• 2020-02-15, 13:17
  • 14

Hej från bilen mot Stockholm! Hoppas ni har en fin helg.

När jag gjorde den här kycklinggratängen i veckan skickade jag en bild till min grymma kompis Mona, jag vet vad hon gillar för typ av mat och framförallt hennes make som gärna vill att hon lagar mina middagstips, haha. Vi brukar skoja om det.

Så igår fick hon recept på sms lite halvslarvigt men här ska ni också få tips på en jättegod kycklinggratäng i senapssås med en fräsch bulgursallad till. Så goda smaker ihop, salladen är lite syrlig och passar perfekt till gratängen.

Kanske helgmiddag?

Kycklinggratäng med senapssås och bulgursallad 4 portioner
4 kycklingfiléer
1 stor röd paprika
1 liten purjolök
ca 15 champinjoner
3 dl grädde (vardagar späder jag hälften mjölk, hälften grädde)
1 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1 tsk senapspulver
2 tsk dijonsenap
ca 2 dl stark riven ost
salt och peppar
2 msk olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 220 graderStek kycklingen på högre värme i en stekpanna i olivolja, salta och peppra. Den ska bara få färg, stek ett pars minuter. Lägg kycklingen i en form. Skär champinjoner, paprika i mindre bitar, skölj purjolöken noga, jag skär alltid ett snitt rakt genom hela och sköljer noga. Mycket jord där… skär sedan “ringar” och lägg alla grönsaker i formen runt om kycklingen. Jag lägger även lite över. Häll såsen över allt. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter

Senapssås: Vispa ihop grädde, creme fraiche i en skål, häll i sambal oelek, senapspulver, dijonsenap, salt och peppar. Smaka av. Vispa ihop och häll över kycklinggratängen och strö riven ost över innan ugnen.

Bulgursallad/Tabbouleh
Jag kokade ca 3 dl Bulgur, koka enligt anvisningar. Tar bara några minuter. Rör med gaffel så det blir luftigt innan du blandar ihop med salladen.

2-3 tomater
1 liten rödlök
1 dl fint riven färsk persilja  (1 dl färdighackad)
2 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft

Gör så här: 

Skär tomaterna i fina små bitar, skär och hacka löken fint. Hacka persilja fint, ca 1 dl färdigriven persilja. Blanda allt i en skål, häll i citronsaft och olivolja. Ställ även fram Balsmico så man kan ringa över.

Njut! Detta är så gott ihop till senapsgratängen!

 

 

 

 

2020-02-15 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-02-14, 14:35
  • 6

Ikväll äter vi detta! Jag gjorde exakt den här maten till mig och Marilyn i onsdags när vi hade onsdagsmys men det var så gott så jag frågade Janne om vi skulle äta samma, haha. Han sa inte nej.

Helstekt fläskfilé med krispiga sötpommes med parmesan, min pepparsås och en klick tryffelmajo. En god sallad med fetaost till också. Halleluja! Så gott. En läsare tipsade mig om hur man gör krispiga snabba sötpommes, ni måste testa detta!

Skär sötpotatis i stavar och lägg i en skål med lite olivolja, havssalt, lite potatismjöl.

Lägg ut på en plåt en och en. Ingen ska nudda… då blir de krispiga. Sätt varmluft på 200 grader och ställ in två plåtar. Går på ca 20 minuter.

Blir så galet gott. Strö riktigt med riven parmesan över och ställ in några minuter till.

Dessa blev riktigt bra. Precis som på Barns! En grym hamburgerestaurang i Göteborg.

Vi tog även en klick tryffelbea. Oj oj, har ni testat? Den här gången köpte jag på Kvantum som gör sin egen. Annars ta beasås och häll i lite tryffelolja.

Fläskfile och sötpommes och pepparsås 4 portioner
600-800 gram fläskfile
Krispiga sötpommes 2 plåtar
3-4 stora sötpotatisar
2 msk olivolja
1 msk potatismjöl
nypa flingsalt
2 msk riven parmesan

Fläskfile:
Putsa fläskfilen och salta och peppra. Bryn i smör på högre värme i en stekpanna runt om så den får färg. Lägg i en form och stek i ugn ca 20 minuter. Skär upp och lägg ut på tallriken, ringla pepparsås över köttet.

Sötpommes:
Skala potatisen och skär i stavar. Lägg ner potatisen i en bunke och häll i lite olivolja, (inte mycket.) flingsalt och lite potatismjöl. Blanda runt allt. Lägg ut en och en på en plåt med bakplåtspapper under. De ska inte ligga huller om buller, då blir de blöta. Rör dem inte alls i ugnen. Vänd försiktigt om du måste med en tång så de ligger en och en. Rosta i varmluftsugn 200 grader ca 20 minuter. Riv rikligt med parmesan överallt de sista minuterna, rosta i ugn några minuter till.

Pepparsås:
1 msk mald pepparkorn: Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar (Finns färdigblandad på kryddhyllan)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1/2 msk tomatpure
1/2 msk sweet chilisås
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
(+ev koloritsoja för färg)
Smaka av med salt

Gör så här:
Fräs malda pepparkorn  i smör på högre värme, sänk plattan, rör hela tiden. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Låt småkoka ca 10 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Smaka av. Ställ åt sidan och värm på när du ska ha fram maten. Ev späd med mer vätska.

Servera en krispig sallad med lite smulad fetaost, lite olivolja och balsamico!

Njut av en riktigt god middag!

2020-02-14 Recept

  • 2020-02-14, 13:34
  • 8

Glad alla hjärtans dag! Fredag och alla hjärtans dag, hur mysigt är inte det? Ge alla lite extra kärlek idag. Ska ni göra något kul? Jag är i Göteborg och ska ner på ett fik för ett möte strax, har förberett en middag med Janne här hemma ikväll. Innan jag åkte igår gömde jag två paket till tjejerna som de fick se på instastories i morse vart de skulle leta, hehe. Deras favoritgodis, biobiljetter och swish. Så kul att överraska och ge sånt de gillar.

Själv har jag unnat mig en god smoothie, älskar verkligen syrliga juicer eller smoothie. Denna med exotiska frukter och ingefära är så god. Lite Pina Colada smak också.

Jag köper frysta frukter som jag alltid har i frysen. En sån portionspåse är ca 300 gram.

Exotisk smoothie två stora glas:
4 dl mandelmjölk eller valfri vätska (ta hälften mjölk, hälften kokosmjölk som är gott)
300 gram fryst ananas, mango, papaya. (Finns portionspåsar frysta a 150gram)
1 msk färsk riven ingefära
2 passionsfrukter (skrapa ur köttet)
1 pressad citron
1 tsk kokosolja om du har hemma.

Gör så här: 

Häll i allt i en mixer, ta gärna ut frukterna från frysen och mixa allt direkt, då blir den kall och god.
Pressa citron i en citronpress, skapa ur köttet ur passionsfrukter och häll i. Skölj ingefäran och riv, häll i 1 msk. Häll i vätskan. Späd med mer om du vill ha den tunnare.
Njut!

 

2020-02-14 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-02-10, 13:16
  • 2

Måndag och sportlov för många, ska ni hitta på något kul? Jag har massor med sportlovstips som kommer lite senare.

Här är vi inte sportlovslediga sedan Marilyn tog studenten 2018! Både skönt och konstigt på samma gång att ha stora barn. Är nästan avis på alla er som har ungdomar födda -01 för ni har ju student i år. Bästa man kan vara med om, vi har flera som tar studenten så det ska bli så kul att fira dem i juni.

I min bok Middag hos mig har ni massor med studentips, missa inte det. Massa recept, dukningar och hur du löser studentveckan utan att ramla ihop, he he.

Men först- ett gott middagstips! Kycklinggryta i kokosmjölk kan jag äta flera gånger i veckan. Variera med olika smaker, den här är med ingefära, röd curry, lime och vitlök. Hur god som helst.

För vegetariskt, byt ut till halloumi.

Jag äter denna idag med massa sallad till, servera med ris eller blomkålsris som också är gott och mättar bra.

För att få ännu mer smak av kokos- ta 1 msk kokosflingor.

Tips- den här är god till salladen och passar med kokosmjölk.

Kycklinggryta med ingefära och kokosmjölk 4 port 

4 kycklingfiléer
400 ml kokosmjölk
1 stor röd paprika
1 gul röd paprika
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 msk röd curry
1 msk kycklingfond
2 tsk sambal oelek (för mildare, ta 1 tsk)
2 msk soja
1 pressad lime
olivolja
salt och peppar
fryst persilja till dekoration

Gör så här
Ta ur kärnorna ur paprikorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär vitlöken i små bitar, gör samma med löken. Fräs i olja på hög värme så det mjuknar något. Lägg ner paprikorna och stek snabbt. Ta upp allt och lägg åt sidan.

Strimla kycklingen på en ny bräda av plast. Stek lite i taget i pannan i olja och krydda med salt och peppar. När all kyckling i är stekt, lägg i en större panna med löken och paprikan. Häll i vätskan, sambal oelek, currypasta, soja, pressad lime och ingefäran.

Rör runt, smaka av. Salta och peppra. Sänk plattan så det får stå och småkoka, strö över lite maizena om grytan inte blir tjock. Kokosmjölken kan vara olika i konsistens. Jag köper ofta Kung markattas som är krämig. Häll sist i 1 msk kokosflingor om ni ska ha det. Blir magiskt! Dekorera gärna med hackad persilja.

Tillbehör
Ris eller blomkålsris, klyftpotatis funkar ju också, gott med sallad, ringla lite balsamico över är så gott och passar bra till kokosmjölk. 

2020-02-10 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-02-06, 21:30
  • 10

Alltså nu snackar vi pasta Pomodoro med mozarella fantastico! Krämig pasta Linguine med en sås på olivolja och goda körsbärstomater med vitlök och en kruka färsk basilika. Jag tycker pasta linguini är godare än spagetti!

Ni måste bara göra detta. Kanske fredagsmiddag? Det tar endast 20 minuter så det passar perfekt en fredagkväll. Vi gjorde den igår och måste laga den till Janne i helgen, han älskar sån här pasta.

Doften av tomaterna, vitlöken i olivoljan är himmelsk. Gott och enkelt.

Fotade igår kväll när jag gjorde pastan och då var det mörkt, så bilderna har inte perfekt ljus tyvärr.

Så här gör jag! Den blir så krämig!

Pasta Pomodoro med mozarella 4 port
500 gram Linguini
ca 500 gram babytomater på kvist (allra godast!)
4 stora vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
2 mozarella ostar ca 125g/st
chiliflakes eller cayennepeppar
1-2 dl pastavatten
parmesanost
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Sätt på pastavatten, häll i mycket salt, smaka av. Ca 1 liter vatten per 100 gram pasta och ca 1/2 msk salt per 100 gram. Det är pastavattnet som är A och O för krämigheten och smaken på pastan sen.
Ta fram en hög stekpanna. Häll i ett par msk olivolja, skär vitlöken och fräs på hög värme. Dela tomaterna och fräs snabbt och rör om. Häll i lite chiliflakes eller cayennepeppar. Smaka av. Ställ åt sidan. Tomaterna ska inte koka sönder, men de ska fräsa så de får smak och mjuknar.
När pastan har kokat 5 minuter ta upp pastan och lägg ner i pannan med tomaterna och vitlöken. Rör runt, ställ på plattan igen på medelvärme. Häll i 1-2 dl pastavatten lite i taget, även 0,5 dl olivolja  eller mer. Peppra med svartpeppar.
Rör runt, grovhacka  och vänd ner basilikan sist i pannan och ta åt sidan. Spara ett par blad till garneringen.

Skär mozarellan i bitar och lägg på hela pastan. Antingen serverar du pastan i pannan eller lägger upp på ett fat. Lägg på mozarellan i bitar och några färska basilikablad. Riv rejält med parmesanost, ställ gärna fram olivolja så man kan ringla över mer.

Bon apetit!

 

2020-02-06 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-02-05, 14:11
  • 3

Vad glad jag blir över responsen på inläggen om träning och bra mat. Märks att ni gillar sånt. Idag är det onsdag, många som äter lite mer för det är lill-lördag, kanske dricker vin eller bubbel. Men ska du gå ner i vikt och hålla en bra kost så skippa onsdagsvinet. Alkohol lägger sig på hullet, så är det bara. Även om jag också kan ta ett glas vin på veckan så gör jag det hellre när jag reser. Tränar jag vill jag hålla en bra kost hela veckan och nu tränar jag varje dag, så skönt när kroppen svarar och inga baciller tar fäste.

Vilket väder idag, helt underbart! Sol och massa snö här. Så kul att vi har mycket snö i Skövde, tänk om det ligger kvar nu så vi kan åka skidor.

Ni ville gärna se mina vardagsbilder på mat och det klart jag kan visa det. Gjorde en grön nyttig juice i morse, bara älskar den! Bläddra i min bok Middag hos mig så har ni flera goda recept på goda juicer och smoothies. Boken beställer ni HÄR. I juicen har jag spenat, citron, apelsin, passionfrukt, ingefära mm. En kickstart på dagen.

Idag blir det marinerad kyckling till lunch med ris, sallad och en kall örtsås med vitlök. Riktigt gott och mättar bra. Men, har även handlat hem god mozarella, tror jag ska lyxa till det med en pasta Linguine i tomatsås och mozarella ikväll när tjejerna kommer hem.

Ser fram emot helgen då vi ska ha hem vänner och kolla mellon, sen ut och äta. Men jag kommer bjuda på lite gott plock och bubbel till melodifestivalen, så kul det ska bli. Visst är det kul att planera vad man ska bjuda på.

Njut av sol idag och ta en skön powerwalk, jag ska in på gymet strax och köra ett pass, det blir styrketräning biceps, triceps och rygg idag.

Marinerad kyckling och vitlökssås 4 port 

Kycklingfilé 4 fina fileér
Marinad
1/2 dl soja
1/2 dl olja
1/2 dl sweet chilisås
2 vitlöksklyftor
1 lime
chiliflakes
svartpeppar
salt
Gör så här:
Häll alla ingredienserna i en bunke, pressa vitlöken och pressa limen. Rör ihop och lägg i kycklingen, vänd då och då. Låt stå en timma i kyl.
Lägg kycklingen i en form, sätt på ugnen på 220 grader och stek den i ugnen i ca 20 minuter.

Vitlökssås med örter:
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk sweet chilisås
lite citron
1/2 msk fryst persilja
1/2 msk fryst basilika

Rör ihop allt till kalla såsen och ställ i kyl en stund.

Serveringstips: Ris och massa god sallad, jag gillar groddar, färsk spenat, babytomater. Klipp gärna lite färska örter över kycklingen.
Njut av en mättande och god lunch!

 

2020-02-05 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-02-04, 20:10
  • 28

Idag kom vintern tillbaka, oj vad det har snöat här. Men det blir ljusare och är det vinter kan det lika gärna vara snö. Så kul att ni är många som kommer på bloppisen förresten, lördag den 29/2 klockan 12-15 på Blackstone Kungstorget smäller det! Bara komma dit, alla är välkomna. Baren och restaurangen är öppen, så bra mat. Ta en mysig lördagslunch och kom och häng med oss.

Detta är före snön kom, men det ska bli sol i morgon igen, underbart!

Jag har kört några riktigt bra träningspass i veckan, bara tisdag men hunnit med tre pass på gymet och raska pw varje dag. Gött är det, eller hur!

Körde spinning igår och bara älskar svettas på ett sånt pass, finns nog inget pass som är så jobbigt, men gillar känslan efteråt. Alla är där för samma sak.

Bra mat varje dag, fokus träning och jobb- helgen unna sig. Det är det bästa helt klart. För mig finns inte 100% eller 0%. Man måste leva, man kan gå ner i vikt och må toppen ändå. Då har man ett mål. Kör man dieter är det otroligt lätt att tappa motivationen. När du “börjar äta eller fuska med något” brukar man balla ur istället. Men hitta det just du mår bra av och det du märker resultat av. Få in mer motion för då kommer kosten lite av sig själv. Man vill inte direkt vräka i sig en semla eller chips efter spinning.

Jag äter lite olika till frukost. Igår åt jag detta vid 11. Då tog jag kaffe på morgonen vid 07.30 och var på gymet och körde på bandet PW vid 08. Äggröra, bacon, grönsaker och en halv avocado. Så gott. Idag åt jag gröt med blåbär och jordnötssmör. Så jag varierar mycket.

Till lunch åt jag rester. Älskar rester. Tacoköttfärs, stark ost, massa grönsaker. Fick äta redan vid 14 för hade spinning på kvällen.

Körde spinning klockan 18 och vid 20 åt jag och Marilyn en sallad till kvällsmat. Så gott efter ett hårt pass.
Keso, avocado, kikärtor, spenat, grönsaker, lite kycklingpålägg. Paprikakrydda, svartpeppar, olivolja och lite citron över. Mums!

Ikväll körde jag styrketräning ben och 20 min på crosstrainer efter. Nu blir det ägg, keso och bär.

Tända ljus och lite jobb vid datorn innan jag ska sätta mig i soffan.

Ha en skön kväll hörs vi snart.

2020-02-04 Recept

  • 2020-02-02, 17:09
  • 5

Vad tyckte ni om mellon igår? Jag tyckte The Mamas var grymma! Power, energi och en fantastisk låt. Malou Prytz skulle förstås gått rakt till final, tyckte inte Robin alls hade energin i sitt nummer även om låten var bra.

Men mello är kul! Nästa lördag ska vi se den med vänner, så kul att hissa och dissa. Tycker mellanakten var riktigt rolig och gillade programledarna.

Jag gjorde pizza på mandelbotten till mig och Janne, den här är så god. Knaprig botten som man inte blir så där tungt mätt av. Jag tog vår favorittopping- gorgonzola, pinjenötter och parmaskinka. Ta vad du annars gillar.

Kavla ut degen, grädda i ugn innan du lägger på topping, lägg sedan på tomatsås, osten och vad du gillar. Avsluta med rejält med oregano och grädda tills osten smält.

Om du har parmaskinka- lägg på den efteråt. Även gott med ruccola.

Pizza med mandelbotten 2 port 

Botten:
3 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
2 ägg
3 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk rosmarin
salt, peppar

Topping:

Pizzasås tomatsås 1/2 burk (jag köper mutti)
riven stark ost ca 2 dl
6 champinjoner
6-8 körsbärstomater
125 gram gorgonzola ost
6 skivor lufttorkad parmaskinka (jag lägger på den efteråt)
2 msk pinjenötter
1-2 msk pesto
oregano krydda

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper, eller kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan för det fastnar lätt.

Grädda pizzabotten i mitten av ugnen ca 10 min eller tills det fått färg. Ta ut botten och lägg sedan på fyllningen. Även pinjenötter, pesto och oregano krydda. Ställ in i ugnen på 200 grader efter du tagit ut botten och grädda pizzan ca 10 minuter tills osten smält och du fått en färg på pizzan.

Njut!

2020-02-02 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-01-30, 15:10
  • 8

Jag gjorde dessa chokladbollar med lakrits igår, alltså ni måste bara göra dem. Det är rawbollar så nyttigare förstås än de vanliga. Och alldeles underbara. På veckorna kör jag nyttigt och gaska strikt, inget godis och ingen alkohol alls. Bra mat, mycket träning och sen lite gott på helgen. Kör jag så får jag en väldigt bra balans.

Dessa rawbollar unnar jag mig någon gång ibland. Men jag vräker inte i mig allihop. Jag tog två stycken till kaffet. Så gott med lakrits för en som älskar salt godis. De är gjorda på dadlar men jag lovar er- de smakar inte dadlar. Mer åt kolasmak!

15 goda lakritsbollar utan vitt socker (Ta vilken nötsort du vill om du inte vill ha mandel eller hasselnötter)

12-14 dadlar (urkärnade)
1,5 dl mandelmjöl
1 dl finhackade hasselnötter
2 msk kokosolja (kung markattas eller Clean eating)
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
kokos

Gör så här:
Låt dadlarna stå framme en stund så de är mjuka. Ta ur kärnorna. Kör med en stavmixer så det blir en slät kolakräm-Ja! det ser ut och smakar som kola.
Häll i mandelmjöl, hasselnötterna som är fint hackade, kokosfett, kakao, lakritspulver vaniljpulver och rör om. Ta ev mer kokosfett om du behöver. Knåda ihop allt ordentligt med en sked, ställ en stund i kylen så går det lättare att rulla sen.

Rulla till små bollar och rulla dem i kokosflingor.

Ställ kallt en stund och njut av dina underbara lakritsbollar!

Tips! Byt ut kokos och rulla dem i finhackade hasselnötter eller torkade hallon som ser ut som strössel. Står bland bakhyllorna, passar gott med lakrits! Eller riv citronskal och blanda ner i kokosflingorna så får du smak av citron.

Vill du inte ha i lakrits kan du ta i 2 msk kaffe eller 2 msk jordnötssmör för annan smak. Blir det för kladdigt, ta mer mandelmjöl.

2020-01-30 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-01-29, 11:28
  • 14

Jag dricker ingefärsshot varje morgon, färsk riven ingefära och pressad citron boostar hela kroppen och jag mår bra av att dricka det varje dag. Så gott och fräscht! Man piggnar till också.

Ofta pressar jag ren citron och river färsk ingefära i ett shotsglas, ca 4 msk som engångsshots.

Men ibland gör jag en stor flaska och har i kylen. Det står sig flera veckor!

Här kommer mina två varianter på nyttig ingefärsshot. En liter du har i kylen eller en liten shot man kan göra varje morgon. Den med vatten tar jag två shots av varje morgon, den koncentrerade tar jag en.

Ingefärsshot 1 shot
1 pressad citron
1 liten msk riven färsk ingefära
Gör så här:
Pressa citronen i en citronpress, mitt bästa verktyg i köket. Finns att köpa på tex. Ica.
Skölj ingefäran, riv ingefäran på rivjärn eller “parmesanhyvel”. Kolla bild ovan.
Häll i ett litet shotsglas och drick! Blir ca 4 msk.

Ingefärsshot 1 liter (drygt)
1 liter vatten
8 citroner
1 dl riven färsk ingefära
1 msk honung
Gör så här:
Häll 1 liter vatten i en gryta och sätt på värmen, ha en termometer i vattnet. Det ska inte överstiga 50 grader! Då försvinner näringen annars.
Skölj ingefäran och riv ca 1 dl färsk ingefära och häll i vattnet. Skär 4 citroner i skivor och lägg i.

Ta av vattnet när det uppnått 50 grader. Häll i ren pressad citron från 4 citronen, pressa i citronpress. Se bild.
Låt allt stå och dra ca 30 minuter, häll i honungen. Sila citrondrycken och häll på flaska.

Ta 2 shotsglas varje morgon och njut av din syrliga nyttiga citronshots!

2020-01-29 Johanna Toftby, Recept