• 2020-10-29, 22:30
  • 10

God afton! Eller god morgon till er som lagt er. Jag sladdar in sent här för att tipsa er om en jättegod paneng med scampi jag gjorde igår. Jag älskar den rätten! Krämig, spicy och bara så god! Kanske till fredagsmyset?

Så gott med vitlöksfrästa scampi, krispiga grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Detta ska ni testa, det är kul att laga riktigt god thaimat hemma. Även om det är kul att äta ute också så klart.

Vill ni inte ha räkor kan ni ta kyckling. Man kan även ha minimajs, sockerärtor.

Jag köpte stora scampi som finns fryst. Alltid bra att ha hemma en påse i frysen. Eller så kör ni stora räkor.

Fräs grönsakerna i olja med röd curry, sambal oelek, vitlök, salt och peppar.

Njut av din goda Paneng med scampi! Och i morgon är det fredag, yeay!

Paneng med röd curry och scampi 4 portioner
ca 400 gram kokt scampi (fryst)
2 burkar kokosmjölk a 400 gram
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
1/2 purjolök
2 stora morötter
Liten burk bambuskott
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek, för starkare-ta mer
2 msk röd currypasta
2 tsk fisksås
2 msk sweet chilisås
1 lime, saften
1/2 msk krossade torkade limeblad (ta mer lime om du inte hittar limeblad)
2-4 msk soja
olivolja att steka i
salt och svartpeppar
1 dl vatten

Gör så här:
Låt scampin eller räkorna tina långsamt i ett durksalg, krama ur lite vatten.
Hacka vitlöken, fräs scampin lite i taget i en het panna med olivolja och lite vitlök. Spara en klyfta till grönsakerna.
Stek inte alla räkor på en gång, då blir det lätt kokta och mer vatten. De ska stekas på hög värme, snabbt så de inte krymper. De är färdigkokta så ska bara få lite krispig yta.
Skär paprikorna i lite större bitar, skär morötterna i “pengar” och även purjolöken. Fräs grönsakerna med en hackad vitlöksklyfta i olja på hög värme och bambuskotten. Häll i soja, röd curry, sambal oelek, sweet chili, fisksås och blanda ihop allt väl.
Häll på kokosmjölken, pressad lime och krossade limeblad. Rör ihop allt, låt koka ihop på lägre värme och smaka av.

När det blivit lite tjockare, späd med lite vatten. Den ska alltså inte bli för tjock, men det är bra om den får småkoka under ca 10 minuter. Späd under tiden med lite vatten.
Lägg ner scampin när du stängt av plattan och drar den åt sidan. Scampin får inte koka. Rör runt allt så blir det varmt snabbt. 

Servera med ris, basmatris passar och doftar så gott. Strö ev hackad persilja över.

Njut!

2020-10-29 Grytor, Johanna Toftby, Recept

  • 2020-10-07, 17:25
  • 2

Lövbiff funkar till så mycket! Varför inte strimla ner det i en mustig gryta med dijonsenap och svamp? Detta ska jag laga ikväll! Man kan göra så många olika varianter, jag gjorde den med ädelost i våras/somras men då hade Janne precis blivit sjuk i corona, han hade ingen smak alls. Så jag kanske ska laga den igen till honom så han vet hur den smakar, hehe.

Jag insjuknade tre dagar senare så jag vet hur det är att inte känna någon smak ellr doft alls. Hemskt! Men nu har vi smaken tillbaka men det tog lång tid.

Testa den här grytan, ta vad du har hemma i grönsaker. Syltlök är gott, svamp eller paprika. Basen är dijonsenap och det blir verkligen så gott.

Detta recept finns HÄR. 

Vill du göra med pepparrot? Testa DENNA. 

Vill du göra en gratäng med lövbiff och ädelost? Så god! Den finns HÄR. 

 

 

  • 2020-09-21, 21:17
  • 3

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här är det full fart, jag åker till Stockholm torsdag, fredag för möten och uppföljning på mötet jag var uppe på sist. Jag ska även på Frida Boisens bokrelease “Berätta aldrig det här”. Ser fram emot att läsa boken.

Tog en runda med Lucy efter lunch men hon blev trött efter 3 km så då fick jag bära henne en bit, lilla plutten är en lat tjej om det är för varmt ute.

Idag åt vi en god kycklinggryta och jag tror aldrig jag tröttnar på kyckling. Det går att göra så många olika rätter, sätt till massa goda smaker så har du en middag klar på ett kick. Jag hade en kruka färsk basilika, soltorkade tomater och syltlök. Jag tar alltid vad jag har hemma, så vips har man en god middag. Jag har cremé fraiche för syran, blir supergott.

Har ni gratinerat blomkål med olivolja och riven parmesanost? Det är så gott, älskar blomkål!

För vegetariskt byter du ut kycklingen mot halloumi.

Kycklinggryta med soltorkade tomater och färsk basilika 4 portioner
ca 800 gram kycklingfilé
2 dl creme fraiché
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena

Gör så här:

Börja med blomkålen innan grytan.
Dela kycklingefiléerna i två delar. Stek i olivolja och lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna, kycklingen ska få färg. Salta och peppra. Häll i grädde och creme fraiché. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter så kycklingen blir klar. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.

Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.

Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinegrette och en god olivolja.
Njut!

2020-09-21 Grytor, Kött, Recept, Varmrätter