• 2020-01-14, 09:30
  • 9

Nu är vi hemma i Sverige efter en härligt solig vecka i alperna! Hade glömt hur mörkt det är här hemma, så tacksam över ljuset och snön vi fått en hel vecka, behövde det verkligen. Men vi går ju mot ljusare tider, eller hur! Snart kör jag igång min utmaning också, är taggad, hoppas ni också.

Idag lagar jag laxsida i ugn med en riktigt god saffransås till, har ni saffran över sen jul? Jag hittade massor i skåpet, saffran är gott året om och blir både fin färg och god smak.

Detta är riktigt gott, detta blir dagens middag här hemma.

Ta gärna mer av både apelsin och tabasco, hur gott som helst! Idag hade jag kokt potatis och broccoli till också.

 

 

Gratinerad lax med saffransås och tomat i ugn

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Jag köper gärna färsk laxsida, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Funkar förstås med fryst lax portionsbitar också. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn, det vita på apelsinen ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör så det tjocknar något. Räcker koka några minuter. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller pressad potatis, eller varför inte blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.

500 g

Färsk lax

1 stor näve

Färsk spenat

1/2 st

Purjolök

12 st

Babytomater

1 st

Apelsin, rivet skal

3 dl

Grädde

1 dl

Creme fraiche

1-2 paket

Saffran

0,5 dl

Vitt matlagningsvin eller vanligt vitt vin

1/2

Fiskbuljong

Några droppar

Tabasco

Nypa

Salt och peppar

  • 2020-01-10, 09:00
  • 22

Fredag är här! Hoppas ni får en skön helg och kanske sugna på att laga något riktigt gott att äta. Här har vi precis ätit frukost och ska ut i backen, idag ska vi slå både höjdmeter och distans i backarna, vi har laddat ner appen skiiline, riktigt kul app så man kan mäta och se alla åk. Blir grym träning en sån här vecka och bra start på året!

Vakna till detta är inte tråkigt.

Fredagstipset!

Den här pastagratänger är riktigt god med pesto och mozzarella, men även billig!
Jag har i knaperstekt bacon men går lika bra att byta ut mot tex kyckling eller vegetariskt.

Pastagratäng med pesto och basilika 4-6 portioner

500 gram Rigatoni eller penne pasta

400 gram körsbärstomater i tomatsås (en burk alltså)
300-400 gram krossade tomater  (jag tog inte hela men vill man ha mer tomatsås så gör man det, det suger in mycket i pastan)
10 små körsbärstomater
300 gram bacon, strimla i små bitar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpesto
färsk basilika en kruka
250 gram gram riven mozarellaost
1 msk soja
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet till pastan och koka pastan enligt anvisningar. Glöm inte salta vattnet och tillsätt lite olivolja. Klipp eller skär bacon i små bitar. Fräs i en panna utan olja eller smör. Det ska bli knaprigt. Skär vitlöken i små bitar, fräs i olja i stekpannan.

Koka upp tomatsåsen med körsbärstomaterna (två burkar) tillsätt peston, grovhacka halva krukan med basilika och lägg i tomatsåsen, salta och peppra. (Ganska rejält med svartpeppar, smaka av) häll i den hackade vitlöken, låt det småkoka några minuter, smaka av.

Häll av pastavattnet, häll pastan i en form och rör ner tomatsåsen och vänd runt allt ordentligt. Strö baconet över hela gratängen och vänd ner resten av den färska basilikan, spar några blad till dekorering. Dela babytomaterna och lägg över. Jag hade alltså extra små tomater förutom de i tomatsåsen.

Sist- strö riven mozarella över gratängen och gratinera ca 15 minuter i mitten av ugnen så osten smälter och gratängen får färg.

Servera med riven parmesan, färsk basilika och njut av en riktigt god tomatdoftande pastagratäng!

 

 

 

 

 

2020-01-10 Recept

  • 2020-01-09, 10:00
  • 3

Om du inte vet vad du ska laga för mat idag – gör en paj på mandelbotten, ädelost och valnötter! God som vardagslunch men även festlig på buffen. Jag älskar paj och i min bok finns det flera tips på goda pajer.

Ädelost ger så mycket smak, jag älskar det i mat.

Ta vanlig grädde eller späd ut med mjölk, ta de grönsakerna du har hemma, men broccoli mättar och är gott ihop med ädelosten och tomater. Jag strör inte ost över hela fyllningen så allt blir täckt, jag strör alltid osten runt om så man ser tomaterna och de är så goda när de blir lite grillade.

Och förstås en god sallad till är ett måste.

Hej från backen i Österrike just nu! Solen steker och klarblå himmel, vilken dag!

Ädelostpaj med valnötter

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
6 portioner

Pajdegen

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen, har du mixer- mixa gärna mandelmjöl och sesamfrön. Tryck ut i en pajform och nagga i botten lite. Ställ in pajdegen mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Akta så den inte bränns. Ta ut pajdegen och lägg i fyllningen och äggstanningen

Fyllning och äggstanning

Höj upp ugnen till 220 grader efter du tagit ut det förgräddade pajskalet. Skär purjolöken i bitar, dela broccoli i mindre små buketter, jag kör ganska små i pajen så de inte sticker upp för mycket ovanför. Dela tomaterna i tunna skivor. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet utom tomaterna. Vispa ihop äggen till äggstanningen i en bunke med grädde och creme fraiche, salta och peppra, häll i italiensk salladskrydda, riv ädelosten på grövsta rivjärnet och häll i stanningen. Häll äggstanningen över fyllningen i pajen, lägg tomaterna över och oregano. Grovhacka valnötterna något, strö över hela pajen. Lägg på osten, men jag täcker inte tomaterna, gott när de får mer färg och vackert om de syns. Gratinera längre ner i ugnen ca 20-30 minuter så den höjs upp och får färg.

Fyllningen

125 gram

ädelost

1/2 st

purjolök

1/2

broccolihuvud

1-2 st

tomater

1-2 dl

riven ost

3 st

ägg

2 dl

grädde eller valfri vätska

1 dl

creme fraiche

1/2 tsk

oregano

1/2 tsk

italiensk salladskrydda

1-2 msk

valnötter

nypa

salt och peppar

Pajdeg glutenfri

3 dl

mandelmjöl

1/2 dl

sesamfrön

1 msk

fiberhusk

40 gram

smör

1

ägg

2 tsk

olivolja

2020-01-09 Recept

  • 2020-01-08, 12:00
  • 18

Vill tipsa er om en riktigt god middagsrätt! Mustig köttfärssås med stuvad vitkål med parmesan, min kompis Linnie tipsade mig för några år sedan, detta är så galet gott. Perfekt om ni vill dra ner på kolhydraterna och köra stuvad vitkål med parmesan istället för pasta till köttfärssåsen.

Ni kommer inte bli besvikna. Köttfärsåsen låter jag koka en timma så blir det mustig och supergod. Kör quorn för vegetariskt, dubbla för lunchlådor så har du klara matlådor i kylen.

Mustig Bolognese: 4 portioner
500 gram nötfärs eller guornfärs
400 gram krossade tomater
1 dl rödvin eller 3 msk vitvinsvinäger (jag tog båda men minskade på rödvinet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oxfond
2 msk ketchup eller 1 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 msk soja
salt och peppar
1 dl vatten (fyll på under koktiden)
riven parmesan över

Sallad, jag hade tomater och ärtskott

Gör så här:

Skär löken i mindre bitar och hacka vitlöken, fräs i pannan i olivolja eller smör. Fräs färsen, koka ihop allt och låt stå på spisen och koka i ca 1 timma på låg värme. Funkar kortare tid också men blir riktigt gott när det får koka länge.  Fyll på med vatten under koktiden.

Det blir en mustig god bolognese!

Parmesanstuvad vitkål 4 portioner
1 litet vitkålshuvud
3 dl grädde
1 dl parmesan
salt, peppar
(ev strö lite mjöl över)

Gör så här:

Strimla kålen, förbered allt under tiden färsen kokar, görs stuvningen när köttfärsen stort sett är klar.
Fräs kålen med lite smör, rör i grädden och parmesanosten med lite salt och peppar. Koka ihop på svag värme så det blir en stuvning.

 

2020-01-08 Recept

  • 2020-01-07, 10:00
  • 1

God morgon från Österrike! Här ska vi ska snart snart upp i backen, solen skiner och ingen vind alls, helt underbart! Resan ner gick bra igår men våra väskor hann inte med flyget i Frankfürt pga förseningen, men nu kom de till hotellet så det gick ändå bra. Hotellet vi bor på heter Das Marent i Fiss, åh det är så fint hotell, inredningen precis i min smak, lugnt, skönt och modernt.

Måste tipsa er om en god smoothie nu när det inte är så mycket sol hemma i Sverige, den piggar upp och har massor med C-vitamin. Mamma tipsade mig om den för några år sedan, den är god och nyttig.

DSC_0373

Solskenssmoothie med exotiska frukter 2 port (ställ i kylen om det blir över så har du en efter jobbet eller träning)

2 apelsiner -skär bort allt det vita så bara köttet finns kvar
3 dl frysta frukter -Papaya, ananas, mango (jag köper frysta som finns i portionpåsar)
1 msk kokos
1 msk riven färsk ingefära
1 msk kokosolja
4-5 dl vatten  -Ju mer vätska, desto mer som juice. Vill man ha kraftigare tar man mindre. Men denna tyckte jag passade mer som juice. Byt ut mot kokosmjölk om du vill ha fluffig smoothie eller milkshake som mättar.

Har du nyponpulver? Gurkmeja? Ta en 1 tsk av varje så får du ännu mer nyttigheter.

Mixa ihop allt ordentligt.

DSC_0378

DSC_0380

DSC_0385

Smoothie som piggar upp i mörkret, inte bara massa C-vitamin, den är även läskande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2020-01-06, 09:30
  • 17

Middagstips om ni vill laga en god söndagsmiddag på trettondagen. En läsare frågade efter mitt recept på kyckling med ädelostsås, jag gjorde detta i somras men hade helt glömt av det. Så gott, kanske vi hinner med en lunch innan alla åker hem och innan vi åker till alperna i dag, hehe.

Jag älskar sås med ädelost, var inte rädd för att testa nya smaker om ni inte vet hur det smakar, detta är hur gott som helst, inte för starkt. Såsen blir så krämig och servera med potatisklyftor eller potatishalvor som på bilden. Eller med blomkålsris.

Vill ni inte ha ädelost- laga fläskfilegrytan! Den är den mest lagade rätten genom alla år på bloggen, haha.

Jag gillar få ingredienser i mat men med goda smaker som funkar ihop, min bok Middag hos mig har över 240 sidor och massor med goda, enkla recept för hela året, både vardagar och fest. Boken hittar du HÄR.

Kyckling i krämig ädelostsås

Skriv ut recept
Tid:
40minuter
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skär fileérna i två delar. Fräs i olja snabbt i en panna så de får fin färg. Ta upp ur pannan och hacka vitlöken och löken i små bitar, fräs i olja så det blir mjukt. Lägg i fileérna igen, häll på grädde. Häll i buljongen, soja, kulörsoja, tomatpure, smula ner osten och sist spenaten och salt och peppar. Rör runt, låt koka ca 10 minuter, kolla så kycklingen är genomstekt bara. Ju längre det får koka desto bättre sätter sig smakerna. Späd med mer vätska om det behövs. Blev riktigt gott!

Krispiga potatishalvor

Dela färskpotatis på mitten och lägg på en oljad plåt. Strö timjan, havssalt och ringla olivolja över. Gratinera i ugn ca 30 minuter, ta ut och pensla på mer olja och gärna färsk timjan också. Servera med sallad och ringla olivolja och balsamico över salladen.

4 st

kycklingfileér

1 st

gul eller röd lök

2

vitlöksklyftor

2 msk

tomatpure

1 stor näve

färsk spenat

125 gram

blåmögelost

1-2 msk

kycklingfond

4 dl

grädde

2 msk

soja

några droppar

kulörsoja

1 msk

olivolja

salt och peppar

2020-01-06 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-01-04, 13:30
  • 1

Har ni en skön lördag? Vi ska snart gå bort till Scandinavium och idag är det premiär för Oliwer att gå på hockey! Förstås med riktiga babylurar för öronen. Ska bli kul att gå allihopa. Frölunda möter Rögle!

Har varit och handlat hem grejer till kvällens middag, det blir tacogratäng! Den här är riktigt god med krämiga oströran jag toppar färsen med. Kanske tips inför kvällen eller söndagsmyset! För veg är det bara att byta ut mot vegetarisk färs.

Fräs färsen i olja och tacokrydda, sweet chilisås, soja, hackad vitlök, lite extra spiskummin, cayenepeppar och blanda ner lite majs.

Lägg i en form och ringla salsasås och jalapenos över. Lägg över massa nacochips som du delar i mindre bitar och strör över.

Rör ihop 2 dl stark riven ost med 2 dl creme friache och klicka över. Gratinera i ugnen på 200 grader ca 20 minuter tills det fått färg och smält.

Doften är bara underbar!

Servera med massa god sallad och njut.

Tacogratäng 4-6 portioner

800 gram högrevsfärs eller vegetarisk färs eller nötfärs
1,5 påse tacokrydda eller egen: Krydda rejält med spiskummin, vitlök, paprikapulver, chilipulver, salt, oregano
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
2 msk soja
1 liten burk majs
Jalapenos (strö över valfri mängd beroende hur stark du vill ha)
3-5 msk  salsasås (hann inte göra egen men det är busenkelt annars
2 dl stark riven ost
2 dl creme fraiche
nacochips chili

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek färsen i olivolja med hackad lök och vitlök så den får färg, häll i tacokrydda, soja, sweet chilin, rör om, späd med lite vatten. Häll i majsen och rör om allt. Lägg färsen i en form, strö över jalapenos, ju mer desto starkare. (Gott)

Häll över lite salsasås och dela nacochipsen i mindre bitar och strö över. Det är så gott med lite krisp i gratängen! Rör ihop riven ost med crem fraiche och klicka över hela gratängen. Ställ i mitten av ugnen tills den fått fin färg. ca 20 minuter.

Servera med massa god sallad.

 

2020-01-04 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-01-03, 09:00
  • 19

Kycklinggratäng med örter, spenat och soltorkade tomater. Den här gratängen toppar mina recept just nu ihop med min fläskfilegryta som även är med i min bok. Otroligt kul att det är så många som köpt min bok, tack för alla fina kommentarer och så roligt att jag kan ge er matglädje utan krångel.

Den här ska jag laga i helgen, enkel att förbereda och italienska smaker! Parmesansåsen är riktigt god.

Hade den förresten när Lisa-Marie fyllde år, då var vi 18 personer och jag gjorde på en hel stor plåt. Perfekt till kalasmiddag också.

Italiensk kycklinggratäng med örter och parmesan 6 portioner

6 kycklingfiléer, dela på mitten om de är stora
8-10 soltorkade tomater i olja
2 stora vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
1,5 dl riven stark parmesanost
1 tsk oreganokrydda
1 tsk timjankrydda
1 näve färsk bladspenat
10 babytomater
2 msk pinjenötter
2 msk kycklingfond
4 dl grädde eller valfri vätska
1 dl creme fraiche
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen i en stekpanna på högre värme så den får färg, salta och peppra. Ta upp kycklingen och lägg i en ugnsäker form. Hacka vitlöken i små bitar och skrapa ur fröna ur chilifrukten, skär chilin och skär ner även soltorkade tomater i mindre bitar, fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i lite olivolja i en stekpappa så det mjuknar. Några minuter.

Häll i vätskan och creme fraiche i tomatblandningen, sänk plattan. Häll i oregano och timjan, riv parmesan på rivjärn och häll i såsen med kycklingfonden. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter. Kanske mer oregano eller timjan.

Sist en näve färsk spenat och babytomaterna. Dela dem på mitten.

Häll såsen du rört ihop över kycklingen i formen. Det blir fantastiska färger! Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter så kycklingen är helt klart och gratängen fått fin färg. Det är mycket parmesan i såsen men vill du ha ett osttäcke tar du en stark gratängost och river över.

Serveringstips: Krispiga klyftpotatis, ris eller varför inte risoni! Italienskt och gott.

2020-01-03 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-01-02, 11:00
  • 26

2 januari 2020! Vet knappt vad det är för dag, men det är så skönt, jag har precis hämtat Lucy och i helgen kommer Jannes Erik och hälsar på, så mysigt att ha Oliwer här hemma.

Är så sugen på hemmalagad husmankost, ätit skaldjur och musslor varje dag i Bryssel så idag ska jag laga köttbullar med pressgurka, köttbullarna måste ha mycket smak, detta är så galet gott med pressgurka till.

Jag gör alltid dubbel sats men i recept är det enkelt. För 4 portioner så dubbla när du ändå håller på så har du lunchlådor.

Hyvla gurka med en osthyvel, jag skalar den inte innan. Lägg gurkorna på en tallrik, salta ur gurkskivorna, strö alltså lite salt och låt det ligga en stund. Lägg en tallrik över som på bilden och ställ en mortel över. Jag har ingen press men detta funkar jättebra.

Låt det ligga i press i ca 30 minuter.

Köttbullar med gräddsås, pressgurka och lingon 4 portioner 

Köttbullar
ca 500 gram blandfärs (jag kör högrevsfärs eller kalvfärs. Alltså antingen eller.)
3/4 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 gul lök, riv på rivjärn
2 msk kalvfond
salt och peppar
ev lite vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Knäck ägget i en skål, häll i grädden och ströbrödet och rör runt. Häll i dijonsenap, fonden, soja, riv lök på rivjärn, salt och peppar. Blanda ihop allt och lägg ner färsen, rör så det blir en jämt smet. Ev späd med lite vatten om det är för tjockt.

Rulla små köttbullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem i mitten av ugnen ca 15 minuter. Det går fort. Stek dem gärna snabbt i stekpannan när du gör såsen så får du bra smak till sås.

Gräddsås
4-5 dl grädde
2 msk kalvfond
1 msk soja
1 msk lingon
salt och peppar
några droppar kulörsoja

Gör så här:
Jag steker köttbullarna snabbt i stekpannan så det blir knaprig yta på dem och mer smak på såsen. Häll på grädden och resten av ingredienserna. Låt grädden koka ihop så den tjocknar på medelvärme, sänk plattan så det inte bränns men det ska puttra.

Pressgurka
2 gurkor
3 msk ättika 12%
1,5 dl vatten
3 msk socker
4 krm salt
1 krm vitpeppar
3 msk hackad färsk persilja

Gör så här: 

Skiva gurkorna med en osthyvel så de blir lite avlånga. Lägg på ett fat och strö salt över. Låt dra en stund. Krama ur gurkskivorna så vattnet försvinner. Lägg gurkskivorna på en tallrik som på bilden, lägg en tallrik över och en tyngd. Jag tar en mortel, går bra med något annat bara det pressas. Låt gurkorna pressas 30 minuter.
Häll vatten, ättika i en skål och tillsätt sockret, rör tills det smält. Häll i salt och vitpeppar. Hacka färsk persilja och häll i. Rör runt allt. Lägg ner gurkorna i skålen och låt stå en stund i lagen före servering.

Serveringstips Jag hade kokt potatis med skal, mandelpotatis är så gott. Men mos är ju också en riktig hit!

Strödde även lingon på tallriken, nu hade jag färska men finns även frysta. Vackert och supergott för det blir lite syrligt.

 

2020-01-02 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-12-30, 13:00
  • 6

Hej från Bryssel! Om ni inte vet vad ni ska laga i morgon på nyårsafton har jag detta som tips, så galt gott! Inte dyrt med kyckling men detta blir riktigt festligt. Grillad kycklingfile med världens godaste pepparsås och potatisgratäng, eller varför inte den goda potatistårtan.

Vill du hellre göra den goda potatistårtan jag tipsat om finns recept HÄR.

Grillad sojamarinerad kyckling med pepparsås och potatisgratäng 4 portioner

4 fina kycklingfiler
1 bunt färsk sparris
2 stora tomater

Gratäng
potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
skvätt mjölk
Riven ost

Marinaden till kycklingen 
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1 pressad vitlök
lite chilipulver
satl
peppar

Pepparsås: Se nedan

Jag brukar göra i den här ordningen: 

Lägg kycklingen i marinad, gör gratängen och gratinera den. Gör såsen. Stek kycklingen efter halva tiden av gratängen i ugnen. Lägg tomater i en form och gratinera sista 10 minuterna. Fräs sparris med olja, svartpeppar och salt i en stekpanna det allra sista.

Servera och njut!

Marinad till kycklingen: 1 dl soja, 1 dl olja, 1/2 dl sweet chili, pressad vitlök, lite chilipulver, salt och peppar. Låt kycklingen ligga i marinaden en timma i kyl.

Potatisgratäng:
Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Pressa vitlöken och varva med potatisen i en form. Häll på grädden och även lite mjölk. Salta och peppra mellan potatisen och löken.

Gratinera i ugnen i 225 grader ca 45 minuter. Lägg på riven ost efter halva tiden. Akta så det inte bränns, lägg på folie. Låt gärna gratängen stå en stund före servering så blir den ännu godare.

Lägg kycklingen i en form och ungstek den i 225 grader ca 20 minuter. Kör du varmluftsugn sänk graderna och perfekt att köra kycklingen samtidigt som gratängen. Eller stek den i panna men den blir så mycket godare i ugnen när du har marinerat den.

Världens godaste pepparsås  4 portioner  (Gör den i tid så kan du värma på den)

5 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose, finns färdig blandning )
1 msk smör
2 msk oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk soja
2 msk rödvin
1 tsk honung
Salt och peppar

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

Smaklig spis!

Eller med potatistårtan.

Idag är vi i mysiga Brügge!