• 2019-07-19, 19:06
  • 11

Har ni en skön fredagskväll? Vilken skaldjurskryssning vi var på igår i Göteborg, oj oj. Ska visa bilder sen. Har varit ute och gått precis, Lucy orkar inte långt i den här värmen så fick ta en kort sväng med henne först. Sol och skönt i dag med!

Gjorde en gryta med kyckling och ädelost precis, den blev riktigt god. Gillar ni ädelost? Jag älskar blåmögelost! Ju starkare desto godare. Tjejerna älskade denna gryta så det var ett bra betyg.

Få ingredienser och mycket smaker i den här enkla grytan. Jag hade både ris och krispiga potatishalvor till så kan man välja, även gott med blomkålsris.

Kycklingfileér jag delat, spenat, lök och blåmögelost. Herregud vad gott! (Hade rödlök för gul lök var slut)

 

Kyckling i ädelostsås och spenat

Skriv ut recept
Tid:
40minuter
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skär fileérna i två delar. Fräs i olja i en panna så de får fin färg. Ta upp ur pannan och hacka vitlöken och löken i små bitar, fräs i olja så det blir mjukt. Lägg i fileérna igen, häll på alla grädde. Ta 40% grädde om du vill, jag kör matlagningsgrädde på vardagen. Häll i buljongen, soja, kulörsoja, tomatpure, smula ner osten och sist spenaten och salt och peppar. Rör runt, låt koka ca 10 minuter, kolla så kycklingen är genomstekt bara. Ju längre det får koka desto bättre sätter sig smakerna. Blev riktigt gott!

Krispiga potatishalvor

Dela färskpotatis på mitten och lägg på en oljad plåt. Strö timjan, havssalt och ringla olivolja över. Gratinera i ugn ca 30 minuter, ta ut och pensla på mer olja och gärna färsk timjan också. Servera med sallad och ringla olivolja och balsamico över salladen.

4 st

Kycklingfileér

1 st

Gul eller röd lök

2

Vitlöksklyftor

1-2 msk

Tomatpure

1 stor näve

Färsk spenat

125 gram

Blåmögelost

1 msk

Kycklingbuljong

5 dl

Matlagningsgrädde

2-3 msk

Soja

Några droppar

Kulörsoja

1 msk

Olivolja

Salt och peppar

2019-07-19 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-07-18, 14:22
  • 10

Alla pastalovers, har ni gjort den här enkla men goda pastan med västerbottenost och kantareller? Nytt recept. En magisk kombo. Pastan går supersnabbt att laga så det här är inga krångliga saker i köket. Så god är den!

Kantarellerna, skogens guld. Jag älskar all svamp och gillar när man kan variera så mycket efter säsong och årstider i köket. Den här pastan är vegetarisk och man kan också byta ut vanliga pastan till fullkorn eller bönpasta om man vill. Jag använder matlagningsgrädde, 40% grädde till helgen eller om jag har gäster.

Vi har varit uppe på berget varje förmiddag den här veckan, så vackra omgivningar där och skönt att få gå i skogen och njuta av luften och lugnet. Vi tränade spårning och kurra gömma med Lucy, hon älskar det.

Hon blir nästan tokig av lycka. Så glad att jag gick valpkurs med Lucy, lärde oss massor och vi fick även träna i skogen på spåra och söka. Så härligt att se hundar träna och jobba och få belöning. Lucy blir så glad när hon hittar oss när vi gömmer oss så det går inte beskriva.

Hon är 2 kg liten hund men ni ska se henne spåra eller söka, vilket luktsinne! Häftigt att se henne flyga fram i skogen. Sen vet jag inte om hon spårade hela tiden för hon leker mest kurra gömma och går på känslan ibland. Haha.

 

 

 

 

 

 

Kantarellpasta med spenat

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Koka upp vatten till pasta och koka pastan enligt anvisningar. Rensa och putsa svampen. Skär löken i små bitar, hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök med lite olja i en panna så det mjuknar. Ta upp löken. Fräs kantarellerna i en panna utan vätska eller olja, låt vattnet stekas ur så de inte kokar. Tillsätt gärna lite smör och salta och peppra lite. Lägg i löken, häll på vätskan och creme fraiche och låt koka upp. Sänk plattan, lägg i spenaten, osten och rör ihop. Smaksätt med salt och peppar. Man behöver inte mer smak, osten och kantarellerna gör sitt. Vänd ner pastan i såsen och rör om, servera direkt annars klibbar ostsåsen ihop med pastan, och lägg gärna färsk timjan över. Så galet gott.

300 gram

Spagetti

200 gram

Kantareller

150 gram

Västerbottenost

2 st

vitlöksklyftor

1-2 dl

Färsk spenat

1 st

schalottenlök

Färsk timjan

Nypa

Salt och peppar

1 msk

Olivolja och smör

2 dl

Creme fraiche

2 dl

Matlagningsgrädde

2019-07-18 Recept

  • 2019-07-16, 19:05
  • 6

Blev så sugen på en god paj, vem älskar inte paj? Den här är med stark köttfärsröra, har gjort den här inne förut men nu gjorde jag på en stor plåt, skönt att tjejerna kan få lunchlådor och testade en annan smaksättning. Botten är mandelbotten, tunn och frasig. Räcker till ca åtta portioner.

Den blev så god. Den kan även ätas kall, perfekt att skära upp och ha med som picknick eller utflykt.

Lisa-Marie gjorde sin goda guacamole, en sallad med fetaost, olivolja och vitvinsvinäger. Alltså varför är det så gott med fetaost och köttfärs? Detta ska ni göra, det var riktigt gott.

Byt ut köttfärsen mot quornfärs, går lika bra men den sväller inte som köttfärs, snarare tvärtom. Ta mer än vanlig färs och krydda betydligt mer.

Recept längst ner. Smaklig måltid!

Gör köttfärs i en stor panna, gör under tiden degen, låt köttfärsen puttra en stund, häll på med vatten under tiden. Smakerna kommer fram ju längre det får koka.

Tryck ut den med fingrarna, jag hade en plåt, smörja eller lägg bakplåtspapper. Eller två pajformar.

Glöm inte förgrädda pajdegen ca 8 minuter innan du lägger på köttfärsröran.

Det är inte mycket ingredienser även om det ser ut så. Ni måste testa denna!

Köttfärspaj på plåt 8 portioner (Eller halvera och gör i en pajform om du vill)

1 kg nötfärs
1 schalottenlök
3 stora vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
3 msk sweet chilisås
1/2 dl röd chilisås
2 msk ox eller kalvfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk chilikrydda
Salt och peppar
2 tsk basilikakrydda
1-2 dl vatten, späd under tiden köttfärsen puttrar
Färsk basilika
10 körsbärstomater
10-15 gröna jalapenos
3 dl stark ost, jag hade västerbottenost

Gör så här:
Hacka lök och vitlök smått, fräs i olja i en panna mjukt. Lägg ner färsen och stek så den får lite färg. Häll i alla kryddor, spara lite basilikakrydda. Lägg i tomatpuren, chilisåsen, sweet chilin, fonden och rör runt, sänk plattan och häll på vatten. Låt färsen koka lite, häll på lite vatten då och då. Låt det koka ca 20 minuter. Det ska vara en fast röra.

Pajdeg till en hel plåt (halvera för en pajform)
6 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 dl sesamfrön
80 gram smör
2  ägg
Nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ihop mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i mitten ca 8 min. (Passa så det inte bränns)
Ta ut pajdegen, lägg på köttfärsröran och halvera tomater, lägg på tomaterna och jalapenos överallt.

Strö ost över allt, jag tar inte ost över tomaterna, tycker det blir gott när de får “yta” och blir lite grillade. Strö lite basilikakrydda över hela.
Höj ugnen till 200 grader och ställ den längre ner. Gratinera ca 20 minuter. Ta ut pajen, lägg gärna på färsk basilika eller ställ fram färska örter på bordet.

Lisa-Maries Guacamole (Dubbla) 
1 avocado
2 dl Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/1 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Salt och peppar
Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser.

Gör en sallad med fetaost och servera med guacamole!

 

 

 

 

 

2019-07-16 Recept

  • 2019-07-16, 10:55
  • 8

Kanske lunch för många som jobbar, här är det inte ens frukost. Sovit länge och älskar äta frukost sent, märker jag mår bättre av att skjuta på både frukost och middag. Slipper småäta eller bli hungrig sent på kvällen.

Men först en kaffe och en stark ingefärsshot. Dricker ni det? Vi gör det nästan varje morgon. En pressad citron och minst en rejäl tsk ingefära.

Jag vaknar till, känns bra för hela kroppen och boosta inför hösten. Inga mer hemska vinterinfluensor eller lunginflammationer kommande vinter tack.

Lucy älskar sitta på balkongen och kika.

Skön kvällsrunda igår, ska snart ge mig ut på en runda med Lucy sedan några timmars jobb med boken. Nedräkning till den går till tryck!

 

 

2019-07-16 Recept

  • 2019-07-12, 10:07
  • 11

Härligt med fredag, kanske många går på semester idag! Vi gjorde en så god middag igår som jag måste tipsa er om. Lisa-Marie grillade lax med tomater, jag gjorde en sallad med mozarella, jordgubbar och pinjenötter. Och krispiga potatishalvor med färsk timjan och olivolja. Herregud vad gott detta blev.

Gjorde en enkel sås med creme friache och pesto, snabbt och supergott till. Funkar även till kyckling!

Jordgubbar med pinjenötter och pesto, salt ihop med sött är så gott. Tror detta var sommarens godaste rätt. .

Vill du köra vegetariskt, ta bort laxen och lägg till mer mozarella, det mättar. Potatis, osten och pinjenötter med massor med sallad.

För lågkolhydrat, ta bort potatis och kör lax med sallad.

Har hängt med mina älsklingar i veckan här hemma, mysiga dagar. Världens bästa tjejer, love you! Så glad de älskar matlagning lika mycket som jag gör och vill att de ska inspireras och tycka laga mat är kul. Man behöver inte krångla till det, låt barnen vara med och lära sig, gör nya recept så de får variation och uppskattar nya rätter och vågar testa. (Kommer en del sånna tips i min bok.)

Ett gäng recept här men mycket enkelt.

Lax med mozarellasallad, pestosås och krispiga potatishalvor 4 portioner

Lisa-Maries lax:

4 laxfiléer
10 körsbärstomater
Olivolja
Citronpeppar
Flingsalt
Svartpeppar
Folie

Gör så här
Lägg laxen i folie på grillen eller på en plåt i ugnen. Salta, peppra och även lite citronpeppar. Lägg körsbärstomater runt om laxen. Ringla olivolja överallt. Vik ihop folie till ett paket och grilla på grillen eller stek i ugnen på 200 grader ca 20 minuter. Laxen blir så fin och saftig. Goda tomater när de blir grillade.

Krispiga potatishalvor med timjan
Färsk potatis ca 20 små
Färsk timjan
1 tsk timjankrydda
Flingsalt
Olivolja

Gör så här: 

Dela potatisen i halvor, lägg på en oljad plåt. Ringla olivolja över alla potatisar, häll lite flingsalt, timjankrydda och även några färska timjankvistar. Doftar ljuvligt.

Grilla potatisen ugnen på 200 grader ca 25 minuter.

Mozarellasallad med jordgubbar 

Krispig sallad, eller romansallad, ta vad du har hemma
Färsk spenat, ruccola
125 gram mozarella
50-100 gram pinjenötter
Jordgubbar, jag la i ca 20 stycken
Balsamico
Olivolja
Färsk basilika

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i pannan på svag värme så kommer smakerna fram ännu mer. Lägg sallad på ett stort fat, dela jordgubbar, mozarella, lägg över allt. Strö pinjenötterna över hela salladen, ringla olivolja och balsamico. Lägg över färsk basilika eller ställ fram färska kryddor på bordet så får gästerna plocka.

Salladen blir fantastiskt god!

Pesto med creme fraiche
2 dl creme fraiche
1 msk pesto (grön)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Olivolja

Gör så här:
Hacka vitlöken i mindre bitar, rör ihop allt i en liten skål. Låt stå en stund i kylen. Ringla lite olivolja över och lägg på en färsk basilikakvist.

 

  • 2019-07-10, 22:00
  • 0

Måste tipsa er om det här goda fodcacciabrödet med parmesan, tomater, olivolja och basilika. Så gott! Italienskt bröd man smaksätter med färska örter och olivolja men lika gott på mandelmjöl om du inte vill ha vitt mjöl.

Doften är ljuvlig i köket. Ni kommer inte bli besvikna. Gör en chilimajonäs och grilla kyckling eller vad du vill ha på grillen så har du en god sommarmiddag och doften av medelhav. Chilimajonäs är en hit till grillat eller vegetariskt.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
2 msk olivolja
8 små körsbärstomater
1/2 tsk timjan krydda
1/2 tsk basilika krydda

Gärna färsk basilika eller färsk timjan du lägger över när brödet är färdiggräddat.

Gör så här: 

Dela tomaterna. Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga i en ny skål och tillsätt ost och de torra ingredienserna, låt stå någon minut. Smörj en form eller en pajform, bred ut degen så att den täcker hela formen.

Gör små hål och tryck ner ner tomaterna i degen, ringla lite olivolja över hela och och strö på basilika och timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

Lägg gärna på färska örter, ställ formen på bordet, doften är magisk.

 

Chilimajonäs 

1  dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar
Hacka chilin i små bitar, rör ihop majonäs och creme fraiche och resten av ingredienserna, ställ kallt gärna ett par timmar så smakerna sätter sig.

Strö lite chilipulver över, servera!

 

 

2019-07-10 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-07-04, 08:39
  • 3

Grillar ni mycket i sommar? En god fräsch sallad till med smulad fetaost och en kall chilisås är ju så gott till. Funkar även utan kött förstås.

Ta sallad vad ni har hemma, jag grillade sparris och lade på, smulade en god fetaost över och gjorde en kall sås med sambal oelek och chili i. Såsen är så god! Lite lagom hetta eftersom det är sambal oelek.

I salladen lade jag på grillad sparris, tomater, fetaost och ringlade olivolja, vitvinsvinäger, balsamico. Servera till kyckling eller kött.

Igår hade Marilyn marinerat så god kyckling, superenkelt att bara ta soja, sweet chilisås och salt och peppar, lite vitlök. Ta ganska mycket soja, det blir så gott!

 

 

God chilisås till grillat

Skriv ut recept
Tid:
10 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skär vitlöken i små bitar, rör ihop alla ingredienser och ställ kallt. Servera till kyckling eller kött, så god sås!

3 dl

Creme fraiche eller turkisk yoghurt

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Chilisås

2

Vitlöksklyftor

1/2 msk

Sweet chilisås

Nypa

Salt och peppar

2019-07-04 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-07-01, 15:07
  • 12

Har ni semester? Måste tipsa er om den här goda kycklingen, den är yoghurtmarinerad och så goda smaker! Katja på gymet som tipsade mig, jag älskar libanesisk mat. Servera med rotgrönsaker, grillad färskpotatis med timjan är ju så gott till.

Har varit ute på en runda med Lucy, det blåser här i Göteborg, hon nästan lyfte från marken. Haha.

Hade även en tid hos Valentina för lite fix med mitt hår, så skönt att ha någon som tar hand om det och sitta i frisörstolen istället för bakom. Även om jag saknar mina stamkunder. Bilden ovan är före. Ska visa bild sen och svara på några frisörfrågor jag sett i kommentarsfältet.

Om en timma ska jag möta mina tjejer som kommer ner till Göteborg, bokade sviten åt dem på Spar hotell Majorna, den är verkligen grym. Syster Linnea möter upp och vi ska ut och äta, en sväng till Liseberg och lite kul.

Men här kommer kycklingen, testa marinaden. Riktigt gott är det.

Yoghurtmarinerade kycklingspett med rotgrönsaker och vitlökskräm 4 port 

4 kycklingfileér

Färskpotatis (beroende hur mycket potatis du vill ha, jag tog ca 10 små)
1 gul paprika
1 röd paprika
1 majskolv
1 knippe salladslök
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
10 babytomater eller tomater på kvist
1/2 tsk timjan
Flingsalt
Olivolja 

Träspett

Yoghurtmarinad :

2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk kummin
1 tsk salt
0,5 tsk kanel
0,5 dl olivolja

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. 

Gör så här: 

Dela kycklingfilén i två delar och gör marinaden. Lägg i fileérna i marinaden och låt stå minst en timma. 

Gör under tiden vitlökskrämen, recept nedan.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen till halvor och lägg på plåt, olja eller bakplåtspapper under. Är potatisen stora, dela i mindre bitar. Skär alla grönsaker i bitar utom tomaterna. Skär ner vitlöken, lägg allt på plåten. Ringla lite olivolja, salt och rosmarin över allt. Sista fem minuterna lägger jag på tomaterna. 

Rosta grönsakerna och potatisen i ca 20 minuter. Efter kycklingen legat i marinaden trä dem på spett och lägg på en plåt. Har du varmluftsugn sätt in kycklingen samtidigt. 

 Stek kycklingspetten i ugnen under grönsakerna. Flytta upp kycklingen det sista för att få mer färg. 

Vitlökskräm 4 portioner 

2 dl creme fraiche
2 pressade vilöksklyftor
1/2 pressad citron
1 krm cayenpeppar
2 msk hackad persilja
1-2 msk olivolja

Rör ihop och låt stå i kyl en stund före servering, jag ringlar även lite olivolja över krämen när den ska serveras. 

 

 

2019-07-01 Recept

  • 2019-06-25, 12:55
  • 2

Äter ni mycket sallader i sommar? Jag älskar fräscha, lätta sallader men så gott att även att ha till grillat eller på en buffe. Vackert att ställa fram och man tar vad man har hemma.

Igår hade vi god melon och även halloumi i kylen. Älskar det! Hade i couscous så blir det mer mättnad i salladen. Finns alla varianter, ta jordgubbar om du inte har melon, eller strö på solroskärnor. Fetaost…

Gjorde en kall sås på creme fraiche med färsk basilika, ringla över lite på salladen och olivolja, balsamico och vitvinsvinäger. Så gott!

Nu är vi snart i Göteborg!

Halloumi och melonsallad med kall basilikasås 

Romansallad
Ruccola/spenat eller vad du har hemma
Melon
Halloumi
Körsbärstomater

1/2 Rödlök

Couscous (5 min, gör enligt anvisningar. Busenkelt)

Två ostar räcker till 4 portioner i salladen. Skär knappt cm tjocka skivor, stek i olja och sänk värmen. Ta upp och lägg på fat så länge.

Lägg ut stora romansalladsblad på ett stort fat. Strö på sallad du har hemma i mitten på fatet. Skär melon i mindre bitar, dela tomaterna. Koka upp couscous och rör runt, häll upp couscous på salladen och vänd runt allt. Skär rödlöken tunt och  vänd i.

Lägg sist på halloumin.

Ringla på lite olivolja, balsamico, vitvinsvinäger

Basilikasås  4 port
2 dl creme fraiche
1 dl lätt creme fraiche
1 pressad vitlök
1/2 pressad citron
1/2 kruka färsk basilika
1 tsk honung

Hacka den färska basilikan, rör ihop allt och ställ kallt en stund.

Servera och njut!

  • 2019-06-18, 18:23
  • 5

Midsommar närmar sig, vad ska ni göra? Håller ni på att förbereda och fixa så har jag lite inspiration om ni vill ha lite tips.

För mig betyder midsommar sill och potatis, massa jordgubbar och jordgubbstårta, grilla på kvällen. Flaggor, björkar och massa pynt. Älskar pynta och dekorera men det tror jag ni förstått vid det här laget. Kommer hur mycket som helst i min bok som släpps 12:e september.

Är jag i Sverige måste allt detta finnas. Så klassiskt det bara går.

Men gärna lite snittar och plock innan maten, visst är det gott. Jag gillar snittar på frasig smördeg, så festligt och gott till lite bubbel.

Lägg det ni ska dricka i stora baljor eller hinkar, fyll upp med vatten och is, lite blommor som flyter omkring.

Här kommer tips på smördesgsnittar med lax och pepparrot!

 

 

Snittar med lax och pepparrot

Skriv ut recept
Tid:
20 min
Antal portioner:
15 stycken

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färskosten med pepparrotsvispen. Lägg ut den rullade smördegen på en plåt, pensla med uppvispat ägg och nagga lite med en gaffel. Baka smördegen i ugnen ca 10 minuter så den får färg och lyfter sig något. Ta ut den och skär små fyrkantiga bitar. Låt svalna. Lägg på en klick pepparrotskräm på varje snitt, en bit lax, en pyttebit citron och en liten dillkvist. Sist riv färsk pepparrot över alla snittar.

1

Rulle kyld mördeg

1

Uppvispat ägg

100 gram

Kallrökt lax

1,5 dl

Färskost

1 msk

Pepparrotsvisp

1/2 msk

Färsk riven pepparrot

1

Citron

Knippe

Färsk dill

2019-06-18 Recept , ,