• 2020-10-16, 09:46
  • 10

Ingen middag utan en riktigt god dessert! Och här kommer tips på en enkel dessert som också är lätt att förbereda. Blåbärscheesecake i glas! Camilla Hamid är otroligt duktig på desserter och detta är inspiration från henne. Men jag kunde inte låta bli att baka knäckflarn som jag rullade så det blev lite krisp också.

Jag älskar att förbereda så mycket det bara går så jag kan sitta ner och umgås med gästerna, finns det något stressigare att stå i köket hela kvällen och sen står man helt tom när gästerna ska gå hem. Gör inte det misstaget. Gör det mesta innan så har du mer tid att hinna umgås.

Allt detta kan du förbereda i god tid. Men spritsa i allt precis innan du ska servera.

Blåbärscheesecake med knäckrullar 4 portioner
8-10 digestivekex
300 gram färskost
1 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker (Jag tog lite mer)
1/2 tsk vaniljpulver
rivet skal från en citron

Blåbärsdekoration: 
225 gram frysta blåbär
0,5 dl socker
1 citron (saften)
Några färska eller frysta blåbär till dekoration

Gör så här: Krossa kexen i en matberedare eller för hand. Lägg smulorna i botten på 4 glas. Jag sparade lite som jag strödde mellan lagret av färskost sen.
Vispa ihop färskost och grädde till en fluffig smet. Vänd ner florsocker och vaniljsocker. Lägg smeten i en spritspåse så är det lättare att spritsa i smeten i glasen sen. Lägg påsen i kylen.
Koka upp blåbären och rör ner socker och citronsaft. Koka ihop några minuter. Ställ åt sidan så det får svalna helt.
Gör knäckflarnen, jag gjorde halva receptet så gick det snabbt. Gör i tid så det är klart!

Vid servering: Spritsa färskostsmeten i glasen, varva med blåbärssåsen, toppa med några blåbär och sätt ner ett knäckflarn.

Knäckrullar: 30 stycken–  Gör halva detta recept om du bara vill göra till desserten
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kaffegrädde eller mjölk
2 msk sirap
1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Varmluft 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Låt den svälla en liten stund.
Klicka ut klickar på ett bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att de flyter mycket så det måste vara bra avstånd.

Grädda mitt i ugnen ca 5 min, de får färg snabbt.
När du tar ut flarnen- låt de stelna någon minut, sedan böj dem på en rund slev eller böj med fingrarna. Låt stelna.

 

 

 

  • 2020-10-02, 09:26
  • 14

Fredag är här! Visst är det en härlig känsla? Jag har precis bakat en äppelkaka som jag ska ta med till min mormor, men skyndar mig och skriver receptet om ni vill baka en god äppelkaka i helgen. (Tips på kanelbullar kommer också)

Jag fick så fina och goda äpplen från pappa när han hade varit i Varberg i deras hus förra helgen, har så mycket äpplen så jag ska nog skära klyftor och frysa in. Visst kan man det?

Den här äppelkakan är med kardemumma i smeten, jag älskar den kryddan! Sedan har jag toppat med mandelmassa och skivat kallt smör över, då blir det knaprigt och en riktigt festlig kaka. Äpple och kanel gör att det inte blir så sött som det låter.

Skivat kallt smör över innan du bakar kakan gör den frasig och lite knäckig. Kakan doftar otroligt gott!

Tips: Istället för florsocker kan man ha pärlsocker innan du bakar den i ugnen.

Äppelkaka med mandelmassa ca 15-18 bitar
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150-200 gram mandelmassa
100 gram kallt smör
4 äpplen
1,5 tsk kanel till äppelklyftorna
1 tsk socker till äppelklyftorna
Garnering: Florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver i en skål och rör om. Sikta mjölblandningen ner i äggsmeten, vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
Häll smeten i en form på ca 35 X 25 cm. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Blanda skivorna med kanel och socker i en skål. Stick ner äppelskivorna i smeten. Riv sedan mandelmassa över, avsluta med att hyvla kallt smör och lägg över smeten. Det gör den knäckig och frasig.
Baka kakan nedre delen i ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka, kakan ska få färg.
Låt den svalna helt, skär den sedan i fyrkantiga bitar och pudra på florsocker. Servera som den är eller vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

 

2020-10-02 Desserter, Recept