späd med lite vatten. Skär paprika och salladslök i minde bitar, häll i allt, även hackad vitlök i färsen och majsen.
Ta fram en stor skål och häll i köttfärsröran. Häll i ett ägg och en äggvita. SPARA gulan. Den penslar du smördegen med sen. Rör runt allt och låt den svalna. Lägg ut den kylda smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den avsvalnade köttfärsen i en sträng på smördegen. Häll över lite salsasås, även lite stark ost. (För smaken, men man måste inte ha ost)

Rulla ihop rullen med kanten nedåt. Pensla hela din tacorulle med äggulan. Gratinera nederst i ugnen så den får färg, ca 15 minuter.
Serveringstips: Vitlökssås, guaccamole, grönssaker och sallad, salsasås. Som när du har tacos men detta serveras i en smördegsrulle.

 

2020-09-11 Recept

  • 2020-09-07, 20:19
  • 17

Pasta med kantareller! Jag älskar säsongsmat och nu är det så gott med kantareller. Pasta äter vi egentligen inte på vardagar men idag blev det en lyxig lunch med kantareller, parmesan och lite klippt knaprig bacon. För vegetariskt tar du bara bort baconet.

För en krämig pasta- ta mer olivolja och pastavattnet i såsen. Det binder och blir så gott! Jag har dock lite grädde i denna, hade matlagningsgrädde idag men ta vanlig om du hellre vill.

Spara några färdistekta kantareller till dekoration och njut av en riktigt god och lyxig pasta. Till helgen är det kul med en riktigt italiensk middag- många rätter och små portioner.

Pasta med kantareller 4 port
ca 500 gram linguini  eller spagetti + olivolja och salt i pastavattnet
250-300 gram kantareller
2 dl riven parmesanost
140 gram klippt bacon
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk timjan krydda
1,5 dl grädde
1/2 dl olivolja
ca 1,5 dl pastavatten
1 msk smör
svartpeppar och salt

Gör så här: Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisningar. Fräs klippt bacon i småbitar i stekpanna. (Knaprigt)  Lägg åt sidan. Torka ur pannan. Rensa svampen och skär i bitar om de är stora. Hacka löken fint. Fräs svampen i en torr stekpanna och fräs på medelvärme så vattnet kokar in i kantarellerna. (Spara några färdigstekta kantareller till dekoration.) Tillsätt lite smör, salt och peppar. Lägg ner den hackade löken.

Häll i baconet, grädde, olivolja, pastavatten, timjan, smaka av med salt och peppar. Häll i riven parmesan, koka ihop och smaka av allt. Det ska vara krämigt. Häll av pastan, vänd ner den i såsen och vänd försiktigt runt allt. Ställ fram och njut!

Ställ fram parmesanost och riv över din krämiga pasta.

 

 

  • 2020-09-05, 12:21
  • 5

Fläskfilegryta med krispiga klyftpotatis är en rätt jag lagat i 20 år tror jag, barnen älskade detta när de var små och i veckan lagade jag den så de hade lunchlådor i kylen. Detta är ett recept med champinjoner annars men byt ut till kantareller om ni har. Så gott!

När jag var på amelia och bloggade där så toppade detta recept alla listor, det var galet. Så har ni inte testat det ännu, så hoppas jag ni gör det nu. Så roligt att mat även skapar minnen, det är inte bara att bli mätt, den här grytan är en lyxigt god helgmiddag som inte kostar mycket.

Fläskfilegryta 4 portioner 

ca 600 gram fläskfilé
2 schalottenlökar
250 gram kantareller eller champinjoner
2-3 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
2 msk kalvfond
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 msk soja
smör och olja at steka i
salt och svartpeppar

Serveringstips: Klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris och förstås- gelé

Gör så här:
Rensa svampen och dela om de är stora kantareller. Fräs den i en stekpanna utan smör på medelvärme så vattnet kokar in. När svampen krympt och fått lite färg- lägg i lite smör och finhackad schalottenlök.
Lägg allt åt sidan och dela fläskfilen i tunna skivor, dela om de är stora. Fräs köttet på hög värme i smör och olja, salta och peppra. Köttet ska bara få färg.

Lägg i svampen och löken med köttet,  tillsätt grädde, creme fraiche, soja, fond, dijonsenap, tomatpure´, smaka av med salt och peppar. Koka ihop allt, ev späd med mer vätska.

Tips! Klyftpotatis är gott om man ringlar lite rapsolja över innan ugnen,  då blir de riktigt frasiga och knapriga. Gärna lite timjan och havssalt också.

2020-09-05 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-09-03, 10:14
  • 4

Innehåller annonslänk

Köttbullar med gräddsås och färska lingon. Detta åt vi igår, så galet gott med klassisk husman alltså. Älskar variera maten, en dag sallad, en dag asiatiskt, en dag fisk och idag köttbullar.

Recept på riktigt goda köttbullar: Klicka HÄR! 

Jag hade färska lingon som jag strödde över tallriken, tycker det är mycket godare än lingonsylt som jag tycker är för mycket socker i. Gillar syran från färska lingon. Eller frysta om man inte har nyplockade lingon.

Mysig lunch hemma med Lisa-Marie och Marilyn igår.

Tallriken frågar ni ofta efter, det är Mateus och klickar HÄR så hittar ni den. 28 cm. Jag tycker det är fint att blanda både färger och utseende på Mateus men älskar dessa jordnära färger.

Visst är det är underbart att sitta till ett dukat bord med vackert porslin. Mateus är handgjort och alla tallrikar är unika, jag gillar när det är lite olika nyanser på färgerna. Blir levande. Har massor med porslin i mina skåp, mönstrade och färgade i andra märken, men det är alltid Mateus som åker fram till slut.

HÄR har du mer av detta vackra porslin.

 

 

2020-09-03 Johanna Toftby, Recept