• 2019-12-14, 08:52
  • 5

Jag älskar tipsa er om massa goda recept till middagar och kalas som även genererade i en bok Middag hos mig! Enkla, goda recept för alla middagar och högtider.

Men jag gillar även att tipsa er om sånt som går supersnabbt om man inte hinner eller kan laga från grunden. Innan vi åkte till alperna ville jag testa göra Rocky road på annat sätt men på Almondys goda daimtårta.

Så gott detta blev. Snabbt och enkelt! Jag hade salta jordnötter, minimarshmallows, egen kolasås och pekannötter. I rocky road är det pistagenötter och dumlekolor men jag gjorde lite annorlunda. Ta pistage om ni hellre vill men detta blev himmelskt. Kolasåsen med salta nötterna blir magiskt på den här tårtan.

Eller varför inte som julgodis? Busenkelt men väldigt lyxiga små godisbitar. Om ni inte tar daimtårtan skulle garanterat tobleronetårtan också bli bra till, eller kanske vanlig kladdkaka.

Rocky road på daimtårta eller som julgodis 

1 daijmtårta eller annan fryst tårta
0,5 dl salta jordnötter
0,5 dl pekannötter eller pistagenötter
0,5 dl mini marshmallows

Gör så här:
Ta fram daimtårtan. Grovhacka nötterna, inte för smått. Klipp marschmallows i mindre bitar, jag blandade och klippte hälften. Ringla kolasåsen först på tårtan och strö sedan nötterna och marshmallows över allt. Ringla även lite mer kolasås över nötterna. Ställ gärna fram en liten skål med kolasås om du ska servera som tårta. Ska du ha julgodis skär du i fyrkantiga bitar!

Kolasås:
2 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
2 msk socker
1 msk smör

Gör så här: Häll grädde, sirap och socker i en gryta, rör om, koka upp på ganska hög värme, rör så det inte bränns. Det ska koka kraftigt så den blir ljusbrun och tjocknar. Ca 10 minuter.
Ta av från plattan och lägg i smöret och låt kolasåsen svalna något.

 

 

 

2019-12-14 Recept

  • 2019-12-13, 08:53
  • 8

Glad Lucia alla fina läsare! Jag hoppas ni får en fin dag, jag älskar allt kring Lucia men nu är vi i Ischgl i Österrike och ska fira Lucia med härlig skidåkning, hade jag varit hemma hade jag suttit uppe vid 7 och tittat på det vackra Luciatåget på Tvn.
Som tur är fick vi se Magnus Carlssons magiska julkonsert kvällen före vi åkte, jag rös genom hela kroppen hela konserten, åh det var så vackert och stämningsfullt i Vänersborgs kyrka. Ska visa och skriva mer om den konserten i helgen.

Letar ni massa gott att laga inför helgen har jag massor i receptindex, missa inte det!

Utsikten från vårt hotell Solaria som vi bor på, åh vad jag älskar alperna!

Här kommer några bilder från gårdagen uppe i backen, jag älskar redan Ischgl och klockan 10 ska vi möta en skidguide som vi ska åka med i tre timmar för en privat pistvisning! Så taggade vi är!

Kram!

 

2019-12-13 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-12-11, 10:22
  • 3

Vet ni vad jag gjorde efter gymet igår! En supergod, enkel grönkålspizza på Libabröd. Alltså det var så galet gott, jag har mycket recept här inne med grönkål, egen botten på olika sätt men har man ont om tid tycker jag ni ska testa detta. 15 minuter tog det!

Libabröd är ett libanesiskt tunnbröd som går att ha både till pizzabotten, tunnbrödsrulle eller varför inte pensla med olja och in i ugnen så har du krispigt tunnbröd till maten. Så gott.

Förbered genom att lägga på allt, lägg plastfolie över och bara ställ in i ugnen när gästerna kommer.

Eller som den här grönkålspizzan jag testade igår. Jag tycker detta passar som snittar eller som till en buffé, ska man bli mätt räcker detta till två personer eller om man lägger på mer protein. Jag ska ha detta som tilltugg till en fest, det är både gott och vackert. Gillar ni inte ädelost (HUR man nu inte kan göra det, hehe) så kan man köra mer färskost, eller brieost, mozarella. Finns mycket annat som passar. Gott med färska fikon man kan lägga på efter också och passar den här tiden nu.

Gott till glöggfesten, eller julaftonskvällen? Passar till allt, detta blev så gott och tog bara 15 minuter att fixa.

Grönkålspizza på libabröd (1 Libabröd, gör gärna fler för det går supersnabbt)

1 libabröd
ca 100 gram philadelphiaost
2-3 dl färsk grönkål, ta bort kvistarna
100 gram riven ädelost
2-3 msk pinjneötter
2-3 msk granatäpplekärnor (finns frysta)

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader, lägg ut libabrödet på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut grönkål på en annan plåt och ringla olja och lite flingsalt över. Förgrädda endast grönkålen i ugnen ca 5 minuter. De ska bli lite krispiga.
Bred färskosten på libabrödet, strö grönkålen på hela libabrödet, jag förgräddade inte min grönkål men rekommenderar att göra det så blir det frasigare. Riv ädelosten över hela och strö pinjenötter över.

Gratinera i ugnen i mitten ca 10 minuter så osten smält. Ta ut pizzan och strö gtanatäpplekärnor över.

Njut! Doftar magiskt gott.

 

 

2019-12-11 Recept

  • 2019-12-05, 12:33
  • 7

De godaste lussekatterna får man med extra mycket saffran och smör! Gör de extra fina med pärlsocker så har du de godaste lussebullarna till andra advent.

Lisa-Marie önskade sig lussebullar till frukost när vi skulle sjunga för henne när hon fyllde år i tisdags så jag och Marilyn bakade dessa sent kvällen innan, de blev riktigt goda!

Vi gör ofta med rumstempererat smör istället för smält smör, även vanliga bullar. De blir saftigare och inte så torra som de kan bli. Frida bakar har tipsat om grädde i degen, de måste ni testa!

Saffransbullar ca 25 stycken 

50 gram jäst
4 dl mjölk (Inte varmt)
2 dl grädde(Inte varmt)
2 gram saffran (jag tar alltid mer, ska vara ca 1,5 gram egentligen)
1 dl socker
200 gram rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
blötlagda russin (vi hade utan)

Gör så här: 

Smula ner jästen i en stor skål med grädden och mjölken. Inte ljummet. Blir faktiskt bättre med kallt. Stöt saffran med 1 tsk socker med en mortel. Då får man mer smak av saffran. Häll ner i jästblandningen. Rör om. Häll i mjölet, lite i taget och spara lite till utbakningen. Inte säkert du behöver allt. Skär ner smöret i mindre bitar och rör i, det ska vara mjukt smör.
Häll i salt, vaniljsocker, socker. Knåda ihop till en smidig deg på mjölat bakbord. Degen ska helst vara lite kladdig så länge du kan baka ut den. Dela upp till 25 lika stora delar.

Rulla ut till små längder, ta lite mjöl på fingrarna, ca 2 cm breda. ca 25 ca långa beroende på hur stora lussekatter du vill ha.

Snurra ihop som lussekatt, det minns du från barn hur man gör, eller hur? Så kul det var! Låt bullarna ligga på plåt och bakplåtspapper låt de jäsa minst 1 timma! Gärna 1,5.

Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Tryck fast två russin i varje bulle om du ska ha russin. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 7-9 minuter, ha koll så de inte blir för bruna eller bränns.

Njut av dina nybakade saffransbullar! Förvara tätt eller frys in dem.

 

 

 

 

 

2019-12-05 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-12-04, 20:30
  • 10

Dessa små pepparkaksmuffins gjorde jag till första advent, de blev så goda! När jag var liten älskade jag Nöt-Creme men tycker fortfarande det är gott, ihop med pepparkakskryddor blir det amazing. Ni måste bara göra dem!

Jag valde göra i miniformar så blir det en liten muffins istället, den är ganska mäktig ändå med frosting med nötkräm över.

Receptet hittade jag för flera år sedan på ett paket nötkräm.

ca 15 pepparkaksmuffins
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl gräddfil
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda nejlikor
2,5 tsk kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, vispa ägg och socker, tillsätt smör och gräddfil. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Klicka ut smeten i dina muffinsformar. Grädda i övre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Frosting:
60 gram smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 gram Philadelphiaost
1 paket Nöt-Creme 175 gram (står på bakhyllan)

Gör så här:

Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa i Philadelphiaosten och Nöt-Creme. Bred eller spritsa frostingen på dina pepparkaksmuffins, jag gjorde små toppar, se bilderna men man kan ju även breda på om man vill. Garnera med ev strössel.

Riktigt goda och doftar himmelskt av kryddorna.

2019-12-04 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-12-01, 12:22
  • 8

Innehåller annonslänk till Ellos 

Glad första advent alla fina läsare! Hoppas ni har en mysig söndag, vilket vinterväder vi har i Skövde. Bitande kallt, sol och snö på första advent kunde ju inte bli bättre.

Igår hade vi kalas och middag för Lisa-Marie som fyller år på tisdag, jag lagade kycklinggratängen jag tipsade er om häromdagen, så gott med parmesan och örter, den måste ni testa.

Älskar vår stora familj och det är så roligt när alla ses!

Sen kan jag inte riktigt förstå att Lisa-Marie fyller 22 år på tisdag, det var en mysig tid att få barn på, eget rum på BB på advent och julpyntat och fint på förlossningen minns jag. Tänk mina tvillingssystrar då som valde titta ut på självaste julafton, haha! Så det är alltid extra mycket att fira hos oss på julafton eftersom de även fyller år.

Gjorde grönkålshjärtan som jag vi hade glögg till innan middagen, de är så goda och finns HÄR. 

Italienska kycklinggratängen har ni HÄR.

Lisa-Marie bakade kladdkakorna och jag köpte macarones med julsmaker och dekorerade med jordgubbar och blåbär. Smakerna på macarones vad saffran, kanel och kola.

Min bästa vän Hanna och darling, titta vilken fin krans jag fick av henne och tjejerna fick så fina presenter.

 

Systrarna! Linnea min yngsta syster var på dop så hon kunde tyvärr inte komma men på julafton är alla här hos oss!

Senare på kvällen hade hon sina kompisar här för att fira och jag och Marilyn smet bort till syster och kollade på Så mycket bättre, Janne åkte ner till Göteborg för han är i England idag för jobbmöte i två dagar.

Min klänning i brons hittar ni HÄR. Snygg både som klänning eller till skinnleggings, många som frågat var den kommer från.

Älsklingarna!

 

2019-12-01 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-11-28, 19:36
  • 12

Nu har jag landat på Bromma flygplats efter en lång dag uppe i Umeå och spelat in SVT Go´kväll som sänds nu på tisdag 19.00 Så roligt och känslosamt, en fin intervju av underbara programledaren Pia Herrera, har alltid tyckt hon är fantastisk i rutan som nyhetsuppläsare och hon var grym programledare i vår intervju idag.

Men här kommer äntligen den goda italienska gratängen jag visade er på stories i veckan, ni är galet många som följer min storie och tittar mer på filmer när jag pratar än när jag fotar. Kul med mer livekänsla tycker jag också, blir tråkigt om man inte pratar med den som tittar.

Kyckling med örter, parmesansås, chili, soltorkade tomater och chili i en sås som du häller över kycklingen, gratinera i ugnen och servera en krispig sallad, strö gärna parmesan över och servera med ris eller krispiga klyftpotatis som vi ska göra i helgen.

Himmelskt gott, oh la, la!

Ett riktigt gott helgtips!

Italiensk kycklinggratäng med örter och parmesan 6 portioner

6 kycklingfiléer, dela på mitten om de är stora
8-10 soltorkade tomater i olja
2 stora vitlöksklyftor
1/2 färsk chili
1,5 dl riven stark parmesanost
1 tsk oreganokrydda
1 tsk timjankrydda
1 näve färsk bladspenat
10 babytomater
2 msk pinjenötter
2 msk kycklingfond
4 dl grädde eller valfri vätska
1 dl creme fraiche
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingen i en stekpanna på högre värme så den får färg, salta och peppra. Ta upp kycklingen och lägg i en ugnsäker form. Hacka vitlöken i små bitar och skrapa ur fröna ur chilifrukten, skär chilin och skär ner även soltorkade tomater i mindre bitar, fräs vitlök, chili och soltorkade tomater i lite olivolja i en stekpappa så det mjuknar. Några minuter.

Det doftar magiskt.

Häll i vätskan och creme fraiche i tomatblandningen, sänk plattan. Häll i oregano och timjan, riv parmesan på rivjärn och häll i såsen med kycklingfonden. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka ihop några minuter. Kanske mer oregano eller timjan.

Sist en näve färsk spenat och babytomaterna. Dela dem på mitten.

Häll såsen du rört ihop över kycklingen i formen. Det blir fantastiska färger! Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter så kycklingen är helt klart och gratängen fått fin färg. Det är mycket parmesan i såsen men vill du ha ett osttäcke tar du en stark gratängost och river över.

2019-11-28 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-11-27, 16:27
  • 3

Innehåller reklam för min bok Middag hos mig 

Dessa små underbara julhjärtan blir succé på glöggfesten! Här kommer tips på supergoda hjärtan med frasig grönkål med ädelost och granatäpplekärnor. Perfekt till första advent eller varför inte på buffén. Jag köpte färdiga hjärtan från Polarbröd men man kan ju även göra egna av tex mandelmjöl som pizzan jag ofta gör och ta ett pepparkaksmott.

Frasig grönkål är så gott! Längtar till mammas stuvade grönkål efter farmors recept som ni även hittar i min bok Middag hos mig! I boken finns massor med recept inför jul HÄR, en perfekt julklapp!

Lägg ut grönkål utan kvistar på en plåt, ringla olivolja, havssalt och lite citronpeppar. Stek i ugn på 200 grader ca 10 min tills de får färg. Öppna och vänd då och då med en slev.

Bred ut färskost på brödet och lägg på grönkålen efter den varit i ugnen.

Riv ädelost och strö över. Lägg på pinjenötter, ringla pyttelite honung på varje, behövs inte alls mycket, gratinera i ugnen ca 10 minuter tills osten smält.

När du tagit ute dem från ugnen lägg på granatäpplekärnor och ställ fram på en bricka och njut.

Recept Frasiga grönkålshjärtan med ädelost 6-8 stycken 

Pågens julhjärtan eller baka egna
en plåt färsk grönkål utan kvistar (det krymper i ugnen)
1-2 msk olivolja
havssalt, citronpeppar
ca 50 gram riven ädelost
2 msk Philadelphiaost
1 msk pinjenötter
2 msk granatäpplekärnor (jag har alltid frysta hemma)
ringlande honung (jag tar pyttelite på varje hjärta)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader, lägg ut grönkålen på en plåt och ringla olivolja över, havssalt och citronpeppar.

Sätt in i ugnen så det blir frasigt och får färg, tar ca 10 minuter. Vänd med en slev då och då på allt.
Lägg ut julhjärtan på en plåt och bred färskosten på varje. Lägg på den frasiga grönkålen, riv ädelost och riv över på varje hjärta. Jag river direkt över, tar man i osten med händerna blir det lätt klumpigt.
Strö lite pinjenötter på varje och ringla pyttelite honung över, det får inte vara för mkt menen liiiten smak blir gott ihop med ädelosten. Gratinera i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och brödet fått lite färg. Det går fort.

Ta ut plåten med dina vackra hjärtan och strö lite granathjärtan över.
Ställ fram direkt och njut till första advent eller glöggfesten i december. Lovar det blir succe!

 

 

 

 

 

2019-11-27 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-11-21, 18:28
  • 5

Igår lagade jag orientalisk här hemma och ni var väldigt många på instastories som hörde av er att ni vill ha tips och recept.

Jag älskar den här maten! Kan leva på hummus som är bland det godaste jag vet, älskar smakerna i libanesisk, orientalisk mat jag passar ofta på att laga den maten och även indiskt när inte Janne är med, det är inte hans favorit (han äter om det serveras) men jag och tjejerna älskar detta- Så goda smaker!

När vi var i Egypten åt jag hummus nästan varje dag, haha!

(Vill ni skriva ut recepten kopiera och sätt in i word! Så slipper ni bilderna..)

Den här maten är nyttig och smakrik, den yoghurtmarinerade kycklingen kallas för Shish Taouk- mat från mellanöstern.

Jag skippade bulgur i Tabbouhlen för vi hade ris som tillbehör istället.

Yoghurtmarinerad kycklingfile 4 portioner 

4 kycklingfileér (dela varje file på hälften)
Marinad: 
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ajvar
1 msk paprikapulver
1/2 tsk spiskummin
1 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/2 dl olivolja

Gör så här: 

Dela fileérna i två delar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklingen. Blanda ordentligt och ställ i kyl minst en timma.  Gärna flera timmar så blir kycklingen så mör!

Sätt ugnen på 220 grader och lägg kycklingen i en form och ugnstek i ca 20 minuter.

//

Hummus 4 portioner 

400 gram kikärtor (utan vattnet) 
3 vitlöksklyftor
4-5 msk tahini(sesampasta)
1-2 msk citronjuice
3/4 dl vatten eller mer
2 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
olivolja

Gör så här: 

Häll ärtorna i ett durkslag och skön med kallt vatten. Skala och finhacka vitlöken och mixa med ärtorna i en bunke och tillsätt salt, citronsaft, vatten, spiskummin, svartpeppar. Tillsätt sesamoastan, mixa lite till. Är den för tjock, häll i någon msk vatten.
Smaka av, rör så det blir en fin konsistens. Häll i en skål, ringla över lite olivolja innan servering.

//

Så här gör jag min Tabbouleh!

Tabbouleh 4 port Utan bulgur
ca 100 gram bladpersilja
1 gul lök, jag tog rödlök istället
3 stora tomater
1 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl pressad citron
1 tsk salt
nypa svartpeppar

Gör så här: (Vill du ha bulgur tar du 1 dl bulgur i)
Finhackacka persiljan, ta bort de grova stjälkarna. Skala och finhacka löken och skär tomaterna i små bitar. Blanda ihop i en skål. Pressa citron och häll i, olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar.

 

2019-11-21 Recept

  • 2019-11-18, 21:29
  • 5

Den här lövbiffgrytan lagade jag idag och måste tips er direkt. Den var så galet god! Smakrik med dijonsenap som jag tycker är den bästa ingredienserna i en mustig gryta, hade även vitlök, syltlök och små färska champinjoner. Sedan färskriven pepparrot över det allra sista. Så gott! (Skippa pepparroten om du inte gillar det)

Vi hade ris till men också gott med klyftpotatis till helgen eller pressad potatis. En festlig god gryta som är enkelt att förbereda om ni ska ha många på middag. Har förresten många recept i min bok Middag hos mig som passar just om du ska ha många på middag. Massor med budgettips.

Bara älskar mustiga grytor med syltlök! Hade även champinjoner men de minsta, vill alltid ha färska men gärna små fina.

Och det bästa- riven färsk pepparrot! Slurp. En mustig men syrlig gryta är bland det godaste som finns. Salladen måste man ringla olivolja och vitvinsvinäger över, passar perfekt.

Lövbiffgryta 4 port 

800 gram lövbiff
200 gram små fina färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
3 msk dijonsenap (smaka av, något mindre eller mer. Jag tog mer)
2 msk soja
2 msk oxfond
1/2 tsk paprikapulver
1 dl syltlök
2 dl creme fraiche
3 dl grädde, ta mer om du vill ha mer sås.
1 dl vatten
3 msk hackad färsk persilja
salt och peppar
1 msk smör

Färsk pepparrot

Gör så här:

Strimla lövbiffen i strimlor, ca 1 cm breda. Stek snabbt i olivolja eller smör. Salta, peppra. Lägg åt sidan. Fräs svampen, de ska krympa och ha därför inte smör eller olja i så de inte kokar. När de fått färg, lägg i en klick smör. Fräs en stund. Lägg i hackad vitlök och lägg över köttet, svampen och vitlöken i en större gryta. Häll i grädde, creme fraiche , vatten, och senap, tomatpure, oxfond, soja och kryddorna. Sänk plattan och låt grytan stå och koka ca 15 minuter.

De sista minuterna lägger du i syltlöken och rör om. Hacka färsk persilja och strö över, ställ fram grytan och njut.
Glöm inte lägga fram en skalad färsk pepparrot och litet rivjärn så kan gästerna riva lite pepparrot över. Blev så gott.

Fräsch sallad och ris hade vi.

 

 

 

2019-11-18 Johanna Toftby, Recept