• 2021-01-14, 19:05
  • 7

Här har ni tips på en riktigt god pizza till fredagsmyset! Jag gjorde den här igår och kan ödmjukt säga att det var bland den godaste jag gjort. Vit pizza är ju så gott med ricotta istället för tomatsås. Knaprig, seg botten och som topping hade jag bland annat portobellosvamp, krispig grönkål, vitlök, tryffelolja och pinjenötter.

Jag gjorde två pizzor med lite olika topping. Den här passar perfekt till champagne- sälta och lite fett är ju magiskt till bubblor. Hemmagjord pizzabotten är så gott. Jag gör alltid på mandelbotten om ni vill skippa vitt mjöl. Annars gör ni enligt recept nedan. Denna är med durumvete och vitt mjöl. Lite sega kanter som en baugette.

En kompis tipsade om Leilas pizzabotten så den gjorde jag men ändrade något på mängden olivolja.

Till vänster är det parmesanost, portobellosvamp, rödlök, vitlök, grönkål, pinjenötter och färskost som topping. Pizzan till höger är parmesanost, portobellosvamp, grönkål, vitlök, mozarella, pinjenötter och ringlad tryffelolja.

Grundrecept pizzabotten två stora pizzor- 4 personer /med jäst som ska jäsa 45 minuter
15 gram färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 msk olivolja
2 tsk strösocker (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt
1 dl durumvete
5-6 dl vetemjöl special
(Bakplåtspapper på plåten)
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet. Vispa om så jästen löses upp. Häll i olja, salt, socker, durumvete och rör om. Häll sedan i mjölet lite i taget, rör eller kör i matberedare 10 min. Degen ska bli smidig och elastisk.
Låt jäsa minst 45 minuter under en bakduk i bunken. Strö över lite mjöl på degen.

När degen har jäst klart till dubbel storlek, arbeta ihop den och dela den i två delar. Vill du göra runda mindre pizzor delar du den i fyra delar. Jag gjorde två plåtar, se bilderna.
Strö lite mjöl på ett bord och kavla ut degen. Jag gjorde direkt på ett bakplåtspapper. Börja med att trycka ut med händerna så går det lättare. Vik upp kanterna något så blir det både fint och gott, botten blir seg och lite knaprig.

Topping 1: 1 pizza på en plåt se bild. 
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobello svampar (lägg på färsk)
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1/4 rödlök tunt strimlat
1 liten vitlöksklyfta
2 msk färskost (vi hade pepparrot)
1 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan. Skär portobellon tunt och lägg ut skivor, skär rödlöken jättetunt, skär vitlök tunt, lägg på löken och vitlöken över allt. Strö sist över grönkålen och pinjenötter.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills osten smält och kanterna fått färg. Klicka på lite färskost över allt efter du tagit ut den.
Strö på lite svartpeppar och lite flingsalt. Ställ gärna fram olivolja vid servering.

Njut till goda bubblor eller något annat gott.

Topping 2 pizza till en plåt, se bild.
125 gram ricotta
50 gram riven parmesanost
2 stora portobellosvampar
1 stor näve färsk grönkål
1-2 msk pinjenötter
1 liten vitlöksklyfta
1 mozarellaost 125 gram
2 msk tryffelolja 
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort alla stjälkar på grönkålen, riv i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och massera in olivoljan. Låt stå en stund. Bred ricotta på den utkavlade degen ut mot kanterna. Riv rikligt med parmesanost på hela pizzan.
Skär mozarellan i mindre bitar och lägg på. Skär svampen tunt och lägg över allt. Strö på grönkålen. Skär vitlök tunt och strö över. Lägg på pinjenötter och ringla tryffelolja över hela pizzan.
Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 10 minuter tills den fått färg.
Ta ut pizzan ur ugnen, strö lite salt och svartpeppar över-

Njut!

 

 

 

 

 

2021-01-14 Recept ,

  • 2021-01-12, 17:31
  • 6

Mustig köttfärssås som får koka flera timmar, den här ska ni prova. Enkel, riktigt god och matlådor till jobbet. God som vegetarisk också, byt ut till quornfärs. Blir grymt gott.

Detta gjorde jag igår, jag brukar ha parmesanstuvad vitkål till som också är supergott, perfekt om man inte vill ha pasta och vill köra utan kolhydrater, testa det om ni inte gjort det innan.

Köttfärssåsen är på tomatsås, lök, vitlök bland annat, doftar så gott. Vi körde spagetti till igår, en god riven parmesan också förstås. Späd köttfärsåsen med vatten under tiden den kokar, igår kokade den över två timmar medan vi tog bort granen hemma.

Jag dubblar alltid så blir det lunchlådor över. Eller tredubbla, ska man ändå laga och det ska stå länge och koka är det perfekt med lunchlådor.

Mustig köttfärssås  4 portioner (Dubbla eller trdubbla när du ändå lagar.)
500 gram nötfärs eller guornfärs
400 gram krossade tomater
1 dl rödvin eller 3 msk vitvinsvinäger
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk sweet chili eller ketchup
1 msk tomatpure
1-2 tsk sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano krydda
1 msk soja
salt och svartpeppar
1 dl vatten (fyll på under koktiden)
2 msk olivolja till stekning
riven parmesan efteråt

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja så det blir lite mjukt och blankt. Ta upp allt och lägg åt sidan. Fräs färsen, salta och peppra. Häll i krossade tomater, fonden, rödvin eller vinäger, lök och vitlöken, sweet chili, tomatpure och kryddorna. Häll i lite vatten och koka ihop allt. Låt pannan stå på spisen och koka i ca 1-2  timmar på låg värme. Funkar kortare tid också men blir mycket godare när det får koka länge. Fyll på med vatten under koktiden då och då. 

Det blir en mustig god bolognese!

Servera med pasta eller parmesanstuvad vitkål. Riv rikligt med parmesan över köttfärssåsen och njut!

 

2021-01-12 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-01-09, 12:38
  • 12

Om man saknar alperna och allt runtomkring vad gör man då? Jo man dammar av sin gamla fonduegryta och svänger ihop en mysig fondueafton! Igår körde vi fondue hemma hos oss, Janne har kvar sin fina gryta han köpte i Verbier för ca 30 år sedan så den tog vi upp till Skövde.

Vi saknar alperna så mycket och när man är med mig så är det all in som gäller, haha!

Fondue är både mysigt och gott, här stressar man inte, vi körde med olja och hade kött med massa grönsaker och såser till. Det blev så gott! Vi köpte “bränsle” på Verner och Verner, även nya “pinnar” fanns det där då Jannes var borta till grytan.

Så leta fram era gamla fonduegrytor eller åk hem till era föräldrar och leta, detta är så kul! Vi körde på olja, men även gott med rödvinsbuljong.

Upp med tyrolmusiken och känn stämningen. Mina tjejer skrattade när jag tog på mig klänningen från en oktoberfest för några år sedan, Janne berättade hur man gör med Fonduegrytan, apres ski och vad man kan äta eller dricka när man är i alperna. Tjejerna tyckte det var jättekul och mysigt.

Vi hade rostas och entrecote. Man kan ha fläsk eller kyckling men fördelen med nöt är att man inte behöver vara noggrann att det är genomstekt. Putsa ev köttet och skär i små bitar ca 1,5cm X 1,5 cm och lägg upp på små fat eller tallrikar. Skär grönsakerna  som bitar och lägg i små skålar och ställ ut allt så alla når.

Entrecoten köpte jag som hel bit var super. Även rostas var bra. Man kan förstås även ha oxfilé.
Tips på tillbehör som du kan grilla/doppa: 

Champinjoner, broccoli, blomkål, paprika, minimajs, rödlök eller annan steklök. Broccolin blev sååå god. Hade även tomater men de doppar man inte i grytan. Tappar man något tar man bara upp med en sked, men har ni riktiga fonduepinnar sitter det bra.
Tips på potatis:  
Klyftpotatis, hemmagjorda pommes, bakad potatis med något smör passar också bra till. Även ris ellerpotatisgratäng. Vill man ha mycket att välja på kör man flera olika så passar något till alla. Jag hade klyft och pommes, jag körde två plåtar i varmluft och vanlig temperatur det sista.

När jag gör pommes strör jag lite dill eller parmesan på ibland, blir gott! Rapsolja i ugnen så blir de frasiga, lite olivolja med flingsalt efteråt.

Man har sin egen färg på pinnarna och äter förstås inte från den. Vi hade flera så kan man köra grönsaker på en och kött på en. Va 1,5 minut kan man köra köttet men beror på hur man vill ha köttet.

Goda såser är ju A och O! Jag hade beasås, aioli,  paprika/chilisås som passade gott till allt. Man kan även ha pesto, barbeque, vitlöksås, tzatsiki.

Beasås har jag ett gott recept HÄR. Enkel “fuskbea” eller så köper man egen.
Aioli köpte jag färdig.

Paprika/chili sås
2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 msk tomatpuré
2 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 liten pressad vitlöksklyfta
nypa svartpeppar
salt
Rör ihop allt, ställ kallt. Gärna en stund innan så smakerna sätter sig.

Nästa gång kör vi ost fondue men ikväll blir det nog rester och en liten mini fondue då vi har en del kvar, även oljan. Släng den inte i slasken bara. Ha alltid ett lock framme, kasta inte vatten på den upphettade oljan, då kan det sluta illa.

Lycka till med era fonduekvällar, jag hoppas ni får lika mysigt som vi hade!

  • 2021-01-08, 11:21
  • 8

Härligt med fredag! Även om dagarna är huller om buller så känns det kul med helg. Ska ni hitta på något mysigt? Igår när vi hade varit ute i flera timmar blev jag så sugen på köttbullar och mos. Jag har tipsat innan om köttbullarna, jag fick tipset av en kund att ha i dijonsenap och grädde i köttbullarna, dessa blir verkligen fantastiska.

Servera med fluffigt mos och pressgurka, köttbullar i gräddsås så har du en riktigt god helgmiddag klar!

Gör ni små eller stora köttbullar? Jag gillar små, de får inte vara för kompakta.

Gräddsåsen är riktigt god! Jag gör alltid pressgurka till detta och mos.

Vad har ni i ert mos? Jag har alltid vitpeppar, muskotnöt, smör och mjölk. Jag pressar med en potatispress, vispa med elvisp, häller i lite mjölk och smör i taget. Det blir så bra mos.
Tjejerna är nog glada idag för det blev flera lunchlådor till dem.

Iskall mjölk till!

Recept på köttbullar, gräddsås och pressgurka hittar ni HÄR!  

Potatismos är så gott till, så här jag gör.

Potatismos 4 portioner
1 kg potatis
2 dl mjölk
30 gram smör
nypa vitpeppar
nypa muskotnöt
ev mer salt

Gör så här:
Jag gör potatisen när jag börjar steka köttbullarna i ugnen. Koka potatisen ca 15 minuter i lite salt, häll av vattnet och pressa potatisen med potatispress eller stampa. Häll mjölken och smöret i en gryta och värm, häll ner mjölken och smöret i potatisen i omgångar, vispa med elvisp.

Då får du fluffigt gott mos!

 

2021-01-08 Recept

  • 2021-01-06, 21:30
  • 14

Vilket vinterväder vi haft här i Skövde idag, helt underbart! Snön vräker ner just nu, så mysigt att vi äntligen fick lite vinter ändå. Hoppas ni haft en skön trettonhelg och fått skön luft idag.

Jag gjorde havrepannkakor i förmiddags till gänget, alla gillar ju pannkakor men med havregryn så mättar det mer och framförallt nyttigare än vitt mjöl. Bra med näring också.

Jag älskar dessutom smaken av havre så jag föredrar detta faktiskt. Gott med färska bär, sylt och grädde. Gärna lite kanel också och en stark nespresso till. Mums! Även gott med keso, kanel och rivet äpple. Perfekt mellanmål.

Havrepannkakor ca 8 stycken
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl havregryn
2 krm salt
2 krm kardemumma
nypa vaniljpulver, kan skippas om ni inte har hemma, eller ta vaniljsocker
ca 4 msk smör 
Gör så här:
Mixa havregrynen till mjöl i en mixer. (Funkar ändå om ni inte har mixer men blir slätare)
Knäck äggen i en skål och vispa upp, tillsätt hälften av mjölken och havremjölet. Vispa till en slät smet.
Tillsätt kardemumma, salt, vaniljpulver, smält 2 msk smör i en stekpanna och häll i. Bra med lite fett i smeten så det inte blir för torrt men också lättare att steka i.
Stek sedan tunna pannkakor i lite smör på medelvärme.
Njut av havrepannkakor med färska bär och grädde, eller keso och rivet äpple, kanel är också gott

Efter pannkaksfrukost tog vi på oss underställen och gjorde oss redo för en långrunda upp på berget. Det finns massor med stigar när man går uppför så Lucy kan springa lös, hon älskar det! (Vi går inte i spåren alls utan på sidan upp mot berget, inte en människa där)

Vi älskar klättra, lite äventyr är alltid kul på våra rundor. Lucy får spåra och leta, vi hittar lite roliga ställen att klättra på som Janne ska släpa med oss på, men så kul det är. Samtidigt är det bra träning.

Ni är många som har köpt skaljackan, visst är den bra? Ska ni gå fort och kanske svettas så vill man inte ha tjocka skidkläder, kör flera lager istället om det är riktigt kallt och du ska röra på dig. Man ska “frysa” när man kommer ut. Då har du rätt lager kläder, heller fler lager än ett tjockt.

Denna är grym! Jag har alltid underställ i ull som andas, jackan och mina underställ hittar du HÄR där jag tipsar om kläder från topp till tå som underlättar för alla dina sköna rundor utomhus i vinter.

Nu väntar Janne i soffan, vi kollar på Lyckoviken, har ju inte sett den än. Har ni sett den? Jag tycker den verkar bra! Är sugen på att se en skräckis också. Älskar skräckfilmer men Janne gör det inte tyvärr. Men vi såg The Others häromdagen och den fick jag med honom på iaf ;) Bra (gammal) film om ni inte sett den, spännande slut.

 

 

2021-01-06 Johanna Toftby, Recept

  • 2021-01-04, 15:00
  • 18

Trettondagsafton i morgon! Varför inte laga en god middag när det ändå är helg (igen). Gryta är både enkelt och gott, denna fläskfilegrytan är lite annorlunda mot den ni brukar laga, min populära fläskfilegryta med dijonsås. Här är det tomatpure och mer mustig smak. Servera med hasselbackspotatis för extra festlig middag! Den ska jag laga i morgon tänkte jag, min och Jannes förlovningsdag. Sex år! Och nio år vi träffades. Helt galet! Vi firar 10 år nästa januari, då får vi nog slå till.

Vem älskar inte krispig hasselbackspotatis? Det vill jag ha till grytan i morgon. Eller gillar ni krispiga sötpommes? Då har ni tips på Fläskfile med sötpommes hittar du HÄR om ni hellre vill ha det till.

Jag har massor med recept i receptregistret här ovan, just nu ligger alla mina recept i receptindex, men det kommer bli ganska stora förändringar här inne framöver, då kommer allt se annorlunda ut. Till det bättre hoppas jag ;) Men det finns hur mycket recept som helst om ni letar middagstips.

Min fläskfilégryta med dijonsenap toppade alla listor hos Amelia när jag bloggade där, det var helt galet. -Vad är det med din fläskfilégryta frågade min redaktör flera gånger, haha! Kanske för att den är så enkel, alla gillar den och billig festmat.

Den med dijon hittar ni HÄR! Första gången jag lade ut min och barnens fläskfilégryta på bloggen var 2010. Tänk vad många år jag bloggat nu, ni är så många som hängt med från start. Tack! <3

Här kommer grytan med tomatpure och paprika, den är supergod också.

Fläskfilegryta och krispig hasselbackspotatis ca 6 portioner

ca 800 gram fläskfilé
140 gram bacon (1 paket)
2 röda paprikor
1 stor schalottenlök
2 msk oxfond
4 msk tomatpuré
3 tsk sambal oelek
3 msk soja (japansk/Kikkoman)
1 msk mango chutney
5-6 dl grädde
2 burkar creme fraiche (4 dl totalt)
Svartpeppar och salt (mindre salt om du har soja och fond)
2 msk olja till stekning
2 msk smör till stekning

Gör så här: 
Skär paprikan i bitar och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén i olja och smör så den får stekyta, stek löken och paprikan så de blir lite mjuka. Fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt. Var lite sparsam med salt när du har soja i. Smaka av istället.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal oelek, mango chutney.  Färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom. Späd med mer vätska tex mjölk om du vill späda mer, har du grädde 40% så behöver du ingen redning heller.

Hasselbackspotatis 6 portioner
12 jämnstora potatisar (eller fler)
3 msk smör
1/2 dl riven stark ost
1 msk ströbröd
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.  Potatisen tar ca 45 minuter så börja med detta.
Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Lägg på riven stark ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grilla gärna färsk sparris i lite olja, havssalt och svartpeppar, så gott till!

 

Fläskfilegryta med paprika, bacon och hasselbackspotatis

Skriv ut recept

Gör så här

2021-01-04 Recept

  • 2020-12-30, 16:08
  • 0

På jul hade jag cheesecake till dessert, det är så gott med något kallt tycker jag efter en mastig middag.

Om ni inte kommer på vad ni ska göra för dessert på nyårsafton i morgon tycker jag ni ska göra denna. Man behöver ju inte ha pepparkakor runt om.

Botten är med pepparkakor och ett lager kola, cheesecake är med lite smak av apelsin. På jul hade jag tomtar men str lite silverkulor och riven vit choklad över tex så blir den festlig till nyår!

Den var väldigt uppskattad så jag tror ni kommer bli nöjda. Låt den stå minst 6 timmar i frys.

Cheesecake med apelsin och pepparkaksbotten med kola ca 10 bitar

4 dl grädde
4 ägg
2 dl socker
400 gram färskost (philadelphia)
0,5 msk vaniljsocker
finrivet skal av apelsin
200 gram pepparkakor
50 gram smör
1  burk karamelliserad mjölk (Står vid bakgrejerna)
Topping:
riven vit choklad
silverkulor  eller frysta lingon är fint att lägga på också

Gör så här: (Tre skålar som en vanlig cheesecake)

Krossa pepparkakorna, man kan lägga dem i en plastpåse och kavla så blir de krossade. Smält smöret, blanda med pepparkakorna. Tryck ut på botten. Ställ i frys ca 30 minuter. Så är det lättare att breda på kolan sen.

Ta ut formen från frysen, bred på karamelliserad mjölk, jag rör runt den lite först direkt i burken, sedan bred på ett lager över pepparkaksbotten.

Vispa grädden i en skål. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret och vaniljsocker fluffigt i en ny skål. Rör ner färskosten och finrivet skal från en apelsin i skålen med äggulor och socker.

Vispa vitorna hårt i ny bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen sist vitorna.
Klä en löstagbar form med bakplåtspapper på botten. Jag la botten på pappret och ritade, sedan klippte.

Häll smeten i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar. Ta ut den en liten stund före servering, riv vit choklad över, ev silverkulor eller frysta lingon.

Njut!

2020-12-30 Desserter, Recept

  • 2020-12-30, 15:48
  • 0

Nu är det inte långt kvar till att fira in det nya året, 2021 är så välkommet! Håller ni på att förbereda nyårsafton? Oavsett om man är ett par personer eller med familjen är det kul att klä upp sig, få duka fint och spara inte på glittret bara för det blir mindre nyårsfirandet. Jag är övertygad att vi mår bättre av att få klä upp oss, få piffa sig lite extra.

Letar ni efter tips på nyårssnittar och inte kommer på vad ni ska göra? Gör smördegssnittar med räkfyllning. Godaste som finns! Jag älskar smördeg, festligt och gott till bubblor.

Har ni min bok Middag hos mig? Då har ni massor med tips på dukning och snittar, även recept på smördegssnittar med räkfyllning.

Har ni inte boken hittar ni smördegssnittar HÄR. 

Smördegen kan du göra i förväg, röran kan du också röra hop i tid. När du ska servera dem lägger du på röran precis innan så håller sig smördeg frasig.

 

2020-12-30 Recept, Tilltugg&snittar

  • 2020-12-20, 13:38
  • 7

Trevlig fjärde advent! Tänk att det bara är några dagar kvar nu till den magiska dagen. Wow! Jag hoppas ni får en fin fjärde advent med värme och kärlek.
I morse bakade jag en saffranskladdkaka med frosting, letade fram höga smala ljus och  tände det fjärde ljuset på kakan.  Hade även buxbom hemma så det gjorde jag en krans av och lade kransen runt om för lite extra julkänsla.

Denna gjorde min kund på salongen en gång och bjöd på, den är så god. Vit kladdkaka med saffran, syrlig frosting med lingon över. Eller granatäpplekärnor. Så god!

Denna ska jag ta med till mamma nu, vi ska äta middag med henne idag, eftersom hon inte är med på jul.

Vit kladdkaka med saffran, frosting och lingon ca 10 bitar

150 gram smör
150 gram vit choklad
1 paket saffran
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
ev 1/2 tsk cognac till saffran

Frosting
2 dl creme fraiche eller färskost
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Granatäpplekärnor eller lingon (jag tog lingon ca 3 msk)

Gör så här:
Smöra och bröa en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter.
Smält smör och vit choklad i vattenbad. Låt svalna något.
Häll saffran med 1/2 tsk cognac (kan uteslutas, men smaken blir bättre)
Blanda saffran med smöret och chokladen.
Rör ihop mjöl, socker, vaniljsocker. Häll i smörblandningen och sist ägg. Rör tills smeten är slät.

Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen på 175 grader. Ca 20-22 minuter, jag vill att kakan ska vara kladdig. Annars någon minut längre.

Gör frostingen. Vispa creme fraiche ihop med florsocker så det blir pösigt. I början blir creme fraiche rinnigt men efter en stund blir det tjockare. Man kan även byta ut till färskost om man vill.
Ställ frostingen kallt.
Ta ut kakan, låt den svalna helt. Bred sedan på frostingen, bred inte ända ut, det är fint när man ser lite kant och det rinner inte ner.

Strö lingon eller granatäpplekärnor över.

2020-12-20 Desserter, Recept

  • 2020-12-16, 17:57
  • 1

Torskrygg är ju så gott! Jag såg fin fisk i charken när jag handlade idag och kunde inte låta bli att köpa ett par fina bitar som vi precis har ätit.

Det blev så gott så jag vill tipsa er direkt! Jag fick massor med färsk grönkål av pappa och gjorde en parmesanstuvning och pressad potatis som också är från pappa. Extra gott och lyxigt med potatis och grönsaker från deras odling.

Gott med lite strösslad knaperstekt bacon till, enkel men underbar rätt!

Torskrygg i ugn med parmesanstuvad grönkål och pressad potatis  4 portioner

4 bitar torskrygg a ca 170 gram
150 gram färsk grönkål
2 dl riven parmesanost
2 dl grädde (jag körde 40%)
4 skivor kallt hyvlat smör
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

140 gram knaperstekt bacon

Potatis
citron
färsk dill

Gör så här:
Salta fisken och låt fisken snabbrimma i ca 20 minuter, sätt på potatisen. Sätt ugnen på 150 grader, torka av fisken, ringla lite olivolja i en form, lägg ut fisken och strö svartpeppar och lite salt. Hyvla kallt smör och lägg på fisken.

Ugnsstek torskryggen i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter. Häll på smält smör över fisken då och då.
Klipp bacon i små bitar och stek knaprigt. Lägg åt sidan.

Under tiden fisken är i ugnen – gör grönkålsstuvningen.
Skölj grönkålen noga, ta bort den stora stjälken i mitten och skär/dela grönkålsbladen smått. Fräs i 2 msk olja i en panna på lite högre värme. Vänd om så det inte bränns. När det krympt och blivit betydligt minde (se bilden) så häller du på grädden. Sänk plattan. Häll i 2 dl riven parmesanost, rör om så det blir tjockt och kokar ihop. Har du light grädde måste du ta lite mjöl över och reda men det är inget måste. Salta och peppra.
Lägg åt sidan och värm på lite om det andra inte är klart.

Lägg först på stuvade grönkålen på tallriken, pressa potatis och lägg på. Lägg sist på torkrygg för den kallnar snabbt.
Lägg på dill, citron och strössla på knaprig bacon.
Njut!

 

2020-12-16 Recept