• 2020-11-17, 21:30
  • 11

Hoppas ni haft en skön tisdag, den här dagen har gått i ett, men 15. 000 steg är avklarade och två rundor uppe på berget. Gillar ni vilt? Jag älskar det! Pappa jagar en hel del och det är en lyx att få så fint kött. Magert, nyttigt och naturligt hållbart. Idag gjorde jag rådjursbiffar och har du inte viltfärs går det förstås bra med annan färs. Bestäm själv och följ receptet som vanligt.

Detta blev otroligt gott! Känns bra i kroppen att äta vilt.

Detta är ju en lyxig söndagsmiddag men varför inte lyxa till det mitt i veckan när det ändå är pandemi. Just nu är jag så galet trött på corona. Hatar det förbannade viruset. Men bara fortsätta att kämpa och tänka framåt. Därför jag motionerar massor, lagar massor med god mat. Lyssnar på härlig julmusik. Då blir dagarna lättare :)

Vilt är magert kött så det kan bli något torrare, tillsätt grädde så blir det supergott. Gör jag på älgfärs blandar jag i lite fläskfärs.

Jag tredubblade, haha! Har lunchlådor för hela veckan nu. 8 matlådor blev det över och tjejerna är gladare än gladast.

Jag gjorde maten i den här ordningen: Ta fram färsen. Skala potatisen och koka den. Rulla färsbiffar och stek i smör och olja. Ställ in biffarna i ugnen. Gör svampsåsen. Värm på såsen när du ska göra moset.

Tips: Gör egen pressgurka, recept HÄR. Där har du även mitt bästa recept på gräddsås om du inte vill ha svamp.

Rådjursbiffar 4 portioner med svampsås och potatismos 
500 gram rådjursfärs (eller valfri färs)
1/2 gul riven lök
1 dl grädde
1/2 msk dijonsenap
1 stort ägg
3-4 msk ströbröd
1 msk oxfond eller viltfond
salt och svartpeppar
smör och olja
Servera mer lingon eller gelé, toppa med hackad persilja 

Gör så här: Har du rådjursfärs- ta fram det en timma innan du ska steka och strö salt över och blanda ihop. Det binder ihop färsen bra.
Häll grädde och ägg i en skål, vispa ihop. Häll ströbröd och låt svälla en stund. Vänd ner färsen och rör runt. Häll i fonden, riven gul lök, salta och peppra. Forma till biffar och stek i en stekpanna på högre värme i rejält med smör och olja. Lägg biffarna i en form och lägg i ugnen på ca 150 grader så håller de värmen och steker färdigt där.

Svampsås 4 portioner
200 gram blandsvamp, jag hade kantareller, champinjoner
1/2 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
4 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1 msk oxfond eller viltfond
1 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar
olja och smör
ev lite maizena

Gör så här: Skär löken och vitlöken smått. Skär svampen i mindre bitar, stek svampen i en torr stekpanna på hög värme tills vattnet är borta. När svampen krympt och fått färg, häll i lite smör och olja, salta lite. Häll i löken och fräs ihop allt. 
Häll på grädde, creme fraiche, fond och dijonsenap, honung. Sänk plattan. Låt såsen koka ihop, strö ev lite maizena över. Ställ åt sidan och värm på när du ska servera.

Potatismos 4 portioner
ca 800 gram mjölig potatis
30 gram smör
0,5-1 dl mjölk
salt
nypa muskotnöt
vitpeppar

Gör så här:
Skala potatisen, koka med saltat vatten. Häll av vattnet och stompa eller mosa med gaffel, pressa med en potatispress eller vispa med elvisp. Rör ner lite smör och mjölk i taget, salta, peppra, smaka av med lite muskotnöt. Ev häll mer mjölk eller smör. 
Servera direkt med lite brysselkål eller valfria grönsaker 

2020-11-17 Kött, Recept

  • 2020-11-10, 20:30
  • 10

Jag har en stor kärlek till Schnitzel! Jag och Janne älskar det och när vi är i Österrike och åker skidor äter vi det varannan dag tror jag. Det är bara så gott! Jag längtar ihjäl mig till alperna och vi har trots allt stora förhoppningar om att kunna åka ner i vinter. Vi håller tummarna.


Men man kan ju även laga god schnitzel hemma också, den här gången gjorde jag med svampsås- jägarschnitzel! Kalv eller fläskkött, det väljer man själv. Jag gör oftast på kalv för jag tycker det blir så gott men såg att CoopExtra hade bra pris så köpte ett par paket igår. 69.90kr/kg och jättefint kött. Dessa blev jättebra, saftiga och möra.

Panera och gör klart schnitzlarna och värm i ugnen innan servering om ni är fler än två, det är lite pill med att panera och steka så de kommer hinna kallna om ni ska servera en och en. De håller sig knapriga och krispiga ändå om ni lägger dem i ugnen en liten stund.

Bland det godaste som finns. Man kan ju variera också, tysk potatissallad är också gott.

Jag började med potatis, sedan panerade schnitzeln och gjorde svampsåsen, sist stekte på schnitzeln när alla tillbehör var klara.

Schnitzel med med svampsås (jägarschnitzel) 4 portioner 
ca 500 gram eller 4 skivor kalv eller skinkschnitzel
2 dl ströbröd (eller hälften panko som gör det riktigt knaprigt)
2 ägg
1 dl vetemjöl
40 gram smör
3 msk olja
salt, peppar
citron
hackad fryst persilja

Gör så här: Jag förbereder allt  så det går snabbt att steka när man har panerat.
Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Häll mjöl på en tallrik och ströbröd på en tallrik. Banka ut schnitzeln så den blir lite tunnare, ca 0,5 cm.
Doppa schnitzeln i mjölet, sedan i ägg, sist ströbröd. Hetta upp en stekpanna och lägg i rejält med smör och lite olja, inte allt smör på en gång. Sänk plattan något och stek schnitzeln när smöret slutat “bubbla” i pannan.
Salta och peppra lite. Stek varje schnitzel ca 2 minuter på varje sida. Lägg i ugn för att behålla värmen eller servera direkt.

Svampsås: 
ca 200 gram champinjoner
4 dl grädde
3 msk creme fraiche
1-2 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1/2 msk tomatpure
1 msk soja
1 tsk honung
salt och peppar
klick smör
ev lite maizena

Gör så här:
Dela svampen i mindre bitar. Stek den i en torr panna på hög värme utan smör så vattnet kokas ut. När svampen krympt och blivit lite brun, lägg i en klick smör och hackad vitlöksklyfta. Salta och peppra något.
Häll på grädden, creme fraiche, dijonsenap, fonden, lite tomatpure, honung, skvätt soja. Akta för saltet om du har soja, smaka av och prova dig fram. Har du mer soja kan det bli salt och då behöver du inte salta.

Låt koka ihop på medelvärme, strö ev över lite maizena. Smaka av.

Tillbehör:
Klyftpotatis, kokta ärtor, skiva citron och lite hackad persilja. 

 

2020-11-10 Johanna Toftby, Kött, Recept

  • 2020-11-06, 18:00
  • 21

Innehåller annonslänkar

Vem vinner USA-valet?! Nu är det spännande! Jag älskar ju teman som ni säkert vet vid det här laget så här kör vi America all in hela dagen. Jag köpte USA flaggor på Partaj, lite flaggor och har gjort små hamburgare med krispig pommes. I USA är allt extra large men vi har desto mer olika rätter, haha. Glömmer aldrig min första NHL- match jag var på med barnen och Janne. Största drickorna, största hamburgarna och ett lass med pommes. Vi kunde knappt bära allt till våra platser.

Så galet, men så är det ju ett galet land också. Men ett land jag också älskar. Längtar tills allt blir som vanligt igen. Älskaaaar Florida.

Men nu när vi är hemma och varför inte köra olika teman? Nu i presidentvalet är det kul att göra lite amerikansk mat, eller varför inte amerikanska pannkakor i morgon? Så kul och mysigt.

Jag gjorde högrevsburgare, stora pommes av bakpotatis, blueecheesedressing och lite olika dressingar. Mina glasögon köpte jag när vi var i USA, finns ju mycket skräp att köpa, men jättekul.

Paljettröjan hittar ni HÄR. Redan haft den tre gånger och det är inte ens vinter än.  Kolla även in klänningen i samma paljetter HÄR. Hur fin som helst. Kul att klä upp sig!

Så kul!

Börja med pommes, sedan dressing och sist hamburgarna.

Krispig klyftpotatis:
Sätt ugnen på ca 220 grader. Vi tog bakpotatis men funkar med vilken som, den fasta tar något längre tid men går inte lika lätt sönder. Skär potatisen som skivor, ca 1 cm tjocka. Sedan skär du stavar. Då blir det som pommes.

Blanda potatisen med 2-3 msk rapsolja i en skål. (då blir de knapriga, frasiga) Lägg ut på en plåt, gärna inte på varann. Häll över havssalt. Kör potatisen mitten i ugnen ca 20-30 minuter. Vänd om då och då. Det blir så goda pommes. Man kan även strö riven parmesan de sista minuterna.
Strö även havssalt efter när du tagit ut dem!

Små hamburgare 8-10 stycken
Små hamburgebröd (jag köpte på Hemköp men finns nog överallt)
ca 600 gram högrevsfärs
salt, peppar, cayennepeppar
skivad cheddarost
Ta ganska mycket peppar så det smakar, men smakerna är även alla tillbehör. Ta ut färsen i tid. Blanda ihop med kryddorna. Gör små hamburgare, stek med olja och smör ca 2 min på varje sida. Platta till hamburgarna flera gånger under tiden, de blir högre under stekningen. Lägg på en skiva cheddarost på varje när du vänt hamburgaren.

Det viktiga är att de är saftiga! Låt de inte steka för länge så de blir torra.

Bluecheesedressing
1,5 dl creme fraiche
125 gram ädelost (jag gillar mycket smak, ta mindre om du önskar)
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk honung
salt, peppar, cayenpeppar

Riv osten på rivjärn och blanda ner i creme fraiche. Krydda, häll ner honung, pressa vitlöken, rör ihop allt. Ställ i kyl en timma.

Stek hamburgebröden lätt i en stekpanna med smör innan servering, lägg på sallad, dressing, tomat, hamburgare med den smälta osten, picklad rödlök.
Servera med ev mer dressing som dip, ketchup så klart. Jag gillar även tryffelmajo!

 

  • 2020-10-07, 17:25
  • 2

Lövbiff funkar till så mycket! Varför inte strimla ner det i en mustig gryta med dijonsenap och svamp? Detta ska jag laga ikväll! Man kan göra så många olika varianter, jag gjorde den med ädelost i våras/somras men då hade Janne precis blivit sjuk i corona, han hade ingen smak alls. Så jag kanske ska laga den igen till honom så han vet hur den smakar, hehe.

Jag insjuknade tre dagar senare så jag vet hur det är att inte känna någon smak ellr doft alls. Hemskt! Men nu har vi smaken tillbaka men det tog lång tid.

Testa den här grytan, ta vad du har hemma i grönsaker. Syltlök är gott, svamp eller paprika. Basen är dijonsenap och det blir verkligen så gott.

Detta recept finns HÄR. 

Vill du göra med pepparrot? Testa DENNA. 

Vill du göra en gratäng med lövbiff och ädelost? Så god! Den finns HÄR. 

 

 

  • 2020-09-30, 20:02
  • 10

Lasagne! Visst är det gott? Jag älskar krämig lasagne! Köttfärsen måste vara riktigt mustigt och jag varvar med en krämig bechamelsås med mycket ost i. Självklart toppar jag med en god, riven parmesanost.

Hur gör ni er godaste lasagne? Några knep? Jag gjorde denna häromdagen och måste tipsa er, för den blev så galet god! Kanske lasagne i helgen? Mysigt att tända ljus och njuta av ett gott glas rödvin till också.

Mitt knep för en god lasagne är en bra köttfärssås, jag gör alltid DENNA. Måste inte koka två timmar, men då sätter sig smakerna och det blir så otroligt gott i lasagnen.

Rikligt med ost och lite muskotnöt i bechamelsåsen.

Minst tre lager med lasagneplattor och jag gör alltid dubbel sats så det blir en stor form. Det måste även vara mycket sås mellan alla lager.

Ah! Denna doftar magiskt!

Och igår åt jag rester. Perfekt till lunchlådorna. Risken är dock att allt tar slut så det inte blir lunchlådor. Haha.

Världens godaste lasagne 4 portioner (Jag dubblade) 

Köttfärssås HÄR som är mustigt och god smak
9 färska lasagneplattor
lite olivolja till formen
2 dl riven ost till topping
riven parmesan att strö efteråt
färsk basilika till dekoration
tomater och sallad
Bechamelsås:
1 liter mjölk
5 msk smör
6 msk vetemjöl
3 dl riven stark ost
nypa muskotnöt
nypa vitpeppar
salt

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme, rör ner mjölet och häll ner mjölken lite i taget och vispa. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner 3 dl riven stark ost. Ställ åt sidan när såsen kokat ihop. Bränn den inte.

Lasagnen, gör så här:
Gör köttfärsen enligt receptet. Sätt ugnen på 200 grader. Koka ihop bechamemsåsen. Ställ åt sidan. Ringla lite olivolja i en hög form, börja med att lägga ut lasagneplattorna. Häll bechamelsås över. Häll köttfärs över. Sedan plattor igen. Varva och lägg på tre lager, (gärna fler) av både sås, köttfärs och plattor. Avsluta med ett lager bechamelsås över allt och strö riven ost över.
Gratinera ca 30 minuter i mitten av ugnen, sänk den till nedersta om den blir för mörk.
Låt lasagnen stå minst 15 minuter efter du stängt av ugnen. Eller ta ut den och lägg folie över. Då blir den fastare och mer krämig, smakerna sätter sig.
Servera med krispig sallad, tomater och färsk basilika.

2020-09-30 Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-28, 18:27
  • 3

Måndag och ny vecka! Hoppas ni fått en bra start, jag är supertaggad för den här veckan då det är roliga projekt som händer och i helgen ska vi åka upp till Stockholm för att hälsa på Oliwer.

Gillar ni kantareller? Jag älskar det! Det har ni nog märkt vid det här laget. Har massor med recept här inne med kantareller. Idag gjorde jag pannbiff med mos till lunch och stekte kantareller och strödde över. Mums! Färska lingon passar ju perfekt, sedan är det så vackert med de röda bären. Jag tycker det är godare än lingonsylt som ofta är för sött, idag skippade jag såsen när jag hade mos till.

Dessa pannbiffar blir så goda, ni måste testa!

Vill ni hellre göra pannbiff i en himmelsk kantarellsås har jag recept HÄR.

Jag hade mos, kantareller, brysselkål och lingon till. Men ni serverar vad ni känner för som passar, kokt potatis och den HÄR gräddsåsen är också gott till.

Pannbiff med kantareller 4 portioner
500 gram nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 ägg
3/4 dl grädde eller mjölk
1/2 msk dijonsenap
1/2 riven gul lök
2 msk kalvfond
salt och peppar
olja och smör att steka i
Kantareller, färska eller frysta lingon
Potatismos 
Brysselkål 

Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde, låt svälla en stund. Lägg i ägg, kalvfond, dijonsenap, riven lök, salt och peppar och rör ihop till en jämn smet. Forma till jämna biffar och stek i olja och lite smör i en stekpanna på medelvärme.

Servera med potatismos eller kokt potatis, ev kantareller och lingon. Pressgurka är också gott till och tips på gräddsås HÄR. 

  • 2020-09-21, 21:17
  • 3

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här är det full fart, jag åker till Stockholm torsdag, fredag för möten och uppföljning på mötet jag var uppe på sist. Jag ska även på Frida Boisens bokrelease “Berätta aldrig det här”. Ser fram emot att läsa boken.

Tog en runda med Lucy efter lunch men hon blev trött efter 3 km så då fick jag bära henne en bit, lilla plutten är en lat tjej om det är för varmt ute.

Idag åt vi en god kycklinggryta och jag tror aldrig jag tröttnar på kyckling. Det går att göra så många olika rätter, sätt till massa goda smaker så har du en middag klar på ett kick. Jag hade en kruka färsk basilika, soltorkade tomater och syltlök. Jag tar alltid vad jag har hemma, så vips har man en god middag. Jag har cremé fraiche för syran, blir supergott.

Har ni gratinerat blomkål med olivolja och riven parmesanost? Det är så gott, älskar blomkål!

För vegetariskt byter du ut kycklingen mot halloumi.

Kycklinggryta med soltorkade tomater och färsk basilika 4 portioner
ca 800 gram kycklingfilé
2 dl creme fraiché
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena

Gör så här:

Börja med blomkålen innan grytan.
Dela kycklingefiléerna i två delar. Stek i olivolja och lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna, kycklingen ska få färg. Salta och peppra. Häll i grädde och creme fraiché. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter så kycklingen blir klar. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.

Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.

Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinegrette och en god olivolja.
Njut!

2020-09-21 Grytor, Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-15, 20:43
  • 6

Kyckling i krämig parmesansås och soltorkade tomater, har ni gjort denna? Detta recept finns med i min bok Middag hos mig! Idag blev jag så sugen på detta och hade kyckling i kylen så den fick det bli till middag. Så galet gott med parmesansåsen, har ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Det går snabbt och inget krångligt så det går inte att misslyckas.

Recept i min bok men bjuder gärna på det här inne till er som inte har boken.

En del veganer försöker påverka mig att inte dela med mig av recept på kyckling, fisk eller kött. Jag får kommentarer och meddelanden varje dag. Det fina med det här är ju att alla äter vad man vill. Eller hur?

Älskar veganskt, älskar kött! Variation är det bästa.

Vilken värme vi fick igen! Jag har haft mycket jobb vid datorn men kunde inte låta bli att gå ut och gå två vändor idag. Underbart! Ute i skogen och massa luft och motion och massa jobb- då blir man hungrig!

Testa den här grytan!

Recept Kyckling i krämig parmesan 4 portioner
4 fina kycklingfiléer
1 msk olivolja från soltorkade tomater
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 stor näve färsk spenat
8 soltorkade tomater i olja
1 msk grön pesto
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde eller valfri grädde 
1 msk smör
1/2 kruka färsk basilika
salt och peppar
(ev pinjenötter som topping) 

Gör så här:

Strimla de soltorkade tomaterna och värm i en stekpanna med lite olja från burken. Ta upp de strimlade tomaterna när oljan börjat fräsa. Putsa fileérna och stek kycklingen i oljan från de soltorkade tomaterna och lite olivolja i pannan för en härlig smak. Ta upp kycklingen när den fått färg. Fräs lite hackad vitlök i olivolja. Häll i grädde och creme fraiche, kycklingfond, salt och peppar och lägg i kycklingen.

Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten och lägg i grytan, även blad från 1/2 kruka basilika. Rör runt någon minut.

Smaka av och skär kycklingen så den är klar. Dekorera med färsk basilika 

Tillbehör: Blomkålsris med hackad paprika och rödlök

Blomkålsris: 1 blomkålshuvud: Riv blomkålen på rivjärn, koka upp riset någon minut i lättsaltat vatten. Skär ner lite röd paprika, röd lök i tunna skivor och blanda i blomkålsriset.

Servera gärna en god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Byt ut till ris eller potatisklyftor om du hellre vill. 

2020-09-15 Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-11, 15:20
  • 21

Hej från ett soligt Stocholm! Har suttit i flera roliga möten och tar nu en kaffe på Vete-Katten efter det sista mötet här. Älskar utmaningar och nya projekt!

Efter jag stängt datorn igår fick jag för mig att jag ville göra en god tacorulle till tjejerna idag, fredag och allt. Detta fick jag och Janne av Dave och Bettan när vi var hembjudna hos dem på Käringön i somras. Så gott!

Jag älskar smördeg! Frasig smördeg är bara så lyxigt gott som passar både till snittar, frasiga pajer eller varför inte tacofärs och rulla in det i smördeg som detta! Recept längre ner.

Lite kyligare ute idag så detta är min outfit för dagen.

Ny leopardblus med lite lagom puffiga ärmar, gillar även resor i ärmen- dra upp eller ha längre ner. Skön!
Klicka HÄR för blusen.

Vet ni! Äntligen finns det en beige rutig “skjortjacka” oversize men med FICKOR. Har inte hittat en enda som har fickor. Jag vill alltid ha nycklar osv där, skönt stoppa i händerna om det är kyligt osv.

Klicka HÄR!  Denna finns några kvar så letar du efter en snygg skjortjacka med fickor ska du ha denna.  Jag har S, den är rymlig i storleken.

Här kommer tacorulle! Förlåt för usla bilder men jag gjorde denna igår kväll vid 22, mörkt och hemskt ljus. Men jag har förstås smakat på den, jag lovar att ni kommer älska detta.

Helt sjukt så gott!

Detta är bland det godaste i tacoväg jag ätit. Tips- gör två rullar för detta är populärt om ni är mer än 4 portioner. Man kan lägga två rullar på plåten.

Tacorulle  4 portioner med högrevsfärs eller nötfärs/vegetarisk färs
ca 500 gram färs
1 rulle kyld smördeg
1 röd paprika
1 liten burk majs
2 små salladslökar
1 påse tacokrydda
2 ägg
1 hackad vitlök
1 nypa spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa cayennpeppar
lite stark riven ost
lite tacosås, salsa

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i lite olja och tillsätt tacokryddorna och även övriga kryddor. Rör runt, späd med lite vatten. Skär paprika och salladslök i minde bitar, häll i allt, även hackad vitlök i färsen och majsen.
Ta fram en stor skål och häll i köttfärsröran. Häll i ett ägg och en äggvita. SPARA gulan. Den penslar du smördegen med sen. Rör runt allt och låt den svalna. Lägg ut den kylda smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den avsvalnade köttfärsen i en sträng på smördegen. Häll över lite salsasås, även lite stark ost. (För smaken, men man måste inte ha ost)

Rulla ihop rullen med kanten nedåt. Pensla hela din tacorulle med äggulan. Gratinera nederst i ugnen så den får färg, ca 15 minuter.
Serveringstips: Vitlökssås, guaccamole, grönssaker och sallad, salsasås. Som när du har tacos men detta serveras i en smördegsrulle.

 

  • 2019-04-29, 09:30
  • 2

Hoppas ni haft en fin helg, oj oj vilken debatt i inlägget om föräldrarna som gav sin flicka vegankost som vägde som en 3 månaders bebis. Nu har rättegången mot föräldrarna inletts. Inlägget hittar ni HÄR.

Intressanta åsikter vissa har i det inlägget måste jag säga. Blir så löjligt att jämföra med barn som växer upp på bara korv och kött, de kan också må dåligt och bla bla. Varför kan man bara inte hålla sig till ämnet. Klart att barn som växer upp på vegankost måste ha mer näring i sig, varför tror ni många är så undernärda?

Blir så matt varje gång det ska diskuteras. Ta hjälp vad du måste ge ditt barn om du utesluter kött, fisk, mjölk och ägg. Varför ska inte barnen få äta vad de vill, tänk vad mycket de missar. Alla äggrätter, som är bland det nyttigaste vi kan äta. Låt barnen välja själva istället än att du ska tvinga dem.

Till något helt annat! Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen.

Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.

Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Vi hade även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ringla den goda dressingen över och njut!