• 2020-07-24, 14:00
  • 1

Äntligen! Kantarellsäsongen är igång! Kantareller med lök och grädde, toppa med parmesanost och lägg på rostat bröd. Himmelskt gott! Fick hur många meddelanden som helst på inststories när jag filmade och lade ut. Bjöd Janne på en kvällssmörgås, äter sällan bröd på veckorna men ibland är det gott.

Testa på surdegsbröd som också passar till, finns ju även mycket man kan baka själv som även är glutenfritt.

Lyxig kantarellsmörgås till två personer 

200 gram kantareller
1/2 gul lök
1 vitlök
1 msk smör
1 dl grädde
20 gram parmesan
1/2 tsk timjan
hackad persilja
salt och peppar
2 skivor formfranska eller surdegsbröd som man rostar

Gör så här 

Rensa och putsa kantarellerna. Skär de större svamparna. Stek dem i en stekpanna på hög värme utan smör så vattnet i svampen försvinner. När de krymp och fått lite färg, lägg i 1 msk smör, sänk plattan. Rör runt, salta och peppra, hacka lök och vitlök och lägg i med svampen och fräs på medelvärme.
Lägg ner timjan, häll på grädde lite i taget och rör om. Det ska bli som en stuvning men jag har inget mjöl. Det blir supergott ändå. Häll på sista grädden, vänd om allt. Ställ åt sidan.

Rosta brödet, de ska vara nyrostade. Bred lite smör eller färskost på. Lägg på kantarellblandningen över hela smörgåsen. Hyvla rikligt med parmesanost över och toppa med hackad persilja.

 

2020-07-24 Recept

  • 2020-07-15, 23:30
  • 5

Nu är vi i Hamburgsund och har fixat och grejat inför i morgon, nu är det nära! I morgon gäller det :) Håll tummarna-Vi kanske snart är båtägare!

Har flängt typ överallt efter att blivit skjutsad från Göteborg av Jannes snälla morbror Romeo, ingen liten packning vi körde upp. Haha! Allt går är mitt motto. Åt middag vid vattnet på Harbour house, pizzorna var supergoda. Och mättande, kunde knappt resa mig upp efter.

Men först något helt annat som jag lovat. Jag gjorde en blåbärspaj med jordgubbar häromdagen när vi hälsade på Jannes föräldrar, ni var många som frågade efter tips på paj och här kommer det!

Jag älskar pajer i alla dess former, har med massor i min bok Middag hos mig om ni har boken hemma. Detta recept däremot är inspirerat av min duktiga kollega Camilla Hamid, hon är så duktig på bakverk och har ofta smarta tips. Dessutom ödmjuk och alltid lika trevlig så det är kul att göra hennes grejer och tipsa om hennes recept.

Jag minskade något på sockret i fyllningen och bytte ut hälften av blåbären till färska jordgubbar. Och himmel, vad gott detta blev. Vill ni göra en paj med bär och extra knäckig , då ska ni göra denna.

Knäckig blåbärs och jordgubbspaj ca 6-8 portioner

Fyllning:
300 gram frysta eller färska blåbär
200 gram färska jordgubbar eller hallon
ca 3 msk syltsocker (går bra med vanligt socker men detta håller ihop pajen.)
2-3 tsk potatismjöl

Knäckig smuldeg:
175 gram smör
2 dl socker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl sirap

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop bären i en skål och rör ner socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform.

I en annan bunke blandar du ihop havregryn, mjöl, salt, socker och bakpulver. Smält smöret i en gryta, häll smör och sirap i havreblandningen. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut över bären försiktigt i pajformen.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 grader tills den fått färg.
Låt den stå en stund, ytan är knäckig och frasig! Servera till glass och mer bär, vi hade så goda blåbär som Jannes pappa plockat.

Gott även med vaniljsås men en kula vaniljglass är hur gott som helst till detta.

2020-07-15 Recept

  • 2020-07-14, 22:30
  • 28

En liten kvällshälsning innan jag loggar ut, har druckit min favoritdrink och mosat i mig paprika som snacks.

Visste ni att det är smart att äta vissa grönsaker ihop för att kroppen ska ta upp det lättare? Spenat innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, men jag äter det för att få i mig så mycket järn jag kan. Ta röd paprika till så får du C-vitamin. Broccoli och tomat är också bra ihop. Har ätit så galet mycket jordgubbar nu så måste hitta andra bra saker med mycket järn i.

Har ni tips kanske? (Klarar inte inälvsmat dock) Äter även dubbel dos järntabletter som jag måste. För er som vill läsa vad som hänt skrev jag om min järnbrist HÄR. Kanske kan hjälpa någon som också haft svåra symtom.

Min gröna passion med spenat, citron, apelsin, passionsfrukt, älskar den här gröna fräscha juicen.
Grön passionsjuice 2 stora glas
4 dl osötad äppelmust (kullamust) eller pressade äpplen
1 pressad apelsin
1 pressad citron
2 stora nävar färsk bladspenat
2 passionsfrukter, köttet
1-2 msk färsk riven ingefära
(1 avocado om du vill ha den mer mättande och något tjockare)

Gör så här: Pressa citron och apelsin och häll i, jag tar med köttet från apelsin också. Skrapa ur passionsfrukten, häll i alla ingredienser och mixa rejält i en mixer. Häll upp i två glas och njut av en nyttig god hälsodrink.

Har beställt lite nya inredningsgrejer, blir det båt nu så kommer bland annat dessa att flytta in. “Köp inte för mycket inreding nu säger Janne varje dag. Hehe.

Visst är det lite fint? Lykta och brickor köpte jag från Artwood. Hittade en del från Lexington på NK som var 50% rabatt, kika in där om ni är i Göteborg. Så duktig och härlig personal. Tjejen var grym. Går hellre långa omvägar för att handla hos en som är trevlig och ödmjuk än personal som sitter på röven och inte ens hälsar.

Allt var förstås inte på rean, varför hittar man annat som förstås är på ord pris. Alltid.

Och mina guldjuveler kom idag. Beställde dessa för två månader sen, min födelsedagspresent. Båtlivet kräver inte bara praktiska skor, eller hur? Måste vara snygg på bryggan också.

Fotad med blixt, vissa ljus är det rosé.

Vissa ljus, guld..

Vi hörs i morgon, då ska jag berätta om mina nya provsvar.

Natti natti

  • 2020-07-12, 12:18
  • 21

Hoppas ni har en skön helg! Den här helgen har flugit fram men nu har Janne semester och vi ska ta dagarna lite som det kommer. Men har en spännande vecka framför oss så vi är pirriga som barn på julafton!

I fredags var vi i Skövde för att fira mina tjejer som kommit in på högskolan! Så roligt och så stolt jag är över dem. Det var en pirrig torsdag när de stod i kö på antagning.se för att kunna se om de var antagna eller inte. Och lyckan när de fick läsa ANTAGEN, vilken lättnad! Nu håller de på att kolla runt och fixa lite. Berättar vad de ska plugga osv  när de är helt klara med allt.

Älskar er mest av allt! <3

(Ni behöver inte kommentera att de är blanka i pannan, det är min blixt som slår. Finns ett par här inne som inte tänker till innan fingrarna smattrar)

Köpte oxfilé på Kvantum i Skövde som vi grillade, så bra kött! När barnen var små hade jag inte råd att köpa dyrt kött, men jag tyckte rostas var minst lika bra som oxfilé, har ni testat? Mört och fint.

Vi hade rostad färsk potatis med timjan och rosmarin, olivoja och flingsalt. Krispig potatis är nog det godaste som finns.

Jag gjorde beasåsen jag skrivit om HÄR, den kan du inte misslyckas med. Så god! Och djävulssåsen du hittar HÄR. Marilyn älskar även Kvantums egna tryffelbea så den köpte hon med efter hon jobbat i fredags. Ju mer tillbehör desto bättre.

Grattis mina älsklingar och alla andra som kommit in på era val på högskolan!

 

2020-07-12 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-07-09, 14:11
  • 12

Jag älskar flera grillsåser till grillat, ju fler desto bättre. Mina favoriter är beasås och djävulsås om jag ska välja två. Visst är det något speciellt med just grillmat i sommar? Men har man ingen grill kan man enkelt grilla i ugn eller grillpanna. Marinera kycklingen eller köttet oavsett hur du grillar så får du den där goda grillsmaken.

I nästa inlägg kommer mina bästa tips på god potatis till grillat!

Jag brukar göra en fuskbeasås med chili som du inte misslyckas med, den är riktigt god. Sedan en “djävulssås” som är som en barbequesås som passar ihop.

Sallader och massa olika tillbehör är ju också ett måste. Fetaostsallad, melonsallad, en bricka med massor med tillbehör som majskolvar, sparris, tomater eller vad man önskar. Man äter med ögat!

Djävulssåsen svänger du snabbt ihop, allra helst kvällen före så smakerna sätter sig under natten i kylen.

Du har även massor med recept på grillmat i min bok Middag hos mig! 

Såser, sallader och gärna en god Tzatziki ! Har ett bra recept HÄR. Tips på goda sallader med HÄR. 

och HÄR. 

Här kommer tips på mina favoritsåser:

Fuskbea med chili ca 2-4 port

3 dl creme fraiche valfri fetthalt
1 msk kycklingfond eller grönsaksbuljong
1-2 tsk chiliflakes
2 äggulor
1 msk torkad dragon
2 tsk färsk hackad bladpersilja +  lite till dekoration

Gör så här: 

Värm upp creme fraiche i en gryta under omrörning på medelvärme, smula ner buljongen eller häll i fond om du har fond istället. Vänd ner chiliflakes. Låt det puttra ihop, rör samtidigt tills buljongen löst upp sig.
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna någon minut. Vispa ner äggulorna, det får inte vara för varmt. Vispa ner dragon och persilja. Smaka av, jag har ganska mycket av alla kryddor så det blir bra smak.

Ställ tillbaka på plattan, öka värmen något. Rör tills det tjocknar. Smaka av, kanske mer dragon?!

Häll upp din krämiga chilibea i en skål och servera till grillat. Citronmarinerad kyckling eller annat kött är gott.

Djävulssås 4 portioner
1 dl chilisås
1 dl ketchup
1/2 dl flytande honung
1/2 dl Worchestersås
1 liten hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1/2-1 tsk grovmald svartpeppar
nypa salt

Gör så här: 

Hacka löken smått, pressa vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå helst över natten i kylen.
Servera till grillat kött eller kyckling, lite barbequesmak! Otroligt gott.

 

 

 

2020-07-09 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-07-05, 11:36
  • 7

Hej hej denna regniga söndag! Vi sitter i bilen och är på väg till Kungshamn och en bit uppåt för att kolla på två båtar, så spännande! Vi letar efter en större båt och en av dessa verkar lovande.

Är ni inne och myser i dag har jag tips på en god glass jag gjorde ihop med Daimglassen i veckan, recept HÄR. Hade massor med grädde över så därför blev det två smaker. Jag älskar kokos! Marabous Co-Co med kolasmak är ju bara hur gott som helst, hacka det grovt och blanda i glassen, det är riktigt gott.

Denna glass smakar verkligen som äkta glass, mjuk och len, inte isig. Låt den stå minst 6 timmar, gärna över natten i frysen så blir den perfekt.

Lägg chokladen i kylen innan ni skär så blir det bättre.

Formen har hängt med ett tag, denna snodde jag med från mammas kök när jag flyttade hemifrån, haha!

Hemmagjord glass med Marabou Co-Co choklad ca 8 portioner
En form på 24 cm i diameter eller en avlång sockerkaksform

5 dl vispgrädde 40%
1 burk kondenserad mjölk
2 dubbel Co-Co
1 nypa flingssalt
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner kondenserade mjölk, salt och vaniljpulver. Vispa ihop igen men inte för hårt. Hacka tre Co-Co gärna lite grovt så det inte blir smulor. Häll i det i smeten och rör runt. 
Häll ner smeten i en form,  hacka den fjärde chokladbiten och strö över glassen i formen. Ställ i frys i minst 6 timmar. Ju längre desto bättre, jag brukar alltid göra den dagen före. 

Ställ fram ca 10 minuter innan servering.

Njut av din hemmagjorda goda glass med kokossmak och kola

  • 2020-07-03, 19:41
  • 9

Hoppas ni har en fin helg! Älskar fredagar och har röjt och städat hela dagen, kanske inte låter som det roligaste en fredag men jag älskar verkligen att städa. Upp med musiken och sen kör jag.

Nu är vi i Göteborg och har varit ute och gått med Lucy precis, så konstigt väder men skönt ändå att det inte är 34 grader som förra veckan. Men i värmen är det gott med hemmagjord, svalkande glass. Jag gjorde två olika smaker i veckan och shit så gott det blev.

Ni kommer inte misslyckas, så enkel hemmagjord glass.

Jag älskar Daim och Coco! (Det kommer efter detta recept) Jag har tips på hemmagjord klassisk Nutellaglass här på bloggen så jag bara bytte ut Nutellan.

Jag tar två dubbel Daim i glassen, tre stycken som jag hackar grovt och blandar i glassen och en Daim som jag strör över glassen. Den här glassen smakar som den köpta men ännu godare, ni måste bara testa!

Hacka inte för smått, jag tycker inte det ska vara smuligt, gärna lite större bitar. Ni minns när man åt glass som barn, även som vuxen, haha. Och fick större bitar i glassen av smaken man valt. Mmm!

Knepet är att inte vispa grädden för hårt, rör i den kondenserade mjölken och resten av ingredienserna. Den glassen är känd hos många bakbloggar men alla kör sin touch. Jag har gärna i en nypa flingsalt, typ kola havssalt.

Hemmagjord glass med Daim ca 6-8 personer
En form på 24 cm i diameter eller en avlång sockerkaksform
5 dl vispgrädde 40%
1 burk kondenserad mjölk
2 dubbelDaim
1 nypa flingssalt
1 krm vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden, inte för hårt. Vänd ner kondenserade mjölk, salt och vaniljpulver. Vispa ihop igen men inte för hårt. Hacka tre Daim, gärna lite grovt så det inte blir smulor. Häll i den krossade Daimen i smeten och rör runt. 
Häll ner smeten i en form,  hacka den fjärde daimen och strö över glassen i formen. Ställ i frys i minst 6 timmar. Ju längre desto bättre, jag brukar alltid göra den dagen före. 

Ställ fram ca 10 minuter innan servering.

Njut av din hemmagjorda glass!

  • 2020-06-30, 16:40
  • 7

Halloj på er!

Vi är i Skövde ett par dagar och har precis ätit kycklinggratäng till middag. Den här är med chilisås och lite starkare smaker, den är så god! Den finns även med i min bok för er som har den.

Jag älskar dessa smaker, chilisås med lite grädde, sambal oelek och grönsaker. Stark riven ost och in i ugnen på hög värme i 20 minuter sedan klart. Vissa dagar vill man göra det enkelt för sig men ändå vällagad mat.

Vill säga det igen om ni missat att jag har fortfarande svårt med både mina “leder och tappar ord”. Detta kom när jag var sjuk i covid-19. Hittade inga ord alls knappt när jag var sjuk, det var hemskt. Nu märker jag när jag skriver att jag skriver mycket fel, svårt att hitta orden och stavar fel.

Så ni som trängs på badstränder eller trängs på uteserveringar och glömt av corona. Ni vill INTE ha detta. Jag lovar er.

Har så galet mycket jobb just nu och har precis fotat samarbete, är tacksam över att det ramlar in mycket förfrågningar, jag vet många som har det kämpigt just nu. :(

Här kommer kycklinggratäng!

Jag gjorde om receptet litegrann, har alltid svårt för att göra likadant så måste mixtra lite. Haha.

Detta blev så gott, hoppas ni gillar! Vill ni inte ha ris tar ni mer grönsaker eller varför inte smash potatoes. Kokt färskpotatis man låter kallna, sedan lägger på en plåt och “trycker till” med en sked. Häll olivolja över allt, havssalt, timjan och vitlök. Himmelskt. Det gjorde jag till lövbiff igår.

Kycklinggratäng med het chilisås 4 portioner 

4 kycklingfileér
1 röd paprika
1/2 purjolök
150-200 gram champinjoner
3 dl valfri grädde
1/2 dl creme fraiche
1 dl chilisås
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 tsk paprikapulver
nypa chiliflakes
200 gram stark ost för gratäng
salta och svartpeppar (rikligt, smaka av såsen)
olivolja till formen 

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Putsa kycklingfiléen och skär i bitar. Stek snabbt bitarna i lite olja i en stekpanna så de får färg. Häll lite olivolja i en form, lägg i kycklingen. Skär paprika, champinjoner, purjolöken och lägg över kycklingen. Salta och peppra allt. 
Såsen: Häll grädde, creme fraiche i en bunke, häll ner chilisås, sambal oelek, soja, paprikapulver, chiliflakes, smaka av med salt och peppar. Vispa ihop och häll över allt i gratängen. Strö på osten. 

Gratinera i ugnen på 220 grader ca 20 minuter tills det fått fin färg.

Serveringstips: Ris, klyftpotatis eller smash potatoes, krispig god sallad.

Ställ gärna fram lite olivolja och vit balsamvinäger. Så gott att ringa syrlig vinäger över salladen som passar bra till gratängen.

 

 

2020-06-30 Recept

  • 2020-06-21, 21:47
  • 18

Innehåller annonslänkar till Wakakuu och Ellos

Midsommar 2020! Vi var som jag skrivit tidigare hembjudna till våra vänner Jessica och Johan i Billdal och de hade gjort så otroligt fint vid deras vackra hus, vi var dock mest utomhus och vilken vacker dukning i tältet de hade gjort. Detaljer och massa fint pynt där man märker värdparet lagt ner sin själ, det är inte lite jobb med ett sånt här kalas.

Glasen känner ni nog igen! Jessica och Johan driver även Blueco som jag även jobbar med, ni hittar fina saker från Moet HÄR.

Min vita klänning är By Malina HÄR. Massor på rean nu. Väskan i pastellfärger är handgjord av återvunnen plast HÄR. Gillar modet i sommar för nu kan man hittar små söta handgjorda brodyrväskor både tyg, plast och pärlor.

Ellos har också massor från By Malina, missa inte deras rea HÄR!

Mina skor med kilklackar är Saint Laurent men kolla DESSA, nästan likadana. Skinn och snygg kilklack, bästa skon för trädgårdsfesten om du vill ha hög sko i gräset.

Femkampen Fanny och Jesper fixade var så roligt så jag skrattar bara jag tänker på det. Luftgevär, kubb, kasta i hinkar och sist men inte minst- Norsk karaoke. Ni måste bara köra det. Har ni mig på instagram och kollar mina stories har ni nog sett Janne i sitt bästa jag. Haha! Han bjuder på den och jag älskar att jag fick lägga ut den, så charmigt och roligt så jag skrattade så jag nästan kissade på mig.  Ingen var normal när man skulle nynna, haha!

Man hör musik i hörlurar, sedan ska du nynna så vi andra kan försöka (!!) lista ut vilken låt det är. Svårare än vad man tror och så sjukt galet roligt. En riktigt partyhöjare!

Härliga gäster, vilken fin midsommarafton!

Finaste Maja, de har hus i smögen så vi sa att vi hälsar på dem med båten i sommar. Tänk om vädret kan hålla i sig så här, vilken drömsommar ändå med tanke på pandemin.

SÅ god mat! Klassisk midsommarmat som det ska vara, men laxtårtan med kavring var riktigt gott. Måste ta reda på receptet.

Majas räkpaj måste jag också få recept på och tipsa er.

Fannys lilla söta kille och Jessicas barnbarn charmade oss alla.

Femkampen är igång!

Recept på sommartårtan med maräng lade jag upp HÄR. Gör den i sommar, blir supergod.

Tack för en fantastisk midsommarafton!

 

  • 2020-06-21, 11:52
  • 12

Hoppas ni haft en riktigt fin och skön midsommarhelg! Vi var hos våra vänner Jessica och Johan, så fint midsommarfirande på alla sätt. Trots regnet vräkte ner under ett par timmar på eftermiddagen så hade vi sol och varmt som de flesta i Sverige den här helgen. Ska visa bilder i nästa inlägg.

Vovvarna vill smaka på tårtan, haha.

Vi hade lite knytkalas och stod för efterrätten och tillbehör till grillen på kvällen. Jag letade och funderade vad jag skulle göra för tårta och självklart blev det den somrigaste tårtan som finns. Pinocciotårtan! Kär barn har många namn, den heter även Brittatårta, Drömminge tårta.. Visst väcker den mycket minnen. Barnminnen och säkert många som ätit den hos sin mormor eller farmor när ni var små.

Kakbotten med maräng man bakar i en hel långpanna, sedan skär den på mitten från långsidan och lägger ett lager på det andra lagret. Detta recept blir riktig bra, den blir hög och krispig ljuvlig maräng. Det är “egentligen grädde mellan och över men jag tycker det är lite “tråkigt” så jag letade upp recept hos min duktiga kollega Camilla Hamid som tipsade om denna tårta för några veckor sen. Man vispar grädde med färskost, lite citron och vanilj. Oh milde tid så galet gott. Lite syrligt och mycket fastare än bara grädde. Det ska även vara mandelflarn på bottnarna men jag valde hackade hasselnötter istället men det gör ni som ni vill. Älskar hasselnötter, det blev gott!

En tårta som räcker till många! Vi hade även med Almondy Dajm/jordgubbsmousse, testa den om ni inte gjort det.

Några tips:
-Olja även in bakplåtspappret så släpper det lättare. Har du någon hemma, ta hjälp med varsin stekspade och stick in under tårtan så lossnar den lätt, lyft tillsammans och ställ på bricka eller vad du vill servera den på. Man skär tårtan först rakt över på mitten från långsidan av plåten.
-Marängen är känslig men kommer inte gå sönder, det spricker men kakan under “håller ihop den”.
-Vill du inte ha nötter- ta kokos för att få “krispet”.
-Lägg till hallon, blåbär, vinbär om du vill.
-Pudra med florsocker är fint, men smälter på bären snabbt, pudra precis innan du ska servera.

Bred inte ut smeten ända ut på plåten, den kommer flyta ut så spar en bit in så blir det perfekt.
Så här ser den ut innan du gräddar den. Först kaksmeten, sedan marängsmeten, sedan nötterna.

Tips! Ta en sked och gör små vågor/toppar på marängen så får du fin form och inte “bara platt” och sen skjuts in i ugnen!

Här har jag tagit ut den. Denna fick stå i rumstemperatur under natten, låt kakan svalna helt innan du skär och lyfter den.

Bottnarna kan man göra dagen innan och jag monterade tårtan samma dag.

Här har jag lagt på färskostkrämen på första lagret. Klicka ut klickarna på hela tårtan och bred försiktigt. Lägger du en enda stor klick på mitten blir det svårare för tårtan är lite ömtålig.

Vräk på massa jordgubbar, kan inte vara för lite. Sedan på med nästa tårtlager.

Och gör exakt likadant som på första lagret. Färskostkrämen, massa jordgubbar, citronmeliss, flaggor om man vill fira något.
Jag tar en sked och gör små vågor/toppar av färskostgrädden man har överst, istället för att stryka den platt. Blir fin form.

Lägg gärna på hela jordgubbar med kvisten kvar, blir vackert.

Njut av din goda och vackra sommartårta!

Pinocciotårta ca 15 stora bitar  (den är hög, så kan räcka till fler)

Botten:
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Maräng:
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötter eller mandelspån att strö mellan och över tårtan

Fyllning:
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar eller blanda bär. Hallon, blåbär, vinbär är gott! 

Citronmeliss eller myntablad att dekorera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Jag smörjde även med rapsolja noga på hela bakplåtspapperet så släpper kakan lätt. 
  2. Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp. Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen. Spara äggvitorna till marängen.
  3. Tillsätt mjölken och vispa lite till.
  4. Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Bred ut smeten på plåten och ställ åt sidan medan du gör marängen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en bunke av glas eller metall. (Maräng är känsligt) Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning tills du får en tjock och blank maräng.
  6. Bred ut marängen över kaksmeten på plåten. Strössla på hackade hasselnötter eller mandelrflarn och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter. Marängen ska få lite färg, jag hade inne min kaka längre.
  7. Låt kakan svalna helt och hållet innan du delar den i två på mitten av långsidan. Jag tog hjälp av Janne, vi hade varsin spatel och skar loss hela kakan först. Lyft den tillsammans. Under tiden kan du göra fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
  9. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  10. Skölj jordgubbarna ordentligt och skär hälften av dem i mindre bitar. Jag hade även några hela jordgubbar med kvisten kvar. 
  11. Bred ut hälften av fyllningen på första halvan, strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager. Bred ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna. Dekorera med resten av jordgubbarna och till sist citronmeliss.
  12.      Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåpet.

Tips: Gör en glutenfri pinocchiotårta genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.