• 2020-12-30, 16:08
  • 0

På jul hade jag cheesecake till dessert, det är så gott med något kallt tycker jag efter en mastig middag.

Om ni inte kommer på vad ni ska göra för dessert på nyårsafton i morgon tycker jag ni ska göra denna. Man behöver ju inte ha pepparkakor runt om.

Botten är med pepparkakor och ett lager kola, cheesecake är med lite smak av apelsin. På jul hade jag tomtar men str lite silverkulor och riven vit choklad över tex så blir den festlig till nyår!

Den var väldigt uppskattad så jag tror ni kommer bli nöjda. Låt den stå minst 6 timmar i frys.

Cheesecake med apelsin och pepparkaksbotten med kola ca 10 bitar

4 dl grädde
4 ägg
2 dl socker
400 gram färskost (philadelphia)
0,5 msk vaniljsocker
finrivet skal av apelsin
200 gram pepparkakor
50 gram smör
1  burk karamelliserad mjölk (Står vid bakgrejerna)
Topping:
riven vit choklad
silverkulor  eller frysta lingon är fint att lägga på också

Gör så här: (Tre skålar som en vanlig cheesecake)

Krossa pepparkakorna, man kan lägga dem i en plastpåse och kavla så blir de krossade. Smält smöret, blanda med pepparkakorna. Tryck ut på botten. Ställ i frys ca 30 minuter. Så är det lättare att breda på kolan sen.

Ta ut formen från frysen, bred på karamelliserad mjölk, jag rör runt den lite först direkt i burken, sedan bred på ett lager över pepparkaksbotten.

Vispa grädden i en skål. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna med sockret och vaniljsocker fluffigt i en ny skål. Rör ner färskosten och finrivet skal från en apelsin i skålen med äggulor och socker.

Vispa vitorna hårt i ny bunke. Vänd försiktigt ner grädden i äggblandningen sist vitorna.
Klä en löstagbar form med bakplåtspapper på botten. Jag la botten på pappret och ritade, sedan klippte.

Häll smeten i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar. Ta ut den en liten stund före servering, riv vit choklad över, ev silverkulor eller frysta lingon.

Njut!

2020-12-30 Desserter, Recept

  • 2020-12-20, 13:38
  • 7

Trevlig fjärde advent! Tänk att det bara är några dagar kvar nu till den magiska dagen. Wow! Jag hoppas ni får en fin fjärde advent med värme och kärlek.
I morse bakade jag en saffranskladdkaka med frosting, letade fram höga smala ljus och  tände det fjärde ljuset på kakan.  Hade även buxbom hemma så det gjorde jag en krans av och lade kransen runt om för lite extra julkänsla.

Denna gjorde min kund på salongen en gång och bjöd på, den är så god. Vit kladdkaka med saffran, syrlig frosting med lingon över. Eller granatäpplekärnor. Så god!

Denna ska jag ta med till mamma nu, vi ska äta middag med henne idag, eftersom hon inte är med på jul.

Vit kladdkaka med saffran, frosting och lingon ca 10 bitar

150 gram smör
150 gram vit choklad
1 paket saffran
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
ev 1/2 tsk cognac till saffran

Frosting
2 dl creme fraiche eller färskost
3/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Granatäpplekärnor eller lingon (jag tog lingon ca 3 msk)

Gör så här:
Smöra och bröa en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter.
Smält smör och vit choklad i vattenbad. Låt svalna något.
Häll saffran med 1/2 tsk cognac (kan uteslutas, men smaken blir bättre)
Blanda saffran med smöret och chokladen.
Rör ihop mjöl, socker, vaniljsocker. Häll i smörblandningen och sist ägg. Rör tills smeten är slät.

Häll smeten i formen och baka kakan i mitten av ugnen på 175 grader. Ca 20-22 minuter, jag vill att kakan ska vara kladdig. Annars någon minut längre.

Gör frostingen. Vispa creme fraiche ihop med florsocker så det blir pösigt. I början blir creme fraiche rinnigt men efter en stund blir det tjockare. Man kan även byta ut till färskost om man vill.
Ställ frostingen kallt.
Ta ut kakan, låt den svalna helt. Bred sedan på frostingen, bred inte ända ut, det är fint när man ser lite kant och det rinner inte ner.

Strö lingon eller granatäpplekärnor över.

2020-12-20 Desserter, Recept

  • 2020-12-09, 19:14
  • 6

Bakar ni något julgodis? Det hör ju julen till, allt detta man fixar och grejar med innan är det bästa! Jag älskar wienernougat, gräddkola med havssalt, mozartkulor och saffranstryffel. (Och några sorter till)

Jag är i Göteborg och strax ska vi gå ner till Tavolo och äta middag, det blir mysigt.

Igår skrev jag att jag bara har beiga och guld kulor i granen. Här har jag förresten lite i färg, men de kommer icke upp i granen. Haha! Men jag gillar vackra kulor på ett fat osv.

Häromdagen gjorde jag wienernougat eftersom det är top 3 och även den enklaste. Nougat, choklad och rostad flagad mandel.
Klart!

Har du ingen liten form och vill ha högre wienernougat? Ta ett bakplåtspapper och vik till den storleken du vill i formen. Smeten är fast och ganska lätt så det går lätt att ” göra en egen form” inuti en större form.

Jag gjorde dubbel sats men det gör jag alltid när jag gör julgodis. En del äter man upp innan och sedan vill man det ska finnas rejält på gottebordet på jul också ;)

Finns inte många varierande tips kring just detta utan det gamla klassiska är bästa! Jag rostar dock mandeln innan några minuter så blir smaken ännu godare.

Wienernougat ca 25 bitar 

250 gram nougat
200 gram mjölkchoklad
100 gram mörk choklad (eller bara ljus)
140 gram flagad mandel

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 200 grader. Häll ut den flagade mandeln på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i mitten av ugnen några minuter tills de fått lite färg. Ta ut plåten.

Smält nougaten och alla choklad i vattenbad, rör ihop allt. Häll i mandeln och rör.
Häll smeten i en form på ca 20X 18 cm och bakplåtspapper under. Minst 2 cm tjock smet. Vik bakplåtspappret så det blir en mindre form annars inuti formen du har.
Ställ chokladsmeten i kyl. Skär sedan smeten i ca 2 cm stora bitar. Skär inte winernougaten när den är jättekall, då spricker den lättare.

 

2020-12-09 Desserter, Recept

  • 2020-12-01, 21:30
  • 8

Det känns pirrigt och underbart att vi äntligen är inne i december, bara 24 dagar kvar till julafton! Idag har jag och Janne varit ute på en långrunda på 1 mil, det är verkligen skönt att kommit in i mina 15.000 steg nu. Jag går över 1 mil om dagen, det gör massor för kropp och själ. Hur går det för er? Jag vet många som kör 10.000 steg varje dag som motion, det är ju grymt att köra ett mål om dagen för då blir det lättare av.

Så vacker utsikt uppe vid Mastuggskyrkan. Skönt jobbigt att gå uppför där och ner igen mot Slottsskogen, sedan hemåt. Vi gick en mil och hade bra tempo så det kändes skönt.

Jag har varit på stan i Göteborg och fixat lite inför Lisa-Maries födelsedag på torsdag, så mycket julpynt det är överallt, julgranar som lyser upp och alla ljus.

Nu till något annat gott! Förra året bakade jag en kladdkaka med saffran och mandelmassa och just DENNA ska jag baka i morgon. Har ni bakat den? Så god! Låt den gärna stå en dag i kylen så blir den så där seg och god.

Receptet finns HÄR. 

Tips om ni har saffran hemma och vill göra något gott till helgen!

 

2020-12-01 Desserter, Johanna Toftby, Recept

  • 2020-11-20, 08:34
  • 7

God morgon fredag! Vilket väder idag, kallt och krispigt. Och sol! Nu får vi ut och njuta av ljuset, blir en bitande kall men skön runda strax. Men först ska ni få tips på helgbak om ni ska baka något gott i helgen.

Igår bakade jag saffranssnittar! Jag älskar allt med saffran och just den här tiden är det extra mysigt. Jag såg ett recept i mormors tidning som jag fotade av, detta är från Hemmets journal och det blev så fina mördegssnittar. Frasiga, krispiga och sega. Vill ni inte ha saffran tar ni bara bort det. Men vackert att lägga fram till advent, gyllene syltsnittar med saffran.

Nu har jag fryst in allt och mysigt att ha till helgerna och på gottebordet till jul.

Receptet står det att det blir 35 stycken och man ska dela i 4 längder, jag gjorde som ni ser 6 längder. 4 först men “bitarna som blev över” efter lagt ut på plåtarna så gjorde jag två lite kortare längder.

Jag gillar när snittarna är tunna. (Även om de blir lite mer sköra)

Recept saffranssnittar med sylt ca 50 tunna eller 40 tjockare
0,5 g saffran (1 paket)
1 tsk strösocker
2 tsk konjak (kan uteslutas)
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1 1/2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm flingsalt 
Fyllning:
3/4 dl röd sylt (jag tog jordgubbsylt vi hade hemma)
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk mjölk eller vatten
ugn: 200 grader

Gör så här:
Mortla saffran med socker och ev konjak.
Rör rumstempererat smör, socker, sirap och saffran poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Häll ner i saffransdegen och rör samman allt.
Dela degen i 4 delar, jag rullade ut och lade på plåtar, tog ändarna och rullade så det blev två kortare längder.
Forma till längder som på bilderna, lika långa som plåtarna. Lägg ut två på varje plåt. Gör en skåra med lillfingret i mitten längst hela längderna. Lägg sylt i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Glasyr: Rör ihop ingredienserna. Bred glasyren över de varma längderna när du tagit ut dem från ugnen. Jag väntade ett par minuter. Skär längderna i sneda snittar innan längderna svalnat.
Njut av krispiga och sega saffranssnittar!

 

 

 

  • 2020-10-16, 09:46
  • 10

Ingen middag utan en riktigt god dessert! Och här kommer tips på en enkel dessert som också är lätt att förbereda. Blåbärscheesecake i glas! Camilla Hamid är otroligt duktig på desserter och detta är inspiration från henne. Men jag kunde inte låta bli att baka knäckflarn som jag rullade så det blev lite krisp också.

Jag älskar att förbereda så mycket det bara går så jag kan sitta ner och umgås med gästerna, finns det något stressigare att stå i köket hela kvällen och sen står man helt tom när gästerna ska gå hem. Gör inte det misstaget. Gör det mesta innan så har du mer tid att hinna umgås.

Allt detta kan du förbereda i god tid. Men spritsa i allt precis innan du ska servera.

Blåbärscheesecake med knäckrullar 4 portioner
8-10 digestivekex
300 gram färskost
1 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker (Jag tog lite mer)
1/2 tsk vaniljpulver
rivet skal från en citron

Blåbärsdekoration: 
225 gram frysta blåbär
0,5 dl socker
1 citron (saften)
Några färska eller frysta blåbär till dekoration

Gör så här: Krossa kexen i en matberedare eller för hand. Lägg smulorna i botten på 4 glas. Jag sparade lite som jag strödde mellan lagret av färskost sen.
Vispa ihop färskost och grädde till en fluffig smet. Vänd ner florsocker och vaniljsocker. Lägg smeten i en spritspåse så är det lättare att spritsa i smeten i glasen sen. Lägg påsen i kylen.
Koka upp blåbären och rör ner socker och citronsaft. Koka ihop några minuter. Ställ åt sidan så det får svalna helt.
Gör knäckflarnen, jag gjorde halva receptet så gick det snabbt. Gör i tid så det är klart!

Vid servering: Spritsa färskostsmeten i glasen, varva med blåbärssåsen, toppa med några blåbär och sätt ner ett knäckflarn.

Knäckrullar: 30 stycken–  Gör halva detta recept om du bara vill göra till desserten
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kaffegrädde eller mjölk
2 msk sirap
1/2 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Varmluft 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Låt den svälla en liten stund.
Klicka ut klickar på ett bakplåtspapper på en plåt. Tänk på att de flyter mycket så det måste vara bra avstånd.

Grädda mitt i ugnen ca 5 min, de får färg snabbt.
När du tar ut flarnen- låt de stelna någon minut, sedan böj dem på en rund slev eller böj med fingrarna. Låt stelna.

 

 

 

  • 2020-10-02, 09:26
  • 14

Fredag är här! Visst är det en härlig känsla? Jag har precis bakat en äppelkaka som jag ska ta med till min mormor, men skyndar mig och skriver receptet om ni vill baka en god äppelkaka i helgen. (Tips på kanelbullar kommer också)

Jag fick så fina och goda äpplen från pappa när han hade varit i Varberg i deras hus förra helgen, har så mycket äpplen så jag ska nog skära klyftor och frysa in. Visst kan man det?

Den här äppelkakan är med kardemumma i smeten, jag älskar den kryddan! Sedan har jag toppat med mandelmassa och skivat kallt smör över, då blir det knaprigt och en riktigt festlig kaka. Äpple och kanel gör att det inte blir så sött som det låter.

Skivat kallt smör över innan du bakar kakan gör den frasig och lite knäckig. Kakan doftar otroligt gott!

Tips: Istället för florsocker kan man ha pärlsocker innan du bakar den i ugnen.

Äppelkaka med mandelmassa ca 15-18 bitar
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
150-200 gram mandelmassa
100 gram kallt smör
4 äpplen
1,5 tsk kanel till äppelklyftorna
1 tsk socker till äppelklyftorna
Garnering: Florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver i en skål och rör om. Sikta mjölblandningen ner i äggsmeten, vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
Häll smeten i en form på ca 35 X 25 cm. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Blanda skivorna med kanel och socker i en skål. Stick ner äppelskivorna i smeten. Riv sedan mandelmassa över, avsluta med att hyvla kallt smör och lägg över smeten. Det gör den knäckig och frasig.
Baka kakan nedre delen i ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka, kakan ska få färg.
Låt den svalna helt, skär den sedan i fyrkantiga bitar och pudra på florsocker. Servera som den är eller vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

 

2020-10-02 Desserter, Recept

  • 2019-09-15, 12:34
  • 14

Lycka är att hitta saffran i skåpet! Längtar så mycket efter jul nu så kunde inte låta bli. Älskar allt med saffran, gillar ni? Tycker inte man behöver vänta tills julen, saffran kan man ju äta året om. Men härligt att få julkänsla, kladdkakan är med mandelmassa och vit choklad, massa smak av saffran.

Kladdkaka med saffran, mandelmassa, vit choklad och saffran 

125 gram smör
100 gram vit bakchoklad
100 gram mandelmassa
0,5 g saffran
2 dl socker
2 dl mjöl
3 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 krm salt

Rostad flagad mandel, florsocker

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform på ca 25 cm diameter. Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och rör ner grovhackad vit choklad och saffran. Rör tills den smält.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, riv ner mandelmassan. Häll ner smörblandningen med de torra ingredienserna, sist äggen, ett i taget och rör. Inte vispa.

Häll smeten i formen och häll på mandeln. Ställ kakan i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska vara ganska kladdig inuti. (Den efterbakas)

Låt den svalna, pudra florsocker och servera med lättvispad grädde och ev rårörda lingon.

Äts med fördel dagen efter, så blir den lite seg.