• 2019-05-19, 23:24
  • 2

Hoppas ni haft en fin helg, vilken sommarvärme vi haft idag. Härligt! Vi har varit ute och gått flera gånger, Lucy har badat och jag har suttit en del vid datorn för att planera veckans fotografering till boken. Janne är i Holland på jobb hela veckan men kommer vara en del i Göteborg ändå då jag ska på möten.

I veckan ska vi fota sommarmat till boken, höstmat och det roligaste jag vet- Studenten! Den största dagen i sitt liv, det blir ett stort kapitel med massor med tips och recept. Kommer även tipsa er här inne i veckan, vet många läsare och vänner som har student i år. AVIS på er, det är så kul och ett minne för livet.

Därför gör jag en student tre så får ni ännu mer tips i min bok. Haha.

Måste tipsa er om den här goda kycklinggratängen med massor med basilika, tomater, vitlök och en sås med dijonsenap. Den är verkligen superlätt att svänga ihop om man har bråttom, sedan har du lunchlåda till dagen efter. Om inte familjen ätit upp den.

Jag river blomkål på rivjärn sedan kokar några minuter i lättsaltat vatten. Gott att steka också. Älskar blomkålsriset!

Skön dag med mina tjejer efter Marilyn slutade jobbet.

En kvällsrunda så en bild i farten.

Trött liten tjej efter 5 km ikväll, gick även i Göteborg i morse men då lämnade jag in henne efter 2 km, det var alldeles för varmt för henne då. Ikväll var det svalare och hon badade i en kall back på berget.

Kycklinggratäng med basilika och vitlök

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Stek kycklingen i olja i en stekpanna så de får stekyta och färg. Lägg lite olja i en gratängform och lägg i fileérna. Jag delar dem på mitten om de är tjocka. Skär tomaterna och lägg över kycklingen, strimla purjolöken tunt och strö över alla fileér. Hacka basilikan grovt och lägg över allt, salt och peppra. Blanda grädde, (jag brukar ha matlagningsgrädde till vardag men tar 40% till helgmiddag) creme fraiche, dijonsenap, pressade vitlöken, sweet chilin och rör om i en bunke, salta och peppra. Häll allt över gratängen. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera med blomkålsris eller vanligt ris, funkar även med kokt potatis. En krispig sallad till med vinegrette är också gott till.

Kycklingratäng med basilika

4

Fina kycklingfileér

2

Stora tomater

1

Kruka färsk basilika

1/2

Purjolök

2

Stora vitlöksklyftor

3 msk

Dijonsenap

1 msk

Sweet chilisås

1 msk

Tomatpure

2 dl

Creme Fraiche

2 dl

Grädde

2 dl

Stark riven ost

Nypa

Salt och peppar

2019-05-19 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-05-11, 18:41
  • 8

Jag gjorde torsk till lunch idag med en god örtsås som ni måste prova om ni gillar fisk. Köpte färsk fin torsk för 99kr/kg som jag stekte i ugnen. Finns det något godare än torsk som smälter i munnen med lite skirat smör. Inget smör om ni bantar men det gör vi inte idag.

Helgmaten är veckans bästa! Jag gjorde maten tidigt i morse så fick Lisa-Marie med sig en god lunchlåda till jobbet. Hon pluggar på veckorna och jobbar extra på Mio på helgerna medan hon läser, så imponerad över att hon orkar både plugga och jobba hela helgerna. Bra med mål!

Alltså det var så gott. Jag lade torskfilen i en stor form, salta peppra, skivade förstås lite smör över men det kan man skippa om man vill. Blir god smak med lite smör.

Servera med pressad potatis eller kokt potatis, eller lyxa till det med mos. Eller blomkålsris. Det har jag till väldigt mycket. Jag hade även god sparris och kvisttomater till. Lägg det över fisken och grilla i ugnen.

Detta blev så galet gott!

 

 

Torsk med örtsås och pressad potatis

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnssäker form och lägg i torskfilen, salta och peppra, skiva smör med en osthyvel och lägg några bitar över. Stek fisken i ugnen i ca 20 minuter, fräs sparrisen i olja och salta, peppra. Lägg på sparrisen och kvisttomaterna över fisken sista 10 minuterna.

Örtsås

Under tiden fisken är i ugnen gör såsen. Koka upp grädde och creme fraiche i en gryta på medelvärme, häll i gräslök och dill, dijonsenap, sötstark senap och koka ihop. Smaka av med salt och peppar, pressa i citron. Låt koka ihop så det tjocknar, rör så det inte bränner. Servera med pressad potatis eller blomkålsris, lägg tomater och sparris över torsken, häll på den goda såsen och njut!

Färsk torskfile

800 el mer

Färsk torskfile

En bunt

Färsk sparris

En kvist

med tomater

4

Skivor smör

Nypa

Salt och peppar

Örtsås

2 dl

Grädde

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sötstark senap

1 tsk

Dijon senap

1 msk

Hackad gräslök

1 msk

Hackad dill

1/2

Pressad citron, smaka av innan du pressar allt

Nypa

Salt och peppar

  • 2019-05-04, 10:15
  • 2

God morgon lördag! Vilken segeryra vi har i Göteborg efter Frölunda tog hem guldet i hockeyn i torsdags, vi var på Götaplatsen och hyllade våra hjältar igår,  vilken stämning, hela Götaplatsen kokade!

Vi ska snart ut och gå, men blev sugen på pasta med lax idag som är ett recept som toppar pastalistan här inne på bloggen. Och jag håller med, det är verkligen så gott. Välj bönpasta eller fullkornspasta, eller vanlig spagetti.

Smaken av sambal oelek, tomat och lite syra, krämigt och himmelskt gott.

 

 

 

 

Pasta med lax och sparris

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Koka upp vatten till pastan och koka enligt anvisningar. Stek laxen så det blir en fin yta, lägg åt sidan eller i ugn på svag värme. Stek den färska sparrisen i olivolja, salt och peppar. Lägg med laxen i ugnen medan du gör pastasåsen. Hacka lök och vitlök fint, fräs i olja i en stekpanna, häll i creme fraiche, tillsätt 1 dl vatten och vinet och låt puttra ihop på svag värme. Dela tomaterna och lägg ner i såsen, krydda med salt, peppar och sambal oelek. Häll av vattnet till pastan och lägg ner pastan i såsen, rör ihop och lägg upp på stort fat eller tallrik. Lägg på laxen och sparrisen över pastan med några citroner. Riv en lagrad och god parmesan över.

Pasta med lax och sparris

4 bitar

Laxfiléer, gärna färsk

1

Schalottenlök

12

Röda babytomater

I knippe

Färsk sparris

2

Vitlöksklyftor

1 tsk

Sambal Oelek

1 dl

Creme fraiche

1/2 dl

Vitt vin

1 dl

Vatten

2

Citroner

Nypa

Salt och peppar

Riven

Parmesan

2019-05-04 Recept ,

  • 2019-05-01, 09:37
  • 1

Första maj idag! Maj och juni är nog favoritmånaderna, allt börjar grönska och solen vi väntat på så länge.

Vad gör i idag? En följare på instagram frågade efter recept på rabarberpajen och vad sugen jag blev på att göra den när jag skickade receptet. Den är med rabarber, jordbubbar, crunch och mandeltäcke. Bland den godaste pajen jag ätit.

Man kan ju ta vad man har i frysen, funkar bra med hallon eller blåbär också. Men rabarber är ju så gott.

Receptet har du HÄR och det finns även en nyttig nötcrunch man kan göra istället för den med mjöl om man vill.

Gör pajen, ni kommer älska den!

Ha en underbar första maj, nu ska jag snart ut på en runda här i Palma innan vi ska iväg till ett nytt ställe för att sola och bada idag. Finns så många vackra platser här på ön med små vikar, vattnet är knallgrönt.

 

 

2019-05-01 Recept

  • 2019-04-29, 09:30
  • 2

Hoppas ni haft en fin helg, oj oj vilken debatt i inlägget om föräldrarna som gav sin flicka vegankost som vägde som en 3 månaders bebis. Nu har rättegången mot föräldrarna inletts. Inlägget hittar ni HÄR.

Intressanta åsikter vissa har i det inlägget måste jag säga. Blir så löjligt att jämföra med barn som växer upp på bara korv och kött, de kan också må dåligt och bla bla. Varför kan man bara inte hålla sig till ämnet. Klart att barn som växer upp på vegankost måste ha mer näring i sig, varför tror ni många är så undernärda?

Blir så matt varje gång det ska diskuteras. Ta hjälp vad du måste ge ditt barn om du utesluter kött, fisk, mjölk och ägg. Varför ska inte barnen få äta vad de vill, tänk vad mycket de missar. Alla äggrätter, som är bland det nyttigaste vi kan äta. Låt barnen välja själva istället än att du ska tvinga dem.

Till något helt annat! Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen.

Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.

Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Vi hade även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ringla den goda dressingen över och njut!

 

 

 

 

 

  • 2019-04-24, 19:12
  • 16

Pasta äter vi en gång i veckan, krämig pasta kan vara det godaste som finns. Detta är med kyckling och blå Castello, blåmögelost. Osten passar perfekt till pasta, det blev så galet gott.

Gillar ni? Castello är ganska stark i smaken så det blir verkligen bra smak av blåmögelost. Har en rolig pärm med mängder av recept som jag tagit fram, ni ska få paradrätter här på bloggen så vi får in lite nya recept. Hittade massor med kul, mina anteckningar när jag lagat mat i alla år.

Bordet är dukat så ikväll ska vi äta onsdagsmiddag, jag har dock redan tjuvsmakat på pastan så jag vet hur den smakar när jag ska tipsa er. Helt underbart gott.

Den är ganska mättande eftersom det är kyckling, paprika och även lite bacon. Ta bort kött om du vill ha vegetarisk, funkar det med. Jag har gjort båda. Bacon lägger man på allra sist för det är knaperstekt så det ska inte vara mjukt.

Snurra pastan och ställ upp på tallriken så får du som på restaurang.

Smaklig spis! Har varit ute på en runda, sedan mer jobb till boken, om två veckor ska vi fota! Då blir det full fart i köket. Kan ni gissa vad det blir för bok? :)

Pasta med kyckling och blå Castello

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt på vattnet till pastan och koka pastan. Strimla kycklingen i fina bitar, fräs i olivolja i en panna på högre värme så de får färg. Ta upp ur pannan. Skär paprika i bitar och fräs snabbt med hackad vitlök i pannan. Häll i grädde och smula ner osten, häll i fonden, ketchup och creme fraiche. Rör om, låt puttra ihop, späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar, tänk på att osten har mycket sälta och även bacon. Klipp bacon i små bitar och fräs på hög värme. Vänd ner pastan i såsen och rör runt allt, det ska vara riktigt krämigt. Strö sist över de små baconbitarna.

Pasta med blå Castello

400 gram

Tagliatelle eller spagetti

2 st

Kycklingfiléer

1 st

Gul paprika

1 st

Röd paprika

125 gram

Blå Castello blå mögelost

1 st

Vitlöksklyfta

140 gram

Bacon

2 dl

Grädde valfri %

2 dl

Creme fraiche

2 msk

Ketchup

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Olivolja

Knippe

Färsk basilika till dekoration

Nypa

Peppar och salt

2019-04-24 Recept ,

  • 2019-04-23, 15:04
  • 12

Innehåller annonslänkar

Vilken härligt helg vi haft, hoppas ni haft det bra. Påskmiddag hos mamma, vänner, god mat, 80-talsfest och skönt väder. Kortvecka för många och solen skiner fortfarande, blir en bra vecka detta.

Hart varit ute och gått, solat en stund och nu sitter jag och betar av massa mail i datorn, skönt att komma i kapp efter helgen.

Så guldig jag blivit igen efter en månad i USA, fredag ska jag fixa håret och skönt med kall nyansering.

Jag har en annan sak jag ska berätta för er, jag tror ni förstår att en viss person spårat ur totalt. Väntar på vissa saker, sedan ska jag berätta. Inte rädd för den människan, för galenskap är vad det är just nu. Kan nog inte bli mycket värre. Ska visa er rubbet efteråt så ser ni hur illa och sjukt allt är. Vet att personen läser varje ord jag skriver så därför kan jag inte säga något just nu.

Ni är många som gillade camojackan och shortsen, jösses vad ni har beställt. Kul att ni gillar mina tips!

Jackan HÄR. Passa på, 30% rabatt nu!

Sköna shorts HÄR. Så fina på, söta med detaljer. Gillar shorts som är sköna i värmen.

Precis druckit en hallon och blåbärsmoothie, dricker en smoothie om dagen, gott och nyttigt, stillar sötsuget om ni är sugna på massa sött efter påsk.

Recept HÄR.

Gör en stor kanna och ställ i kylen så har du en efter träning eller kanske en familjemedlem som blir glad efter jobbet.

Nu ska jag sätta fart här igen, kram på er. Missa inte Frölunda ikväll!

 

2019-04-23 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-04-22, 16:30
  • 5

Hoppas ni har en fin påskhelg, vi njuter av det fina vädret, påpskmiddag med familjen, 80-talsfesten för Annika och igår hockey med Jannes barn Ida, Erik och hans Malin.

Nu börjar jag komma in i svensk tid och jetlag känns som det snart ger med sig. Veckan som kommer är det mycket jobb med boken, ska bli roligt att snart få visa er omslaget!

Laxpajen med spenat som jag gjorde med tjejerna ska ni få recept på här, hade inte min stora kamera i Skövde så håll till godo med mobilbilder, hoppas ni testar pajen ändå. Så gott med lax och spenat, dill och stark ost. Jag gör på mandelbotten, krispigt och inte lika mättande som med vitt mjöl men valfritt.

 

 

Paj med lax och spenat på mandelbotten

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6-8

Gör så här

Fyllning: Skär purjolöken i små skivor, glöm inte skölja noga innan. Lägg i en panna med smör och fräs så det mjuknar. Tillsätt den frusna spenaten och fräs på lägre värme tills den tinat. Skär laxen i mindre bitar och rör ner i spenatblandningen i pannan. ÄGGSTANNING: Vispa ihop äggen med creme fraiche, dill, ost, salt och peppar. Bred ut äggstanningen över fyllningen. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter på 200 grader. Skär sedan pajen i bitar, garnera med lax skivor på varje bit och lite färsk dill.

Pajdeg

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. (Funkar utan mixer också) Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns) Ta ut pajdegen, lägg i spenatfyllningen och häll i äggstanningen.

Pajdeg

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

40 gram

Smör

1 st

Ägg

1 msk

Fiberhusk

1 msk

Torkad dill (Kryddan)

Nypa

Salt

Fyllning

200 gram

Kallrökt lax till fyllning

1/2

Purjolök

400 gram

Fryst bladspenat

200 gram

Kallrökt lax till garneringen

Knippe

Färsk dill till garnering

Äggstanning

3 st

Ägg

4 dl

Lätt creme fraiche eller vanlig

0,5 dl

Hackad dill

2 dl

Riven lagrad ost

Nypa

Salt och peppar

2019-04-22 Recept , ,

  • 2019-04-16, 16:13
  • 3

Påskveckan är här, hoppas ni har en fin vecka! Har vädret börjat bli varmare hemma nu? Såg det var -8 förra veckan, herregud det är ju vinter. Hoppas våren är på väg.

Ska ni ha påskmiddag har jag den godaset laxen att tipsa er om. Färgerna, smakerna, allt är så perfekt till just påsk.

Receptet fick jag för många år sedan av min fina stamkund Kristina, hoppas du mår bra om du läser detta. Så roligt att så många läsare lagat den här laxen. Bästa barnen vet!

Mandeln ihop med sweet chili, koka sparrisen före och lägg över ihop med lite ruccola. Visst ser det gott ut?

Receptet hittar ni HÄR! 

Kram från Fort Lauderdale och en hälsning från en favorit från Key West.

 

2019-04-16 Recept