• 2019-11-07, 08:00
  • 3

Kladdkakans dag idag, ska ni baka någon god kladdis? Kan det vara bland det godaste fikat som finns? Unna er en bit kladdis efter träningen idag, det ska jag göra.

Jag har samlat ihop mina fem bästa, kanske någon passar idag på kladdkakans dag, eller varför inte bjuda pappa på farsdagfika på söndag- umgänge är den bästa presenten.

Extra hög kladdkaka med  Toffifee och Ferrero Rocher- så god så man ramlar baklänges. Succe på kalaset. Recept HÄR 

Saffranskladdkaka med mandelmassa! Den är ljuvlig, jag älskar mandelmassa och ihop med saffran- magisk kombo. Recept HÄR. 

Kladdig kladdkaka med nougat, den talar för sig själv. Gillar du nougat? Gör denna! Recept HÄR. 

Citronkladdkaka med vit choklad och hallon, syrlig och söt, underbar kaka- recept HÄR. 

Hög kladdkaka med tryffel och noblesse- chokladälskarens kladdis! Vacker med band runt om, recept HÄR. 

Kom på en till, så det blir sex stycken! Marilyns goda kladdkaka hon gjorde till festen när hon fyllde 20 år! Kladdkaka med smält dajmchoklad, alltså den var så galet god med chokladen över som stelnat.

Enkel kladdkaka med smält dajmtäcke 

100 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
3 msk kakao (siktad)
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
Smör och ströbröd till formen
200 gram Marabou dajm

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret på låg värme i en kastrull. Ta åt sidan. Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och rör ihop allt. Smöra och bröa en löstagbar form, häll i smeten och grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 minuter, kakan ska vara kladdig.

Smält dajmchokladen i vattenbad, bryt chokladen och lägg i en skål, sätt den över en gryta med vatten och koka upp. Rör så chokladen smälter, låt den svalna något och häll på kladdkakan och bred ut allt. Sätt i kylen.

Servera med lösvispad grädde och jordgubbar eller hallon. Galet gott!

Nu ska jag packa det sista här hos Janne, ikväll flyger vi till Stockholm för tidig morgonflight från Arlanda i morgon bitti.

Kramar

 

2019-11-07 Recept

  • 2019-11-01, 16:00
  • 19

Härligt med helg! Hoppas ni har en bra fredag. Om ni inte vet vad ni ska laga för mat ikväll måste jag tipsa er om den här laxen. Färsk, hel lax i ugn med västerbottenost, tomater och purjolök. Krispiga potatishalvor med timjan. Älskar fisk i alla dess former och den här är riktigt god och går snabbt att förbereda.

Helgen är det lyx med rostad potatis med goda kryddor till. Doften av västerbottenosten är himmelsk!

Färsk lax i ugn med västerbottenost och tomat och purjolök 6 portioner

800 gram färsk lax eller fryst
1 purjolök
10-12 babytomater
200 gram västerbottenost
3 dl grädde
citronpeppar
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en stor form, dela tomaterna och skär purjolöken i bitar. Lägg allt runt om laxen. Peppra med citronpeppar över laxen och salta. Vispa ihop vätskan med osten och svartpeppar, lite salt i en bunke. Häll allt över laxen. (Jag är alltid försiktig med salt även om fisk kräver en del. Hemskt med för mycket salt, bättre salta efter.)
Stek laxen i ugnen ca 20 minuter.

Tillbehör:

Krispiga potatishalvor med olivolja och timjan.
Skär potatisen i flera delar, lägg ut allt på en oljad plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja, havssalt och timjan över.

Kör potatisen i ugnen på samma grader som laxen, skör du potatisen i tunnare skivor går det lika snabbt som laxen men jag satte in potatisen 10 minuter före laxen. Varmluft ca 175 grader.

Njut!

 

 

 

 

 

2019-11-01 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-28, 17:07
  • 0

Har ni en fin måndag? Skumt med vintertid nu när det blir mörkt så fort, men skönt med sol mitt på dagen. Vi har varit uppe på berget och gått en runda, vilket väder. Sol och kallt, skönt!
Ska köra ben på gymet strax men ska skriva färdigt detta inlägg bara.

Däremot ska det bli skönt med sol och bad, nästa fredag åker vi till värmen, jag gör ett roligt samarbete igen med Apollo och den här resan kommer bli underbar på alla sätt. Ska visa var vi ska sen.

Idag lagade jag mustig köttfärsås med parmesanstuvad vitkål, min kompis Linnies som tipsade för ett par år sedan och sen dess är det en stor favorit här. Mycket smaker, jag älskar vitkål och parmesan, vad kan gå fel. Köttfärsåsen låter jag koka en timma så blir det mustig och supergod. Kör quorn för vegetariskt!

Mättar riktigt bra, kommer inte behöva äta mer idag, haha.

Mustig Bolognese: 4 portioner
500 gram kalvfärs/nötfärs eller guornfärs
400 gram krossade tomater
1 dl rödvin eller 3 msk vitvinsvinäger (jag tog båda men minskade på rödvinet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk ketchup eller 1 msk sweet chili (Går utan om du vill ta bort det söta)
1/2 tsk paprikapulver
1 msk soja
salt och peppar
1 dl vatten (fyll på under koktiden)
riven parmesan över

Sallad, jag hade tomater och ärtskott 

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja eller smör. Fräs färsen, koka ihop allt och låt stå på spisen och koka i ca 1 timma på låg värme. Funkar kortare tid också förstås, men blir riktigt gott när det får koka länge.  Fyll på med vatten under koktiden.

Det blir en mustig god bolognese!

Parmesanstuvad vitkål 4 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 dl grädde
1 dl parmesan
salt, peppar
(ev strö lite mjöl över)

Gör så här:

Strimla kålen, förbered allt under tiden färsen kokar, görs stuvningen när köttfärsen stort sett är klar.
Fräs kålen med lite smör, rör i grädden och parmesanosten med lite salt och peppar. Koka ihop på svag värme så det blir en stuvning.

 

2019-10-28 Recept

  • 2019-10-26, 10:57
  • 4

God morgon lördag!

Vill tipsa er om en god och superenkelt kycklinggryta jag gjorde i veckan, den är med curry och massa goda tillbehör till, den är riktigt god! Mat ska vara gott och enkelt, man behöver inte krångla till en middag. Med bra råvaror blir det bäst.

Jag serverade grytan med ris, god sallad och salta jordnötter och mango till. Det var så galet gott med alla tillbehör. Vill ni inte ha mango är ananas gott till. Även gott med blomkålsris eller klyftpotatis om du gillar det. Jag gillar all slags svamp, gör du inte det kan du ta paprika istället för svamp.

Så gott!

Kycklinggryta med curry 4 port 

4 fina kycklingfiléer
1 gul lök
250 gram champinjoner
2 msk curry
2 msk tomatpure
5 dl grädde (eller hälften mjölk och hälften grädde, så gör jag på vardagen)
1 msk soja
1 apelsin, rivet skal
1 msk smör
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Tillbehör: Mango, salta jordnötter, ris och sallad eller klyftpotatis som också är jättegott till.

Jag hade fryst mango som är i bitar.

Gör så här: 

Skär kycklingen i små bitar och stek så den får färg i olja eller kokosolja. Ta upp och lägg åt sidan. Hacka löken och fräs i pannan ihop med curryn och lite smör. Lägg åt sidan. Dela champinjonerna och fräs i pannan utan olja, de ska stekas på hög värme så vätskan försvinner. När de fått färg, lägg i en klick smör och kycklingen, löken och vätskan. Häll i sojan, rivet skal av apelsin, pressa även i lite saft, tomatpure, salt och peppar. Smaka av, låt grytan koka ihop ca 10 minuter.

Servera med alla goda tillbehör!

2019-10-26 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-23, 20:30
  • 5

Gillar ni ädelost? Jag älskar det! Gillar alla slags blåmögelostar och framförallt i mat. Den här kycklingrätten gjorde jag idag, ädelostfylld kycklingfilé som jag lägger ner i en gryta med dijonsås och champinjoner. Så gott så jag smäller av.

Grytan är enkel, passar vardag som fest!

Man kan även göra rätten utan ädelost, ta lite mer dijonsenap.
Var sugen på kokt potatis, bra när vi tränar mycket med potatis eller ris. Jag kokar alltid med skal, även om de inte ser lika trevligt ut är det mer vitaminer kvar.

Finns massor med liknande goda och enkla rätter i min bok Middag hos mig! Massor med recept och även tips till alla rätter, men också tips på dukningar jag vet många frågar efter här inne.

Boken finns HÄR. 

Smaklig spis med kycklingrätten! (Jag späder ut grädde med mjölk, men ta vad ni vill för vätska)

Ädelostfylld kycklingfilé med dijonsås 4 port

4 fina kycklingfileér
4 -8 baconskivor (beroende på storlek)
150 gram ädelost
1 stor scharlottenlök
12 champinjoner
3 dl grädde (Alternativ 5 dl grädde och ingen mjölk)
2 dl mjölk
1/2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
aalt och peppar
några droppar coloritsoja (för färg, den står vid vanlig soja)

Fryst persilja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Putsta kycklingfilén och stek den hastigt i olja i en stekpanna på hög värme så den får färg. Ta upp kycklingen och skär ett litet snitt på mitten i varje file. Stoppa in en bit ädelost, vira en baconskiva runt varje och lägg kycklingen i en oljad form. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter.

Fräs under tiden svampen på hög värme i stekpannan utan smör eller olja. Hacka löken, fräs den i lite olja tills den mjuknat. Häll i grädden och resten av ingredienserna. Sänk plattan och låt det puttra ca 10 minuter på svag värme.

Ta ut kycklingen när den är klar, lägg i fileérna i grytan försiktigt och häll såsen över, låt de småputtra någon minut. Strö persilja över och servera!

Serveringstips: Det mesta funkar till.

Kokt potatis, pressad potatis, ris, klyftpotatis, blomkålsris.  En fräsch sallad till förstås. Gott med olivolja, vitvinsvinäger som passar också till rätten så det blir lite syra.

  • 2019-10-20, 18:13
  • 6

Har ni en fin söndag? Hoppas det! Helgen har varit riktigt skön, jag har tränat, varit ute och ätit med vänner (grym kväll på Toso Gbg) och goa träningspass båda dagarna. Älskar hur kroppen svarar och känslan när man är igång är obeskrivbar.

Klapp på axeln alla som kört träning idag! Jag kör mycket styrketräning nu men också löpning, älskar känna att konditionen blir bättre för varje dag. Även om ni tycker det är jobbigt att springa, spinning eller andra högintensiva pass- kör ändå. Till slut kommer ni bara vilja ha mer och märker resultat. Boosta inför vintern, kroppen mår bra av att ha kondis, du kommer orka mer när mörkret kommer och du sover bättre.

Vi körde på Nordic Wellness Exklusive idag, ett stort gym nere vid hamnen i Gbg, det är även 20-årsgräns. Ganska skönt faktiskt men gillar variera gym.

Nu till kvällens middag vi precis ätit. Jag gjorde köttbullar med pressgurka för ett tag sedan, ni är så många som lagat det efter det. Nu gjorde jag exakt samma men pannbiffar istället.

Recept HÄR! 

Hur gott, alltså detta blev så gott så jag smäller av. Jag kokar potatis med skal, nyttigare och mer näring. Biffarna steker jag i en riktig stekpanna så det blir en knaprig yta, sen gör jag såsen i samma panna.

Egen pressgurka, magiskt gott.

Jag har alltid lingon i frysen så lägger du ut på tallriken, godare än sylt. Men lingonsylt i såsen är ett måste.

Riktigt god söndagsmiddag!

 

2019-10-20 Recept

  • 2019-10-15, 22:15
  • 10

Innehåller annonslänkar 

Nu har vi haft kalas på löpande band, i söndags var det middag med släkten för att fira Marilyn som fyllt 20 år! Vi kom hem sent lördag kväll efter dopet i Stockholm och då kastade jag mig in i tårtbak och förberedde inför middagen. Vi hade satt klockan 16 på söndagen som tur var, middag för 20 personer är lite pyssel. Vi handlade allt innan och tjejerna fick städa och fixa här hemma innan så det gick ändå bra.

Min fina tjej! Det är väldigt roligt att göra fint och fixa till sina barn. Bästa jag vet.

“Varför måste du ställa till med kalas och varför inte göra det enkelt” frågade någon.
För att vi alltid har kalas med familj och släkt, för att det är väldigt roligt och för att barnen älskar det! Alla familjer gör på sitt sätt. Jag har skrivit mycket om detta i min bok Middag hos mig, då förstår ni mer hur jag gjorde även när jag var ensam med tjejerna när de var små. Jag älskar fixa till kalas och fest! Även om det var lite stressigt eftersom vi var på dop samma helg.

Marilyn älskar pajer och plock så det bjöd vi på. Hon köpte även med sig lite gott från delikatesscharken på Kvantum där hon jobbar.

Jag gjorde fyra stora pajer, två köttfärspajer och två salami och brieostpajer. (skippade spenaten) Klicka på länkarna så kommer ni till recept. Sedan lite av varje, lax och olika parmaskinkor, sallad, såser och olika ostar.

Lisa-Marie, 22 år i december. Hon har sökt högskola nu till januari och Marilyn kommer söka polis men även en till högskoleutbildning. När de flyttar iväg beroende på var de kommer in kommer jag flytta ner till Janne och Göteborg. Vi har varit ihop i snart 8 år, klarat särbolivet och pendlat för tjejernas skull men nu närmar det sig en ny fas i livet.

Alltså kolla mammas silverskor, hur coola?!

Vi var 20 personer, så roligt att ses! Mormor, barnens pappa Lasse och deras lillebror Charlie, pappa/morfar, Lena och Carl, tjejernas kusiner och mina tre systrar. Janne och Lucy också förstås. Fullt hus, jag älskar det! Så här är vi även på julen hos oss och några fler..

Pappa jobbar på operation och jobbade så han kom lite senare. Vet ni är en hel del läsare som ofta skriver att ni blivit sövda av honom på OP och är glada att han är så lugn och snäll. Han är grym.

Husmor är jag det, men fick så mycket hjälp av både Janne och Marilyn inför kalaset. De fick slita, hehe. Tur! Förklädet är Lexington, ni hittar det HÄR. Fint till jul. Min klänning hittar ni HÄR. Också fin till jul, ett rött diadem blir juligt.

Älsklingen!

Och tårtorna. Marilyns favoritsmaker är choklad och citron så jag bakade en hög chokladtårta lager på lager med nutellamousse mellan, chokladglasyr överst och toppade med chokladmacarones. Den andra är cheesecake med smak av lime, jag gjorde dubbel sats så den blev extra hög och dekorerade med passionsfrukt, vit choklad och citronmacarones.

Mäktiga men en liten bit är smaskigt.

Och 20 höga ljus förstås. Hittade fina höga smala ljus i guld och silver på Partaj.

Lite smält och rasat lite, haha! Men lovar er, den här var ganska god faktiskt. Båda tårtorna ska ni få recept på. Botten är saftigt och kompakt, inte som sockerkaka som är mer luftig.

Marilyn fick så fina presenter, tack alla! Pengar, presentkort, smycken och massa skoj.

Nu dröjer det några veckor innan det är dags för nästa kalas när det är Lisa-Marie som fyller år. Ska vila upp mig lite, men i morgon åker jag upp till Stockholm. Ska göra en intervju och reportage för tidningen Amelia och är med i Aftonbladet Morgon på TV3 på torsdag. Återkommer med tid.

Kramar

 

 

 

2019-10-15 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2019-10-15, 12:23
  • 3

Chili con carne! Hur gott är inte det? Jag minns det från skolan, älskade den här rätten! Jag har mycket vitlök och den blir ännu godare dagen efter. Jag serverar även en klick yoghurtsås med paprikapulver. Tips, gör med kycklingfärs eller vegansk quornfärs om du vill byta ut färsen.

Perfekt som lunchlåda, passa på att göra dubbel sats när du ändå håller på.

Chili con carne och yoghurtsås 4 portioner (Dubbla gärna när du ändå håller på)

500 gram nötfärs eller högrevsfärs alt vegansk quorn
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk 400 gram vita bönor i tomatsås alt enbart vita bönor, ta mer krossade tomater
1 burk krossade tomater 400 gram
1-2 msk tomatpure
0,5 dl rödvin eller matlagningsvin
1 msk sweet chilisås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1/2 färsk chili eller 1 tsk chilikrydda
1 krm cayennepeppar
2 msk soja
1 msk oxfond alt köttbuljong
olivolja
salt och peppar
fryst hackad persilja

Skvätt vatten

Tillbehör:
2 dl matlagningsyoghurt + 1/2 tsk paprikapulver
Ris eller blomkålsris
Sallad

Gör så här: 

Förbered tillbehören när grytan kokar.
Hacka löken och vitlöken, fräs i olja i en gryta. Kärna ur paprikorna och skär i bitar. Hacka chilin, lägg ner detta med löken och stek så det får färg. Ta upp och lägg åt sidan. Stek färsen i olja, salta och peppra, har du quornfärs, krydda mer. Rör ner löken och paprikan när färsen fått färg. Lägg ner resten av alla ingredienser utom vita bönorna och låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter, det ska puttra. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Häll ner bönor i tomatsåsen och låt koka ca 5 minuter.
Strö lite hackad fryst persilja över.

Koka riset, blanda ihop matlagningsyoghurt med paprikapulver, gör en god sallad, servera med lite ljust bröd om ni känner för det. Så gott med alla tillbehör.
Vardagen har jag råris och utan bröd, skulle jag bjuda till middag på helgen serverar jag vitt gott bröd till också.

 

2019-10-15 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-11, 15:40
  • 2

Tack för alla grattishälsningar till Marilyn på hennes 20-årsdag igår! Många har frågat hur Lisa-Marie gjorde den läckra kanelbulletårtan, visst var den fin! Marilyn älskar kanelbullar och varför inte överraska med en gigantisk kanelbulletårta på kalaset, uppskattat både av barn och vuxna.

Går dessutom mycket snabbare än baka massa småbullar, eller så dubblar du degen så gör du både en stor tårta som räcker för 10 och några goda småbullar samtidigt.

Man kan också lägga nutella mellan eller vanilj, vi tog kanel och socker för Marilyn älskar kanelbullar.

Man gör den som en karuselltårta, snurrar remsor runt om en “vanlig bulle”. Blir fantastisk fin!

Njut av en extra stor kanelbulle, kanske något till helgens mys eller kalas. De långa ljusen köpte jag på Partaj.

Kanelbulletårta 10 bitar 

25 gram jäst för söt deg
50 gram smör
3 dl standardmjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Fyllning
50 gram smör (vi tog något mer)
2 tsk malen kanel
0,5 dl socker

1 ägg, uppvispat
2 msk pärlsocker

Gör så här:

-Smula ner jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken så det blir fingervarmt.
-Häll lite av vätskan över jästen och rör så det blandar sig.
-Tillsätt resten av degvätskan över den upplösta jästen tillsammans med socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara ca 1 dl till utbakningen.
-Arbeta degen så den blir smidigt, för hand eller maskin. Vi gör alltid degen så den är hellre lite kladdig, spara 1 dl mjöl, då blir bullarna fina.
-När L-M bakade bullar förra veckan gjorde hon inte med smält smör, utan rumsvarmt, mer jobb att arbeta i smöret men det blev supergoda också.

-Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. Den ska inte stå i drag, bättre vid spisen där det är lite varmare om ugnen är på.

Fyllning: 

-Lägg ut degen på en arbetsbänk efter den jäst och knåda ihop den, strö mer mjöl så du kan arbeta ihop den smidigt och kavla ut degen ca 30×40 cm på mjölat bord.

-Bred ut rumsvarmt smör på hela degen, strö kanel och socker över. Skär ca 2 cm raka remsor över hela degen. Se bild..

-Rulla i hop första remsan till en vanlig kanelbulle, lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper.
-Ta sedan nästa remsa och snurra runt om, som en karuselltårta. Rulla alla bitar runt om tills du har en stor bulltårta.
-Lägg en bakduk över och låt den jäsa 20-30 minuter.

-Sätt ugnen på 200 grader.
-Pensla med uppvispat ägg, strö pärlsocker över och grädda bullen i mitten av ugnen ca 25 minuter, den ska få fin färg, men bränn den inte. Är den blek, höj upp ugnen till 225 grader.

Låt den svalna under bakduken, låt den stå några timmar helst om du ska sätta ljus i tårtan, annars fäster de inte.

Vi gjorde den kvällen före och satte 20 ljus i den på morgonen och det blev superbra!

 

 

 

 

 

 

2019-10-11 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-10-04, 09:04
  • 14

Kanelbullens dag! Ska ni baka eller äta någon kanelbulle idag? Vi ska göra det i eftermiddag men vill tipsa er om den här goda smoothien med kardemumma och kanel. Den är supergod! Jag har mandelmjölk eller havremjölk med exotiska frukter, krydda med kanel, kardemumma och vanilj så har du en smoothie som smakar kanelbulle.

Doftar magiskt!

Barnen och tonåringarna brukar älska den, sen är det ett nyttigare alternativ än kakor och bullar och roligt att visa barnen andra recept men goda smaker som de känner igen.

Njut av fredag och kanelbullens dag!

Smoothie med kanel och kardemumma 2 glas

4 dl vätska (Havremjölk, mandelmjölk eller vanlig mjölk)
3 msk turkisk yoghurt
2 dl frysta exotiska frukter, mango, papaya, ananas
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk kanel
nypa vaniljpulver eller skrapa ur en vaniljstång

Eller byt ut till kockens superkrydda! 1 tsk. De har en smak med kanel, kardemumma och ingefära. Så god! Jag tar den och vaniljpulver.

Mixa ihop allt i en mixer så det blir riktigt fluffigt. Pudra lite kanel på toppen så blir det ännu godare.

Njut!

 

2019-10-04 Recept