• 2019-10-15, 22:15
  • 10

Innehåller annonslänkar 

Nu har vi haft kalas på löpande band, i söndags var det middag med släkten för att fira Marilyn som fyllt 20 år! Vi kom hem sent lördag kväll efter dopet i Stockholm och då kastade jag mig in i tårtbak och förberedde inför middagen. Vi hade satt klockan 16 på söndagen som tur var, middag för 20 personer är lite pyssel. Vi handlade allt innan och tjejerna fick städa och fixa här hemma innan så det gick ändå bra.

Min fina tjej! Det är väldigt roligt att göra fint och fixa till sina barn. Bästa jag vet.

“Varför måste du ställa till med kalas och varför inte göra det enkelt” frågade någon.
För att vi alltid har kalas med familj och släkt, för att det är väldigt roligt och för att barnen älskar det! Alla familjer gör på sitt sätt. Jag har skrivit mycket om detta i min bok Middag hos mig, då förstår ni mer hur jag gjorde även när jag var ensam med tjejerna när de var små. Jag älskar fixa till kalas och fest! Även om det var lite stressigt eftersom vi var på dop samma helg.

Marilyn älskar pajer och plock så det bjöd vi på. Hon köpte även med sig lite gott från delikatesscharken på Kvantum där hon jobbar.

Jag gjorde fyra stora pajer, två köttfärspajer och två salami och brieostpajer. (skippade spenaten) Klicka på länkarna så kommer ni till recept. Sedan lite av varje, lax och olika parmaskinkor, sallad, såser och olika ostar.

Lisa-Marie, 22 år i december. Hon har sökt högskola nu till januari och Marilyn kommer söka polis men även en till högskoleutbildning. När de flyttar iväg beroende på var de kommer in kommer jag flytta ner till Janne och Göteborg. Vi har varit ihop i snart 8 år, klarat särbolivet och pendlat för tjejernas skull men nu närmar det sig en ny fas i livet.

Alltså kolla mammas silverskor, hur coola?!

Vi var 20 personer, så roligt att ses! Mormor, barnens pappa Lasse och deras lillebror Charlie, pappa/morfar, Lena och Carl, tjejernas kusiner och mina tre systrar. Janne och Lucy också förstås. Fullt hus, jag älskar det! Så här är vi även på julen hos oss och några fler..

Pappa jobbar på operation och jobbade så han kom lite senare. Vet ni är en hel del läsare som ofta skriver att ni blivit sövda av honom på OP och är glada att han är så lugn och snäll. Han är grym.

Husmor är jag det, men fick så mycket hjälp av både Janne och Marilyn inför kalaset. De fick slita, hehe. Tur! Förklädet är Lexington, ni hittar det HÄR. Fint till jul. Min klänning hittar ni HÄR. Också fin till jul, ett rött diadem blir juligt.

Älsklingen!

Och tårtorna. Marilyns favoritsmaker är choklad och citron så jag bakade en hög chokladtårta lager på lager med nutellamousse mellan, chokladglasyr överst och toppade med chokladmacarones. Den andra är cheesecake med smak av lime, jag gjorde dubbel sats så den blev extra hög och dekorerade med passionsfrukt, vit choklad och citronmacarones.

Mäktiga men en liten bit är smaskigt.

Och 20 höga ljus förstås. Hittade fina höga smala ljus i guld och silver på Partaj.

Lite smält och rasat lite, haha! Men lovar er, den här var ganska god faktiskt. Båda tårtorna ska ni få recept på. Botten är saftigt och kompakt, inte som sockerkaka som är mer luftig.

Marilyn fick så fina presenter, tack alla! Pengar, presentkort, smycken och massa skoj.

Nu dröjer det några veckor innan det är dags för nästa kalas när det är Lisa-Marie som fyller år. Ska vila upp mig lite, men i morgon åker jag upp till Stockholm. Ska göra en intervju och reportage för tidningen Amelia och är med i Aftonbladet Morgon på TV3 på torsdag. Återkommer med tid.

Kramar

 

 

 

2019-10-15 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2019-10-15, 12:23
  • 3

Chili con carne! Hur gott är inte det? Jag minns det från skolan, älskade den här rätten! Jag har mycket vitlök och den blir ännu godare dagen efter. Jag serverar även en klick yoghurtsås med paprikapulver. Tips, gör med kycklingfärs eller vegansk quornfärs om du vill byta ut färsen.

Perfekt som lunchlåda, passa på att göra dubbel sats när du ändå håller på.

Chili con carne och yoghurtsås 4 portioner (Dubbla gärna när du ändå håller på)

500 gram nötfärs eller högrevsfärs alt vegansk quorn
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk 400 gram vita bönor i tomatsås alt enbart vita bönor, ta mer krossade tomater
1 burk krossade tomater 400 gram
1-2 msk tomatpure
0,5 dl rödvin eller matlagningsvin
1 msk sweet chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1/2 färsk chili eller 1 tsk chilikrydda
1 krm cayennepeppar
2 msk soja
1 msk oxfond alt köttbuljong
olivolja
salt och peppar
fryst hackad persilja

Skvätt vatten

Tillbehör:
2 dl matlagningsyoghurt + 1/2 tsk paprikapulver
Ris eller blomkålsris
Sallad

Gör så här: 

Förbered tillbehören när grytan kokar.
Hacka löken och vitlöken, fräs i olja i en gryta. Kärna ur paprikorna och skär i bitar. Hacka chilin, lägg ner detta med löken och stek så det får färg. Ta upp och lägg åt sidan. Stek färsen i olja, salta och peppra, har du quornfärs, krydda mer. Rör ner löken och paprikan när färsen fått färg. Lägg ner resten av alla ingredienser utom vita bönorna och låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter, det ska puttra. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Häll ner bönor i tomatsåsen och låt koka ca 5 minuter.
Strö lite hackad fryst persilja över.

Koka riset, blanda ihop matlagningsyoghurt med paprikapulver, gör en god sallad, servera med lite ljust bröd om ni känner för det. Så gott med alla tillbehör.
Vardagen har jag råris och utan bröd, skulle jag bjuda till middag på helgen serverar jag vitt gott bröd till också.

 

2019-10-15 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-11, 15:40
  • 2

Tack för alla grattishälsningar till Marilyn på hennes 20-årsdag igår! Många har frågat hur Lisa-Marie gjorde den läckra kanelbulletårtan, visst var den fin! Marilyn älskar kanelbullar och varför inte överraska med en gigantisk kanelbulletårta på kalaset, uppskattat både av barn och vuxna.

Går dessutom mycket snabbare än baka massa småbullar, eller så dubblar du degen så gör du både en stor tårta som räcker för 10 och några goda småbullar samtidigt.

Man kan också lägga nutella mellan eller vanilj, vi tog kanel och socker för Marilyn älskar kanelbullar.

Man gör den som en karuselltårta, snurrar remsor runt om en “vanlig bulle”. Blir fantastisk fin!

Njut av en extra stor kanelbulle, kanske något till helgens mys eller kalas. De långa ljusen köpte jag på Partaj.

Kanelbulletårta 10 bitar 

25 gram jäst för söt deg
50 gram smör
3 dl standardmjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
50 gram smör (vi tog något mer)
2 tsk malen kanel
0,5 dl socker

1 ägg, uppvispat
2 msk pärlsocker

Gör så här:

-Smula ner jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken så det blir fingervarmt.
-Häll lite av vätskan över jästen och rör så det blandar sig.
-Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara ca 1 dl till utbakningen.
-Arbeta degen så den blir smidigt, för hand eller maskin. Vi gör alltid degen så den är hellre lite kladdig, spara 1 dl mjöl, då blir bullarna fina.
-När L-M bakade bullar förra veckan gjorde hon inte med smält smör, utan rumsvarmt, mer jobb att arbeta i smöret men det blev supergoda också.

-Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. Den ska inte stå i drag, bättre vid spisen där det är lite varmare om ugnen är på.

Fyllning: 

-Lägg ut degen på en arbetsbänk efter den jäst och knåda ihop den, strö mer mjöl så du kan arbeta ihop den smidigt och kavla ut degen ca 30×40 cm på mjölat bord.

-Bred ut rumsvarmt smör på hela degen, strö kanel och socker över. Skär ca 2 cm raka remsor över hela degen. Se bild..

-Rulla i hop första remsan till en vanlig kanelbulle, lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper.
-Ta sedan nästa remsa och snurra runt om, som en karuselltårta. Rulla alla bitar runt om tills du har en stor bulltårta.
-Lägg en bakduk över och låt den jäsa 20-30 minuter.

-Sätt ugnen på 200 grader.
-Pensla med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda bullen i mitten av ugnen ca 25 minuter, den ska få fin färg, men bränn den inte. Är den blek, höj upp ugnen till 225 grader.

Låt den svalna under bakduken, låt den stå några timmar helst om du ska sätta ljus i tårtan, annars fäster de inte.

Vi gjorde den kvällen före och satte 20 ljus i den på morgonen och det blev superbra!

 

 

 

 

 

 

2019-10-11 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-04, 09:04
  • 14

Kanelbullens dag! Ska ni baka eller äta någon kanelbulle idag? Vi ska göra det i eftermiddag men vill tipsa er om den här goda smoothien med kardemumma och kanel. Den är supergod! Jag har mandelmjölk eller havremjölk med exotiska frukter, krydda med kanel, kardemumma och vanilj så har du en smoothie som smakar kanelbulle.

Doftar magiskt!

Barnen och tonåringarna brukar älska den, sen är det ett nyttigare alternativ än kakor och bullar och roligt att visa barnen andra recept men goda smaker som de känner igen.

Njut av fredag och kanelbullens dag!

Smoothie med kanel och kardemumma 2 glas

4 dl vätska (Havremjölk, mandelmjölk eller vanlig mjölk)
3 msk turkisk yoghurt
2 dl frysta exotiska frukter, mango, papaya, ananas
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
nypa vaniljpulver eller skrapa ur en vaniljstång

Eller byt ut till kockens superkrydda! 1 tsk. De har en smak med kanel, kardemumma och ingefära. Så god! Jag tar den och vaniljpulver.

Mixa ihop allt i en mixer så det blir riktigt fluffigt. Pudra lite kanel på toppen så blir det ännu godare.

Njut!

 

2019-10-04 Recept

  • 2019-10-02, 20:54
  • 17

Drömdagen för mig är en timma på berget, i skogen med Lucy för motion och dagsljus och en timma träning på gymmet. Älskar gå in på gymet nu när det blir mörkare och mörkare. Får så mycket energi! Trivs där, alla är där för samma sak.

Körde överkropp idag, biceps, triceps och axlar, alltid mage och lite rygg efter. Mår så bra av styrketräning, försök få in det i er vardag minst ett par gånger i veckan. Det gör underverk för hormonbesvär och om hjärtat hoppar mycket. Bra fettförbränning ihop med cardio.

Har nu gått ner mina semesterkilon, var svullen som en fotboll i ansiktet efter sommaren, men kan mina knep för att sätta fart på förbränningen. Nu ska jag öka på träningen ännu mer, älskar den här perioden för det blir mer tid att gå in på gymet på något sätt. Mörkret tänker jag inte låta mig göra mig trött och hängig.

Träna mer och rör på dig, var ute i dagsljus minst en timma om dagen, tänd massa ljus, umgås med nära och kära under mysiga middagar så klarar vi den här mörka årstiden bättre.

Kvällsmat efter träningen blev två stekta ägg i kokosolja, en avocado och tomatsallad (tomat, lök, persilja, olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar) och pinjenötter. Mättande och riktigt gott.

Tittar ni på bönderna? Så charmiga, haha! Tjejen som gav killen en burk med kakor…. som han tuggar i sig en under dejten. Så roligt och gulligt :)

2019-10-02 Recept

  • 2019-10-02, 16:59
  • 7

Kantareller med lök och grädde, toppa med parmesanost och lägg på rostat bröd. Himmelskt gott! Fick hur många meddelanden som helst på inststories igår när jag filmade och lade ut. Bjöd Janne på en kvällssmörgås, äter aldrig bröd på veckorna men ibland är det gott.

Jag gör det enkelt, brukar bli godast, timjan och lök, lite grädde och koka ihop. Så gott! Gott rödvin är trevligt till, men igår på en vardag tog vi mjölk. Inte heller fel. Är uppvuxen på bondgård så mjölk är livets dryck.

Lyxig kantarellsmörgås till två personer 

200 gram kantareller
1/2 gul lök
1 vitlök
1 msk smör
ca 1 dl grädde
20 gram parmesan
1/2 tsk timjan
hackad persilja
salt och peppar
2 skivor formfranska eller bröd som går att rosta (smör eller färskost)

Gör så här 

Rensa och putsa kantarellerna. Skär de större svamparna. Stek dem i en stekpanna på hög värme utan smör så vattnet i svampen försvinner. När de krymp och fått lite färg, lägg i 1 msk smör, sänk plattan. Rör runt, salta och peppra, hacka lök och vitlök och lägg i med svampen och fräs på medelvärme.
Lägg ner timjan, häll på grädde lite i taget och rör om. Det ska bli som en stuvning men jag har inget mjöl. Det blir supergott ändå. Häll på sista grädden, vänd om allt. Ställ åt sidan.

Rosta bröden, de ska vara nyrostade. Bred lite smör eller färskost på. Lägg på kantarellblandningen över hela smörgåsen. Hyvla rikligt med parmesanost över och toppa med hackad persilja. Jag har alltid den frysta hemma.

 

2019-10-02 Recept

  • 2019-10-01, 22:00
  • 3

Gillar ni indiskt? Det är ju så gott! Här kommer ett gott vegetariskt tips som jag lagade igår. Palek paneer är en klassisk indisk rätt med indisk färskost och massa spenat. Hittade inte Paneer men tycker halloumi funkade bra. Indiska osten är låg på fetthalt och hög på protein, bra om man inte vill ha kött eller kyckling.

Smakerna är med ingefära, tomat och spenat, jag hade kokosgrädde men man kan även ta vanlig grädde.

Detta blev väldigt gott, ni måste testa.

Palak paneer med halloumi 4 portioner
Ingredienser

400 g färsk spenat
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
8 cocktailtomater
2 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
1 msk torkad garam masala (finns på kryddhyllan)
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk chiliflakes, så starka eller milda som du vill ha dem
400 ml kokosgrädde (en burk)
1 grönsaksbuljongtärning
300 g halloumi
salt och peppar

olivolja

Till servering

4 portioner basmatiris, strö litte hackad gräslök över. 

Raita, görs med kryddmix och 2 dl matlagningsyoghurt (kryddmix finns vid kryddorna, Santa Maria.)

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär halloumin i bitar och fräs upp den i olja på mellanvärme så den får lite färg. Ta i omgångar så den inte klumpar ihop. Hacka lök och vitlök, fräs den i olja så den blir genomskinlig men inte får färg. Blanda i ingefäran, de torra kryddorna och tomatpurén. Sänk värmen, häll på lite olivolja.

Stoppa i sådär 100 gram färsk spenat i sänder och rör runt tills bladen blir mjuka, tar du allt på en gång blir grytan överfull. Fyll på med olja om det behövs. När all spenat är mjuk, häll i kokosmjölken och smula i buljongtärningarna. Dela tomaterna och koka upp. Lägg i halloumin. Låt puttra några minuter så allt är varmt. Servera med riset, rör ihop en raita med färdig kryddmix och matlagningsyoghurt.

Njut!

2019-10-01 Johanna Toftby, Recept ,

  • 2019-09-30, 15:48
  • 2

Har ni fått en bra start på veckan? Har ett fullspäckat schema men vila idag och i morgon, det är en hel del intervjuer i olika tidningar och möten i veckan, lördag åker jag till Stockholm för Nyhetsmorgon på söndag. Återkommer om tid.
Men först tips på en riktigt god lax jag och Lisa-Marie gjorde häromdagen. Lax i ugn med pestotäcke på en bädd av ruccola och couscous, sedan rostade pinjenötter och granatäpplekärnor över.

Otroligt gott, så galet gott!

 

Lax i ugn med pestotäcke 4 portioner 

4 laxbitar a 125 gram
3/4 dl grön pesto
1/2-1 dl creme fraiche
citronpeppar
salt och peppar

Tillbehör: Couscous, ruccola, pinjenötter, granatäpplekärnor

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop peston med creme fraiche. Lägg laxen i folie i en form. Lisa-Marie bakar alltid laxen i folie, blir så saftigt och gott. Nu lade vi inte ihop folien men håller ihop allt bättre.

Lägg hela laxen eller portionsbitarna i formen och salta, peppra, även citronpeppar. Bred pestoröran över hela laxen. Gratinera laxen i ca 20-25 minuter.
Rosta pinjenötterna lätt snabbt i en stekpanna, akta så de inte bränns. Smaken kommer fram mer om man rostar dem.

Koka couscous enligt anvisningar, lägg på ett fat, lägg över rucola och ringla lite olivolja över. När laxen är klar, lyft försiktigt upp laxen med två stekspadar, lägg på fatet. Häll över mer pestosås från formen över hela laxen. Strö pinjenötterna över och granatäpplekärnor. (Finns frysta)

 

 

2019-09-30 Recept

  • 2019-09-27, 17:16
  • 1

Nu tror ni nog att ni läser fel rubrik, men det gör ni inte! Älskar julen mest av allt på hela året och när jag fick se den nya smaken på årets tomteskum som är polka kunde jag inte låta bli! Så här har ni årets första julbak! Fudge med polkasmak som ni måste testa när ni vill göra julgodis. Så galet goda tomteskum. Jag älskar polka och fudge- så detta kommer jag göra igen framöver.

Nu står det ett fat med julfudge i kylen så min syster och hennes Nicole kan gotta sig med i helgen när de bor hemma hos oss och passar Lucy.

Krossade lite polkagrisar och klippte pyttebitar av tomteskum och strödde på.

Fudge med tomteskum polka 20 bitar

12 skumtomtar polka
150 gram vit choklad
50 gram smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
några polkagrisar som krossas till dekoration

Gör så här: 

Klipp skumtomtarna i små bitar, hacka chokladen. Blanda skumtomtar, smör och grädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält, låt det koka ca 10 minuter under tiden du rör. Det ska tjockna. Ta av från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra så det blir blankt.

Häll fudgen i en form, lägg bakplåtspapper och forma om formen är för stor så gör du enkelt kanter. Höga fudge är fint.

Krossa litepolkagrisar och klipp tomteskum i små bitar och strö över, ställ i kyl en stund och skär sedan bitar.

Njut!

 

Uppdatering, detta skrev jag på tåget vid 11 i fm men tekniken strulat men nu så!

Nu är jag framme Stockholm, ikväll smäller det! Magnus har nypremiär på sin show Från Barbados till Gamla stan! Så kul det ska bli. Janne kommer upp strax efter mig och vi ska äta middag innan med Hanna, Daniel och Mona mfl.

KRAM

2019-09-27 Inredning, Recept

  • 2019-09-26, 18:00
  • 18

Köttbullar med gräddsås och kokt potatis eller mos, hemmagjort från grunden och extra god pressgurka till. Kan det vara det godaste som finns? Detta skojar man inte bort. Herregud vad gott det blev! Jag rullar små köttbullar och steker dem i ugnen, det går supersnabbt. Jag lägger dem i en stekpanna det sista så de får fin yta och då gör jag såsen.

Egen pressgurka är busenkelt, åh så otroligt gott till köttbullar. Nästan ett måste.  Jag tror detta var det godaste jag ätit i år. Haha, kanske var så att jag inte ätit detta på så länge så det smakade extra gott. Lyxmat!

Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.

Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.

Låt det ligga i press i ca 30 minuter.

Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner 

Köttbullar
ca 500 gram blandfärs (jag kör högrevsfärs eller kalvfärs. Alltså antingen eller.)
1/2 -3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 liten gul lök, riv på rivjärn
1-2 msk kalvfond
salt och peppar
ev lite vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.

Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Det går fort. Stek dem gärna snabbt i stekpannan när du gör såsen så får du bra smak till sås.

Gräddsås
4-5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja

Gör så här:
Jag steker köttbullarna snabbt i stekpannan så det blir knaprig yta på dem och mer smak på såsen. Häll på grädden och resten av ingredienserna. Låt grädden koka ihop så den tjocknar på medelvärme, sänk plattan så det inte bränns men det ska puttra.

Pressgurka
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja

Gör så här: 

Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.

Serveringstips Jag hade kokt potatis med skal, mandelpotatis är så gott. Men mos är ju också en riktig hit!

Strödde även lingon på tallriken, nu hade jag färska men finns även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.

 

2019-09-26 Johanna Toftby, Recept