• 2020-06-04, 10:02
  • 2

Igår gjorde jag kycklinggryta med jordnötssmör, har ni gjort den? Jag har flera varianter här inne med jordnötssmör, det är ju så gott! Om man inte är allergisk förstås, då hoppar man över det, blir en god smakrik gryta ändå. Vi hade massa grönsaker och broccoli, lite ris till för det är så god sås, laga detta om ni inte vet vad ni ska ha för middag ikväll!

Knepet för en riktigt god jordnötssås eller gryta är förstås kokosmjölk och lime. De smakerna är fantastiska ihop. Sedan färsk chili, vitlök och lite sötma. Vissa har farinsocker men jag tycker det blir jättebra med sweet chili. Finns inget värre än för söt thaimat man ofta får när man beställer. Det är för att få fram smakerna mer och vi svenskar älskar söta smaker. Ta bort sockret, det blir mycket godare utan och lagom sött av tex sweet chili.

 

Kycklinggryta med jordnötssås 4 portioner 

4 kycklingfileér
400 ml kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
2 tsk sambal oelek
1 msk röd currypasta
1 msk sweet chili
1/2 dl jordnötssmör med crunch
1 lime, rivet skal och saft
1/2 färsk chili
1 msk japansk soja (Jag har kikkoman eller Rene Voltaires)
ev lite vatten
Dekoration:
ca 1 dl jordnötter
hackad persilja

Gör så här:
Putsa filéerna och strimla eller skär i mindre bitar. Stek i olja i en stekpanna så det får färg, ta upp och lägg åt sidan. Skär löken och hacka vitlöken fint. Ta bort kärnorna ur chilin och skär i små bitar. Fräs lök, vitlök och chili i lite olja i en panna så det mjuknar något. Lägg i kycklingen, häll på kokosmjölken, sambal oelek, currypastan, soja, sweet chili, rivet skal av lime och pressa i saften, jordnötssmöret. Rör ihop och låt koka ihop, blir det tjockt kan du späda med lite vatten.

Grovhacka jordnötterna, hacka persilja och strö nötterna över och lite hackad persilja. Servera med ris, nudlar eller grönsaker.

Otroligt gott!

 

 

 

 

 

 

2020-06-04 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-06-01, 23:20
  • 21

Hej från en förväntansfull tjej som ska fira födelsedag i morgon! Lika pirrig och spänd som när jag var liten. Jag ÄLSKAR att fylla år. Älskar att fira andra, älskar att fira mig själv. Fira livet! Att överraska, ställa till med kalas, fixa och pynta, så mycket så det blev en hel bok till slut: Middag hos mig som ni är många som har hemma. 💖 Har ni läst alla minnen jag skriver om i varje kapitel har ni nog förstått hur mycket familj och kalas betyder för mig. Jag älskar det. Det är barndom, trygghet, så mycket glädje och kärlek.

Idag har jag har gjort cake pops med vit choklad och strössel, det godaste som finns tycker tjejerna och visst blir det festligt att ställa fram med tårta och jordgubbar. Alltid pynta och göra lite fint när man fyller år, liten som stor, det är inte så mycket som behövs, bara man anstränger sig lite. Jag tycker inte man ska vara lat och tycka saker är jobbigt för att ställa till med kalas, för ofta krånglar man till det i huvet. Även om det är en liten ett-åring eller om man fyller 47 och älskar livet så ska man fira! Fram med ballongerna och serpentinerna!

Jag lovar att det blir så mycket roligare om man iaf försöker. Det behövs inte så mycket, i min bok har jag massor med knep för att få till ett kalas med mycket små medel.

Mums, kunde inte låta bli att smaka på en.

Nu ska jag försöka sova, ser så fram emot en härlig dag i morgon med mina älsklingar, det blir en födelsedag till havs!

2020-06-01 Recept , ,

  • 2020-06-01, 11:25
  • 1

Jag fick tips av en läsare efter jag lade ut recept på min lövbiffsgryta förra veckan. Tack för det! Så kul när ni kommer med tips här inne så fler kan ta dela av goda maträtter. Jag testar gärna! Detta var med ädelost och massa purjolök, jag älskar ädelost och det blev riktigt gott, lade dock till tomater och toppade med lite stark ost.

Vi hade lövbiff kvar som räckte till en gratäng på två portioner men jag skriver receptet till fyra. Så gott det blev och väldigt enkelt att svänga ihop. Hade endast mobil att fota med så det är inte så bra bilder men hoppas ni ändå vill prova.

Riktigt gott med mycket purjolök, som läsaren skrev- det är nyttigt och blir mild smak i ugnen. Vill ni ha mindre tar ni det, men bra näring och supergott tycker jag.

Lövbiff med ädelost i ugn 4 portioner 30 minuter
ca 600 gram lövbiff
2 mindre purjolökar
2 tomater
125 gram ädelost
3 dl valfri grädde
ca 150 gram stark riven ost
salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj purjolöken noggrant och strimla. Lägg i en form. Strimla lövbiffen i ca 1 cm skivor, fräs i olivolja med salt och peppar på hög värme ca 30 sekunder. Det ska bara få färg. Lägg köttet över all purjolök, skiva tomater och lägg över.
Smält ädelost med grädde på svag värme i en gryta. Häll allt i formen över köttet. Toppa med lite stark, riven ost och gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter tills den fått färg.
Koka under tiden ris eller pasta, eller vad du vill servera. Jag tycker ris passade bra till och massor med grönsaker. Eller bara massa grönsaker.
Jättegott!

2020-06-01 Recept

  • 2020-05-31, 11:55
  • 4

Grattis alla mammor på Mors dag! Idag hyllar vi alla våra mammor, vilken strålande vacker dag!

Stort grattis till vår fina mamma, fyra döttrar och sju barn barn som älskar dig mest! Så kul att de hyllar mammor i Nyhetsmorgon, haha jag taggade mamma med #nymomamma och vips såg jag mamma i rutan, min syster satte nästan kaffet i halsen, haha, så roligt!

En fin bild på mamma från min bokrelease Middag hos mig! Hurra på din dag idag!

Har ni min bok Middag hos mig har ni massor med goda enkla recept, men bjuder även på ett här inne idag som är med i min bok. Sommarkaka med hallon och rabarber! En lätt sommarkaka som är busenkel att baka, min fina kompis Kicki som alltid bakade denna, krispig kaka med sommarsmaker!

Sommarkaka med hallon och rabarber 16 bitar

6 ägg
4,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Fyllning: 
400 gram hallon
3 dl rabarber. skär dem i 1 cm tunna skivor
100 gram kallt smör
3/4 dl pärlsocker

Dekoration: 
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader, täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan. Fördela fyllningen och hyvla över det kalla smöret. Strö över pärlsockret. Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 20-30 minuter. Den ska får lite färg och smöret som du hyvlat över blir krispigt.

Ta ut kakan och skär den i rutor. Sätt flaggor, pudra över florsocker och ställ fram!

 

2020-05-31 Recept

  • 2020-05-30, 17:04
  • 8

Innehåller annonslänkar till Ellos och Adlibris

Här kommer tips på en god potatissallad jag gjorde i veckan, färskpotatis med dijonsenap och kapris-massa smaker! Gott till grillat och enkelt att förbereda. Jag hade grillade kycklingfiléer till, grillade grönsaker och testade en ny örtmarinad som jag marinerade fläskfilén med.

Helgens grilltips men det funkar förstås att grilla i ugn eller grillpanna. Grilla citroner, grönsaker, majs och lägg över kvisttomater, blir så fint och jag älskar grillad citron till kyckling.

Min klänning har ni HÄR! Blir glad av mönstret, riktigt söt.

Visst är det sött mönster? Titta inte på mitt flammiga golv, haha.

Hoppas ni gillar något av maten. Testa potatissalladen, så jäkla god, jag gillar när det är mycket smak!

Jag har massor med grilltips och såser och tillbehör i min bok Middag hos mig! Har ni den hemma, bläddra fram till Studenten och Midsommar, där finns massor med god sommarmat.

Potatissallad med spenat 4-6 portioner
ca 800 gram färsk potatis eller fast potatis
65 gram färsk babyspenat
3 msk dijonsenap
2 dl lätt creme fraiche
ca 8 cm purjolök, strimlad
3 msk hackad färsk gräslök
1 msk kapris, liten eller mellan
ev 8-10 rädisor, skivade fint, jag tog bort det pga flera som inte gillar
ev oliver, jag tog det istället för rädisor, dela oliverna i bitar, ta en halv burk

Gör så här:
Skrubba färska potatisen eller skala om du har fast potatis. Koka ca 18 minuter. Under tiden, rör ihop creme fraiche och dijonsenap, blanda ner purjolök, spenat, kapris, gräslök och vänd runt försiktigt. Häll av vattnet från potatisen och låt svalna medan du grillar köttet eller vad du vill ha till. Skär potatisen i mindre bitar, vänd ner potatisen i röran försiktigt, vänd runt allt och strö klippt färsk gräslök över och servera!

Kycklingmarinad med citron och vitlök till 4 filéer
1 dl rapsolja
1 dl sweet chili (den vid thai)
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
salt och peppar

Gör så här: Häll i allt i en bunke, pressa eller skär vitlöken och rör ihop, lägg ner kycklingen minst en timma innan du grillar den.

Örtmarinerad till fläskfilé ca 800 gram
1 dl olivolja
1/2 dl soja
1 msk honung
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
1 msk basilika krydda
Salt och peppar
Gör så här: Blanda ihop allt ordentligt, lägg ner putsad fläskfilé och ställ i kyl gärna ett par timmar innan du ska grilla.

TILLBEHÖR till grillmaten:  Grillad majskolv, sparris, halloumi, tomater på kvist, halva citroner (Så galet gott)
Lägg allt på grillen eller i ugnen med lite olivolja, havssalt, pensla majskolven med smör. Fräsch grönsallad.
Krispiga potatishalvor om man hellre vill ha det än potatissallad.

Jag köpte även tryffelbea på Kvantum i Skövde, (egengjord, så god)

  • 2020-05-29, 18:25
  • 7

Innehåller annonslänkar

Har ni en skön fredag? Vet inte hur många gånger jag ska tjata om värmen, men får ju nästan nypa mig i armen. Sommaren är äntligen är här!
Pingst och Mors dag i helgen! Ska ni äta något gott? Jag har tips på en somrig tre-rätters jag tycker ni ska bjuda mamma eller familjen på hemma.

Parmesanchips med löjrom, torsk med räkor och vårprimörer och kladdig kladdkaka med nougat och hallonsås till dessert!

Alla recept kommer längre ner, så gott och fräscht med torsk med massa krispiga grönsaker och färskpotatis. Parmesanchips kan du göra i god tid, doftar så gott! Ta vilken löjrom du vill.

Till parmesanchipsen serverade jag det goda rosévinet Mulderbosch, rosébubbel som funkar till starkare smaker, chili eller parmesan. Festligt med rosa bubbel. (Inte sött) Dessa glas hittar ni HÄR. 

Ugnsbakad torsk, mums! Smälter i munnen bara jag tänker på hur gott det var. Ta en termometer till fisken så får du den perfekt, alla ugnar är olika och man kanske har en större eller mindre bit fisk. Jag körde på 170 grader ca 15 minuter, fisken var 52 grader.

Jag delar på färska potatisen och serverar den ljummen. Som en lätt potatissallad med färska, krispiga grönsaker. Skira lite smör och droppa över, detta kommer ni inte misslyckas med.

Jag serverade ett torrt, vitt vin till, iskallt. Även om det kanske inte får vara kallt enligt experterna ;)

Ingen Mors dag utan en god dessert eller tårta. Jag gjorde en av våra favoritkladdkakor som barnen gjorde alltid när de var små. Så god. Jag har hackad mörk choklad i och ett tjockt täcker med smält nougat, kokos i botten istället för ströbröd. Servera med en syrlig hallonsås och en kula vaniljglass så är middagen fulländad sen.

Till kladdkakan serverade jag ett alkoholfritt bubbel, Le Petit Beret som passar till dessert eller bara som drink, detta var så gott! Inte sött, friskt och fräscht. Jag har letat efter något gott alkoholfritt bubbel som inte är massa socker i.

De har riktigt fina och goda alkoholfria viner! Uppge Toftby15 så får du 15% rabatt på alla sorter, detta goda bubbel hittar du HÄR! Perfekt på studentskivan, alltid bra att varva med gott alkoholfritt bubbel också.

Porslinet Blue Italian hittar du HÄR, underläggen HÄR. Massa fina linneservetter HÄR. Kampanj på dessa nu, så kul att ha tygservetter så passa på att köpa när de är på rea, blir mycket billigare än köpa massa pappersservetter.

 

Här har du alla recept för denna goda tre-rätters middagen, hoppas ni gillar det!

Parmesanchips med löjrom ca 14 stycken
150 gram riven parmesanost
ca 100 gram löjrom, ta den du vill
1 dl creme fraiche
färsk dill
nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Riv parmesanosten, lägg ut i små högar på en  plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter,  akta så de inte bränns. Låt de svalna. Precis innan servering- lägg på en liten klick creme fraiche, klipp över lite färsk dill och lägg upp på fat. Så otroligt gott till lite bubbel som tilltugg eller som förrätt. Räkna med två-tre per person.

Färsk torsk i ugn med vårprimörer, räkor och färskpotatis  4 portioner (Gott med riven pepparrot också)
800 gram färsk torskfilé
800 gram färskpotatis
150 gram sockerärtor
ca 400 gram körsbärstomater på kvist eller babytomater
1 knippe färsk sparris
ca 400 gram färska räkor
1 knippe färsk dill
1 stor citron
200 gram smör
smör till formen
salt och vitpeppar
(ev riven pepparrot att riva över fisken när det är klart)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skrubba och koka potatisen med saltat vatten ca 15-20 minuter. Under tiden: Smöra en form och salta torsken, lägg ett par klickar med smör över fisken. Fisken får inte blir torr, den ska vara ca 48-53 grader om du har termometer, kör i ugn ca 15 minuter.

Koka sparrisen med saltat vatten några minuter och koka sockerärtorna i vatten med salt, de ska koka någon minut. Smält 200gram smör i en gryta, smöret får inte brännas. När du känner den nötiga doften är det klart, rör hela tiden. Ställ åt sidan.

Skär potatisen och halvera sockerärtorna, tomaterna och lägg ut allt på tallriken, lägg en bit torsk över. Lägg på räkorna över fisken och sparrisen. Ringla lite skirat smör över, sist en dillkvist, och en stor citronklyfta.
Servera och njut!

Kladdkaka med nougat och hallonsås ca 8 bitar 

2,5 dl strösocker
2 ägg
100 gram smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
75 gram mörk choklad
1 nypa salt
200 gram Odense nougat
ev florsocker som pudras över kakan när den är färdiggräddad och har svalnat.

Tillbehör: Hallonsås och vaniljglass

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör och låt det svalna. Rör samman socker och ägg i en bunke, inte vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker, kakao, salt. Hacka choklad i mindre bitar, tillsätt det smälta smöret och chokladen och vänd ihop allt. Det ska vara bitar av choklad i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15-18 minuter, den ska vara kladdig.
Ta ut kladdkakan, hyvla nougat med en osthyvel och lägg på ett tjockt laget, ta hjälp av en sked eller gaffel och bred ut nougaten så det täcker hela kakan. Låt stelna. Kakan är så god när den varit kyld! Seg i mitten och galet god nougattopping över.

Hallonsås :

Ca 3 dl frysta hallon
1/2 dl-1 dl florsocker
lite vatten

Gör så här:
Lägg hallon i en gryta, mosa med gaffel när du satt på värmen på plattan. Häll i florsocker, lite vatten. Rör ihop allt, låt koka ihop snabbt. Rör med gaffel så det mosas och blir en slät kräm. Låt svalna och servera över kladdkakan med en kula vaniljglass.

2020-05-29 Johanna Toftby, Recept

  • 2020-05-28, 19:21
  • 9

Dumlekola är en riktig klassiker som de flesta älskar, men har ni testat den nya som smakar jordgubb? Alltså den var så galet god! Kola men med jordgubbssmak också, jag var tvungen testa att göra en kladdkaka med jordgubbsdumle, den blev hur god som helst. Ni måste bara testa. Tips till helgen till Mors dag kanske? Pudra över lite florsocker, lägg färska goda jordgubbar runt om och servera med glass eller grädde. Det blir succé!

Passa på att ha picknick nu i det fina vädret, inget smakar så gott som när man fikar eller äter ute. Ser att ni är många som gärna vill ha tips på picknick mat, det ska jag ordna fram,  har en hel del i registret.

Min filt är från Greengate jag köpte för många år sedan, älskar picknickprylar. Blir glad av dessa färger!

Tänk att Oliwer fyller 1 år om en vecka- 1 år! Så fort detta året har gått. Det är full fart nu, han har tagit sina första små steg, så go och härlig liten kille!

Jannes barnbarn för er som inte vet. Han är så lik Erik och Janne tycker jag.

Liten toker som precis slet av sig mössan, haha han ser för söt ut.

Så här gjorde jag denna enkla kladdis med smak av Dumle jordgubb:

Kladdkaka med jordgubbsdumle ca 8-10 bitar

2,5 dl strösocker
2 ägg
100 gram smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 gram mörk choklad
1 nypa salt
ca 10-12 Dumle- jordgubbssmak
ev florsocker som pudras över kakan när den är färdiggräddad och har svalnat.

Tillbehör: Färska jordgubbar, glass eller grädde

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smör och den mörka chokladen i en liten gryta på låg värme och låt svalna. Rör samman socker och ägg i en bunke, inte vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker, kakao, salt. Tillsätt det smälta smöret och chokladen och vänd ihop allt.

Smöra och bröa en kladdkakeform med löstagbar kant, de är gott att ha kokos i botten om man inte vill ha ströbröd.
Skär dumlekolorna i bitar, tryck ner dem något i smeten i formen och grädda mitten av ugnen ca 15- 18 minuter, alla ugnar är olika, kakan ska vara kladdig.

Servera med jordgubbar, glass eller lösvispad grädde. Så gott!

  • 2020-05-26, 22:00
  • 8

Den här lövbiffgrytan gjorde jag idag på vad jag hade i kylen, älskar ta lite vad som finns hemma, snabbt ska det gå. Detta tog 30 minuter från jag började skära grönsakerna.
Vi hade lövbiff med massa broccoli igår, jag äter ju mer mat med järn nu så därför jag äter kött flera gånger i veckan.

Strimlad lövbiff, paprika, champinjoner, lök och dijonsenap. Kan inte vara utan dijon, funkar till allt.

Hade potatis hemma så det blev det till och massor med hackad gurka, även salladskål bredvid. Jag gillar det krispiga som det blir med massa hackad gurka. Gott till grytan.

Två rundor har det blivit, vilken sommardag!

Lövbiffsgryta 4 portioner ca 30 minuter

Är det något du inte gillar- tex svamp, är det bara att ta bort. Grytan blir ju jättegod ändå.

ca 600- 800 gram lövbiff
2 schalottenlökar
200 gram champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1 -2 msk kalvfond (lilla glasflaskan vid buljonger mm)
2 dl creme fraiche
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
olja, smör

Gör så här:
Sätt på potatisen eller förbered det du ska ha till.

Ta fram köttet så det får vila i rumstemperatur minst 30 minuter. Skär svampen i bitar och fräs i torr panna så den får färg, ta lite olja eller smör och sänk plattan något.

Skär paprikan i bitar, skala löken och vitlöken och skär i små bitar. Fräs lök och vitlök på hög värme i olja, ta upp ur pannan när det mjuknat något. Fräs paprikan snabbt. Strimla lövbiffen i 1 cm breda strimlor.
Stek lövbiffen i olja på hög värme snabbt, ca 30 sekunder, salta och peppra.
Häll i grädde, creme fraiche i pannan, sänk plattan något. Häll i lök, vitlök, paprikan och svampen. Tillsätt dijonsenap, tomatpure, soja, fonden, vinäger, smaka av med salt och peppar.  Låt allt koka på svag värme, späd med mer vätska om det behövs. Låt koka ca 10 minuter.

Serveringstips: Kokt potatis, ris eller klyftpotatis, stor skål med sallad och hackad gurka. Riven pepparrot är också gott till. Ställ gärna fram olivolja och vitvinsvinäger.

  • 2020-05-25, 21:30
  • 8

Så glad jag är för detta, det är knappt jag tror det är sant! Min bok Middag hos mig kommer i en tredje upplaga! De två första är helt slutsålda och den tredje kommer alldeles lagom till Mors dag på söndag. Så varför inte fira lilla mamma lite extra med min bok, den är en perfekt present att ge bort, full med recept för hela året och tips för både fest och vardag.

Med min kod Middag hos mig får du köpa boken för endast 129 kronor plus 32 kronor i porto. Passa på nu innan denna upplaga också tar slut! BESTÄLL HÄR

Beställer du boken senast i morgon kväll tisdag hinner du få den lagom till fredag!

Sist jag hade en kod för boken blev det kaos och vartenda exemplar tog slut. Sedan har jag fått massor av frågor om det inte går att få tag på den och – jo nu går det igen! Bara härom veckan letade jag hemma efter en enda bok att kunna sälja… men hittade bara mitt eget exemplar som jag kladdat ned när jag själv lagat mat. Jo då, jag använder min egen bok trots att jag skrivit den. Jag glömmer fort och om jag får säga det själv så är både recepten och tipsen väldigt bra!

Det betyder så mycket för mig att boken har hamnat i så många hem. Jag ville göra något eget, inte bara en kokbok i mängden, så jag blandade favoritrecept, tips och historier ut livet. Precis som jag gör på bloggen. Att det blev en andra tryckning gjorde mig glad, den tredje gör mig helt överlycklig!

Så nu har ni chansen att själva köpa eller ge bort min bok igen. Och det behöver inte vara en present till Mors dag. Studenten kommer ju snart också, och även om firandet blir mindre än tidigare så så är det klart att det ska bli en fest. Här hittar ni alla recept och tips som behövs! Och HÄR hittar du min bok, äntligen i lager igen! Glöm inte koden Middag hos mig för rabatten. 

 

 

 

  • 2020-05-24, 12:25
  • 1

Idag är det Robinsonfinal! Kanske laga något gott att äta till vid Tv-soffan? Jag gjorde en tacogratäng till mig och Janne igår kväll, fick se den här vackra gamla gjutjärnspannan i skåpet som han ärvt och den blev perfekt. Hittade nämligen ingen lagom storlek på form och visst ser det trevligt ut med pannan? Kul att göra något annat än vanlig gratängform, tänk på att det ska vara en panna som klarar värmen.

Jag hade köttfärs, grönsaker, jalapenos och oströra över. Toppa med nachochips och ställ fram en skål med extra nacho så kan du enkelt äta vid Tv-soffan ikväll. Detta blev så gott!

Stek köttfärsen eller quornfärsen direkt i pannan med olivolja, så har du allt i pannan klart och bara ställa in i ugnen som den är.

Missa inte tävlingen vem som vinner Robinson i föregående inlägg där du kan vinna min signerade bok! Nu ska jag ge mig ut på en joggingrunda. Hoppas ni får en fin söndag, så spännande med Robinson ikväll!

Här kommer tips på snabb och enkel tacogratäng! Har du ingen gjutjärnspanna tar du en vanlig gratängform. Man kan även ta en sån panna jag hade paella i.

Tacogratäng i gjutjärnspanna 4 portioner 
600 gram nötfärs eller quornfärs
1 stor röd eller gul paprika
8-10 körsbärstomater
1 liten burk majs
1 påse tacokrydda
nypa chiliflakes
10-15 gröna jalapenos beroende hur starkt du vill ha
200 gram stark, riven ost
2 dl creme fraiche
ca 15 nachochips chilismak på toppen
olivolja till stekning
(bladpersilja till dekoration, varken jag eller Janne äter koriander om ni annars vill ha det)

Gör så här: 

Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i olja och rör ihop kryddorna så färsen får färg och chiliflakes. Skär paprikan och tomaterna i små bitar, häll allt över köttfärsen, ta pannan från plattan och vänd ner majsen, rör runt lite så det blandas något. Häll på jalapenos, rör ihop creme fraiche och ost i en bunke, klicka över allt över färsen och stick ner ca 12-15 nacochips över allt. Jag tog lite mer riven ost och strödde runt om om inte ostkrämen täcker allt.

Ställ in stekpannan i mitten av ugnen ca 15 minuter, allt ska få färg, blir nacochipsen mörka- lägg på folie över pannan.

Serveringstips: Guacamole, nachochips, tacosås, krispig sallad, hackad rödlök

Guacamole:
2 mogna avocado
1 dl lätt creme fraiche
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 citron, pressa saften
nypa cayennepeppar
salt och peppar
Gör så här: Mosa mjuk avocado med gaffel, rör ner creme fraiche och resten av ingredienserna. Ställ