• 2020-11-15, 18:45
  • 3

Halstrad tonfisk med wasabikräm och soja, alltså det är bara så gott och fräscht. När jag träffade Janne januari 2012 åt vi ofta på Farellis i Göteborg, där hade de en fantastisk tonfisk med just wasabikräm och krispiga sötpotatis eller risotto. Så den rätten har så fina minnen, mat är inte bara för att “bli mätt” tycker jag. Mat är så mycket mer. Möten med unga och gamla, middagar där man sitter länga och pratar, att umgås över maten skapar trygghet och minnen.
Detta har jag skrivit mycket om i min bok Middag hos mig!

Igår blev det halstrad tonfisk! Gott med fisk och vi var sugna på lite asiatiska smaker. Har ni inte testat detta så måste ni prova. Vi gillar tonfisken när den är rare, den ska inte vara genomstekt. 30-60 sekunder på varje sida i pannan. Wasabikräm och soja. Nu när vi är hemma mer så varför inte prova nya maträtter?

Vi hade ett lätt rödvin till, men fruktigt vitt vin är ju perfekt också om man vill ha vin. Eller en asiatisk öl. Eller varför inte julmust :)

Halstrad tonfisk med wasabikräm och rostade grönsaker 4 portioner
Jag serverade med rostade grönsaker och klyftpoattis, wasabikräm, soja

4 bitar färsk tonfiskfilé a 200 gram styck
1 msk sesamfrön
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar

Gör så här:
Lägg fram tonfisken minst 30 minuter innan du ska steka. Under tiden gör du wasabikrämen och grönsakerna och potatisen.
När allt är klart, stek tonfisken på hög värme, mycket smör och olja. Pensla fisken med det smälta smöret och olja, salta och peppar. Vänd efter ca 45 sekunder, det går snabbt. (Inte steka tonfisken helt genomstekt. Ni kan om ni vill men det är nästan att förstöra den)
Skär tonfisken, strö lite sesamfrön över allt.

Lägg upp på tallriken och servera direkt.

Wasabikräm 4 portioner
3 dl creme fraiche
1 msk wasabikräm
1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt.

Rostade grönsaker och klyftpotatis
Jag hade på en plåt:
Broccoli
Morötter
Gul paprika
Röd paprika
Röd lök
2 pressade vitlöksklyftor
Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter på hög värme, häll olja och flingsalt över
Nästa plåt:
Klyftpotatis
olja
havssalt
Rosta i ugnen ca 20 minuter, häll rapsolja över så blir de frasiga, strö flingssalt både före och efter.

 

2020-11-15 Fisk, Johanna Toftby, Recept

  • 2020-11-12, 16:23
  • 14

Fisksoppa med saffran kan man ju äta året om men ännu godare nu tycker jag. Älskar allt med saffran! Igår gjorde jag en saffransgryta med fisk och räkor, den ser ut som om den skar sig dock, men det gjorde den inte. Gillar ni saffran? Åh ni måste laga denna, så enkelt och så gott. Mysigt med en varm, het soppa nu när det är ruggigt ute.

Man kokar färdigt soppan med vin och vatten, det allra sista häller man i grädde lite försiktigt, även räkorna. Grädden ska inte koka ihop med syra för det är då den kan skära sig. Jag tog min gryta precis innan den kokade upp, ändå ser den liiite ut som den alltså skar sig. Men den blev så god! Tjejerna åt den igår och tyckte det var supergott.

Fisksoppa med saffran och räkor 4 portioner
300 gram torskfilé
300 gram laxfilé
200 gram räkor skalade
3 paket saffran (1,5 g)
1 purjolök
1 zuccini
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
3 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 dl grädde
1-2 msk grönsaksfond eller kycklingfond
1 nypa cayennepeppar
salt och peppar
2 dl vatten
lite olja

Tillbehör: klyfta citron, dillkvist, klick creme fraiche och rostat bröd
Gör så här:
Skär fisken i kuber, den ska helst vara direkt från kylen så ramlar den inte isär så lätt. Skär purjolöken i små bitar, skär zuccinin och dela på hälften, skär paprikan. Fräs purjolöken, vitlök i lite olja så det mjuknar. Häll i vinet och vattnet, fonden och saffran. Krydda med lite salt och peppar, lite cayennpeppar. Lägg i fisken, koka på medelvärme tills fisken är klar. Sänk plattan, häll på grädde lite i taget, lägg i de skalade räkorna så de värms. Koka inte, då kan soppan skära sig och räkorna krymper. Ta av grytan, häll upp i en djup tallrik, lägg på en liten klick creme fraiche eller aioli, dillkvist och en citronskiva.

Servera gärna lite rostat bröd till. Njut av en supergod fisksoppa!

 

 

2020-11-12 Fisk, Johanna Toftby, Recept ,