• 2020-04-02, 17:50
  • 4

Färsk torsk med skirat smör och riven pepparrot kan vara bland det godaste jag vet. Gillar ni torsk? Färsk fisk är bara hur gott som helst, fräscht och nyttigt. Oj oj vad detta blev gott. Blev sugen att göra igen.

Detta bjöd jag pappa när han var uppe på lunch, kokt potatis som kommer från pappas egen potatisodling, hans potatis är riktigt fina, men annars gillar jag Amandine, heter det så?

Jag skalade färska räkor till, kokade sparris och hade salladslök och rev pepparrot över. Ringla på lite skirat smör- sedan har du en riktigt lyxigt god rätt.

Jag valde lägga på allt på varje tallrik för det blir vackert men man kan förstås ställa fram allt i skålar. Fisk kallnar fort så gör fisken allra sist när potatisen nästan är klar så du kan servera den direkt. Gör en stor salladsskål med grönsaker du har hemma, alltid gott med extra sallad till.

Fina pappa!

Här kommer recept! Kram från blåsigt Göteborg

Färsk torsk i ugn 4 portioner

ca 800 gram färsk torskfilé
ca 900 gram potatis
4 salladslökar
1 knippe färsk sparris
500 gram färska räkor
1 liten knippe färsk dill
1 citron
200 gram smör
smör till formen
riven pepparrot
grönsallad i en skål

Gör så här: 

Skrubba och koka potatisen med saltat vatten. Under tiden- skala färska räkorna, riv pepparrot som du ska strö över fisken när den är klar. Sätt ugnen på 180 grader, smöra en form och lägg torsken där när potatisen inte har långt kvar att koka. Salta och peppra, lägg ett par klickar med smör över fisken. Fisken får inte blir torr, den ska vara ca 54 grader om du har termometer, kör i ugn ca 15 minuter. Då blir den perfekt!

Koka sparrisen med saltat vatten några minuter. De får inte koka länge så de blir mjuka. Skär salladslöken. Smält 200 gram smör i en gryta, smöret får inte brännas. När du känner den nötiga doften är det klart, rör hela tiden.

Skär potatisen och lägg ut på tallriken, lägg den fina torsken över. Lägg på räkorna över fisken och sparrisen, salladslöken. Ringla lite skirat smör över allt, men låt gästerna ta själva om de vill ha mer. Sist en dillkvist, citron och färsk riven pepparrot. Ställ fram pepparroten så de kan riva själva också. Flingssalt är också gott.

Smaklig måltid, bland det bästa jag vet detta!

 

 

 

2020-04-02 Recept

  • 2020-04-01, 14:32
  • 2

Jag har precis gjort chokladbars med jordnötter- dessa smakar precis som snickers, så goda! Många kanske bakar och grejar när man inte kan hittar på så mycket nu. Mitt tips är att göra dessa bars, mindre socker och bättre än godis. Och himmelskt goda.

Det är först en botten gjord av malda cashewnötter och jordnötssmör som man rullar ut som längder och plattar till, sedan en fyllning man lägger över. Ställ i frys 30 minuter. När de stelnat doppar du dem i smält choklad. Jag tog ekologisk 72% och det blev så gott. Vill ni hellre göra godisbars- doppa dem i ljus choklad.

Dela inte längderna förrän du lagt på fyllningen. Blir mer pill att lägga på “en och en. Lägg platsfolie och ställ i frys.

Gör fyllningen- ta två små teskedar till hjälp när du lägger på fyllningen.

Häll i en droppe olja i smälta chokladen så blir den lättare att hantera. Men denna choklad var riktigt bra! God och lättsmält.

Jordnötsbars ca 20 bitar
Botten:
1 dl naturella cashewnötter
0,5 dl jordnötssmör
1,5 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
nypa havssalt

Knåda ihop degen och dela den i 4 delar. Rulla varje del som på bilden och platta till dom något, skär inte längderna i små bitar, det är lättare att lägga på fyllningen på hela längderna. Se bilderna.

Fyllningen:
12 stora färska dadlar, urkärnade  (ta ut dem från kylen så blir det mjukare)
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl salta jordnötter
200 gram mörk choklad 70%

Gör så här: 

Kärna ur dadlarna, mixa dem eller skär med kniv och rör tills de blir en smet. Rör ner kokosoljan, vanilj och salt till en slät smet. Grovhacka de salta jordnötterna och vänd ner det i fyllningen. Smakar kola! Inte dadlar.
Lägg på fyllningen på bottnarna, ta hjälp av två teskedar. Lägg på plastfolie och ställ i frys minst 30 minuter.

Ta sedan ur barsen och skär i bitar, ca 3 cm. Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan ner de frysta barsen,  en och en med hjälp av två gafflar. Då rinner den smälta chokladen av lätt och du slipper kladd. Låt stå kallt i 10 min, njut sedan av en riktigt god hemmagjord jordnötsbars!

 

2020-04-01 Recept

  • 2020-03-30, 21:20
  • 15

Idag har jag rensat ur både kyl och frys, lagade lax och två kycklingrätter på det jag hade i kylen, rensade och röjde. Shit vilken skön känsla det är att städa ur frysen! Man mår bra i hela kroppen. Ändå så tråkigt och jobbigt att ta tag i. Men nu är det ju perfekt nu när vi är hemma mer att röja undan och få ordning. Jag och Marilyn körde även tre vändor till tippen. Skänkte fyra ikeakassar med kläder, hoppas de kommer till användning.

Så skönt! Men nästan ntomt, haha. I morgon ska jag åka och handla och fylla på lite mer, ska laga massa gott till påsken, nu är det lättare att ha ordning i frysen. Bästa känslan!

Går eller joggar varje dag nu, skulle inte klara av att hantera allt negativt som händer om jag inte tränade. Skulle bli galen. Hann med en timma med Lucy i förmiddags och en timma nu ikväll innan solen gick ner. Är ni hemma mer nu? Passa på gå ut och rör på er, verkar som många både bakar och äter mer, haha jag känner igen den känslan nämligen. Men då sätter vi fart och kör mer motion istället.

Lax i kokosmjölk, chili och purjolök 4 portioner

4 laxbitar ca 160 gram/st
1 röd paprika
1/2 chilifrukt
1/2 liten purjolök
400 gram kokosmjölk
1/2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk spenat
1 lime
1 msk röd currypasta
1/2-1 msk sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 msk kycklingfond
salt och peppar
olivolja att steka i

Gör så här:
Tina laxen och skär i större kuber, salta och peppra. Lägg åt sidan. Dela paprikan i bitar. Skölj purjolöken och skär i bitar. Hacka vitlöken i små bitar och fräs den i olivolja i en stor stekpanna, skär chilin och häll i och fräs med vitlöken. Lägg i currypastan och rör runt. Vänd ner paprikan och purjolöken. Häll i kokosmjölk, creme fraiche, vänd ner soja, sweet chili, kycklingfond, soja och sambal oelek. Krydda med salt och svartpeppar och riv skalet från limen och pressa även i saften. Lägg ner laxen så den kokar på medelvärme ca 6 minuter. Lägg ner spenaten och rör runt något. Späd med lite vatten om det är för tjockt.

Serveringstips: Basmatris och en krispig god sallad, ringla även balsamico och citron över salladen som är supergott till laxen med såsen.

 

 

2020-03-30 Recept

  • 2020-03-29, 19:14
  • 4

Gillar ni indiskt? Jag älskar det! Janne är inte lika förtjust i det så jag passade på att bjuda pappa på lite lunch. Han äter allt :)
Just Chicken tikka masala är nog den enklaste mest kända grytan om man ska äta indiskt. Snabblagat och väldigt gott. Köp hem kryddorna så har du till en snabb god gryta som tar 30 minuter att svänga ihop.

Servera med ris, sallad, kall raitasås och goda naanbröd så har du en riktigt god middag. Jag köpte bröden men går ju lätt att baka också. Jag gillar inte koriander så jag har inte det men ta i det om ni tycker om det.

Chicken tikka masala 4 portioner

350 gram kyckling/4 kyckligfiléer
1 gul paprika
1 röd paprika
2 -3 tsk garam masala krydda
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk gurkmeja
1/2 chilifrukt
3-4 msk tomatpure
3 dl grädde
salt och svartpeppar
4 dl basmatris

Gör så här:
Sätt på riset och koka enligt anvisningar. Skär kycklingfilén i bitar och bryn i lite smör och olja i en panna. Skala vitlöken, hacka chilifrukten och vänd ner i kycklingen. Krydda med garam masala, ingefära, gurkmeja och rör ihop med lite med olja. Häll på grädden, tomatpuren, smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop ca 10 minuter. Häll på mer vätska om det behövs.

Kall Raitasås  (Finns även färdig)
2,5 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl färsk mynta
1 pressad vitlök
1/2 gurka
salt och peppar

Gör så här:
Strimla gurkan, jag skär i tunna små tunna bitar. Blanda med grovhackad färsk mynta, pressa i en vitlök och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt en stund innan servering.

Servera med ris, en god sallad, kall raitasås och ev naanbröd. SÅ galet gott!

2020-03-29 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-25, 21:00
  • 9

Har ni ätit några våfflor idag på våffeldagen? Min pappa kommer upp ibland och äter lunch med oss innan han ska jobba, idag bjöd jag hem honom på lite lunch och efteråt åt vi belgiska våfflor med nutellglass jag gjorde i morse. SÅ gott! Janne var också med, så mysig lunch.

Har ni haft varmt idag? Herregud vad kallt det var, men kände på eftermiddagen att det var varmare. Nu när corona härjar så vill jag greja mer hemma, mår bra av lite vårblommor och fixa ordning lite.

Till varmrätt gjorde jag färsk torsk i ugn med räkor, pepparrot och skirat smör. Hade pappas goda potatis och morötter till, sparris och lite salladslök. Oh my god, så gott och fräscht. Skriver recept i morgon till er.

Sen blev det våfflor med nutellaglass jag gjorde i morse och hade blåbär och jordgubbar till. Har ni testat göra Nutellaglass? Busenkelt och väldigt gott. Glöm inte den måste stå i frys minst 6 timmar bara.

Ni måste testa detta. Nyttiga våfflor och glutenfritt i all ära, men våfflor äter jag kanske max två gånger per år och då vill jag ha äkta våfflor som är riktigt frasiga och höga.

Våffeljärn på rea HÄR.  

Receptet på våfflorna är Icas som jag tycker är allra bäst!

Belgiska våfflor ca 8 stycken. Dessa belgiska våfflor är högre och tjockare, men smeten funkar även till vanligt järn.
Jag hade Nutellaglass, färska blåbär och jordgubbar till och pudrade med florsocker.

4 dl mjöl
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 1/2 dl mjölk 3%
2 ägg
200 gram smält avsvalnat smör
florsocker att pudra över

Smaksätt gärna med lite kardemumma eller varför inte saffran som blir väldigt gott.

Gör så här: 

Blanda mjöl, socker, vaniljpulver, äggulor. (Spara äggvitorna) Rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna i en annan bunke hårt och blanda ner i  smeten. Smält smöret och låt svalna något, blanda ner i våffelsmeten.

Grädda i våffeljärnet och njut med glass, grädde och bär som bryter av det söta.

Nutellaglass Jag hade en avlång sockerkaksform ca 8 portioner
5 dl vispgrädde 40%
1 burk kondenserad mjölk
1,5 dl nutella
1 liten nypa flingssalt
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Häll ner kondenserade mjölk, salt och vaniljpulver. Vispa igen. Rör sedan försiktigt ner Nutellan. Jag drar med en kniv så det blir “randigt” och rör inte ut allt, det blir gott när det stelnar och fint att servera.
Häll ner smeten i en form, ställ i frys i minst 6 timmar.

 

 

 

 

2020-03-25 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-24, 11:22
  • 10

Jag gjorde enchiladas i helgen och dessa blev så goda! Enkelt att rulla ihop och gratinera i ugnen, brukar vara uppskattat av både yngre och äldre och gott till lillördag eller i helgen! Lyxa till det nu när många är hemma, det kan man enkelt göra med små medel. Behöver inte vara dyrt, man kan förgylla dagarna med god mat, pynta och duka fint, tända ljus på kvällen och njuta av solen på dagen. Att ha rutiner och göra ordning sig, att gå ut och gå varje dag gör mycket för att vi ska ta oss igenom detta.

Enchiladas med köttfärs  4-6 personer  byt ut mot quornfärs för vegetariskt

8 mellanstora majstortilla eller valfri tortilla
ca 600 gram nötfärs
2 påsar tacomix, finns utan socker
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
160 gram majs
2 tomater
200 gram chunky salsa
ca 10-15 små jalapenos
150 gram stark riven ost
olja att steka i

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär tomaterna och paprikan smått, hacka vitlöken. Fräs köttfärsen i lite olja och häll i tacokryddan, blanda ner den hackade vitlöken. Tillsätt lite vatten och stek så det får färg och rör runt allt. Lägg ut tortillan och lägg på lite färs, hackade tomater, lite majs och rulla ihop. Lägg kanten nedåt på plåten så håller rullen sig stängd. Lägg alla rullar tätt i en plåt och ringla lite salsaås över och lägg på gröna jalapenos. Strö sist över den starka goda osten- jag köper ofta en stark tex lagrad prästost och riv själv och strö över allt.

Guaccamole: (dubbla om ni gillar guccamole ;) 

1 stor avocado
2 dl Creme fraiche
2 stora pressade vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
några droppar tabasco
nypa cayennepeppar
salt och peppar

Gör så här:
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Tillbehör:
Guaccamole, grönsallad, chilinacochips, kelda med smak paprika chili.

2020-03-24 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-20, 12:43
  • 2

Är på sånt fredagshumör så jag kan inte sitta still till musiken när jag jobbar, solen skiner- vilken fin fredag vi får. I onsdags gjorde jag pizza som flera frågade efter på stories- ni är så otroligt många som följer mina stories- Betyder massor alla era fina kommentarer. Tack!

Janne kom upp igår, blir en mysigt helg här hemma. Blir nog lite skridskoåkning utomhus, Janne hade tagit med sina skridskor så vi ska ta en match ;) Marilyn gjorde min gröna juice i morse och vi tog varsin ingefärsshot- varje morgon en shot med ingefära och citron! (Lisa-Marie jobbar)

Tips hur jag gör denna HÄR. Den gröna fräscha juicen HÄR. 

Pizzan är på mandelbotten men går att göra på vanligt vitt mjöl om ni hellre vill. Jag gillar mandelbotten för det blir glutenfritt och man blir inte så tröttsamt mätt.

Jag lägger alltid tomatsås och lite riven ost först, sedan toppingen. Jag hade skivade färska champinjoner, körsbärstomater, pinjenötter, gorgonzolaost, oregano och lite timjan. Blir så gott. Efter den varit i ugnen lade jag på lite parmaskinka också.

Doftar magiskt! Gör två plåtar så har du till minst 4 stora portioner. Vitt mjöl mättar mer men denna är ändå så mycket bättre tycker jag.

Vi drack vatten till i onsdags men idag när det är helg blir det lite cava på balkongen.

Pizza med mandelbotten 2 port
Botten:
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 ägg
3 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk rosmarin eller timjan
salt, peppar

Topping:
tomatsås 1/2 burk (jag köper mutti)
2 dl riven stark ost
6 champinjoner
8-10 körsbärstomater
125 gram gorgonzola ost
6 skivor lufttorkad parmaskinka (jag lägger på efteråt)
2 msk pinjenötter
oregano krydda
timjan krydda

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser och tryck ut på en plåt med bakplåtspapper, eller kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan för det fastnar lätt.

Grädda botten i mitten av ugnen ca 10 min eller tills det fått färg. Ta ut botten och lägg sedan på fyllningen. Även pinjenötterna. Höj ugnen till 200 grader. Grädda pizzan ca 10 minuter tills osten smält och du fått en färg på pizzan.

 

2020-03-20 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-17, 19:46
  • 2

Letar ni tips på middagar om många jobbar hemifrån? Här kommer ett supergott och billigt middagstips! Jag hittade fina fjärilskotletter häromdagen och gjorde en sås på dijonsenap och svamp, detta blev riktigt gott. Jag hade ris och en syrlig sallad till. Älskar krispig sallad med lite citron, persilja och balsamicovinäger. Den syrliga smaken passar bra till den här såsen.

Går lika bra med fläskfile eller vegetariskt om ni hellre vill köra med halloumi. Lägg då i osten det allra sista ett par minuter.

Möra kotletter i dijonsås och champinjoner 4 portioner

4 fina fjärilskotletter benfria eller 500 gram
200 gram champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde (Jag tar hälften mjölk, hälften grädde vardagar)
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond eller oxfond
1 msk smör
1 msk olja
svartpeppar och salt
fryst persilja att strö över såsen

Gör så här: 

Hacka löken och vitlöken, fräs i lite olja så den mjuknar. Ta upp och lägg åt sidan. Dela svampen och fräs i helt torr stekpanna utan olja eller smör. Stek på hög värme, då försvinner vätskan i svampen. Sänk sedan plattan och tillsätt lite smör och salt. Ta upp ur pannan. Stek kotletterna i stekpanna med högre kanter i lite smör och olja ett par minuter på varje sida, salta och peppra.
Häll på vätskan, dijonsenap, tomatpuré, fonden, salta och peppar. Lägg i svamp, vitlöken och löken. Låt allt koka på lägre värme ca 1o minuter.
Koka samtidigt riset och förbered salladen.

Jag tog krispig bladsallad, romansallad är gott, tomat och gurka, pressa lite citron över och lite fryst persilja, blanda runt allt. Så gott att ringla över balsamicovinäger över allt.

Njut!

 

 

2020-03-17 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-14, 16:30
  • 3

Innehåller annonslänk till Ellos

Vilket väder! Hoppas ni är friska och har det bra trots allt. Vi måste försöka fokusera på annat nu tror jag, jag vill gärna se nyheter för att ha koll men det får inte ta över mitt liv. Jag vill ändå försöka leva som vanligt så gott det går, vi ska ju inte bli deprimerade av Coronaviruset. Passa på att göra sånt som man kanske inte hinner med annars. Vara ute och tanka massa D-vitamin och njuta av härliga solen.

Igår kom min pappa upp på lunch innan jobbet och jag bjöd på indiskt. Det blev Chicken Tikka Masala, himmel så gott det är. Ska tipsa om recept i nästa inlägg om ni vill göra i veckan.

Fina pappa, så kul när vi kan luncha hemma ibland innan han ska jobba.

Han gillade semmelglassen så den fikade vi på till kaffet. Lisa-Marie satt med en stund innan hon skulle iväg så det var mysigt.

Lite senare kom min syster upp, vi tog en AW på hemmaplan och drack lite gott bubbel, mums!

Hade klänningen som är samma som mönster som blusen jag vet ni gillade, så fina färger. Blir glad av den! Klicka HÄR. Passa på nu för det är 30% rabatt på just den.

Lite senare kom darling hem och jag lagade kalvschnitzel! Kan man inte åka till Österrike får man laga maten hemma. Man får mysa till det med vänner eller familj och göra det bästa av det. Min syster och barnens kusin Nicole kom också hem på middag, älskar när tjejerna är hemma och alla är med. Bästa jag vet!

Ungdomarna ville inte va med på bild, haha. Janne är kanske ingen ungdom och är gärna med på bild men log nog åt när de vände bort huvudet.

Jag köpt fin kalvfilé på Kvantum, panerade i mjöl, ägg och ströbröd och stekte i smör. Herregud vad gott! Frasig och fint kött, helt annat än friterat. Fick potatis av pappa och den är så fast och bra att göra i ugnen, jag skar så det blev fyrkantiga pommes, hällde olja och salt sen in i ugnen. De blev exakt som goda pommes. Vi gillar schnitzel med citron och majo så det blev det till.

Idag har vi varit ute nästan hela dagen, solen är helt underbar och tror jag ska göra tortilla med köttfärs jag steker i pannan, har i gjort det? Enkelt och jättegott och perfekt att äta fram tvn!

Glöm inte kolla klänningen HÄR. 

Kram så länge! Visst är det skönt att få plocka fram sina solglasögon.

 

 

 

2020-03-14 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-03-12, 15:55
  • 34

Nu börjar det känns riktigt galet med Coronaviruset. Men hellre dra åt rejält än att inte göra det alls. Jag tycker det är bra att USA stoppar alla resor från Europa, även om vi tänkte åka till Florida i Påsk. Det är riktigt skit men det finns ju kvar. Vi flyttar fram det istället.
Vi skulle åkt skidor i Alperna en gång till innan säsongen är slut, men det klart vi inte gör nu. Göteborgsvarvet är inställt, hockeyslutspel och alla event över 500 personer. Framförallt tycker jag synd om alla som är i högrisk och alla som kämpar hårt inom vården. För inte tala om de som drabbas hårt ekonomiskt.

Hjälp alltså. Det känns som en deppig känsla i luften, var man än är pratas det om Corona. Och jag dras med. Idag storhandlade jag, hela bilen full med mat, haha. Jag tänker laga massor med middagar, inte springa ute i butiker i onödan. Men mest för det är skönt att ha mat i frysen om något skulle hända. Jag är inte rädd för själva viruset i sig men rädd för vad som ska hända i samhället. Nästa vecka ska jag och Marilyn till Malmö tre dagar, det kommer vi inte ställa in, man får ta en dag i taget tror jag.

Hårburret ska få sig en inpackning idag tror jag, får passa på att fixa hemmaspa nu.

Ska ni laga mat så ni har hemma? Gör det! Jag har mängder med recept i receptarkivet längst upp, där hittar ni massor med mat! Gör storkok, dubbel sats och ha i kyl och frys är perfekt. Mysa med middag hemma är ju inte heller fel.

Varje morgon en ingefärsshot. Massor med citron, vitaminer och motion tror jag har varit knepet för att vi har hållit oss friska hela hösten och hela vintern. Tips på ingefärsshot HÄR. Får vi i oss mer näring och vitaminer stärker vi immunförsvaret.

Eller en nyttig och syrligt grön juice. Underbart god och massor med näring. HÄR. 

Jag har handlat hem så jag ska göra köttfärssås, DENNA är grym! Se bild längst upp. Gott med parmesanstuvad vitkål till.

Jag ska även göra lövbiffgrytan med pepparrot- dijonsåsen är magisk. HÄR har ni den.

Tips på fler goda rätter, lax som du kan ha i frysen- detta är så gott. Laxgratäng med västerbottenost. Gör på en hel laxsida eller dubbel mängd portionslax. Så gott och går snabbt att laga. HÄR: 

Eller varför inte några goda pajer. Finns även flera goda i min bok. Ädelostpaj med valnötter, har ni testat den? Oj oj. Recept HÄR. 

Eller het köttfärspaj på krispig mandelbotten. Nu är jag hungrig märker ni va. Vill ha allt. Recept på köttfärspajen HÄR. 

Eller varför inte kycklinggryta med jordnötssås! HÄR. Jag har hur mycket tips som helst på kycklinggrytor längst upp. I detta recept är det blomkålsris till, går förstås med vanligt ris till också.

Oavsett vad som händer är det skönt med middagar klara i kyl och frys. Du spar pengar och slipper springa ute för mycket i butikerna. Hoppas ni hittar några goda rätter att laga.

 

 

 

2020-03-12 Johanna Toftby, Recept