• 2020-10-07, 17:25
  • 2

Lövbiff funkar till så mycket! Varför inte strimla ner det i en mustig gryta med dijonsenap och svamp? Detta ska jag laga ikväll! Man kan göra så många olika varianter, jag gjorde den med ädelost i våras/somras men då hade Janne precis blivit sjuk i corona, han hade ingen smak alls. Så jag kanske ska laga den igen till honom så han vet hur den smakar, hehe.

Jag insjuknade tre dagar senare så jag vet hur det är att inte känna någon smak ellr doft alls. Hemskt! Men nu har vi smaken tillbaka men det tog lång tid.

Testa den här grytan, ta vad du har hemma i grönsaker. Syltlök är gott, svamp eller paprika. Basen är dijonsenap och det blir verkligen så gott.

Detta recept finns HÄR. 

Vill du göra med pepparrot? Testa DENNA. 

Vill du göra en gratäng med lövbiff och ädelost? Så god! Den finns HÄR. 

 

 

  • 2020-09-30, 20:02
  • 10

Lasagne! Visst är det gott? Jag älskar krämig lasagne! Köttfärsen måste vara riktigt mustigt och jag varvar med en krämig bechamelsås med mycket ost i. Självklart toppar jag med en god, riven parmesanost.

Hur gör ni er godaste lasagne? Några knep? Jag gjorde denna häromdagen och måste tipsa er, för den blev så galet god! Kanske lasagne i helgen? Mysigt att tända ljus och njuta av ett gott glas rödvin till också.

Mitt knep för en god lasagne är en bra köttfärssås, jag gör alltid DENNA. Måste inte koka två timmar, men då sätter sig smakerna och det blir så otroligt gott i lasagnen.

Rikligt med ost och lite muskotnöt i bechamelsåsen.

Minst tre lager med lasagneplattor och jag gör alltid dubbel sats så det blir en stor form. Det måste även vara mycket sås mellan alla lager.

Ah! Denna doftar magiskt!

Och igår åt jag rester. Perfekt till lunchlådorna. Risken är dock att allt tar slut så det inte blir lunchlådor. Haha.

Världens godaste lasagne 4 portioner (Jag dubblade) 

Köttfärssås HÄR som är mustigt och god smak
9 färska lasagneplattor
lite olivolja till formen
2 dl riven ost till topping
riven parmesan att strö efteråt
färsk basilika till dekoration
tomater och sallad
Bechamelsås:
1 liter mjölk
5 msk smör
6 msk vetemjöl
3 dl riven stark ost
nypa muskotnöt
nypa vitpeppar
salt

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme, rör ner mjölet och häll ner mjölken lite i taget och vispa. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner 3 dl riven stark ost. Ställ åt sidan när såsen kokat ihop. Bränn den inte.

Lasagnen, gör så här:
Gör köttfärsen enligt receptet. Sätt ugnen på 200 grader. Koka ihop bechamemsåsen. Ställ åt sidan. Ringla lite olivolja i en hög form, börja med att lägga ut lasagneplattorna. Häll bechamelsås över. Häll köttfärs över. Sedan plattor igen. Varva och lägg på tre lager, (gärna fler) av både sås, köttfärs och plattor. Avsluta med ett lager bechamelsås över allt och strö riven ost över.
Gratinera ca 30 minuter i mitten av ugnen, sänk den till nedersta om den blir för mörk.
Låt lasagnen stå minst 15 minuter efter du stängt av ugnen. Eller ta ut den och lägg folie över. Då blir den fastare och mer krämig, smakerna sätter sig.
Servera med krispig sallad, tomater och färsk basilika.

2020-09-30 Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-28, 18:27
  • 3

Måndag och ny vecka! Hoppas ni fått en bra start, jag är supertaggad för den här veckan då det är roliga projekt som händer och i helgen ska vi åka upp till Stockholm för att hälsa på Oliwer.

Gillar ni kantareller? Jag älskar det! Det har ni nog märkt vid det här laget. Har massor med recept här inne med kantareller. Idag gjorde jag pannbiff med mos till lunch och stekte kantareller och strödde över. Mums! Färska lingon passar ju perfekt, sedan är det så vackert med de röda bären. Jag tycker det är godare än lingonsylt som ofta är för sött, idag skippade jag såsen när jag hade mos till.

Dessa pannbiffar blir så goda, ni måste testa!

Vill ni hellre göra pannbiff i en himmelsk kantarellsås har jag recept HÄR.

Jag hade mos, kantareller, brysselkål och lingon till. Men ni serverar vad ni känner för som passar, kokt potatis och den HÄR gräddsåsen är också gott till.

Pannbiff med kantareller 4 portioner
500 gram nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 ägg
3/4 dl grädde eller mjölk
1/2 msk dijonsenap
1/2 riven gul lök
2 msk kalvfond
salt och peppar
olja och smör att steka i
Kantareller, färska eller frysta lingon
Potatismos 
Brysselkål 

Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde, låt svälla en stund. Lägg i ägg, kalvfond, dijonsenap, riven lök, salt och peppar och rör ihop till en jämn smet. Forma till jämna biffar och stek i olja och lite smör i en stekpanna på medelvärme.

Servera med potatismos eller kokt potatis, ev kantareller och lingon. Pressgurka är också gott till och tips på gräddsås HÄR. 

  • 2020-09-21, 21:17
  • 3

Hoppas ni fått en fin start på veckan. Här är det full fart, jag åker till Stockholm torsdag, fredag för möten och uppföljning på mötet jag var uppe på sist. Jag ska även på Frida Boisens bokrelease “Berätta aldrig det här”. Ser fram emot att läsa boken.

Tog en runda med Lucy efter lunch men hon blev trött efter 3 km så då fick jag bära henne en bit, lilla plutten är en lat tjej om det är för varmt ute.

Idag åt vi en god kycklinggryta och jag tror aldrig jag tröttnar på kyckling. Det går att göra så många olika rätter, sätt till massa goda smaker så har du en middag klar på ett kick. Jag hade en kruka färsk basilika, soltorkade tomater och syltlök. Jag tar alltid vad jag har hemma, så vips har man en god middag. Jag har cremé fraiche för syran, blir supergott.

Har ni gratinerat blomkål med olivolja och riven parmesanost? Det är så gott, älskar blomkål!

För vegetariskt byter du ut kycklingen mot halloumi.

Kycklinggryta med soltorkade tomater och färsk basilika 4 portioner
ca 800 gram kycklingfilé
2 dl creme fraiché
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena

Gör så här:

Börja med blomkålen innan grytan.
Dela kycklingefiléerna i två delar. Stek i olivolja och lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna, kycklingen ska få färg. Salta och peppra. Häll i grädde och creme fraiché. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter så kycklingen blir klar. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.

Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.

Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinegrette och en god olivolja.
Njut!

2020-09-21 Grytor, Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-15, 20:43
  • 6

Kyckling i krämig parmesansås och soltorkade tomater, har ni gjort denna? Detta recept finns med i min bok Middag hos mig! Idag blev jag så sugen på detta och hade kyckling i kylen så den fick det bli till middag. Så galet gott med parmesansåsen, har ni inte testat tycker jag ni ska göra det. Det går snabbt och inget krångligt så det går inte att misslyckas.

Recept i min bok men bjuder gärna på det här inne till er som inte har boken.

En del veganer försöker påverka mig att inte dela med mig av recept på kyckling, fisk eller kött. Jag får kommentarer och meddelanden varje dag. Det fina med det här är ju att alla äter vad man vill. Eller hur?

Älskar veganskt, älskar kött! Variation är det bästa.

Vilken värme vi fick igen! Jag har haft mycket jobb vid datorn men kunde inte låta bli att gå ut och gå två vändor idag. Underbart! Ute i skogen och massa luft och motion och massa jobb- då blir man hungrig!

Testa den här grytan!

Recept Kyckling i krämig parmesan 4 portioner
4 fina kycklingfiléer
1 msk olivolja från soltorkade tomater
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 stor näve färsk spenat
8 soltorkade tomater i olja
1 msk grön pesto
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde eller valfri grädde 
1 msk smör
1/2 kruka färsk basilika
salt och peppar
(ev pinjenötter som topping) 

Gör så här:

Strimla de soltorkade tomaterna och värm i en stekpanna med lite olja från burken. Ta upp de strimlade tomaterna när oljan börjat fräsa. Putsa fileérna och stek kycklingen i oljan från de soltorkade tomaterna och lite olivolja i pannan för en härlig smak. Ta upp kycklingen när den fått färg. Fräs lite hackad vitlök i olivolja. Häll i grädde och creme fraiche, kycklingfond, salt och peppar och lägg i kycklingen.

Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten och lägg i grytan, även blad från 1/2 kruka basilika. Rör runt någon minut.

Smaka av och skär kycklingen så den är klar. Dekorera med färsk basilika 

Tillbehör: Blomkålsris med hackad paprika och rödlök

Blomkålsris: 1 blomkålshuvud: Riv blomkålen på rivjärn, koka upp riset någon minut i lättsaltat vatten. Skär ner lite röd paprika, röd lök i tunna skivor och blanda i blomkålsriset.

Servera gärna en god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Byt ut till ris eller potatisklyftor om du hellre vill. 

2020-09-15 Kött, Recept, Varmrätter

  • 2020-09-11, 15:20
  • 21

Hej från ett soligt Stocholm! Har suttit i flera roliga möten och tar nu en kaffe på Vete-Katten efter det sista mötet här. Älskar utmaningar och nya projekt!

Efter jag stängt datorn igår fick jag för mig att jag ville göra en god tacorulle till tjejerna idag, fredag och allt. Detta fick jag och Janne av Dave och Bettan när vi var hembjudna hos dem på Käringön i somras. Så gott!

Jag älskar smördeg! Frasig smördeg är bara så lyxigt gott som passar både till snittar, frasiga pajer eller varför inte tacofärs och rulla in det i smördeg som detta! Recept längre ner.

Lite kyligare ute idag så detta är min outfit för dagen.

Ny leopardblus med lite lagom puffiga ärmar, gillar även resor i ärmen- dra upp eller ha längre ner. Skön!
Klicka HÄR för blusen.

Vet ni! Äntligen finns det en beige rutig “skjortjacka” oversize men med FICKOR. Har inte hittat en enda som har fickor. Jag vill alltid ha nycklar osv där, skönt stoppa i händerna om det är kyligt osv.

Klicka HÄR!  Denna finns några kvar så letar du efter en snygg skjortjacka med fickor ska du ha denna.  Jag har S, den är rymlig i storleken.

Här kommer tacorulle! Förlåt för usla bilder men jag gjorde denna igår kväll vid 22, mörkt och hemskt ljus. Men jag har förstås smakat på den, jag lovar att ni kommer älska detta.

Helt sjukt så gott!

Detta är bland det godaste i tacoväg jag ätit. Tips- gör två rullar för detta är populärt om ni är mer än 4 portioner. Man kan lägga två rullar på plåten.

Tacorulle  4 portioner med högrevsfärs eller nötfärs/vegetarisk färs
ca 500 gram färs
1 rulle kyld smördeg
1 röd paprika
1 liten burk majs
2 små salladslökar
1 påse tacokrydda
2 ägg
1 hackad vitlök
1 nypa spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa cayennpeppar
lite stark riven ost
lite tacosås, salsa

Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader. Fräs färsen i lite olja och tillsätt tacokryddorna och även övriga kryddor. Rör runt, späd med lite vatten. Skär paprika och salladslök i minde bitar, häll i allt, även hackad vitlök i färsen och majsen.
Ta fram en stor skål och häll i köttfärsröran. Häll i ett ägg och en äggvita. SPARA gulan. Den penslar du smördegen med sen. Rör runt allt och låt den svalna. Lägg ut den kylda smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg den avsvalnade köttfärsen i en sträng på smördegen. Häll över lite salsasås, även lite stark ost. (För smaken, men man måste inte ha ost)

Rulla ihop rullen med kanten nedåt. Pensla hela din tacorulle med äggulan. Gratinera nederst i ugnen så den får färg, ca 15 minuter.
Serveringstips: Vitlökssås, guaccamole, grönssaker och sallad, salsasås. Som när du har tacos men detta serveras i en smördegsrulle.

 

  • 2019-04-29, 09:30
  • 2

Hoppas ni haft en fin helg, oj oj vilken debatt i inlägget om föräldrarna som gav sin flicka vegankost som vägde som en 3 månaders bebis. Nu har rättegången mot föräldrarna inletts. Inlägget hittar ni HÄR.

Intressanta åsikter vissa har i det inlägget måste jag säga. Blir så löjligt att jämföra med barn som växer upp på bara korv och kött, de kan också må dåligt och bla bla. Varför kan man bara inte hålla sig till ämnet. Klart att barn som växer upp på vegankost måste ha mer näring i sig, varför tror ni många är så undernärda?

Blir så matt varje gång det ska diskuteras. Ta hjälp vad du måste ge ditt barn om du utesluter kött, fisk, mjölk och ägg. Varför ska inte barnen få äta vad de vill, tänk vad mycket de missar. Alla äggrätter, som är bland det nyttigaste vi kan äta. Låt barnen välja själva istället än att du ska tvinga dem.

Till något helt annat! Fick en fråga om jag hade tips på asiatiska smaker och det finns massor här på bloggen.

Den här rätten är så god och enkel att svänga ihop.

Fräs massor med grönsaker och kyckling med goda kryddor, sambal oelek och sesamolja, oj oj det är så gott!

Inspiration från Jennie Walldéns bok Asiatiska smaker 

Sambalkyckling med sotade grönsaker 4 portioner 

600 gram kycklingfile
1 röd paprika
1 gul paprika
2 morötter
4 salladslökar
2 vitlöksklyftor skalade och skivade
1 msk rapsolja till stekningen
1 msk sesamolja
1/2msk risvinäger
1/2 msk ljus soja
1 msk rostade vita sesamfrön

Marinad:

5 msk ljus soja
1 msk Sambal oelek
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, skalen och riven
Skvätt lime

Gör så här:

Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen ca en timma.
Skär grönsakerna och stek paprikan i rapsolja tills den är lite sotad.
Hetta upp en wokpanna på hög värme tills den ryker.
Tillsätt salladslöken, morötterna och vitlök och fräs i någon minut. Häll på sesamolja, risvinäger och soja. Rör om. Strössla över sesamfrön. Ni anar inte hur gott det doftar.

Grilla eller stek kycklingen tills den är genomstekt. Rör ihop allt och strö mer sesamfrön och rör runt.

Vi hade även sparris och  broccoli för det fanns i kylen. Lägg kycklingen och grönsaker i ett krispigt salladsblad eller servera med ris om du vill.

Sesamaioli: 

1 dl majonäs
2 tsk japansk soja
0,5 msk rostade sesamfrön
1 tsk sesamolja
1 krossad vitlök
Skvätt lime
Salt och peppar

Rosta gärna sesamfrön i en panna på låg värme, smakerna kommer fram mer och det blir så gott. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ringla den goda dressingen över och njut!