• 2020-11-05, 09:44
  • 4

God morgon torsdag!

Gillar ni indiskt? Halloumi? Då ska ni laga den här grytan, oj oj så god den blev. Vi äter vegetariskt ett par gånger i veckan, det finns ju så mycket gott! Sedan är jag tokig i halloumi. Och jag ska berätta knepet hur man får den mjuk och inte gnisslig.
Den här grytan har goda indiska kryddor och ingefära, spenat, halloumi och påminner om den indiska klassiska Palek Paneer. Hittar ni den indiska osten Paneer så kör den. Annars funkar halloumi minst lika bra.

Man kan även göra Raita och baka naanbröd, men det finns färdiga naanbröd att köpa som man värmer. Älskar doppa naanbröd i indiska grytor.

Tyvärr fotade jag inte under tiden jag lagade maten utan filmade istället till stories, men grytan är busenkel att laga, servera ris och sallad så har du en riktigt god indisk gryta att bjuda på.

Indisk gryta med halloumi och spenat 4 portioner (Palek paneer)
300 gram halloumi eller paneer
250 gram färsk bladspenat
400 ml kokosmjölk
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
10 babytomater
2 msk tomatpure
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk torkad garam masala krydda
1/2 tsk chiliflakes (mer eller mindre beroende på hur stark)
1 msk vegansk Knorrs fond
3 msk olivolja till stekning halloumi
salt och svartpeppar
ev späd med vatten

Gör så här: Förbered riset. Ta fram en högre stekpanna med kanter. Dela babytomaterna. Skär löken och vitlöken i mindre bitar. Fräs i lite olja så det mjuknar. Lägg åt sidan. Skär halloumi i ca 3X2 cm bitar, jag skär halloumin i skivor och delar skivorna på mitten.
Stek på medelvärme i ganska mycket olivolja. Halloumin ska fä färg men inte brännas. Lägg åt sidan.
Lägg i löken i pannan, häll i kokosmjölken och alla kryddorna, chiliflakes och fonden. Riven ingefära och tomatpure. Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär färska spenaten grovt, häll i den i grytan i omgångar. Blir överfull annars. Låt koka på svag värme ca 10 minuter, blir den för tjock späd med lite vatten. Vänd ner tomaterna och halloumin. Låt småkoka ca 5 minuter. Då blir osten mjuk och inte gnisslig. Den smälter inte. Smaka av igen, ev krydda mer med salt eller svartpeppar. Jag kryddar alltid lite åt gången, smakerna sätter sig när grytan kokat ett tag.

Serveringstips: Basmatris eller råris och krispig sallad. Raita är också gott till, naanbröd också så klart! Älskar doppa naanbröd när det är gryta, brödet finns att köpa som du värmer om du inte bakar själv.

  • 2020-09-20, 13:00
  • 5

Innehåller annonslänkar

God förmiddag söndag! Jag måste bjuda på detta recept som jag bjöd våra vänner på i fredags, smördegspizza med kantareller och timjan, jag toppade med tryffelmajo och till det drack vi iskall champagne.
Hur gott som helst. Har ni kantareller? Gör detta! Bjud på snittar eller varför inte en lyxig, frasig pizza.

Nu är det söndag så ni kanske inte dricker champagne idag, men kanske en pizza ikväll eller goda snittar till nästa helg eller onsdagsmyset.

Vi tog förrätt hemma hos oss, älskar bjuda hem gäster men den här gången åt vi varmrätten ute på restaurang. Vi åt på Den lilla krogen i Skövde och maten var jättebra! Mysigt, bra service och går gärna dit igen. Men menyn är ganska smal tycker jag men desto mer chans att en restaurang levererar när de inte har hur mycket som helst. Men hade gärna önskat lite mer på menyn att välja på.

Tack vänner för en trevlig kväll!

Klänningen är ni många som frågat efter, den hittar ni HÄR. Rak modell, skön på. 20% nu!

Här har jag byxor under, lika snyggt med sneakers eller med klack.

Här kommer tips på smördegspizza, jag gjorde på en rulle smördeg, blev 16 stora snittar/bitar. Gillar ni inte majo tar ni bort det.

Smördegspizza med kantareller och tryffelmajo.
1 rulle färsk smördeg
125 gram mascarpone
250 gram kantareller
2 dl Västerbottenost
ca 1-2 msk klippt färsk timjan
ca 3 msk tryffelmajonäs (Hittade på Ica om man inte gör själv)
nypa chiliflakes
salt och svartpeppar
1 msk smör
Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Bred mascarpon på hela, spara någon cm i kanterna. Jag tog en slickepott, eller en stor sked. Strö 2 dl Västerbottenost på pizzan.
Stek kantarellerna på medelvärme utan olja eller smör så vattnet kokas ur. När de fått lite yta och krymt något så häll i en klick smör och fräs med lite salt och peppar.
Strö över kantarellerna på pizzan och gratinera i mitten av ugnen ca 10-15 minuter så den får färg och osten har smält.
Klipp färsk timjan och strö över, strö lite chiliflakes på allt. Klicka ut lite tryffelmajonäs. Skär i bitar och servera!

Tips! Hackad rödlök eller frasig grönkål är också gott på och pressad vitlök. Man kan förstås byta ut smördeg mot vanlig botten, men detta passar perfekt som snittar och till en god skumpa.

Jag gillar less is more, en god pizza eller frasiga smördegssnittar gör sig bäst med ett par ingredienser. Tycker jag :)